Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Jospa tunnistaminen perustuu Wagner-sotilaiden tatuointiin?
Tai kuulustelussa kysymykseen?

Tästä aiheesta on jo ollut täällä, mutta jos tuo tapahtunee niin vaalien jälkeen, mutta kuinka nopeasti ja uskottavasti.

Russia may begin full mobilisation after the 2024 Russian presidential election on 17 March, the secretary of the national security and defence council of Ukraine, Oleksii Danilov, has suggested.

Tämä dokumentti on vuodelta 2022, mutta tuo jotenkin sotaa lähemmäs siviilien näkökulmasta.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova kärsii Venäjän hyökkäyksestä, moni kaupunkilainen on kuitenkin jäänyt kaupunkiin. Millaista on elämä sodan jaloissa? Ihmiset, kokonaiset perheet ovat muuttaneet maan alle, metroasemille, joissa he yrittävät selviytyä pommi-iskusta toiseen. (Yhdysvallat, 2022)

On Suomessakin puhuttu, mutta ehkä muualla on puhuttu hieman enemmän Moldvosta. Moldovan presidentti Maia Sandu kävi tiistaina Kiovassa vierailulla kunnioittamassa Maidan-aukion mielenosoitusten muistoa. Hän tapasi siellä toki Ukrainan johtoa ja myös EU:n Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin.

Moldova, Euroopan köyhin maa, itsenäistyi vuonna 1991. Vaikka maa haluaisi EU:n jäseneksi, Moldovan siteet Venäjään ovat tiukat. Itsehallintoalueet Transnistria ja Gagauzia ovat erityisen läheisiä Venäjän kanssa ja alueilla on venäläisiä sotilaita. Moni pohtii, tuleeko Moldovasta Putinin seuraava hyökkäyksen kohde. (Moldova: The Portrait of Uncertainty, Espanja 2022)

3 tykkäystä

Nähdäkseni täällä mietitään miten toimia lain mukaan. Hallitus ja viranomaiset eivät voi tietoisesti toimia vastoin lakia. Jos toimitaan, niin siinä menee samalla koko järjestelmän perusta. Lain tulkintaa voi ja pitääkin tehdä, mutta ennen sitä ei voi toimia. Järjestelmässä on haasteensa, mutta se on meidän hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

11 tykkäystä

Venäjä onnistui tässä operaatiossaan. Keskustelu on kääntynyt Ukrainasta oman maan rajaturvallisuuteen. Jos onnistuu tekemään saman kaikille muille Ukrainan tukijoille jää Ukraina yksin.

Loppuiko meillä tällä Venäjän tempulla työmarkkinavääntökin kokonaan? Ainakin uutisointi ja keskustelu siitä hiipui.

16 tykkäystä

Nooh, väliaikaisesti ehkä onnistuttu “pakkaa sekoittamaan”, mutta pitkässä juoksussa mikään ei jalkaväkirenesanssiseen likekannallepanoonsa valmistautuvan(=Sokkitappiot julki – Venäjä piilotti sodassa kuolleet tilastojen syövereihin) Putler-Venäjän kannalta muutu onnistuneempaan suuntaan, vaan ennemminkin päinvastoin:

  • Rajan linnoittaminen ulottuisi pohjoisesta Suomesta ainakin eteläiseen Puolaan. Näihin rajan linnoitteisiin pitäisi käyttää EU:n taloudellista tukea ja ne varustettaisiin rajanylitysten torjuntaa varten ja tarpeen vaatiessa myös sotilaalliseen toimintaan.
18 tykkäystä

Suosittelisiin ottamaan ihan rauhassa ja lopettamaan panikoinnin. Suomeen on syyskuun jälkeen tullut pari-kolmesataa turvapaikanhakijaa Venäjältä. Viime vuoden tilastoa en tiedä, mutta vuonna 2021 Suomesta haki turvapaikkaa 1383 ihmistä ja uusintahakemuksia tehtiin 1162. Ukrainan sota varmasti nostanut lukuja vuonna 2022, mutta miljoonista puhuminen on… no sanotaanko että hupaisaa.

15 tykkäystä

Kertoo mielestäni median alennustilasta, kun tekee mieli nousta seisomaan ja osoittaa suosiotaan, jos mediassa sanotaan asioita suoraan ja jotka ovat ilmiselviä maalaisjärjellä.
Ulla Appelsin kuitenkin jälleen päätoimittajana valtamediassa nostamassa esiin tärkeitä yhteiskunnallisia asioita ja ilmeisesti Suomen ja suomalaisten hyvinvointia puolustamassa :+1:

46 tykkäystä

Ukrainian soldiers liberate a village on the left-bank of the Dnipro river.

These Ukrainians have lived under Russian occupation for more than 1.5 years.

Latvia, 1992.

After half a century of brutal occupation, Latvia annulled the nazi-soviet pact and ordered its occupiers out.

Yet these were russia’s “elite” occupier units still prowling Latvia’s streets.

They were drunk and aggressive, abusing ordinary people, and expecting them to pick up their trash.

20 tykkäystä

Mikä tässä rajakohussa eniten ihmetyttää on se, että tästä rajavyörytysskenaariosta ja pakolaisaallon käyttämisessä aseena on puhuttu jo vuosia ja nyt tuntuu, ettei mitään ole asian suhteen suunniteltu ja nyt improvisoidaan.

Housut kintuissa ollaan pakolaisten kanssa ja proaktiivisuuden sijaan ollaan taas kerran reaktiivisia. Sitä väkisinkin ajattelee, että miten olemme muuten varustautuneet venäjän vakavampaan aggressioon, jos tällekään asialle ei ole mekanismia valmiina, vaan nyt aletaan kysellä asiaa vasta oikeuskanslerilta.

Diktatuurien voima on epäsymmetrisyys ja arvaamattomuus, sääntöjä ei tarvitse noudattaa, mutta vastapuolelta niiden noudattamista vaaditaan. Mukava pelata shakkia, kun tietää vastustajan siirrot ja saa itse tehdä siirtoja säännöistä piittaamatta.

Nii tässäkin tapauksessa. Nolottaa miten huonosti olimme asiaan valmistautuneet, vaikka tämä pakolaisten käyttäminen aseena on ollut tiedossa jo vuosia. Jotenkin ivallisesti miehet ajelevat lastenpyörillä rajalle ja koko Suomi sekaisin, mahtaa naapuria naurattaa meidän kukkahattumaamme. Pelottaa ajatella miten hierarkinen yhteiskuntamme diskuteeraisi lainoppineiden kanssa vielä, kun vihollinen panssareineen on jo rajalla.

venäjä testaa valmiuttamme krisiin ja se näyttää aika heikolta, mitä jos oikeasti jotain isompaa tapahtuu, silloin pitää suunnitelmien olla valmiina, eikä aloittaa diskuteeraamista virkamiesten kanssa. Kriisiajan hierarkian tulee olla ennalta valmisteltu ja kiveen hakattu, kuka käskee ja kuka tottelee, eikä kriisin koittaessa yksi Puumalainen ole vänkyttämässä hallintoa vastaan ja menetetään kallista reagointiaikaa. Vastatoimien tulee olla nopeita ja ennalta suunniteltuja, jotta homma ei ehdi eskaloitua liiaksi

88 tykkäystä

En nyt sanoisi, että Suomi on sekaisin, sillä nyt on kuitenkin raja-asemia suljettu. Vuoden 2015 osaltahan tilanne oli aivan eri ja Suomeen tulvi yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Silloinhan kaikki Venäjältä pyörällä tulleet otettiin vastaan ilman minkäänlaisia vastalauseita. Toki varautuminen voisi olla edelleenkin parempaa, mutta kesällähän jo tehtiin raja-aitoja mm. Vaalimaalle, joten varautumista on kuitenkin tehty jollain tasolla

6 tykkäystä

Käsittääkseni on opittu ja on tehty mitään. Aitahanke on aloitettu juuri tämän takia. Rajalla on myös harjoiteltu paljon eri skenaarioita joissa maahanmuuttajia käytetään aseina.

Ja rajalakiahan muutettiin edellisen hallituksen aikana juuri tällaisia toimia silmälläpitäen. Ja jos laki ei ole vielä riittävä, niin olevan varma, että eduskunta tekee tarvittavat lakimuutokset.

14 tykkäystä

Tour de Scandinavia alkoi muutama päivä sitten, nyt osa raja-asemista on kiinni ja varmaan melko lyhyellä aikataululla kaikki on kiinni. En sanoisi että koko Suomi on sekaisin ja että toimet ovat improvisointia. Kaiken lisäksi aika vähän on kuulunut vastalauseita ja puheenvuoroja siitä ettei voida jättää uhanalaisia pakolaisia oman onnensa nojaan.

Samaan aikaan venäjä näyttää aloittaneen siirtolaisten, oletettavasti niin luvattomien kuin luvallisten kiinniotot. Tarjolla lienee paleltumiskuolema Suomen rajalla tai sotiminen Ukrainassa. Koko ajan on näyttänyt siltä että tässä on jotain mätää, miksi lähettää Suomeen yksittäisiä pyöräilijöitä? Puutuu vaan että tarakalla olisi iso neon-kyltti. Kaaoksen aikaansaamiseksi olisi voinut lähettää esim 50 000.Nyt haluttiin vain raja kiinni Suomen puolelta.

14 tykkäystä

Niinpä, jos Venäjä haluaisi panostaa oikein kunnolla tähän operaatioon, eikö olisi ollut kannattavaa kerätä isot massat valmiiksi rajan tuntumaan ja lähettää kerralla maastorajan yli Suomeen.

Tällä nykyisellä tavalla saa näppärästi rajat kiinni tulevaa liikekannallepanoa varten ja mikä parasta, voivat syyttää siitä “fasistista ja venäläisiä sortavaa” Suomea. Samalla aiheuttavat hämminkiä meillä mikä on kiva pikku bonus.

Edit. ja kannatan siis itärajan totaalista kiinnilaittoa.

8 tykkäystä

Suomessa kyllä, mutta muissa Euroopan isojen maiden medioissa koko rajaepisodia on mainittu ihan muutamalla lauseella. Ja Ukrainan tukemisen kannalta Suomen merkitys on vähäinen.

Venäjällä siirtolaiset saavat noin kaksi vaihtoehtoa:

  1. Ukrainaan
  2. Länteen turvapaikanhakijaksi.

En ole sitä mieltä, että ihmisiä pitää jättää kuolemaan kylmään ja nälkään raja-alueelle valtioiden väliin, mutta sellainen ratkaisu on löydettävä, joka ei pelaa Venäjän pussiin. Tässä ei pidä pelätä nyt “Mitä ne muutkin meistä nyt ajattelee?”, vaan olla aivan realisti Venäjän suhteen.

13 tykkäystä

En ole sinänsä tutustunut tarkemmin semantiikkaan tai aiheeseen, mutta HS:nkin uutinen “Kestetäänkö me jos rajalla kuolee ihmisiä” oli outo kysymys. Onko “raja” jokin ei kenenkään maa missä on jaettu vastuu tjms.? Eikö pakolainen / ihminen ole JOKO venäjällä tai suomessa.

Ajatellaan hypoteettisesti, että raja olisi täysin kiinni ja 10metrin korkuinen betonimuuri koko suomen mitalta, eli kukaan ei astu suomen puolelle millään.
Kestämmekö sen että pakolaisia kuolisi Venäjällä, koska heistä ei pidetä siellä huolta? :thinking:

Miten voisimme olla muuten kuin “siinäpähän kuolkoot”, emmehän me voisi suomesta käsin järjestää Venäjän pakolaiskohtelua heidän puolestaan.

10 tykkäystä

Pakko on muistuttaa hyvistä ISW:n eli Institute for the Study of Warin katsauksista. ISW yksityinen yhdysvaltalainen utkimusorganisaatio, jonkilainen yksityinen ajatushautamo.

Perustietoja Ukrainan sodasta saa lukemalla näitä rapsoja, mutta toki on hyvä lukea paljon laajemminkin, vaikka siltikin näidenkin jälkeen, niin tietää sodasta vain vähäsen. On sen verran laaja ja monimutkainen juttu, että monet sotaa seuraavatkin ovat epävarmoja monista asioista ja monista isoista kuvioistakin. Varsinkin minä itse olen “vähän” turhan huonosti perehtynyt tähän sotaan, vaikka päivittäin tästä luen ja CHATGTP on kovasti apuna käännöksissä.

Tässä on ISW:n tuoreen rapsan/katsauksen joitakin pääkohtia. Kannattaa lukea koko rapsa.

  1. Ukrainian and Russian forces continue to conduct offensive operations in eastern and southern Ukraine despite rainy and snowy weather conditions.

  2. The Russian Ministry of Defense (MoD) and Russian officials are struggling to subdue Russian hysteria around Ukrainian operations in the east (left) bank of Kherson Oblast.

  3. Russian forces conducted a series of missile and drone strikes overnight on November 20-21 and on November 21 targeting port and civilian infrastructure, including a hospital in Donetsk Oblast.

  4. US National Security Council Spokesperson John Kirby reported on November 21 that the Wagner Group is preparing to provide an air defense system to either Iranian-backed Lebanese Hezbollah or Iran

  5. Imprisoned ardent nationalist and former Russian officer Igor Girkin’s presidential campaign announcement has generated some discourse in the Russian information space, but most Russian milbloggers refrained from discussing Girkin’s campaign likely due to self-censorship

  6. Washington, D.C.-based analytics company Gallup found that Russian society’s confidence in the Russian military has marginally decreased in 2023.

  7. German Defense Minister Boris Pistorius announced a new military aid package to Ukraine during a visit to Kyiv on November 21.

  8. The Armenian Ministry of Defense (MoD) denied Russian allegations that Armenia is planning to supply Ukraine with weapons.

  9. Azerbaijani President Ilham Aliyev accused the West of destabilizing the South Caucasus region by supplying weapons to Armenia.

  10. A former Russian Investigative Committee departmental head who was serving sentences for accepting bribes from the Russian mafia died in prison on the night of November 20-21, allegedly by suicide.

7 tykkäystä

Äkkiäpä se unohtui, että joku viikko sitten tälläkin foorumilla todettiin Venäjän tehtaiden ja muidenkin toimintojen kärsivän pahasta työvoimapulasta, kun työikäisistä ainakin monilla miehillä on nyt muita kiireitä.

Työvoimapula rajoittaa Venäjän mahdollisuuksia harjoittaa laajamittaista laittomien maahanmuuttajien saalistusta ja karkoitusta. Show-tasolla voidaan tietysti muutama tuhat työntekijää uhratakin ihan propagandatarkoituksiin.

4 tykkäystä

Rajaepisodi johtaa osaltaan äärioikeiston nousuun Suomessakin. Jos päättäjät toimivat vastoin kansan tai yksilön (vaikka joskus väärän tiedon varassa muodostettua) mielipidettä vastaan, kansa tai yksilö etsii vaihtoehtoja.

Suomen kansantaloudella ei yksinkertaisesti ole varaa tukea Ukrainaa (prio 1) ja samanaikaisesti ottaa vastaan kaiken maailman onnenonkijoita ympäri maailmaa, kun vielä samalla maksetaan muun Euroopan holtittomuuksia.

Satsaus nopeaan asioiden käsittelyyn on kannattavaa, koska sillä säästetään enemmän kuin se kuluttaa. Laiton maahan tulija syyllistyy rajarikkomukseen ja on suljettava kiinni epäilyksenalaisena kunnes asia on käsitelty. Sulkemisen olosuhteet voivat olla karutkin. Nehän kuitenkin turvallisina ylittävät lähtömaan tilanteen. Lähtömaan sisäiseen asiaan ei pidä ottaa kantaa, eikä vähemmistöjen asioihin niissä. Vähemmistöt tyytyköön kaikissa maissa enemmistön päätöksiin tai pyrkiköön maan sisällä muuttamaan niitä. Maalla on sellainen johto, minkä maa ansaitsee.

Karkuun lähteminen ei ole koskaan oikea ratkaisu, koska kaikkista heikoimmat eivät kuitenkaan pääse karkuun vaan jäävät mielivallan alle. Mukautumisesta hyvä esimerkki on Venäjän kansa, ottakoon siitä mallia tai sitten Ranskasta, jossa pienikin asia riittää työtaisteluun. Äärimmilleen vietynä voi ajatella, että tyranniaa vastaan taistelussa menee korkeintaan henki ja se menee joka tapauksessa, mutta jos on kukistanut yhdenkin tyrannin tai saanut aikaan vähäisenkin muutoksen, ei henki mennyt turhaan.

Etnisten tai muiden vähemmistöjen sortamisessa ei aina ole kyse vahvemman mielivallasta. Joskus vähemmistökin on väärässä.

Ukrainan kansannousu on lähihistorian sankarillisimpia tekoja. Ilman sitä Ukraina olisi mielivallan kohteena. Sääliksi käy Valko-Venäjää ja Unkaria, noin eurooppalaisina esimerkkeinä.

11 tykkäystä

Olisiko aivan hullu idea lyödä tosiaan rajat kiinni ja ilmoittaa maahanpyrkijöille, että Suomeen ei pääse, mutta Suomi osallistuu rajan tuntumassa norkoilevien ihmisten auttamiseen lahjoittamalla huopia, ruokaa ja telttoja tms., MIKÄLI Venäjä suostuu, että Suomi hyväntahtoisesti osallistuu ihmisten auttamiseen.

3 tykkäystä