Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Hävittäjien lahjoituskeskustelu jatkuu suomalaisessa mediassa:

– On aivan käsittämätöntä, että täällä ei olla valmiita puhumaan aiheesta tilanteessa, jossa olemme tehneet uuden hankintapäätöksen, meille on tulossa hyvin nopeallakin aikataululla uusia hävittäjiä. En ymmärrä, minkä takia haluamme ehdoin tahdoin mieluummin romuttaa nämä Hornetit kuin antaa esimerkiksi näitä Ukrainalle, jos se on mahdollista, Marin kimpaantui.

8 tykkäystä

Tässä on Hesarin päivittyvästä seurannasta bongattuja juttuja, jotka eivät ole maksumuurin takana.

Lyhyt juttu Venäjän hyökkäyksen hiipumisesta Bahmutissa.

USA tarjoaa Slovakialle taisteluhelikoptereita alennettuun hintaan, mikä liittyy tähän:

Nadin mukaan tarjous on Yhydsvaltain vastaus Slovakian Mig-29 -hävittäjälentokoneiden lahjoitukseen Ukrainaan. Taustalla on myös aiempi Slovakian ja Yhdysvaltain F-16 -hävittäjälentokonekauppa, jonka toimitus on viivästynyt.

Ja tässä on tällainen pieni ja hyvä lahjoitusuutinen:

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY -kuntayhtymä ja ympäristöministeriö valmistelevat jätevedenpuhdistuslaitteiden lahjoittamista Ukrainaan, tiedottaa ympäristöministeriö.

13 tykkäystä

Nyt Venäjälle kelpaa jo T-54/T-55 -tankit? Minkälaisissa harhoissa pitää elää, että kuvittelee tällä kalustolla kykenevänsä tehokkaaseen hyökkäykseen? T-62 oli merkki epätoivosta, mutta T-55:n käyttö rintamalla on pelkästään epätoivoista.

XI:n vierailu terroristivaltioon oli vastenmielistä katseltavaa. Sotarikollisen nimittäminen rakkaaksi ystäväksi kertoo Kiinasta ja sen motiiveista ihan riittävästi. Vielä en usko, että lännen yhtenäisyyttä lähdetään kokeilemaan antamalla aseapua terroristeille, mutta aika näyttää. Tsekkasin jo hyvissä ajoin salkkuni Kiina-riskin. Taidan tehdä vielä tuplatarkistuksen. Toki – jos tähän tilanteeseen ajaudutaan – ei markkinoilla tule olemaan hauskaa kenelläkään.

Siinähän niitä liikkuu →

29 tykkäystä

Noin vanhoja mekaanisia laitteita kun yrittää ottaa käyttöön niin väkisinkin kaikki mahdolliset tiivisteet ja kumit ovat todennäköisesti aivan murusina. Nuo vehkeet, jos ei täydellisesti huollettu ennen uusiokäyttöä, toimivat varmaan viikon kunnes vaurioituvat toimintakunnottomiksi.

Venäläisten sodankäyntitaidon huomioiden viikko saattaa sinänsä riittää.

18 tykkäystä

Valitettavasti T-55 on parempi tankki kuin ei tankkia ollenkaan. Venäläinen ajattelutapa on määrä on laatua, eikä varsinkaan ihmishengellä ole väliä. Kyllä nuo vahinkoja aiheuttaa, toivottavasti loppuvat nuokin pian.

24 tykkäystä

Riku Arima oli vieraana Futucastissa (linkki) ja hän myös koki hieman ärsyttävänä sen, kuinka Suomessa naureskellaan Venäjän aseistukselle.

Hän sanoo kutakuinkin näin

“Ei siel kaikki oo mitää Spetznazeja, mut et vaikka siel on niit ekan maailmansodan aikasia konekivääreitä, nii iha samalla tavalla ne luodit viuhuu ihmisten läpi kun uudempikin malli”.
(Ei tarkka sitaatti!)

e. @OldFeki & @jps Täysin samaa mieltä! Isossa kuvassa ilman muuta parempi, että tulevat mahdollisimman epävarmalla kalustolla jota hillottu museoihin, kuin uudemmalla suoraan tehtaiden hihnalta :slight_smile: .

10 tykkäystä

Ei minua ainakaan naurattanut. Eikä varmasti naurattaisi, jos tuollainen T-55 -tankki tulisi tappomielessä vastaan. Tosin mahtaako tuollaiset edes kovin montaa kilometriä liikkua vuosikymmenten varastoinnin jälkeen.

Ymmärrän sotilaankin näkökannan, mutta tässä on kuitenkin enemmän kyse Venäjän armeijan tilanteesta – jos siis tällaista tavaraa tuodaan rintamalle. Se pikkaisen hymyilyttääkin, että Venäjän ylimielisyys johtaa ilmiselvään tappioon – kunnian vuoksi hyökätään vaikka millä vuosikertakalustolla ja viimeiseen mieheen. Sota voi päättyä nopeasti ja näyttävästi venäläisten epätoivoiseen perääntymiseen.

Tuollaisen tankin panssari ei taida kestää edes suomalaisten lahjoittamien kevyiden kertasinkojen osumaa ja täytyy olla melkoisen onnekas, jos tuollaisella osuu vastapuolen moderniin tankkiin.

14 tykkäystä

Kyllä se naaman vakavaksi vetää vaikka pari miljoonaa venäläistä hyökkäisi heinäseipäin aseistautuneena. Kuitenkin on positiivista mitä heikommalla aseistuksella hyökkäävät.

15 tykkäystä

Tuskin noista hädin tuskin 2. maailmansodan missanneista tankeista kovin moni on silleen käyttökunnossa. Jossain kohtaa joutuvat toteamaan, että “se oli siinä”. Sitten ei ole varastossa enää mitään, miltään vuosikymmeneltä. Kai ne jotain voi vielä pyristellä ilman laitteita, mutta alkaa olla jo lopun meininkiä.

7 tykkäystä

Tuollaiseen kelpaisi 55S55 ihan helposti, kevyt kertasinko olisi jo ylenpalttinen. Toisaalta jos T-55 pääsisi ampumaan modernia tankkia sivulta tai takaa, niin olisi varsin epämukavaa olla modernissa tankissa.

5 tykkäystä

Onni on se, että nuo ovat teknisesti niin kamalia laitteita, että niitä ei niin vain ajamalla edes liikuteta. Voimansiirto perustuu synkronoimattomaan suorahampaiseen vaihdelaatikkoon, jossa kytkin pitää nostaa ylös oikealla kierrosalueella kesken vaihteensiirron vaihdettaessa isommalle. Muuten lopputulos on krrrak ja vaihde ei kytkeydy päälle. Pienemmälle vaihto puolestaan edellyttää rpm:n noston kaasulla vaihteiden välissä. Virheellisen toiminnan lopputulos on tällöinkin krrrak.

25 tykkäystä

Tässä on asiaa vielä Putinin ja Xin tapaamisesta sekä heidän julkilausumasta. En tiedä voiko näin sanoa tai onko oikein ajatellut, mutta koen sen hieman positiivisena seikkana noin yleisesti, kun ei mitään erityisen konkreettista sovittu tämän tapaamisen aikana. Ei maksumuuria.

KIINA ei ilmaissut tukea Venäjän alueliitoksille Ukrainassa, eikä luvannut Putinille aseapua. Toisaalta Xi ei myöskään nuhdellut Putinia sodasta, vaan osoitti ymmärrystä Venäjän turvallisuushuolille ja tuomitsi talouspakotteet.

6 tykkäystä

“The trainees, who range in age from 19 to 67, are combat veterans with experience using their own air defense systems against Russian threats, the official said. They progressed quickly through the course, and after a certain point were able to design their own scenarios based on the tactics they know the Russians use in combat.”

“The language barrier initially made instruction difficult, the U.S. trainer said, noting that the Ukrainians had varying levels of English proficiency. The team started with only two interpreters, but quickly bumped that up to 18 once they realized they needed it.”

12 tykkäystä

Ivana Stradner :us::ukraine: Twitterissä: “With very high confidence I believe Russia will launch information operations against ⁦@NATO⁩ this Friday. In ⁦@KyivPost⁩ I explain Moscow’s script and how ⁦NATO⁩ should respond. @FDD⁩ My latest :arrow_down: ⁦ https://t.co/dnzImsQW3W” / Twitter

Propagandaa idästäpäin tuloillaan…

3 tykkäystä

Jelenalle on joko tehty lobotomia tai sitten hän valehtelee silmät päästään. Veikkaan jälkimmäistä.

8 tykkäystä

Vanhojen T55:n kaivaminen naftaliinista palvelee Venäjän etuja monellakin tapaa:
-miehistö lähtee rintamalle, koska on taistelukalustoa. Eikä niitä heinäseipäitä
-Ukraina kuluttaa ammuksia yms noihin vanhoihinkin tankkeihin
-ja kyllä vanhakin tankki jotain tuhoa saa aikaan

Venäjälle miehistö on kuitenkin kulutustavaraa, joten T55:n heikkoudet eivät ole niin big deal kuin täällä lännessä saatetaan kuvitella. Ainakin niin kauan kuin rekrytointi Venäjän syrjäseuduilta ja vankiloista tuottaa uutta miehistöä.

Toivottavasti - ja oletettavasti - T55 kaivaminen naftaliinista on positiivinen signaali nykyaikaisemman kaluston sen kaltaisesta vähenemisestä että uudempaa kulustoa todella joudutaan säästelemään

14 tykkäystä

Ukrainalaisia koulutetaan myös Miragen puikkoihin

Siitäkö alkaa…?

40 tykkäystä

Tuossa Le Figaron jutussa siis sanotaan, että n. 30:tä Ukrainalaislentäjää on koulutettu Mirage 2000:n puikkoihin kahdessa ilmatukikohdassa yli 1,5kk ajan.

Tämä siis selittää Ukrainalaisministerin viikkoja vanhan lausunnon, missä hän sanoi, että Ukraina saa 2-3 hävittäjätyyppiä lännestä. Nyt vaan peukut pystyyn että Mirage 2000:n mukana tulee Mica ja Exocet ohjuksia.


Edit: kuulemma Ukrainan ilmavoimien tiedottaja kiistää tämän uutisen

18 tykkäystä

Hesarin Ukraina-studiossa oli vieraana HS:n faktantarkastaja ja avoimen datan tutkija John Helin. Teemana oli Ukrainan vastahyökkäys. Ei maksumuuria.

Hän pitää mahdollisena, että Ukraina tekee lähiaikoina jonkin suuremman mutta kuitenkin paikallisen operaation, ja varsinainen suurhyökkäys alkaa kesällä.

EDIT:

Yhdysvallat ja Brittania tarjoavat Puolalle sekä Slovakialle kalustoa Ukrainaan lähtevien Migien tilalle. Ei maksumuuria.

“PUOLA on luvannut Ukrainalle jo aikaisemmin samaisia Mig-29-monitoimihävittäjiä, joita sillä on yhteensä 28. Pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi uutistoimisto AP:n mukaan tiistaina, että Migit toimitetaan Ukrainaan ”neljän–kuuden viikon kuluessa”. Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäiset neljä puolalaista Migiä viedään Ukrainaan ”lähipäivinä”.”

Slovakia on lähettämässä Ukrainaan 13 vanhaa Mig-29-hävittäjää, joista kymmenen on toimintakunnossa ja kolme on tarkoitettu varaosiksi. Lisäksi Slovakia toimittaa Ukrainaan neuvostoaikaisia Kub-ilmatorjuntajärjestelmiä, joiden lyhyen kantaman ohjukset on tarkoitettu ensisijaisesti maavoimien suojaamiseen.

9 tykkäystä

Kyllähän tuo T55 on aika tusinakamaa. Esimerkiksi panssarointi on niin kevyttä jopa tornin alueelta, että tuollaiset dronesta pudotettavat ammukset pystyvät lävistämään panssaroinnin

Nooh, saman aikakauden tuotteita esimerkiksi nuo RKG3set ym, joten sinänsä ymmärrettävää

9 tykkäystä