Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Oh, HIMARS

7 tykkäystä

Mielestäni Venäjällä ei näytä olevan minkäänlaista tahtoa sodan lopettamiseen. Ei Kremlillä eikä keskimäärin kansalaisillakaan. Sota tarvitaan ihan sisäpoliittisistakin syistä. On se sitten tämä tai joku muu sota.Venäjä voisi haluta hengähdystauon eli konfliktin jäädyttämisen määräajaksi.

9 tykkäystä

Tämä se jaksaa ihmisiä ihmetyttää, mutta kysyn että miksi sillä olisi?

Venäjän näkökulmasta nykyiset vallatut alueet on saatu haltuun, linnoitettua ja vastahyökkäyksen ensimmäinen vaihe torjuttua. Länsi on pehmeä ja epäyhtenäinen, pakotteet vuotavat, sotamateriaalia ei toimiteta tarpeeksi eikä edes valmisteta tarpeeksi ja kaikki kalusto mitä Ukraina saa on pois muilta sen tukijoilta. Esimerkiksi Viro ja Liettua ovat jakaneet varustustaan hyvinkin avokätisesti, jättäen puolustuksensa käytännössä puhtaasti Naton varaan. Suomella sentään ollut järki päässä, että omasta puollustuksesta ei ole tingitty. Sotateollisuutta pitäisi ylösajaa meillä ja Euroopassa helvetin kiireellä, mutta kaikki jumittaa. Pahinta on se, että päättäjät ja omistajat tyypilliseen länsimaiseen tapaan keskittyvät vain voitontekoon (esim. Valmet ja lukuisat muut tehtaat voisivat ryhtyä tuottamaan jotain sotavärkkiä, mutta “ei kannata” tai siinä on riskejä).

En ole aiemminkaan pitänyt länsiajattelua kovin pitkänäköisenä tai järkevänä, mutta nyt en usko likipitäen koko systeemiin. Keskiverto ihmistä olen aina pitänyt hieman tyhmänä ja vitsaillut että asiassa kuin asiassa pitää muistaa millainen keskiverto jantteri on ja sitten muistaa vielä että puolet on siitä typerämpia. Tämä sota on pakottanut havahtumaan siihen, että se keskiarvo kaveri on vielä paljon matalammalla tasolla kuin ajattelin. Onneksi sentään Suomessa menee kohtalaisesti (ei voi sanoa hyvin, koska täällä pitäisi pistää tehdasta suoltamaan Sisuja, putkiraivaimia ja murkuloita).

Kukaan ei tunnut tajuavan kuin puheissa, että Venäjän ei voi antaa voittaa. Teot kuitenkin puhuvat enemmän kuin sanat ja ne ovat täyttä paskaa. Paskanpuhujien henki haisee jos joutuu tämmöisen kanssa kasvokkain ja siksi kai todellisuutta vältetäänkin. Toki hienoa on, että koko Ukraina ei romahtanut, mutta Venäjä ei ole hävinnyt vielä yhtään mitään kuin muutaman perämetsien juoppolallin ja nyt viritellään uusia liikkeitä. Niinistö sanoi taannoin puheessaan, että kasakka ottaa sen mikä irti lähtee ja valitettavasti irti lähtee aika paljon. Katsotaan onko 2024 lopussa maayhteys Kaliningradiin palautettu. Täällä uhotaan että jos Naton rajoista joku yli tulee niin on helvetti irti, mutta omaan korvaan se kuulostaa samanlaiselta öyhötykseltä kuin Venäjän trollien ylimieliset kuvitelmat omasta paremmuudestaan. Etenkin kun huomioi että meillä on puheet yhtä ja teot toista. Jos sota tästä leviää, on fakta edelleen se että tuotanto ei pysy kulutuksen perässä ja niin kauan kunnes tuo saadaan korjattua on aina jotain vaarassa joutua voron kynsiin.

Ps. Venäjän trolliksi minua on kriittisestä sävystä huolimatta turha väittää, sillä olen koko ajan pyrkinyt herättämään ihmisiä todellisuuteen ja toimimaan ajoissa. Mua yksinkertaisesti vituttaa kun sen sijaan jengi pistää päivästä toiseen pään pensaaseen ja mitään ei tehdä kuin korkeintaan myöhässä. Vielä kun tuo Putler saa nukkehallitsija Trumpin valtaan ensi vuonna niin ai että <3 Tulee olemaan mukavat seuraavat neljä vuotta.

53 tykkäystä

Aikalailla täydellisesti tiivistetty. Lisäisin itse vielä sen, että vaikka ns. rauhaa haluaisinkin niin ei sitä suoraan tarvitse sanoa. Se tekee sanojastaan heikon eikä Putin kuin Zelenskykään halua näyttää heikolta. Siksi on helpompaa esim. Putinin saada teoillaan vastapuoli pöytään ilman ehtoja. Keinoina nyt vaikka ensin yksittäiset ilmaiskut mitkä toimitavat erittäin psykologisesti, viljanvientisopimuksesta irrottautuminen.

Taustalla jotkut tahot keskustelevat rauhasta. Päälimmäisenä USA ja Venäjä. Lopputulema katsotaan sitten aikanaan ja jos vastahyökkäystä ja Ukrainan taistelutapaa katsoo niin ei hyvältä Ukrainan kannalta ainakaan nyt näytä.

Jos ei sitten ylläriä tule. Muualla kuin ihmisten puheissa.

3 tykkäystä

Komentajallekin pitäisi tarjoilla?

7 tykkäystä

Saksa ei näe ajankohtaiseksi Taurus-ohjuksia, koska niillä voi yltää Venäjälle asti.

Ilmeisesti olisi ajankohtainen, jos veli venäläinen olisi sen verran pidemmälle päässyt hyökkäyksessään, että kantama ei riittäisi Venäjän puolelle?

18 tykkäystä

Usa käytti 300 miljoonaa jokapäivä Afganistanissa 20 vuoden ajan. Ukrainaa on tuettu Usa toimesta noin 140 miljoonaa/päivä reilun 500 päivän ajan. Sotilaallinen tuki on ollut noin 2% armeija budjetista. Paljonkohan Suomi on satsannut?

Kotisohvilla ollaan hengessä mukana ja ostetaan kannatuslippis. Kotisohvilta ei siltä oltaisi valmiita antamaan edes 10% vuosituloista tukeen. Kotisohvilta ei oltaisi valmiita antamaan omia poikia juoksuhautaan. Sota on varmasti aika erinäköinen Ukrainalaisen silmin. Myös sen päättäminen on mielessä paljon enemmän kuin twitterin ääressä.

8 tykkäystä

Niin mikä oli tässä pointti? Mun puolesta Eurooppa voi vaikka säätää erityisveron joka otetaan jokaiselta työssäkäyvältä Ukrainan hyväksi. Ukraina tässä verellä maksaa kalliisti joka tapauksessa ja he päättäköön kauanko puolustaa vai luovuttaa joitain alueitaan. Venäjä taas ansaitsee jokaisen tappion ja nöyryytyksen mikä tämän sodan takia tulee. Rintamalle lähdetään täältä siinä vaiheessa jos Venäjä nyt jostain syystä tänne Suomeen päin lähtisi vyörymään.

15 tykkäystä

Moni suomalainen olisi myös valmis tältä seisomalta lähtemään “anekseeraajan torjuntaan” mukaan, mutta ei pääse, edes siihen reunalle hämääväksi aspektiksi, mutta kunniakkaaksi sellaiseksi…

  • Kenraaliluutnantti Ernst Linder otti 27.2.1940 komentoonsa koko Pohjois-Suomen puolustuksen. Hänelle alistettiin myös alueen suomalaiset joukot. Ruotsalaisten ansiosta Suomen sodanjohto saattoi siirtää Pohjois-Suomesta 5 pataljoonaa Kannakselle, jossa käytiin sodan ratkaisevia taisteluita…

…Ruotsalaisia vapaaehtoisia oli kaikkiaan 8 260 miestä…
(=kaikki sanoinkuvaamaton kunnia heille)

21 tykkäystä

USA:n antaman tuen määrän arvo saattaa olla sitä luokkaa kuin 140miljoonaa euroa/päivä. (tämäkin on melko jätti summa).Mutta eivät ne anna 2.0. aseita, mutta hyvää tavaraa kuitenkin.
Suomi antaa sen minkä on kykenevä, meillä on oma raja mitä pitäisi olla valmis uskottavasti puolustamaan.
Kukaan ulkopuolinen valtio ei lähetä Ukrainaan omia joukkoja, hyvästä tahdosta sinne pääsee sotimaan, ei valtiot sitä kiellä.
Toivottavasti tuohut ei eskaloituisi.

Ruplan kurssi jatkanut laskuaan.

venäjä on sodan ohella pumpannut rahaa samaan aikaan talouteen, ja yrittänyt pitää kansan tyytyväisenä.

10 tykkäystä

Kansakunta, joka ei opi historiastaan yhtään mitään vaan toistaa sitä aina vaan uudestaan ja uudestaan on tuhoon tuomittu:

…jopa keskipitkälläkin

12 tykkäystä

Oppii nuorempikin polvi kätkemään dollarit patjan alle mikäli vanhemmat eivät ole jo opettaneet. Vai pitäisikö dollarit päivittää renminbiksi?

2 tykkäystä

Pointti on että helppoa kotisohvilta kehottaa taistelemaan kuten sanoitkin. Toinen pointti on ettei Suomalainenkaan lopulta ole valmis antamaan kuin puheita.

Jos kaikki antaisivat kuten balttian maat.
https://www.statista.com/statistics/1303450/bilateral-aid-to-ukraine-in-a-percent-of-donor-gdp/

1 tykkäys

Niinpäniin. Ehkä itse vapaaehtoisesti lähtijöitä olisikin. Mutta moniko lähettäisi isänsä, veljensä, poikansa. Ukrainalaisen silmin tahto rauhaan on aivan erilainen.

Totta kai Ukraina ja ukrainalaiset tahtovat rauhaa, he myös varsin yksimielisesti haluavat Venäjän lähtevän maastaan.

2 tykkäystä

Eiköhän sinne lähtisi kukin itse omasta tahdostaan, jos pääsisi…

Mutta, sehän lienee Putler-Venäjällä täysin outo suomalaisittain murresanottuna määrre se…

Baltian maat ovat kyllä ansainneet kiitokset tämän asian hoidosta muutenkin. Siellä on ollut oikea meininki alusta lähtien. Aluksi ajattelin että Suomi ei uskalla tehdä juurikaan vielä kun ei ollut Natossa mutta kieltämättä voisi tehdä enemmänkin viimeistään nyt kun Natossa ollaan. Jos suomalaisilta itseltään kysyttäisiin niin kuka tietää vaikka yhdessä oltaisiinkin valmiita antamaan enemmän mutta joku ne päättää meidän puolesta. Euroopan pitäisi kokonaisuudessaan panostaa reilusti enemmän. Joissain asioissa EU on kyllä ollut yllättävän yhtenäinen mutta liikkeitten pitäisi olla nopeampia kyllä.

9 tykkäystä

Ei kait sinne tarvitse koko sukua ympäri Eurooppaa lähettää? Miehiä siellä vielä riittää vaikka paljon kaatukin. Tällä hetkellä ne tarvii kunnon aseita ja paljon. Eikä haittaa vaikka osa yltää venäjällekkin asti. Pitäähän sinnekkin kyetä iskemään kun sotaa käydään

7 tykkäystä

Tarkoitukseni on miettiä asiaa Ukrainalaisten näkökulmasta. Uhraukset ovat aivan toista luokkaa kuin tukevilla mailla. Poliittinen ilmapiiri olettaa tuelle myös tuloksia, vaikka lopulta Ukraina taistelee myös meidän puolestamme. Jos ja kun emme omia poikiamme sinne lähetä, pitäisi tuen olla aivan eri luokkaa. Eurooppa yhteensä melkein puolen miljardin ihmisen talous ja tuki siihen verrattuna melkein näennäistä.

1 tykkäys