Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Kuuntelin kanssa tuon puheenaiheen jakson, jossa Patomäki oli Kastehelmen kanssa.

Silmään tai korvaan pisti Patomäen argumenttien muutokset, kun välillä Kastehelmi kyseenalaisti Patomäen kannan ja kritisoi niitä vastaan. Yhtäkkiä Patomäki loivensikin kantaa ja perusteli epämääräisesti toisella lailla. Mielestäni hyvin outoa, että professoritason miehellä ei ole mitään selkeää ja pysyvää argumentointitapaa. Tuntui, että koittaa vaan syöttää pajunköittä sen verran, kun tunnutaan otettavan vastaan.

24 tykkäystä

Visegrad copypasteaa kaiken minkä löytää telegrammista, informaatio-kriittisyys olematon. Itse en seuraa sitä kanavaa juuri ollenkaan enää.


Patomäen näkökanta sinänsä kuuluu moniääniseen demokratiaan, esim. se että Ukraina voittaisi sodan vaatisi länneltä kovat panostukset. Ilman niitä ollaan umpikujassa ja pakotettuja hakemaan rauhaa.

Mutta sitten ajatus siitä, että Venäjä antaisi jotain alueita YK:n hallintaan tai että Venäjän taloudella pyyhkii hyvin, on ihan harhaista. Samaten Patomäeltä jää oivaltamatta se perustavaa laatua oleva logiikka jonka Eurooppa oppi 30-luvun lopussa, myönnytys-politiikka on tiettyjen diktaattoreiden kohdalla tuhoon tuomittu idea. Se on vaan housuun pissaamista pakkasella.

32 tykkäystä
6 tykkäystä

Aivan, varsinkin kun Putler-Venäjä on juurikin varsin puhdas natsi-Saksan inkarnaatio, johtajineen päivineen…

Stalinin Neuvostoliittoa siinä reunalla unohtamatta:

  • Toisen maailmansodan historiassa vaietuin aihe Venäjällä on se, miten säälimättömästi neuvostosotilaiden henkiä uhrattiin sodan aikana, miten johdon virheitä ja kyvyttömiä päätöksiä maksettiin sotilaiden elämillä…
    (=kuulostaako varsin tutulta nykypäivinä)
12 tykkäystä

Alla on varmasti juttuja, joista ainakin osa pitäisi olla aika tuttuja.

ISW:n tuore katsaus:

Nostoja siitä:

Ukrainian military officials reported that Ukrainian forces struck at least one Russian military target in occupied Crimea, while Russian officials and milbloggers claimed that the Ukrainian strike was unsuccessful.

US National Security Council Spokesperson John Kirby stated on January 4 that Russia has already launched ballistic missiles acquired from North Korea at targets in Ukraine and continues efforts to acquire similar missiles from Iran.

Russia may be intensifying efforts to source ballistic missiles from abroad because these missiles appear to be more effective at striking targets in Ukraine in some circumstances.

US National Security Council Spokesperson John Kirby dismissed recent Western reporting of Russian President Vladimir Putin’s willingness to engage in peace negotiations with Ukraine as “ballyhoo” during a press conference on January 3

Russian President Vladimir Putin signed a decree strengthening procedures for granting foreign citizens Russian citizenship in exchange for Russian military service in Ukraine, likely as part of ongoing efforts to coerce migrants into the Russian military.

Kyrgyzstan sentenced a Kyrgyz citizen to five years in prison for participating in the war in Ukraine as a member of the Wagner Group.

Russia has begun negotiations with Algeria, the United Arab Emirates (UAE), and Saudi Arabia to open Russian cultural centers (Russkii dom) abroad, likely aimed at increasing Russian influence in the Middle East and North Africa.

__

Tuttua asiaa, eli Yhdysvallat kertoo siitä, miten Venäjä on käyttänyt Pohjois-Korean ohjuksia. Ei muuria.

Kirbyn mukaan Venäjän käyttämien Pohjois-Korean toimittamien ohjusten kantama on noin 900 kilometriä. Kirbyn mukaan ballististen aseiden toimittaminen Venäjälle on “merkittävä ja huolestuttava asia”, joka kertoo Pohjois-Korean Venäjälle antaman tuen eskaloitumisesta.

Otsikossa on olennaisin.

Ukrainassa toivottiin, että F-16-hävittäjät saataisiin ennen kesää, mutta menee ainakin syksyyn.

EDIT:

Ylllä olevaan F-16 juttuun liittyen:

Eli tämä Ylen juttu:
Ukrainan parlamentissa on pidetty yllä toiveita, että F-16-koneet saataisiin käyttöön vielä ennen kesää. Kaikkiaan Ukrainalle on luvattu noin 60 uudenaikaista hävittäjää.

18 tykkäystä

Rheinmetallin Skynex-järjestelmiä Ukrainan avuksi droneja vastaan osana 10,5 mrd euron sotilasapupakettia.

43 tykkäystä

Tässä Ylen toimittajalla menee sekaisin asiat. Ukrainan lentäjien koulutus on alkanut useissa eri maissa, eri lähtötasoilla ja eri ajankohtina.

Eli kuten jutussa sanotaan:

“Ukrainian pilots currently undergoing F-16 fighter jet training in the United States are expected to complete their training later in 2024”

Alunperin USA:ssa ei pitänyt edes järjestää koulutusta vaan Eurooppalaisten piti hoitaa se, mutta F-35 siirtymä aiheutti kapasiteetti-ongelmia joten sielläkin alkoi kurssi.

Ja viittasin Yleen koska siellä tehtiin tänään “Ukraina saamassa F-16-hävittäjät käyttöön vasta syksyllä” otsikko joka oli alitajunnassa.

11 tykkäystä

Miksi palstalla kaikissa vastineissa hyökätään vain hänen persoonaa vastaan, mutta ei lainkaan hänen argumenttejaan vastaan.
Yleensä aina silloin on kysymys siitä että hänen argumentit ja tulkinnat on todellisuudessa oikeita, mutta eivät ole oikean “agendan” mukaisia.

2 tykkäystä

Institute for the Study of Warin Twitteritili on ihan hyvä, tosin näiden kuvien katsominen on tietokoneelta huomattavasti mukavampaa.

Tässä on Aleksanteri-instituutissa vierailevana tutkijana työskentelevä Käihkön ajatuksia Pohjois-Korean tuesta Ukrainalle. Ei maksumuuria.

Käihkön mielestä tulkinta on sinällään johdonmukainen. Venäjän saama ulkopuolinen tuki voi nimittäin lisätä niin Euroopan maiden kuin Yhdysvaltojen painetta tukea Ukrainaa nykyistä enemmän.

”Kyllä tässä tilanteessa voi nähdä eräänlaisen eskalaation kierteen. Väistämättä tulee mieleen, että Pohjois-Korean tuki Venäjälle lisää nyt länsimaiden paineita luovuttaa Ukrainalle pitkän kantomatkan ohjuksia.”

Ukrainalaisten käytössä ollut Patriot näytti Kinžal-ohjuksekselle taivaan merkit. Ei muuria.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat perjantaina onnistuneensa pudottamaan venäläisen hypersoonisen Kinžal-ohjuksen amerikkalaisella Patriot-ilmatorjuntajärjestelmällä. Ukrainalaisviranomaiset kertoivat asiasta Telegram-viestipalvelussa ja esittelivät kuvia ohjuksesta.

17 tykkäystä

Mitä hänen argumenttejaan pidät oikeina?

Tässä muutama esimerkki:

  1. Kaikki olisi hyvin ja sota loppunut, jos Ukraina olisi vain luovuttanut Krimin, Luhanskin ja Donetskin maaliskuun -22 rauhanneuvotteluissa Venäjälle.

  2. Yk voisi valvoa luovutettavia alueita [Venäjä ei ikinä suostuisi tähän]

  3. Venäjän taloudella menee paremmin kuin EU taloudella [Venäjältä ei saa edes kananmunia kaupasta]

53 tykkäystä

Iltalehdessä hyvä artikkeli. Ukrainan tilanne rintamalla voi olla vaikeampi kuin mitä Suomessa ymmärretään. Ainakin uutisten ja Somen sentimentti on muuttunut huomattavasti negatiivisemmaksi talven aikana. Ymmärrän ja tuen täysin toivetta, että Ukraina voittaa sodan ja valtaa takaisin Venäjän valtaamat alueet, mutta se ei näytä tällä hetkellä todennäköiseltä. Mikäli länsimaiden apu ei radikaalisti nouse, tilanne kääntyy rintamalla entistä enemmän Venäjän eduksi.

Käyhkön näkemys perustuu osaltaan The Economist lehdessä ilmestyneeseen Ukrainan asevoimien komentajan Zaluzhnyn haastatteluun. Maksumuurin takana.

Raivostuttavinta on se, että tämä tilanne on täysin meidän (länsimaiden) itse aiheuttama. Ei ole mitään sellaista syytä, miksi tilanne ei voisi parantua Ukrainan kohdalla, jos jätetään Venäjän desantit omaan arvoonsa ja annetaan se aseellinen ja rahallinen tuki, joka meillä varastoissa on olemassa. Ei mitään.

Edit: Alla linkki Zaluzhnyin julkaisemana tekstiin. Sieltä tulee PDF dokumentti. Lisätty myös tämän viestin liitteeksi.

MODERN POSITIONAL WARFARE AND HOW TO WIN IN IT
Valerii Zaluzhnyi
Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, Kyiv, Ukraine

https://t.co/bHlCjgyOkK

ZALUZHNYI_FULL_VERSION.pdf (298,5 Kt)

21 tykkäystä

Annetaan vasta sitten kun taas 100.000 Ukranilaista on tapettu, jossain kohtaa se voi olla liian myöhäistä. Tästä Euroopan paskahousupolitiikasta Putin juuri nauttii…

31 tykkäystä

Sitten, kun rajoja ollaan seuraavan kerran aukaisemassa, on syytä muistaa tämä. Vastaavasti, tähän mennessä jo Venäjältä saapuneiden turvapaikanhakijoiden taustat ja motiivit on tarkistettava ja heidän sijainnistaan on pidettävä kirjaa niin kauan kuin ovat maassa.

Itse artikkeli Norjaksi.

29 tykkäystä

Uudet valloitetut alueet jäisi Venäläisille, sehän on nytkin todennäköisin skenaario.
Mikäli rauha olisi tuolloin tehty olisi Putin ollut voittaja oman kansansa silmissä ja varmasti olisi suostunut rauhaan, mutta Ukrainan tilanne näytti hyvältä ja paranevalta. Mutta varsinainen syy siihen oli Venäjän rauhansopimukseen vaatiman sitoumuksen että Ukraina ei liity Natoon ja sen vuoksi Ukraina ei voinut sopimusehdotusta hyväksyä. Tilannehan olisi ollut Ukrainalle erittäin huono jos rajan takana koko ajan vähintään puoli miljoonaa ukkoa valmiina vyörymään maahan, ja lisää varustautuva maa, ja itse ilman vahvaa sitoutunutta pysyvää suojaa ja jälleenrakennus vie resursseja paljon.

YK valloitettujen alueiden valvojana sopii Venäläisille, ovathan pystyneet vesittämään kaikki itselleen negatiiviset YK:n toimet Veto-oikeudella.

Venäjän valtion taloudella menee lukujen valossa hyvin ja talous kasvaa, kansalaisille menee huonosti. Mutta kansa on tottunut ja suostuu, ilmeisen jopa halukas, kärsimään. Satoja länsiyrityksiä toimii siellä edelleen, ja Suomikin ostaa tällä hetkellä venäjältä raaka-aineita koko ajan. Ja voi kysyä miksi ostaa.

4 tykkäystä

Asiantuntija Patomäki päässyt mukaan vatniksoupiin

34 tykkäystä

“Venäjällä on kuitenkin edessään lukuisia ongelmia, mukaan lukien kasvavat sotatappiot ja voimistuva riippuvuus Kiinasta.”

Viisi skenaariota, mitä Venäjällä voi tapahtua tänä vuonna – ”Putin menee loppuun saakka”

6 tykkäystä

Tuolle artikkelille laittaisin myös suuren painoarvon silloin kun se julkaistiin marraskuun alussa. Tietyllä tavalla tosiaan Economistin pohdinta kuvastaa aika hyvin länsimaiden aikeita. Jos mennään takaisin joulukuuhun 2022, niin silloin Economist oli myös julkaissut aiemman haastattelun, jossa Zaluzhny kertoi aika yksityiskohtaisesti tilanteesta. Lainasin tuohon alle muutaman olennaisimman kohdan (maksumuuri mutta JS:n voi ottaa pois käytöstä).

TE: Are your allies holding you back in any way from advancing on Crimea?

VZ: I can’t answer the question of whether they are holding back or not. I will simply state the facts. In order to reach the borders of Crimea, as of today we need to cover a distance of 84km to Melitopol. By the way, this is enough for us, because Melitopol would give us a full fire control of the land corridor, because from Melitopol we can already fire at the Crimean Isthmus, with the very same HIMARS and so on. Why am I saying this to you? Because it goes back to my earlier point about resources. I can calculate, based on the task at hand, what kind of resource is needed to build combat capability.

We are talking about the scale of World War One…that is what Antony Radakin [Britain’s top soldier] told me. When I told him that the British Army fired a million shells in World War One, I was told, “We will lose Europe. We will have nothing to live on if you fire that many shells.” When they say, “You get 50,000 shells”, the people who count the money faint. The biggest problem is that they really don’t have it.

With this kind of resources I can’t conduct new big operations, even though we are working on one right now. It is on the way, but you don’t see it yet. We use a lot fewer shells.

I know that I can beat this enemy. But I need resources. I need 300 tanks, 600-700 IFVs, 500 Howitzers. Then, I think it is completely realistic to get to the lines of February 23rd. But I can’t do it with two brigades. I get what I get, but it is less than what I need. It is not yet time to appeal to Ukrainian soldiers in the way that Mannerheim appealed to Finnish soldiers. We can and should take a lot more territory.

11 tykkäystä

Päivän ISW:

Key Takeaways:

  • Russian forces may intensify efforts to capture Kupyansk, Kharkiv Oblast, in the coming weeks and have a grouping of forces in the area that appears to be less degraded than Russian groupings responsible for offensive efforts elsewhere in eastern Ukraine.
  • Ukrainian forces reportedly conducted a series of drone and missile strikes against Russian targets in occupied Crimea and Krasnodar Krai on the night of January 4 to 5.
  • Russian forces conducted Shahed 131/136 drone strikes and missile strikes against frontline areas in Ukraine overnight on January 5.
  • Germany announced a new military assistance package to Ukraine on January 4.
  • The United Nations Security Council (UNSC) will convene on January 10 and discuss Russia’s reported use of North Korean ballistic missiles in Ukraine, a likely violation of UNSC resolutions.
  • Chechen Republic Head Ramzan Kadyrov strangely offered to exchange 20 Ukrainian prisoners of war (POWs) for lifting sanctions against his family members.
  • The Moscow Arbitration Court ordered Google to unblock four YouTube channels belonging to Russian state-affiliated channel 5TV on January 5, likely as part of an ongoing effort to consolidate control over the Russian information space ahead of the March presidential elections.
  • Russian forces made a confirmed advance near Avdiivka as positional engagements continued along the entire frontline.
  • International sanctions are reportedly impeding Russia’s Su-34 aircraft production.
  • The Kremlin continues to solidify federal administrative oversight of local and regional occupation administrations in occupied Ukraine.

Tässä on Guardianin juttu viikon uutisista. Ukrainan sotaa tarkemmin seuranneille ei pitäisi olla juurikaan uutta, mutta jos on vähemmän lukenut niin kannattanee lukaista.

Tässä on parissa minuutissa luettava juttu tutusta aiheesta, eli siitä, miten Venäjä ilmoitti evakuoivansa Belgorodin asukkaita. Ei maksumuuria.

Belgorod sijaitsee Länsi-Venäjällä, noin 80 kilometrin päässä Ukrainan Harkovasta.

Viranomaisten ilmoitus on yllättävä, sillä Kreml on yrittänyt viimeiseen asti säilyttää illuusion, jonka mukaan Venäjällä eletään mahdollisimman tavanomaista elämää, eikä Ukrainassa käytävä hyökkäyssota näy arjessa. Ukrainan viimeaikaiset iskut ovat kuitenkin tuoneet hyökkäyssodan todellisuuden lähemmäs tavallisia venäläisiä.

Ukrainan presidentti sanoo, että Venäjän jäädytetyt varat on annettava Ukrainalle. Ylen jutussa on linkit presidentin tviitteihin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi venäläisten ulkomailla jäädytettyjen varojen arvoksi noin 300 miljardia dollaria.

15 tykkäystä

Kun turvapaikanhakija on rekisteröity niin hänen osoitteensa kirjataan järjestelmään. Kuitenkaan ei ole mitään lakia pitää häntä yhtään missään pakotettuna.

Niin siis kysymykseni kuului mitkä Patomäen argumenteista ovat “oikeita”?

Kannattaa myös muistaa, että Patomäki argumentoi valikoivasti. Oletko kuullut hänen puhuvan Venäjän päivittäisistä sotarikoksista Ukrainassa? Tai aiemmista Venäjän aloittamista sodista? Ymmärrystä häneltä tuntuu löytyvän idän suuntaan.

1 tykkäys