Tuo Hornet asia jäi nyt tämän päivän tiedon mukaan vähän mietityttämään. Mielestäni tässä on nyt Ukrainan kannalta muutama ihan huomionarvoinen asia:
- Näitä eri konetyyppejä julkisuudessa pyörinyt ja koulutustatkin kerrotaan tehtävän monessa paikkaa. Ainakin nuo Ranskan Mirage 2000 hävittäjät voisi olla jopa jossain määrin teoreettinen vaihtoehto aluksi.
- Uskon myös että asioita mieititään myös hivenen pidemmällä aikajänteellä, eli mikä voisi olla seuraava konetyyppi vaikka tuon Mirage 2000 vaiheen jälkeen Ukrainalle? Tässä nuo Suomen Hornetit voivat olla kiinnostava mahdollisuus jossain muodossa.
- Lisäksi hyvä muistaa Ukrainan puolustusministeri (vai kuka se oli) kun tuuletteli Rammsteinin kokouksen jälkeen ja viittasi lentokoneisiin.
- Osa julkisuudessa pyörivistä asioista on myös varmasti tarkoitettu Venäjän hämäämiseksi. Eli eivät pysty häiritsemään eikä yrittämään mitään muutakaan, kun ei tiedä mitä koneita ja mistä niitä on tulossa. Myös valmistautuminen (koulutus, taktiikat jne.) koneiden varalta on mahdotonta.
Nyt sitten ihan puhdasta spekulaatiota. En siis usko että tuo Marin möläytteli yhtään mitään vaan näitä on mietitty ja koordinoitu jo etukäteen. Sitten vielä vastuuttomampaa spekulointia: sinällään F/A-18 tukialuksilta toimivana koneena voisi olla hyvinkin sovelias Ukrainalle (maantiekäyttö, kestää vähän rajumpiakin laskeutumisia, integroidut asejärjestelmät jne.). On se mikä tahansa konetyyppi, tulee heille järjestää lentäjien ja tukihenkilöstön koulutus. Suomi on aika paljon lähempänä kuin USA. Koneita toki US Navyllä enemmän ja sieltä niitä olisi varmasti helpommin irrotettavissa, mutta voisi mahdollisesti olla turhan voimakas signaali? Mitä jos Suomen F-35 käyttöönottoa saisikin nopeutettua vuodella tai parilla lainakoneiden avulla? Eli alkuun saisivat vaikka noita Mirage 2000 koneita ja siitä sitten voisivat siirtyä muutaman vuoden päästä Hornetteihin ja sitten niiden jälkeen johonkin toiseen platformiin. Suomen koneet olisivat ikäänkuin yksi askel portaikossa kehittää heidän ilmavoimia. Ja tämähän voi olla yksi skenaario monien joukossa, koska eri tahojen tarpeisiin voi tulla muutoksia lähivuosina (Kiinan tilanne). Ja voihan asiat Ukrainan kannalta kehittyä positiivisesti ilman koneitakin, mutta silloinkin pitää miettiä seuraavia askeleita. Eli kenties tämä on vain erilaisten skenaarioiden kartoittelua huomioiden laajempien kehityskulkujen mahdollisia tarpeita.
Pointti siis on ettei nyt tyrmätä sellaisenaan ehdotusta katsotaan mitä tapahtuu ja miten asiat etenevät. Kuten panssarivaunujenkin kanssa nähtiin, oikeasti moderneihin järjestelmiin siirryttäessä asiat mutkistuvat ja hidastuvat. Hyvä olla siis vaihtoehtoisia polkuja. Kyllä näitä on pyöritelty ja mietitty suljettujen ovien takana, ei näitä julkisessa keskustelussa päätetä.