Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Ei näissä olekaan mitään ongelmaa jos pelisäännöt on etukäteen sovittu. Kritisoin sitä, että toinen osapuoli yrittää muuttaa sopimusta määräämällä. Eri aloilla ja työpaikoilla on erilaiset käytännöt ja sopimukset. Sopimuksia voidaan tietysti yhdessä muuttaa, mutta kyllä siihen tarvitaan molempien osapuolien suostumus eikä mitään sanelua.

Esim meillä on käytössä normi 8h päivät ja 40h viikko. Jos työnantaja tarvitsee kiireellisiin tilauksiin tai muuten vaan ylitöitä niin kyllä se maksaa mukisematta ylityökorvaukset ja toisinaan ekstraa jos ei muuten löydy tekijöitä. Ei siellä olisi ainuttakaan tekijää vähään aikaan jos alkaisivat ehdottelemaan jotain “tehkää 5 lauantaita töitä niin siitte viikon vapaata joskus kun meille sopii”- tyyppistä kuningasideaa.

Eli toisin sanoen asiat voitaisiin sopia työpaikoilla = paikallinen sopiminen. Se nimenomaan vastaa tuohon eri alojen ja työpaikkojen erilaisten käytäntöjen ja toimintaympäristöjen haasteisiin.

9 tykkäystä

Välilä vähän kevyempää sisältöä tähän ketjuun. Vaalien alla persujen Miko Bergbom ja kumppanit laittoivat liikkeelle bensaveron puolittamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen ja vaalikampanjaa tehtiin puolueen toimista bensanhintakärjellä muuutenkin.

Kansalaisaloite on tulossa eduskunnan käsittelyyn, mutta Bergbom ei enää lupaa äänestää sen puolesta, vaan ottaa asiaan kantaa vasta vasta valiokuntakäsittelyn jälkeen.

Populisimia parhaimmillaan!

Taikasana on sopiminen. Ei tällaiset ehdotukset voi olla syy nousta takajaloille ja haastaa riitaa. Joustot hyödyttävät sekä yrityksiä että niiden työntekijöitä. Työntekijöiden joukossa on aina niitä, joille tällainen malli sopii oikein hyvin. Kaikille ei sovi ja sekin on tietenkin hyväksyttävä.

Isoissa hankkeissa ja projekteissa tällainen on ollut arkipäivää jo ties kuinka pitkään. Ei tunteja katsella silloin, jos hätä on kädessä ja pöydällä on sopimussakot ja muut sanktiot, joista kärsii koko yritys tekijöineen.

Ay-liikkeen elinehto on pitää jostain 40h viikosta ja 8h työpäivästä kiinni ja “suojella” työntekijöitä. Ainoa vaan, ettei kukaan sellaista suojelua oikeasti kaipaa. Eivät tämän vuosituhannen työntekijät ole enää mitään tyhmiä vasaranheiluttajia, joille jonkun pitää kertoa oma parhaansa.

Poikkeuksia on tietenkin myös työnantajissa. Mutta sopimiseen kykenemättömät työnantajat eivät työvoimapulan koko ajan pahentuessa ole kovin pitkään kestävä ongelma. Hyvät yhtiöt pitävät hyvistä työntekijöistään huolta.

8 tykkäystä

Millä tapaa tällainen joustaminen hyödyttää tehtaan työntekijää jonka tehtävänä on pitää linja pyörimässä 8h päivästä? Tilanne on toki erilainen projektitöissä tai paljon vaihtelevuutta sisältävissä toimissa, joissa jäykät työajat aiheuttavat helposti paljon tyhjäkäyntiä ja odottelua. Sellaisia eivät kuitenkaan kaikki tee, eivät varsinkaan AY-liikkeen perinteisesti edustamat duunarit. Palkattomilla ylitöillä saa toki jokainen kilpailla jos siltä tuntuu, mutta ei minusta pidä ihmetellä jos siitä kanssatyöntekijät suuttuvat.

2 tykkäystä

Heität epämääräisiä kommentteja idänpolitiikan linjausten säilymisestä, kun keskustelua käytiin Paasikiven-Kekkosen linjasta, joka päättyi sen maan hajoamiseen, jota varten Paasikivi-Kekkosen linjaukset aikanaan tehtiin.

Et tuo esille lähteitä, jotka toisivat taustaa näkemyksillesi, mutta olet valmis arvostelemaan lukuisia kirjoja suomen itsenäisyyden ajasta Neuvostoliiton hajoamiseen asti kirjoittanutta valtiotieteiden tohtoria ja hengissä olevaa kylmän sodan aikalaista siitä, että hän ei ole “ulkopolitiikan tutkimuksessa akateemista kärkikaartia”. Olisi mukava kuulla mikä se “kärkikaarti” nyt sitten on. Se anonyymi yliopistojengikö, joka arvosteli Tarkan näkemystä 2000-luvun jälkisuomettumisesta Halosen syleillessä entistä aikaa siten, ettei Angela Merkel suostunut enää kättelemään häntä?

Halosen suhtautuminen Venäjään oli osoitus huonosta johtajuudesta. Hän ei nähnyt Venäjän kehitystä vaikka se lyötiin hänen naamansa eteen. Hän ei tuominnut Venäjän tekoja, vaikka kaikki muut niin tekivät. Hän oli omalla toiminnallaan Putinin politiikan läntinen tukija, jonka seuraukset näemme nyt Ukrainassa. Hän levitti sanomaa ystävällisestä itänaapurista kaikille suomalaisille vaikka todellisuus oli koko 2000-luvun alun aivan toinen. Hän oli merkittävä auktoriteetti erittäin huonossa päätöksessä, jonka vuoksi armeijallamme ei ole käytössä jalkaväkimiinoja.

Suurlähettiläs Patokallio totesi kommentoimassasi uutisessa, että Suomen puolustuksen tarpeet olivat presidentti Haloselle toissijaisia.

Toit keskusteluun myös Naton. Natoon liittymistä ei pitänyt juuri kukaan poliitikko tärkeänä vuosituhannen alussa etenkin, kun maamme puolustusvoimat tehtiin Nato-yhteensopiviksi vuosituhannen alun aikana ja Naton ovet olivat väitetysti “avoimet kaikille”. Se kuuluisa Nato-optio…

Harmi, että jätit kirjoituksesi perustelemattomien mielipiteiden tasolle ja toteat, että “ei lisättävää”. Aihe on mielenkiintoinen. Toivottavasti joku tämän vuosituhannen “tarkka” päätyy tutkimaan Tarja Halosen intressejä ja hänen johtamaansa, Venäjän johdateltavissa edelleen olevaa, Suomen ulkopolitiikkaa.

5 tykkäystä

Itse asiassa lupaa äänestää omaa kansalaisaloitettaan vastaan, tai vähintään ei aio äänestää sen puolesta:

Bergbom sanoi opposition edustajien toistuvien vaatimusten jälkeen suoraan, ettei mahdollisessa äänestyksessä tukisi itse liikkeelle panemaansa kansalaisaloitetta.

Oh the irony :smiley: No, saahan sitä mielipidettään muuttaa kun tilanne sitä vaatii :wink:

5 tykkäystä

Hyvä meininki, Tiku ja Taku

1 tykkäys

Et sä voi kyllä tota ulkoistaa muille enää millään tavalla :sweat_smile:

Persut tekivät tökeröimmän poliittisen mokan miesmuistiin, eikä kyllä tuon tason selkärangattomuutta muistu mieleen ihan hetkeen.

Mieti TYYPPI ÄÄNESTÄÄ OMAA KANSALAISALOITETTAAN VASTAAN :rofl:

Tollahan se pääsi eduskuntaan, ja joutu vielä julkisesti kumoamaan kaikki omat perustelunsa aiheeseen.

Perussuomalaisuuden ytimessä!

4 tykkäystä

No sikäli kun asia selvästi kiinnostaa, niin tähän täytyy näemmä uhrata vielä viesti jos toinenkin. Minä en ole toistaiseksi nähnyt, että sinä olisit esittänyt muuta kuin mielipiteitä tai varsinaisia lähteitä PK-linjan päättymisestä. Sen sijaan mainitset Jukka Tarkan, jonka väitteen olet oletettavasti lukenut ja kopioinut sellaisenaan Wikipediasta. Alkuperäislähteessa, jonka satun omistamaan, Tarkka uhraa tasan yhden virkkeen PK-linjan käsittelyyn ja esittää sen päättyneen Hornet-kauppoihin, joten tämän yksittäisen lauseen nostaminen osoitukseksi koko PK-linjan päättymisestä tai edes Tarkan laajemmasta näkemyksestä on lähteiden väärinkäyttöä ja muistutus siitä, miksi Wikipedia ei ole hyvä lähde.

Paasikiven teesejä olivat mm. a) Suomen ulkopoliittinen probleemi on Venäjä ja suhteemme siihen. Kaikki muut ovat poliittisesti toisarvoisia. b) Hyvät ja ystävälliset välit NL/Venäjään. c) Konflikteja vältettävä d) Suomen on kartettava Venäjän vastaista ja Venäjälle vihamielistä politiikkaa. Jos lähteeksi kelpaa suomettumisen kriitikko ja ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, hänen kirjansa Poutasään jälkeen käsittelee aikaa Neuvostoliiton hajoamisesta Krimin valtaukseen, joka oli Aaltolan mukaan Euroopan ja sen mukana Suomen ulkopolitiikan käännekohta. Aaltola katsoo, että Suomi nimenomaan jatkoi edellä kuvattujen idänsuhteiden perintöä kylmän sodan ja osin vielä Krimin valtauksen jälkeenkin. Tämän valtavirtaisempaa näkemystä ei voi enää kaivaa.

On ilmeistä, että Kekkosen ja Paasikiven asettamat idänpolitiikan periaatteet siis säilyivät niin Niinistön kuin Halosenkin ulkopolitiikassa ilman radikaaleja linjaeroja, vaikka maailma ympärillä muuttui. YYA-sopimusta ja bilateraalikauppaa ei tietenkään jatkettu, mutta sen sijaan siirryttiin Maailmanpankin ja muiden keskeisten globaalin hallinnan instituutioiden ajamaan malliin, jossa Venäjä pyrittii integroimaan taloudellisesti länteen. Ajatuksena oli, että kaksi maata, jossa on McDonald’s ei hyökkäisi toistensa kimppuun. Suomelle Venäjän talouden vahvistuminen kelpasi, koska vienti veti ja Venäjältä saatiin raaka-aineita.

Mainitset Merkelin ja Halosen suhteet, tämä on kummallinen esimerkki, sillä Merkel tunnettiin juuri poutasään ajan ulkopolitiikasta. Hän edisti taloudellista integraatiota Venäjän ja Saksan välillä muun muassa surullisten kuuluisien Nordstream-kaasuputkien muodossa, josta häntä on viime aikoina paljon kritisoitu.

Pääpointtini voi siis tiivistää kolmeen väitteeseen:

  1. Paasikiven aloittaman ja Kekkosen jatkaman linjan periaatteet idänsuhteissa säilyivät Krimin valtaukseen saakka ja osin sen jälkeen.
  2. Halonen ei tehnyt merkittävää poikkeamaa Suomen ulkopolitiikan pitkästä linjasta.
  3. Niinistö lopulta jatkoi hyvin lähellä samaa linjaa kuin Halonen.

Edellä kuvattujen asioiden lisäksi voinemme olla samaa mieltä siitä, että PK-linjan periaatteita olisi ollut syytä arvioida kriittisesti jo aiemmin. Samalla Euroopassa olisi pitänyt havahtua siihen, että Venäjän taloudellisella integraatiolla ei tulla saavuttamaan haluttuja tuloksia.

1 tykkäys

Eeppistä, simply eeppistä, bro. :sweat_smile: :rofl: :joy: :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Oli aika pettymys rekisteröityä palstalle. Odotin, että semmoinen perustoiminto kuin ignore olisi ollut olemassa, mutta ei, näitä iltalehti-irmeleiden paskapostauksia vaan pitää sietää.

4 tykkäystä

Hallitusohjelma? Kai sinä nyt ymmärrät, että hallitus kasataan yhteen puolueista, joista jokainen luopuu joistain vaaliohjelmiensa tavoitteista. Kun hallitusohjelma on lyöty lukkoon, sen jälkeen ei lähdetä enää sooloilemaan, ei edes vaikka olisi RKP :wink:

Onhan politiikka noin muutoin täynnä vastaavaa. Taitaa Keskusta parhaillaan kasata välikysymystä sotesta ja siitä miten ongelmaiseksi keskusta itse sen alle vuosi sitten päättyneellä edellisellä hallituskaudella kasasi.

Vaaleja ennen jokainen puolue maalaa horisonttinsa omien ihanteiden ja arvojen näköiseksi. Vaalien jälkeen vertaillaan muiden menestyneiden puolueiden kanssa, että kuinka paljon samaa näköä kenenkin kuvissa on. Täytyy löytyä yli 50% yhtenäisyyksiä, jotta hallitus saadaan kasaan. Tämä on ihan business as usual, eikä ainakaan itseäni ihmetytä alkuunkaan. Sinä voit olla perussuomalaisten puolesta tyrmistynyt, jos se oloasi helpottaa :slight_smile:

Tässä hallitusohjelmassa on niin paljon hyvää persuille että hankala on olla hymyilemättä :slight_smile:

4 tykkäystä

Vihjailusi Wikipediasta ovat mauttomia etenkin, kun ilmiselvästi kopioit suoraan Paasikivi-teesisi Wikipediasta. Tuossa muodossa niitä ei löydy Paasikiven päiväkirjoista. :smiley:

Noh, arvasin, että et voinut jättää viestittelyäsi tähän, joten kirjoitin siihen häthätää vastineeni uutisten lukemisen lomassa. Siis etukäteen.


Neuvostoliiton hajoaminen ei häirinnyt kaikkein pinttyneimpiä suomettujia, joilta olisi luullut kadonneen elämältä pohjan. He jatkoivat siitä huolimatta. Osan silmät aukesivat vasta vuonna 2014 – viimeisten vasta vuonna 2022. En tiedä onko Lipposen tai Halosen silmät auenneet vieläkään.

Paasikiven julkaistuista päiväkirjoista löytyy tausta Paasikivi-Kekkosen linjalle, joka nojasi yya-sopimukseen.

Paasikivi määritteli Suomen ulkopolitiikan linjan näin:

  1. Suomen ulkopoliittinen probleemi on Venäjä ja suhteemme siihen. Kaikki muut ovat poliittisesti toisarvoisia.
  2. Hyvät ja ystävälliset välit Neuvosto-Venäjään.
  3. Konflikteja vältettävä.
  4. Suomen on kartettava Venäjän vastaista ja Venäjälle vihamielistä politiikkaa. Suomen ulkopolitiikka ei saa olla Venäjän-vastaista eikä Venäjälle vihamielistä.
  5. Tähän on pyrittävä, huolimatta pettymyksistä, joita olemme saaneet ja saamme kokea.

Näistä viidestä kohdasta kolmelta putosi pohja täysin Neuvostoliiton hajottua ja yya-sopimuksen jäädessä historiaaan. Muutoksen merkitystä ei voi vähätellä. Jäljelle jäivät vain kohdat 2 ja 3, jotka olivat itsestäänselvyyksiä suhteissa kaikkiin Suomen naapureihin.

Emme ole eri mieltä siitä, että ulkoisesti Suomen ulkopoliittinen linja ei näyttänyt juuri muuttuvan Paasikiven-Kekkosen linjasta, sillä eihän se muuttunut. Suomi oli edelleen “chill ja easy-going” – tai oli ainakin ennen sitä, kun lähetimme Ukrainan puolustuksen avuksi aseita.

Maassamme tehtiin jo 90-luvulla paljon erilaisia päätöksiä ja ratkaisuja, jotka olisivat olleet aikaisemman linjan vastaisia. Hävittäjäkaupat suoraan USA:n kanssa tai vaikka liittyminen Euroopan Unioniin eivät olisi olleet mahdollisia Paasikivi-Kekkosen linjan ja yya-sopimuksen aikana.

Lainasit virheellisesti edellisen viestini lausetta “Muutama suomettujien kärkikaartilainen ja yksittäinen toimittaja“ kääntäen sen muotoon “muutaman suomettuneen toimittajan”. Virhe lainauksessasi on sikäli merkittävä, että tämä toimittaja oli Hesariin jutun tehnyt, myös poliitikkona tunnettu, Unto Hämäläinen, josta hieman lisää…

Unto Hämäläisen fiksaatio Paasikiven-Kekkosen -linjaan kumpuaa luultavimmin hänen ajastaan Paasikivi-seuran valtuuskunnan jäsenenä vuosina 1980–1983. Korostan, että en ole nähnyt kenenkään muun toimittajan käsittelevän vakavissaan Paasikivi-Kekkosen linjaa vuosituhannen vaihteen jälkeen Suomen ulkopoliittisena linjana. Eikä siinä mitään järkeä tietenkään olisikaan.
Unto Hämäläisestä vielä sen verran, että hänet mainittiin myös historiantutkija Markku Salomaan “Tarza – Pasifistin odysseia voimapolitiikan maailmassa” -kirjassa, jossa väitettiin, että Hämälainen oli tehnyt yhteistyötä sekä KGB:n että Stasin kanssa. Hämäläinen myönsikin myöhemmin käyneensä keskusteluja itäsaksalaisten nuorisojärjestöjen kanssa, mutta kiisti tietovuodot.

Suomen ulkopolitiikka on ollut värikästä pujottelua Neuvostoliiton merkkaamalla pujotteluradalla. Suomen historiaa lukemalla oppii paljon myös niistä lukuisista virheistä, joita maassamme tehtiin ja siitä rähmälläänolosta, jota maassamme harjoitettiin. Jossain hiljattain esitetyssä tv-dokumentissa kuvattiin Suomen aseman olleen pahimmillaan sellainen, että poliitikkojemme päätökset ennakoivat Neuvostoliiton toiveita ennen kuin Neuvostoliitto ehti sellaisia pyytää. Suhtautumisellemme Neuvostoliittoon naureskeltiin ulkomaita myöten, eikä tämän ajan touhu ole kovin kevyttä luettavaa ainakaan minulle, vaikka tätä aikaa aikuisenakin eläneenä ymmärsin koko touhun järjettömyyden ja pakkorakomme koko pelleilyssä.

Arvostelustasi huolimatta Jukka Tarkan lukuisat teokset kylmän sodan ja suomettumisen ajasta ovat parasta antia, mitä on tarjolla historianahneelle lukijalle. Niissä otetaan toisinaan myös kantaa tavalla, joka epäilemättä harmittaa etenkin kestosuomettujia, jotka haikailevat vieläkin itänaapurista kumpuavan pahuuden kainaloon. Jukka tarkka on muuten edelleen aktiivinen blogi-kirjoittaja, jonka viisaita kirjoituksia löytyy maakuntalehdistä ja täältä. →

Nato oli viimeinen sinetti Suomen paikalle länsimaiden rivistössä. Neuvostoliiton ja Venäjän vaikutus maamme politiikkaan on vihdoin hiipunut lähes täysin.

Moni suomettuja teki kaikkensa, että suomettumisen karvas perintö sai vielä pitkän jatkon Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Emme edes osanneet käyttää mahdollisuuttamme liittyä Natoon jo silloin, kun muut aiemmin Neuvostoliiton vaikutuspiirissä olleet maat päättivät tehdä niin.
Demaripresidenteillä (Koivisto, Ahtisaari, Halonen) 1982-2012 oli oma roolinsa Venäjää “ymmärtävän” ulkopolitiikan ylläpitäjinä ja heitä saamme pohjimmiltaan kiittää myös päätöksestä jättäytyä tuolloin Naton ulkopuolelle. Puhuttiinhan joskus 80-luvulla vielä Paasikivi-Kekkonen-Koivisto -linjasta. (syvä huokaus tähän väliin)

Natoon pääsimme sitten tänä vuonna hirveän hosumisen, puolipaniikin, ylimääräisten turvatakuiden, aneluiden, basaarineuvotteluiden ja muiden näyttävien käänteiden jälkeen. Tässä lajissa ei jaettu tyylipisteitä, mutta jos olisi jaettu, ne eivät olisi olleet kovin korkeat.
Isoin virhe viimeisen 30 vuoden ajalta on Natoon liittymisen myötä korjattu. Vielä kun saisi kaikki entiset demaripoliitikot meillä ja muualla järkiinsä. Paavo Lipponen oli eilen TV:stä tulleessa Gazprom-dokumentissa hyvin esillä, vaikka Gerhard Schröder veikin pääosan. Oli muuten hyvä dokumentti, tuossa linkki →

5 tykkäystä

Perussuomalaistenhan piti olla erilainen puolue, tarkoitatko että ovat samanlainen korruptiopesäke kuin muutkin, irti kansasta ja vain oma etu mielessä?

1 tykkäys

Muistelinkin, että olemme monissa asioissa samaa mieltä. Etenkin niissä, joissa ei mainita liittoa. :slight_smile:

Riidanhaasto oli turhaa vitsailua minulta. Ei oikeasti oteta nokkiin pyytämisestä. Joskus tulee erittäin maukkaita diilejä tarjolle. Esim sellaisia, joissa tehdään lauantaina 12h ja maksetaan molemmilta päiviltä 8h tunnit eli teknon tessin mukaan 5,5 päivän palkka. Kyllä silloin löytyy tekijöitä, kun taas arkena parin tunnin ylityö 50% korvauksella ei kiinnosta ketään.

Tuo viimeinenkin on aivan totta. Näin esimerkiksi monia Lehdon sekoiluja ja ongelmia ihan vaan kuukauden työuralla. Näistä ja monen muun firman toimista ja kohtelusta pystyy suht hyvin päättelemään, että tuolla tyylillä ei pitkälle pötki. Jos työhyvinvointi, tasa-arvo ynnä muut asiat loistavat poissaolollaan niin jossain vaiheessa se iskee kynsille.

5 tykkäystä

Huomasin joskus saman. Muistit oikein. :slight_smile: Jos vaikka olettaisimme, että olisimme neuvotteluissa eri puolilla, saisimme varmasti hyviä ratkaisuja aikaiseksi.

Lehto ei ollut tuttu, mutta tiedän itsekin työnantajapuolen ongelmayrityksistä ja aika ikävistäkin kuvioista olen kuullut. Mutta onneksi nämä ovat tosiaan poikkeuksia.

1 tykkäys

Ainakin itselle mielenkiintoinen huomio, että firmathan eivät ole hirveästi kehittyneet viimeisen 100v aikana vaikkapa siinä, miten ne kohtelevat työntekijöitään tai tekevät asioita. Vaan suurin osa yrityksistä on mennyt konkurssiin ja edelleen nyt olevista firmoista tulee menemään tulevaisuudessa konkurssiin, on se sitten 1v, 10v tai 100v päästä. Yritykset, jotka eivät ole osanneet kohdella työntekijöitä oikein, ovat olleet kuolevalla alalla, ovat tehneet asioita tehottomasti, ovat ottaneet holtittomia riskejä, jne. jne. ovat menneet konkurssiin ja uudet sitten yleensä tekevät asioita paremmin (tai menevät konkurssiin).

Nimenomaan tämä on se mekanismi, jolla asiat menevät alati parempaan suuntaan. Yksikään firma, joka kohtelisi työntekijöitä siten, mikä oli 100v sitten normaalia, ei pärjäisi nykypäivänä.

1 tykkäys

Ehkä Venäjän suhteen voi havainnoida myös tyylieroja miten ollaan rähmällään.

Malli 1; syvärähmä ja suuri ymmärtäminen Venäjän suuntaan. Samalla jostain henkilökohtaisesta historiasta kumpuava enemmän tai vähemmän vastenmielinen suhtautuminen USA:n suuntaan. Suomen etu samalla sokaistuneella hieman hukassa.

Malli 2; asiallinen, itsetuntoinen ystävällinen ja samalla neutraali asenne Venäjän suuntaan, sama USA:n suuntaan. Ehkä kulisseissa suhteiden edistämistä USA:n suuntaan, tai jopa näkyvästi.

4 tykkäystä

Naulan kantaan. Molemmat tyylit näyttävät hieman kauempaa katseltuina samoilta, mutta kuten tiedämme presidentillisestä historiastamme, ero on valtava.

5 tykkäystä

En halua pelotella, mutta alzheimeria pahempikin vaihtoehto on olemassa. Sinusta on tulossa vihervassari.
Politiikkanurkkaukseen sopinee kovempikin retoriikka, siksi kehittelin tuon yo diagnoosin.