Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Slovakia keskeyttää Ukraina-avun.

Kuulostaa ehkä huonommalta kuin mitä se todellisuudessa on. Totuus taitaa olla se, että varsinkin nämä pienemmät Ukrainan naapurit (kenties Suomi mukaan lukien) on jo antaneet about kaiken annettavissa olevan kalustonsa Ukrainalle. Puolakin, joka taannoin oli uutisissa heidän PM sanottua että tuki loppuu tähän, taitaa olla jo käytännössä luovuttanut kaikki neukkuaikaiset vanhat sotavehkeensä Ukrainalle.

Tässä slovakiankin tapauksessa kyseessähän ei ole minkäänsortin sotilasmahti. Taitaa olla varastot typö tyhjinä ja siten muodollinen ilmoitus miten tuki on nyt loppu. Tilanne on sinänsä hyvä. Slovakia ei ole venäjän rajanaapuri ja jos varastot ovat tyhjät, Ukraina on saanut maksimaalisen tuen siltä suunnalta.

13 tykkäystä

Kannattaisi laittaa tälläisen provon jälkeen silmäniskuhymiö, ettei joku erehdy ottamaan sitä tosissaan.

16 tykkäystä

Provon? Itärajan venäläistukikohdat ovat tyhjillään, maan sotilaallisesta mahdista on jäljellä enää ydinaseuhkaukset. Ilman muuta paras ajankohta ottaa omamme takaisin. :wink:

12 tykkäystä

Todennäköisesti positiivinen päätös on hyvin riippuvainen Turkista ja Unkarista.

12 tykkäystä

NATO saattaisi vähän katsoa kieroon jos heti kun päästiin heidän ydinasevarjon alle aletaan hyökkäyssotaan suurvaltaa vastaan. Lisäksi voisi sanoa että Karjala on ns. mennyttä kalua - se on neukku-venäläisomistuksessa paskottu siihen kuntoon infran puolesta että olisi itäsaksaakin (ks. saksojen yhdistyminen) pahempi rahareikä rempata kuntoon vaikka he antaisivat sen huomenna takaisin ilmaiseksi ilman reunaehtoja. Ei meillä taitaisi peppu kestää moista kuluerää. Puhumattakaan että pitäisi vielä kustantaa julmetun kallis sotaretki sen takaisin hakemiseksi. Pitäköön tunkkinsa. :sweat:

33 tykkäystä

Tuota noin, tämä tulkinta tiettyjen Suomen idänpolitiikan linjausten säilymisestä ennallaan vuosiin 2014-2022 on ulkopolitiikan tutkimuksessa valtavirtaa, ei “muutaman suomettuneen toimittajan” näkemys. PK-linjan sisältö on määrittelykysymys, mutta se toki muutti muotoaan kun maailma ympärillä muuttui. YYA-sopimus päättyi ja 1990-luvulla tehtiin selkeitä askelia lännen suuntaan. Puolueettomuspolitiikka ja liturgiat Venäjän suuntaan kuitenkin säilyivät. Suomen ulkopolitiikassa ei ollut tapana valita selkeästi puolta idän ja lännen välillä, eikä Venäjää kritisoitu avoimesti ennen vuotta 2014. Koska askelmerkit länteen olivat selvät, tämän linjan taustalla oli se, mitä Paasikivi olisi voinut kutsua valtioviisaudeksi, eikä niinkään Venäjän ihannointi. VTM:nä tunnen myös Tarkan näkemykset, eikä hän varsinaisesti ole ulkopolitiikan tutkimuksen akateemista kärkikaartia, vaan paremminkin kärkevien tietokirjojen kirjoittaja. Tarkan tulkinta, joka sattumalta vaikuttaisi olevan Kekkonen-Paasikivi-linjaa käsittelevän Wikipedia-artikkelin lähteenä, viittaa 1990-luvun käännöksiin idänsuhteissa. Sittemmin Tarkka palaa kritisoimaan 2000-luvun Suomea jälkisuomettuneeksi.
Erimielisyytemme taisi koskea sitä, oliko Halonen jonkinlainen poikkeama idänsuhteissa ja ulkopolitiikassa. Hän ei tunnetusti lähentänyt Suomea Natoon, mutta tätä linjaa seurasi myös Niinistö, jota Halosen tavoin kritisoitiin Suomen Nato-jäsenyyden jarruttamisesta, jopa Krimin tapahtumien jälkeen. Omalta osaltani minulla ei ole tähän keskusteluun lisättävää, eikä se enää myöskään kuulu tähän lankaan.

12 tykkäystä

Sehän on täysin selvää että kriisin eskaloituessa näin pienessä lätäkössä noin isot laivat(pituus 117m) on ei uskalla tulla suojasatamasta pois kertaakaan. Kehittyneet miinat ja jos jonkinlaiset pitkän ja lyhyemmän kantaman ohjukset ja droonit iskee heti koska näkyvät tutkissa kuin soihdut. Ihan turhaa rahan tuhlausta, mutta kenraalien pitää aina ennen eläkkeelle jäämistä ostaa joku muistomerkki.

Nyt joudutaan laittamaan yhä useiden satojen miljoonien summia pelkästään noiden laivojen omasuojajärjestelmiin koska ovat niin haavoittuvia, jos ei laivoja ei omasuojaankaan tarvitsisi upottaa älyttömästi rahaa. Jo WW2 aikaan ei Suomen panssarilaivat uskaltaneet kuin muutaman kerran ulos satamista ja piti olla massiivinen suoja ympärillä lentokoneet ja pienemmät alukset ja miinanraivaajat, toinen sitten silti heti tuhoutuikin. Tuosta ajasta riski ison aluksen tuhoutumiseen on moninkertaistunut koska tuhoamistekniikat kehittyneet paljon.

Ja mitä tuolla lopulta noin 1,4miljardiin nousevalla rahalla olisi saanut muuta pientä ja silti paljon tehokkaampaa. Ei kovin kummoista ohjusjärjestelmää olisi tarvinnut siihen että pienelle Suomenlahdelle ei tulisi ainuttakaan vihollisalusta tuhoutumatta heti.

1 tykkäys

Tuossa nyt on sen verran paljon virheitä että pakko puuttua niihin:

Ei taida näkyä. Aluksissa on voimakkaita häiveominaisuuksia sekä ELSO järjestelmiä joilla voidaan muutta miltä laivan näyttää vihollisen järjestelmissä (jos ylipäätään näkyy mitään).

Omasuoja järjestelmät voiva suojata muutakin kuin aluksen?

Toki puolustuksen suunnittelu on kokonaisuus, jossa ammattilaiset miettivät miten käytössä oleva raha kohdennetaan maksimoitaessa tavoitteet. Näiden laivojen kohdalla yksi oleellinen tavoite on merikuljetusten turvaaminen, jotka olisivat kriisitilanteessa elinehto Suomelle. Millään dronella ei pystytä turvaamaan fyysisiä yhteyksiä maailmalle.

kröhöm laivasto…

Jotta saadaan edes jotenkin tämä sidottua tuohon Ukrainan sotaan takaisin tämä keskustelu, niin se on juuri tuo fyysisten yhteyksien turvaaminen. Koska Ukrainalle ei ole omaa laivastoa, ei heillä ole kykyä turvata laivojen tulemista ja poistumista Odessaan, jolla on valtava merkitys Ukrainen vientituloille (ja tätä vipua eräs pieni mies yrittää käyttää muita maita kohtaan). Lisäksi tuollainen tuleva Pohjanmaan luokan aluksen kaltainen lavetti pystyisi tuomaan ilmatorjuntaa Odessan kaupungille ja satamalle. Puhumattakaan tällaisten kyvystä muuttaa painopistettä Krimin ympärillä ja saattaisi eräs siltakin olla entinen.

Valitettavasti Ukrainassa ei ollut kykyä tehdä pitkäjänteistä puolustuksen rakentamista ennen vuotta 2014 ja sen jälkeenkin kehitys on ollut hyvin rajoitettua. Tästä maksavat nyt erittäin kovaa hintaa ja vaikka saavat mittavaa tukea, kaikkea eivät pysty vielä saavuttamaan.

21 tykkäystä

Kuten olen itsekin täällä kirjoitellut, niin Venäjä on nyt miesvahvuuden osalta todella heikossa hapessa ennen seuraavaa mobilisaatioaaltoa, joka varmaankin tulee presidentinvaalien jälkeen keväällä 2024. Nyt pitäisi laittaa mahdollisimman paljon painetta rintamalle, mutta Länsimaisten tukijoiden poliittiset haasteet uusien tukipakettien kanssa kannustavat päinvastaiseen toimintaan :roll_eyes:

33 tykkäystä

Joo-o voi tulla keväällä kulminaatiopiste, eli Venäjän miesvahvuus heikoimmillaan ja Ukraina saa F-16 käyttöön. Se pitäisi kyetä hyödyntämään.


Toisaalla:

15 tykkäystä

En näe, että presidentinvaalit olisi nyky-venäjällä mikään pidäke tekemästä mobilisaatiota. Tulos tiedetään jo prosentin kymmenyksen tarkkuudella. Mobilisaatioviranomaisten kusetuskone antoi pysyvän tulosvaroituksen jo viime kerralla.

12 tykkäystä

Wagner osti kaksi Kiinalaista tiedustelusatelliittia käyttöönsä marraskuussa 2022 ja käytti kuvia niin Afrikassa, Ukrainassa kuin kapina-tempauksessa.

6 tykkäystä

Kyllähän tuo on oikeasti todella huono asia, turha tuota on kääntää miksikään muuksi. Yksikään maa jos alkaa rakoilemaan aseavusta niin muutkin alkavat miettimään avun antamista uusiksi.

6 tykkäystä

Eskalaatiosta ei ole pelkoa hiksen botoxpikkumiehen puolelta. Se tietää, että lastensairaaloiden pommittaminen Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa, Turkissa kääntäisi väsymyksen parlamentaristiseen erikoisoperaatioon myös näiden maiden täydeksi tueksi hylkiövaltion pysäyttämissodalle. Muu länsi voisi aivan hyvin lisätä tukea mielin määrin, antaa niin pitkän kantaman vaikutusta, kuin hyllyltä löytyy. Tässä tilanteessa länsi ei voi uhata pikkumiestä liikaa sen itsensä luomassa paskaraossa.

1 tykkäys

Päivän video miten idän ihmemaassa perustellaan agressioita. Aikaisemmat huiput sakeudessa on aina mahdollista ylittää. Mutta että Cokiskin? Onneksi juon itse Pepsiä…

EDIT:

Niin kuulemma myös Coca Colaakin, joten oikeasti kamnattaisi tehdä kuten Ronaldo, ja juoda vain vettä.

16 tykkäystä

Cokis on ns. harmaatuontia.

2 tykkäystä

Saksa sentään reagoi hieman noihin uusiin terroristihyökkäyksiin

Eiköhän tuo mene Kharkivin suuntaan.

Kommenttien mukaan Saksa aikoo lähettää myös toisen (uuden)? Heille jää jäljelle 10 kpl omaan käyttöön ja ovat hankkineet 4 kpl lisää itselle - toimitus myöhemmin.

Linkin uutisesta, koskien siis tuota uutisessa mainittua:

Germany is working on the supply of an additional Patriot air defence missile system to Ukraine in the winter months, German Chancellor Olaf Scholz said on Thursday.

Omasta mielestä USA kyllä joutaisi toimittaa muutaman lisää, joilla saataisiin kattavuus koko Ukrainaan. Kohteena ohjuksilla on nykyisin vain siviilit.

20 tykkäystä

Rauhan Nobelin arvoinen ehdotus siinä mielessä, että muu uhka Venäjälle - kuviteltu tai ei - saattais pakottaa siirtämään joukkoja laajemmin rajojen turvaksi ja tappaminen Ukrainassa loppuis. Länsimaissa tarvittaisiin tähän tosin mielipiteenmuokkausta, niin voisin kieli poskessa yrittää pientä aloitetta aiheeseen alla. :grin: Lisäksi valtionelimiin, puolustusvoimiin tai puolustusliittoon kytköksissä olevat joutuisivat luonnollisesti pitämään pään kylmänä kuten aina.

NATO saattaisi vähän katsoa kieroon jos heti kun päästiin heidän ydinasevarjon alle aletaan hyökkäyssotaan suurvaltaa vastaan. Lisäksi voisi sanoa että Karjala on ns. mennyttä kalua - se on neukku-venäläisomistuksessa paskottu siihen kuntoon infran puolesta että olisi itäsaksaakin (ks. saksojen yhdistyminen) pahempi rahareikä rempata kuntoon vaikka he antaisivat sen huomenna takaisin ilmaiseksi ilman reunaehtoja. Ei meillä taitaisi peppu kestää moista kuluerää. Puhumattakaan että pitäisi vielä kustantaa julmetun kallis sotaretki sen takaisin hakemiseksi. Pitäköön tunkkinsa. :sweat:

Pitkälti samaa mieltä, mutta jos lähdetään rakentamaan vaihtoehtoisteorioita niin Venäjältä voitaisiin esimerkiksi pyytää kauniisti :hugs:. Vaihtoehtoisesti tai lisäksi voitaisiin kokoustaa Puolan kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta ja kokouksesta vuotaa harmillisesti asiakirjoja siitä miten esim. Pietarin ja Kaliningradin vessat saataisiin siirrettyä täysin sisätiloihin ja jätepuhdistamojen toimintaa tehostettua (samalla pieni porkkana kaikille muille joita ehkä ärsyttää suodattamaton z-basha meidän nato-meressä). Mikäli tilanne haluttaisiin oikeasti eskaloida sotaan asti, niin tämä olisi luonnollisinta aikaansaada sitten kun edellä mainitun kaltaisen signaloinnin seurauksena olisi saatu Venäjä aidosti perustamaan raja-alueen tuntumaan uusia joukko-osastoja. Näitä voitaisiin sitten härnätä kv-lainsäädännön puitteissa ja yrittää aktivoida 5-artikla. Naapurilla on heikot näytöt pään kylmänä pitämisestä ja kommunikaatioprotokollat näyttää epäselviltä niin saattaisi olla jossain määrin pelkästään ajan kysymys.

Sitten itse sodan valtavaan hintaan, jälleenrakennustyöhön ym. mikä ei varmasti koskaan ole positiivinen asia.
Me peilataan kuitenkin mahdollista tulevaa skenaariota nyky-yhteiskunnan raamien läpi kun tilanne saattaisi näyttää myös hyvin erilaiselta. Kiistämätöntä on varmasti se, että lyhyen aikavälin näkymät olisivat taloudellisesti karmeat. Lieventäviä asianhaaroja voi kuitenkin jossain määrin löytyä esim. valtion T&K-rahoituksen siirtymisestä puolustusteollisuuden suunnitteluun, insinööri- ja IT-kansan älyllisen kapasiteetin valjastamisesta samaiseen suunnitteluun(“pakko on paras motivaattori”), vaikeuksissa olevan rakennussektorin työllistämisestä valtion hankkeisiin, uusien alueiden väestöresurssien työllistämisestä hieman heikommin ehdoin jne. Monet mullistavat innovaatiothan on syntyneet juuri puolustusteollisuuden kautta. Pitäisi kyetä ajattelemaan tilannetta, missä voitaisiin olla silloin kun skenaario on niinsanotusti pelattu loppuun. Toki joku taisi tehdä tällaisia laskelmia ennen helmikuuta 2022 ja laskelmat voi lähteä kehittymään ainakin kahteen suuntaan. </end theorycrafting>
</play motivationalmusic>

E: @jps
Jos Roblox-rahatkin on työkalupakissa niin voidaan mielestäni edistää neuvotteluita.

1 tykkäys

Jos haluat tukea vielä enemmän z-koneistoa niin oiskohan niillä joku ihan paypal-osoite mihin voi laittaa fyffeä ja siitä 10% menee Ukrainan sorsimiseen ja loput jonkun vatnikin taskuun. Ehkä googlella löydät ja pääset toteuttamaan itseäsi.

6 tykkäystä

Ketju etenee

Ei mene kauaa kun jossain kohtaa kosahtaa ja ei selviä puhumalla

Heja heja!

Jaha, nyt se on sanottu virallisesti (Ruotsin puolustusministeri)

28 tykkäystä