Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Kannetaan oma korsi kekoon lyhyellä kommentilla koulutuksesta. Itse peruskoulussa erityisopettajana, vaimo TUVA-erityisopettajana (tuttavammin ex- kymppiluokka).

Alalla työskentelevänä en voi kuin ihmetellä, kenen mielestä tämä oppivelvollisuusiän nosto on ollut hyvä ja kannattava ajatus. Valtaosa opettajista ei ainakaan ole sitä mieltä (oman n. 150 opettajan kuplan sisältä).

Miksi?

Täällä on ollut hyvää pohdintaa “pakottamisesta” ja tämä on juuri se ongelman ydin. Kun lapsella jää esimerkiksi peruskoulu kesken 8. luokalla, ei häntä kukaan hae kouluun. Huoltajien rooli on varmistaa lapsensa koulunkäynti ja perheissä jossa tämä ei toteudu, koulu konsultoi lastensuojelua. Enempää menemättä lasun tilaan, on sanomattakin selvää, että suuri osa näistä kotiinjäävistä lapsista - yllätys yllätys - myös jäävät kotiin. Pelkkä kirjoitettu “pakko” tehdä jotain, ei käytännössä vielä tarkoita yhtään mitään.

On toki myös perheitä, jotka oikeasti sen Uuno-Inkerin pakottavat kouluun. Jos lasta ei koulu kiinnosta, ja peruskoulua ei läpäistä suhtkoht ikäluokkansa mukaisesti, hän voi hakea TUVA-paikkaa, jossa opiskelua tuetaan varsin avokätisesti, ja ne viimeisetkin kullanmuruset saavat sen todistuksensa. Vai saavatko?

Vaimoni tosiaan työskentelee TUVAlla, ja kiroaa päivittäin sitä, kuinka 20 oppilaan ryhmästä paikalla käy noin 4-6 päivittäin. Muut eivät jaksa/halua/kykene/pysty/viitsi. Miten tämä oppivelvollisuusiän nosto on auttanut näitä nuoria, koska ne, joilla motivaatiota on, ovat aiemminkin saaneet koulunsa kyllä suorittaa. Ne kenellä sitä ei ole, noh, mikään ei ole muuttunut. Nyt vaimoni työpaikalla on kolmen korkeakoulutetun ihmisen ryhmä, jotka parhaimmillaan opettaa kahta 18-vuotiasta yläkoulun matematiikassa. Ei järjen hiventä.

Nuorille, vielä entisille “peruskouluikäisille” on hyviä vaihtoehtoja mm. Jopo luokat, joissa vähemmän teoriaa, ja enemmän esimerkiksi työssäoppimista. Näitä paikkoja vain on todella vähän, ja niistä on kova kilpailu. Näissä usein oppilaat ovat varsin motivoituneita. Kuten TUVA esimerkissä, myös tässä on tottakai paikkakuntakohtaisia eroja.

Loppuun, “koulutuksesta ei voi leikata” on täysin paskapuhetta. Todellakin voi, tai jos ei leikata, niin tehostaa toimintaa ja ne ylimääräiset rahat käyttää ryhmäkokojen pienentämiseen. Rahaa käytetään aivan vääriin asioihin, ja ammattilaisten mielipiteet jäävät OAJ:n jalkoihin.

28 tykkäystä

Itse ajattelen niin, että tuo pakko/velvollisuus ainakin ajan kanssa saa kansan ja vanhempien ajatukset muuttumaan siihen suuntaan, että toisen asteen koulutus käydään. Ensimmäiset vuodet menee varmasti sählätessä, mutta kun saadaan oppivelvollisuusuudistus takaraivoon, niin asenteet toivottavasti muuttuvat.

Vertaus: Jos asepalvelus olisi tähän päivään asti ollut vapaaehtoinen, ei sinne olisi mennyt aiemmin juuri ketään ja ensimmäiset vuodet pakotettunakin olisi aikamoista yskähtelyä. Nyt kun se on ollut pidemmän aikaa pakollinen (miehille), sinne mennään hyvällä prosentilla.

Opettajien mielipiteen tiesin ainakin itse jo valmiiksi; kukapa haluaisi, että “opiskelijamateriaali” heikentyisi? Käsittääkseni hallitus on myös panostanut tukitoimiin.

Kokonaisrahoitukseen liittyen toistan taas saman: Oli rahoitus mikä hyvänsä, kaikki rahat saadaan kyllä tuhlattua. Jos rahoitusta supistetaan, en usko, että osataan operatiivisella tasolla priorisoimaan asioita, vaan sama pelleily ja tuhlailu jatkuu.

1 tykkäys

Mun mielestä asepalvelus on itse asissa aika hyvä vertaus, mutta vähän toisin päin. Eihän läheskään kaikki suorita asepalvelusta. Eli tarjolla on myös sivari ja monet saavat vapautuksen. Eli toimisiko armeija paremmin, jos se toimisi kuten koulu, että sinne laitetaan ihan kaikki, esim. heidät, jotka nyt saavat C:n paperit? Uskon, että ei toimisi.

5 tykkäystä

Näinhän se on, mutta on poliitikon itsemurha sanoa tuo äänen, koska se ymmärretään täysin väärin joko tahattomasti tai tahallisesti. Hyvä ystäväni on myös eritysluokanopettaja ja hänen kanssaan tulee paljon myös koulumaailmasta keskusteltua. Itse olen täysin maallikko, mutta täysin samanlaisia ajatuksia hänkin on kertonut!

Sama pätee kyllä soteenkin. Joka päivä töissä mietin, että nämä ja nämä asiat voisi tehdä paremmin ja ennenkaikkea kustannustehokkaammin. Tänään käytiin puolison kanssa raskausajan 40+0 neuvolakäynnillä (kyllä, tänään on laskettu aika mutta ei vielä näy :face_with_raised_eyebrow: ) ja neuvolajärjestelmäänkin on kyllä ajatuksia miten hommat voisi tehdä paremmin.

Mutta kun ei ole kannustimia tehdä niitä hommia paremmin ja tehokkaammin kun se ei niiden ihmisten omassa elämässä näkyisi mitenkään, lähinnä lisääntyvänä ajatustyönä. Ei vaikutusta työnteon mukavuuteen keskimäärin eikä näy palkassa. Miksi nähdä vaivaa?

Summasummarum: leikattavaa ON, jos oikeasti halutaan ja yritetään. Se ei tarkoita automaattisesti hyvinvointivaltion romahtamista, niin kuin vasemmalla olevat puolueet väittävät. Päin vastoin, minä uskon että se antaa paremmat lähtökohdat omille lapsille, lapsenlapsille ja heidän lapsenlapsilleen. Minä kyllä pärjään, ihan sama miten tätä maata johdetaan. Ajattelen näissä aina ensisijaisesti lapsiani ja heikko-osaisia :slight_smile:

18 tykkäystä

Asepalvelus on mahdollista korvata muutoin. Oppivelvollisuuskin on mahdollista suorittaa monella eri tavalla; lukio, amis, TUVA tai jonkinlainen kotikoulu. Kyse on oppivelvollisuudesta, ei koulussakäyntivelvollisuudesta.

1 tykkäys

Olen jatkuvasti koittanut tuoda esiin parallelismia suomalaisten (ja laajemmin länsimaalaisten) naureskelijoiden ja venäläisten propagandistien välillä. Nämä kaverit on samasta puusta veistetty, sillä molemmat luulevat olevansa naapuriinsa nähden ylivertaisia.

Yhdysvalloissa pahimmat tapaukset ovat myös jo tajunneet, että Venäjä on heidän aatteensa puolella. Olen aiemmassa langassa tuonut myös esiin amerikkalaisten natsisympatioita toisen maailman sodan aikaan, mistä tämä Venäjä - republikaani hengenheimolaisuuskin mielestäni juurensa juontaa. Tästä ilmiöstä on osviittaa myös Ruotsista, missä “maahanmuuttokriittisellä” koraaninpolttajalla on todistetusti yhteyksiä Wagneriin ja on meilläkin oma Anus Turtiaisemme. Kehottaisin jokaista palstalaista ottamaan silmät käteen ja katsomaan tarkkaan millainen meno meilläkin tulee olemaan, kun / jos näitä ihmisiä päästetään valtaan.

Pahin uhka yhteiskunnalle ei näin ollen tule naapurista, vaan meidän kunkin mielestä, sillä ihmisten pahoinvointi johtaa aina pahaan. Olen henkilökohtaisesti erittäin huolestunut siitä, miten viimeiset 20-30v+ (käytännössä siitä lähtien kun New Public Management -aate rantautui Suomeen) on joka vaaleissa puhuttu vain tiukemmasta kurista ja leikkauksista. Sahaamme näillä teoilla vain omaa oksaamme poikki, koska yhteiskunnan fokuksen ei pitäisi olla tehokkuudessa ja voitontavoittelussa vaan ihmisten hyvinvoinnissa. Jokaisen, joka nyt jeesustelee nuorten pahoinvointia ja jengiytymistä, pitäisi ymmärtää että nyt niitetään sitä mitä on jo pitkään kylvetty.

5 tykkäystä

What?

Meillä on suuri ja mahtava neuvostoliitto naapurissa, joka aloitti häikäilemättömän tuhoamissodan naapurimaataan vastaan. Naapurimme luuli valtaavansa suurena ja mahtavana Ukrainan kolmessa päivässä. Nyt yli vuosi myöhemmin se hyökkää WW1 tyylisillä ihmisaalloilla, kärsien valtavia tappioita, kykenemättä siltikään myöntämään että vihkoon meni ja pahasti.

Miten tämä nyt liittyy mihinkään leikkauspolitiikkaan? Toooodeeellla pitkä aasinsilta Suomen eduskuntavaaleihin, mahtaakohan yksikään aasi uskaltaa noin pitkää siltaa kävellä.

5 tykkäystä

Ehdotus miten saadaa nuorukaiset käymään koulua pidemmälle. Maksetaan kaikille valmistuville valmistumisraha. Rahoitus otetaan työttömyyskorvauksesta. Työttömyyskorvausta maksetaan vasta 20 ikävuodesta eteenpäin. Pakko otetaan keinona pois ja aloitetaan esikoulu jo 5-vuotiaana. Valmistumisraha porrastetaan tutkinnon haasteellisuuden mukaan. Lisäksi tällä voidaan ohjata opiskelijoita aloillle, missä todellinen pula osaajista on.

8 tykkäystä

Toinen päivä, toinen tilaisuus. Sama meno jatkuu. Tähän ei kannata jäädä väliin.

image

13 tykkäystä

Vähän kun enemmän aloin miettimään tuota Ziipran pakko-oppimista, niin sehän on itse asiassa aivan loistava malli, kun sitä vielä vähän kehitetään pidemmälle ja laitetaan se koskettamaan kaikkia.

Työttömät 50-60v. pakollinen aamukerho klo. 7-10, muuten ei saa mitään tukia. Tasoryhmät mutta kaikille alkuun opetetaan miten saa kaikki tuet haettua jne…

Työttömät 40-50v. pakollinen aamupäiväkerho klo. 10-12. Samat ehdot kuin aiemmin.

Työttömät 30-40v. pakollinen päiväkerho klo. 12-15. Samat ehdot kuin aiemmin.

Työttömät 20-30v. pakollinen iltapäiväkerho klo. 15-18. Samat ehdot kuin aiemmin.

Nuoremmat työttömät onkin jo pakotettu opiskelemaan, joten heille ei erikseen tarvitse keksiä “kerhoa”. Eikö tämä olisi aivan loistava malli, vai oliko se niin, että vasureiden mielestä työttömiltä ei saa vaatia mitään… Voidaan kuitenkin nuoret aikuiset pakottaa johonkin, niin mielestäni se olisi täysin oikeudenmukaista pakottaa jonkinlaiseen vastikkeellisuuteen myös kaikki muut ikäryhmät. Käsittääkseni myös monelle nuo tuki himmelit ovat aika vaikeita, niin näistä kursseista olisi ihan konkreettista hyötyä kaikkein köyhimmille ihmisille, koska he oppisivat hakemaan maksimaaliset tuet.

Näiden tuki himmelien oppimisen jälkeen voisimme testata ruotsin kielen osaamisen ja jos ei ole hallussa, niin ilman muuta seuraava vaihe voisi olla (pakko) ruotsin opiskelu, siitä sitten pikku hiljaa tärkeysjärjestyksessä opettaisimme kaikille ikäluokille niitä olennaisia työllistymiseen vaikuttavia taitoja.

Näillä toimilla me emme saa vaan pakolla koulutettua nuoriamme, vaan saamme pakotettua oppimaan koko kansakunnan. Mitäs mieltä Ziibra, eikö tämä olisi aivan parasta mitä voisimme tehdä? Emme unohda siis pakottaa yhtäkään nuorta aikuista, vaan viemme tämän sinun loistavan mallin vielä pidemmälle ja valjastamme koko kansakunnan tämän pakko oppimisen alle. Tämähän on aivan loistava ehdotus sinulta, kun nyt tosiaan enemmän tätä aloin miettimään ja tajusin, että näin me saamme koko kansakunnan koulutettua vähintään työelämä maistereiksi. Pahoittelut tosiaan, että en aiemmin ymmärtänyt tätä kokonaisuutta mutta tämä laajennettu malli todellakin nostaa meidän suosta ja uskallan väittää, että tästä seuraa sellaisia innovaatioita, että ihan helposti vuosittain voidaan tähän ottaa 10miljardia lisää lainaa, koska tämä malli tuo sen kymmenkertaisesti muutaman vuoden kuluttua takaisin.

Lisätään itse asiassa tähän malliin vielä 7,5 miljardia lisää lainaa ja opetetaan samalla kaikille kakkostyypin diabeteksen vaaroista ja sen riskeistä, etenkin siis ennaltaehkäisystä. Ainakin SDP olisi ihan varmasti tämän mallin takana tämän jälkeen… Sannan, Rinteen Antin ja Mäkysen itse asiassa tämän asian tiimoilta jo tapasin. Rinne laski jo, että tällä 17,5 miljardin vuosittaisella lisälainalla tullaan saamaan 5-8 vuoden päästä valtiolle lisätuloja (varovaisesti arvioiden) 52,5 miljardia vuosittain. Mäkynen vielä tarkasti laskelmat ja alkuun totesi, että ei pidä paikkaansa mutta kun sitten käytiin vielä muutama sekuntti uudellen lukuja läpi, niin Mäkynen olikin jo vahvasti sitä mieltä, että tottahan tämä on. Sanna lupasi tuoda tämän mallin seuraavassa vaaliväittelyssä julki ja tällä tullaan pelastamaan meidän kaikkien oma hyvinvointivaltio ilman, että kaikkien köyhimmiltä tarvitsee ottaa mitään, päinvastoin tämä tulee tukemaan heidän elämäänsä valtavasti. Toki Sanna oli sitä mieltä, että jos tässä on kuitenkin jotain vähän laskettu pieleen, niin varmuuden vuoksi voisi kuitenkin vuorineuvoksilta ottaa koko varallisuus pois ja pakottaa heidät työttömiksi tai eläkeläisiksi.

4 tykkäystä

Kannatan kyllä työttömien aktivointia, vaikken ihan tuollaista hupi-malliasi.

Mihin minun ehdotukseen viittaat?

Suomen velkaan liittyen; onkohan missään hyvää taulukkoa eri maiden velkojen “suuntautumisesta”? Suomen velasta n. 40% on Suomen pankille, eli periaatteessa Suomelle itselleen. Onko tuo osuus muualla isompi vai pienempi? Ja minkälaisen merkityksen minua taloustietoisemmat antaisi tälle seikalle?

2 tykkäystä

Nimenomaan, mainitsit Euroopasta lähtöisin olevia maahanmuuttajia.

Tuleeko mieleen yhtään kehitysmaista lähtöisin olevien henkilöiden perustamia merkittäviä yrityksiä?

Ei minullekkaan.

10 tykkäystä

Mainitsemiisi tehtäviin on varmasti pienelläkin koulutuksella jo nyt saatavilla niin suomalaista kuin ulkomaalaistakin henkilöä jonoksi asti, mut jostain syystä niihin ei kukaan mene.
Seuraavan hallituskauden isoimpia tehtäviä pitäisi olla ratkaista myös kannustinloukkujen ongelmat.

5 tykkäystä

Ongelma on se että suomessa ei oikein voi ainakaan pääkaupunkiseudulla tulla toimeen siivojan tai autonkuljettajan liksoilla ilman tukia. Eli vaikka niistä maahanmuuttajista saataisiin bussikuskeja ja lattian pesijöitä, ne eivät tuo oikein sitä rahaa verotuloina vaan kitkuttavat vahvasti tuetussa asunnossa erilaisten tukihimmelien päällä. Yritykset tykkäävät kun saadaan halpaa työvoimaa, mutta kansantalous ottaa osumaa…

Kyllä näihinkin töihin saa tekijöitä jos liksa vastaa elinkustannuksia ja esim. EUn sisältä tulisi varmasti tekijöitä jos ne eivät menisi paremman liksan perässä samoihin hommiin muissa maissa. Ei ole vain vieläkään tajuttu että liksan pitää olla EU-tasolla kilpailukykyinen tuunattuna paikallisten elinkustannuksien mukaan. Suomi? Paskaa liksaa ja korkeat elinkustannukset. Loistava kombo houkutella työvoimaa, ja sääkin vielä “jelppaa” vähän lisää ajamaan porukat ihan muualle.

13 tykkäystä

Mutta kun siivoja kioskimyyjä volt kuski ei saa täyttä työpäivää, siivoja ajelee omalla ajalla keikata toiselle.
Palkan kaikissa tuollaisissa töissä missä ei tarvita kovin paljoa koulutusta jää reilusti alle 2000euroon bruttona ja sillä ei Suomessa elä saatikka perusta perhettä esim. Ja palkkakehitystä ei ole luvassa ennen eläkeikää. Siksi esim pääkaupunkiseudulla noin puolet tuista maksetaan maahanmuuttajille. Eli ovat yhteiskunnalle keskimäärin voimakkaasti alijäämäisiä.
Yritysten siis pitäisi saada työvoimaa siten että yhteiskunta maksaa palkan päälle kolmasosan lisää palkkaa tukien kautta. Tämä on selvästi Kokoomuksen agenda, mutta onko siinä järkeä?
Persut vastustaa tätä, ja vain ja ainoastaan tätä(!) maahanmuuttoa.
Palkkoja ei voi nostaa koska suomalaisten ostovoima on niin alhainen että 150 euron ravintolaillallinen on utopiaa useammin kuin kerran vuodessa.

10 tykkäystä

Kun et rajannut Suomeen, niin Elon Musk (Etelä-Afrikka) :slight_smile:

Ihan mielenkiintoinen artikkeli Forbesista tuli eteen:

“Immigrants have started more than half (319 of 582, or 55%) of America’s startup companies valued at $1 billion or more,” the analysis. “Moreover, nearly two-thirds (64%) of U.S. billion-dollar companies (unicorns) were founded or cofounded by immigrants or the children of immigrants. Almost 80% of America’s unicorn companies (privately-held, billion-dollar companies) have an immigrant founder or an immigrant in a key leadership role, such as CEO or vice president of engineering.”

12 tykkäystä

Kannustinloukuista puhutaan, mutta todellinen syy on korkeat elinkustannukset ja alhaiset palkat. Tuet on mitoitettu siten että juuri ja juuri tulee toimeen, eikä valu kehitysmaatasolle esim lääkkeisiin on varaa mutta ei autoon jne. Lapsiperheet saa tukia paremmin, yksinäiset ei tule tuilla toimeen.
Miksi ulkomaalisten pitäisi elää suomessa kehitysmaatasolla, taikka suomalaisten?

Joku Saksa on eri asia kun kustannustaso 30% alempi. Jos huomioidaan lämmitys ja yms kulut jotka tulee Suomessa lisänä vielä 20% korkeamman hintatason lisäksi. Saksassa pärjää paljon matalammilla tuloilla. Suomessa usein viitataan(Kokoomus) Saksassa tehtyyn reformiin jolla alimpia palkkoja ja sosiaalitukia pudotettiin ja saatiin ulkomaalisten työllisyys asetta merkittävästi nostettua.

7 tykkäystä

Yksi kannustin on vakaa ja turvallinen länsimainen elinympäristö, johon taas vaikutetaan mm. Suomen ulkomaalaispolitiikalla. Ja siis tarkoitan asiantuntijatehtäviä, jos sen sijaan haetaan matalapalkkatehtäviin henkilöitä vaikkapa Lähi-idästä, silloin he viihtyvät eniten kun ympäristö on kotoisa. Eli on omankielinen yhteisö, kaupat, uskonnolliset paikat jne…


Toisaalla:

32 tykkäystä

Kyllä nämä paikoin järkyttävät elinkustannukset ovat se isoin haittatekijä aiheuttaen myös näitä kannustinloukkuja. Sijaintimme ja ilmastomme varmasti vaikuttaa osaltaan siihen, mut suurin syyllinen on älyttömän kireä verotus, jossa syyllisenä ovat myös isot tulonsiirrot ties mihin, joiden vuoksi taas verotusta on pidettävä korkealla.
Mielestäni ei pidäkään elää, mut mistä saadaan rahat maksaa matalapalkka-aloilla myös selkeästi enemmän kuin mitä tuet antavat? Työpaikkoja paljon lisää jota kautta vähemmän tuen tarvitsijoita, joista veroja alemmas…?
Ihannetilanne olisi se, että siivoojaksikin olisi valtava halu mennä, jotta saisi lisää rahaa käyttöönsä tuilla elämisen sijaan.

4 tykkäystä

Niin kovasti tuota vakaata ja turvallista elinympäristöä heikennetään koko ajan muistuttaen päivä päivältä enemmän länsinaapuriamme. Kun tulijat ovat pääosin elintasopakolaisia tietyn uskonnon maista, niin elinympäristömme maineikkuus heikkenee valtavaa vauhtia.

Tämä kielitaidottomien hoitajien ongelmallisuuden “kohu” onkin mielenkiintoinen lisämauste näin vaalien alla. Kun umpipolitisoitunut ay-liike allekirjoittaa yhtä virallisiin papereihin, mut toisaalla väittää aivan toista. Sit eräs demari alkaa raivota vaalitentissä huutaen, että hän tietää paremmin.
Tämä ja korona-ajan pakkorokotukset ja -lait ovat saattaneet kääntää hoiva-alan henkilöstön pysyvämmin pois vasemman laidan puolueista ja mielenkiinnolla senkin kautta vaalipäivää kohti.

16 tykkäystä