Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Puolassa 37miljoonaa asukasta ja laskussa matalan syntyvyyden ja maahanmuuttovastaisuuden vuoksi.

Hyökkää sotilaallisesti johonkin sen maataloustuotteiden ykkösmarkkina-alueista? Tuskin. Tai Venäjälle? Miksi?

No, kaikkihan tietenkin on mahdollista mutta en ny vielä pitäisi näitä kovin suurena uhkana/riskinä.

9 tykkäystä

Näinpä, ja siksi Ukrainan sodan jatkonäytöksillä spekulointi lienee enempi typeryyttä kuin kaukonäköisyyttä. Mutta liian myöhäistä katua :skull:

Ja siksi geopoliittinen opportunismi puolan suunnalta olisi täysin tuhoontuomittu operaatio, mutta jostain syystä ohimenevät etulyöntiasemat silti provosoi kansakuntia tekemään typeryyksiä. Suomellakin on tästä kokemusta…

Halvaannuttaa EU:n päätöksentekoa yhdessä Unkarin kanssa, sillä seurauksella että 1) joko heidät täytyy heivata EU:stä tai 2) kaikki kyllästyvät yhteisen euroopan projektiin → kummassakin tapauksessa eurooppa pirstaloituu.

3 tykkäystä

Tässä on tuorein ISW:n katsaus.

Mielipidekyselyt Venäjällä vihjaavat siihen suuntaan, että seuraava mobilisointi olisi kovin laajalti epäsuosittu, mikä on luonnollisesti Ukrainalle hyvä asia.

Key Takeaways:

  • Ukraine continues to defend against Russian aggression and the Kremlin’s attempt to destroy Ukrainian statehood and identity despite growing difficulties two years after the start of Russia’s full-scale invasion.
  • Ukraine’s European and Canadian partners commemorated the second anniversary of Russia’s full-scale invasion by committing additional aid to Ukraine and discussing Ukraine’s integration into the European Union (EU).
  • Russian opposition media estimated that upwards of 75,000 Russian personnel have died in Ukraine since the start of the full-scale invasion in February 2022.
  • The Russian Ministry of Defense (MoD) continues to highlight Russian Central Grouping of Forces Commander Colonel General Andrei Mordvichev and Russia’s seizure of Avdiivka.
  • Mordvichev highlighted Russian technological and tactical adaptations in the Russian seizure of Avdiivka in a likely effort to address persistent criticisms of Russian forces in Ukraine.
  • Senior Russian military officials likely are attempting to deflect responsibility for high-profile apparent Russian war crimes away from themselves and onto mid- and low-level Russian commanders.
  • A recent Russian opinion poll indicates that Russian sentiments about the war in Ukraine have largely remained unchanged in recent months, but notably suggests that another mobilization wave would be widely unpopular.
  • Ukrainian special services conducted a drone strike on one of Russia’s largest metallurgical plants on the night of February 23-24.
  • Ukrainian reporting indicated that the A-50 long-range radar detection aircraft shot down on February 23 temporarily halted Russian aviation operations elsewhere in the theater.
  • Russian information space actors continued responding to the February 23 A-50 shootdown and largely denied that Ukraine is responsible for the downing of any recent Russian aircraft.
  • Russian forces recently made confirmed advances near Bakhmut and Avdiivka and in western Zaporizhia Oblast amid continued positional engagements along the entire line of contact on February 24.
  • Indian authorities have asked Russian authorities for the “early discharge” of Indian citizens fighting for Russia in Ukraine.
  • The Russian government continues efforts to support infrastructure and logistics development in occupied Ukraine likely to support the Russian defense industrial base (DIB) and solidify Russian control over occupied areas.

Tässä on vielä Hesarin juttu täällä aiemmin mainitusta Ukrainan ulkoministerin puheesta. Ei muuria.

”LÄHETTILÄÄN mukaan me lännessä kiistämme Venäjän turvallisuusintressit. Ei pidä paikkaansa. Me aloimme varustella itseämme uudelleen vasta sen jälkeen, kun Venäjä alkoi hyökätä naapurimaihinsa.”

”Lähettiläs jopa sanoi, että Puola hyökkäsi Venäjälle toisen maailmansodan aikaan. Mistä ihmeestä hän puhuu? Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan yhdessä natsi-Saksan kanssa 17. syyskuuta 1939. Niillä oli yhteinen voitonparaatikin 27. syyskuuta.”

Venäjän kalustotappioista saadaan jatkuvasti tietoa ja tässä on juttua siitä, mitä Ukrainan ilmavoimien komentaja on tuoreeltaan kommentoinut alasammutuista venäläiskoneista. Ei muuria.


G7-maat vaativat Irania lopettamaan Venäjän tukemisen.


Ukrainan presidentin tviitti Ruotsin ulkoministerin vierailusta.

The 15th package announced by the Swedish government recently has become the largest in terms of volume, totaling nearly €700 million. I thank Sweden for its strong and concrete support for Ukraine!


Uutisessa ei sinällään mitään ihmeempää; Ukrainan armeijan komentaja Oleksandr Syrskyi ja puolustusministeri Rustem Umerov kävivät vierailemassa rohkeasti rintamalla.

“We analyzed the current situation in detail and discussed the necessary further steps, primarily the protection of troops from drones and strikes by aerial bombs as well as the strengthening of certain areas of the front,” Syrskyi posted on Telegram along with images of himself and Umerov meeting commanders.

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-top-general-defence-minister-visit-posts-near-front-line-2024-02-25/

11 tykkäystä

Warrent Buffetin poika lahjoittanut 500 miljoonaa $ Ukrainalle. Pitää Trump-republikaanien Ukraina-avun jarruttelua käsittämättömänä.

90 tykkäystä

Puolan ulkoministerin puhe suomennettuna:

29 tykkäystä

Hieno puheenvuoro Puolalta.

No näin se meidän kesken on. Tärkeintä on totta kai keskittyä nyt nykyiseen tilanteeseen, eli Venäjän pysäyttämiseen Ukrainassa, kuten tässä(kin) ketjussa ansiokkaasti tehdään. Mutta julkisuudessa on silloin tällöin pakko käydä sitäkin keskustelua ja lobata eri vaihtoehtoja ettei Eurooppaa yllätetä housut kintuissa.

Omat ajatukset Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Puolaan on, että jos muualla maailmassa ei mitään täyskäännöstä tapahdu (esim. Kiina-Taiwan, Korean niemimaa, lähi-idän tilanne), se tuntuu mahdottomalta. Rajalliset operaatiot joista voi vielä perääntyä ovat toki mahdollisia. Mutta arvausta sekin tietysti vain on.

Jos Venäjän nykyhallinnon tavoitteena on aloittaa sotia sisäpoliittisista syistä pitääkseen Venäjän kansan huomion muualla, kuten on helppo ajatella, tilanteista tulisi jossain määrin pystyä tulemaan ulos voittajana. Venäjän operaatiot Ukrainassa eri käänteineen on jatkuneet pitkään. Vuonna 2022 se teki valtavan virhearvioinnin vastarinnan suhteen (300 000 sotilasta viidestä suunnasta…), mistä on ajauduttu tähän. Samaan se tuskin sortuu kahteen kertaan.

Puola on Venäjälle maantieteellisesti kiinnostava Kaliningradin ja Valko-Venäjän vuoksi, mutta siihen se mielestäni jää. Se on iso maa, ja on hyvä muistaa, että paljosta ”farmarien” mediahuomiosta huolimatta sillä on pitkä historia huonoista suhteista Venäjän kanssa. Esimerkiksi toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton joukot jäivät Puolan rajalle odottamaan ja antoivat näin Natsi-Saksalle lisäaikaa viimeistellä historiallista terroriaan maan alueella. Vuonna 2022 vain 2% puolalaisista näki Venäjän positiivisessa valossa ja toisin kuin Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, venäjänkielinen väestö maassa on häviävän pieni (<1%). Maan EU-suhteissa ja sisäisessä jakolinjassa on ollut ongelmansa mutta en tiedä mitä muuta järkevää suuntaa nykyisessä turvallisuustilanteessa Puolalla on kuin jäädä länsimaiden ja NATO:n kainaloon. Viimeiset vaalit ja kyselyt myös tätä suuntaa osoittavat.

Mitään vastaanottokomiteaa ei siis ole edes villeissä unissa odotettavissa. Sen sijaan Venäjää vastassa on hampaisiin asti varustautunut, vihamielinen, ja sotilaallisesti ihan uskottava Puolan kansallismielinen valtio, jossa on yli 35 miljoonaa ihmistä. Oletettavasti taisteluissa merkittävänä vahvistuksena on Ukrainasta taistelukykyisenä kuvitteellisesti perääntynyt, kokenut ja vihainen sotaväki. Puola on totta kai myös täysivaltainen NATO:n jäsenmaa ja aletaan olla niin lähellä Euroopan ydintä, että on vaikea nähdä miten NATO voisi olla vastaamatta muulla kuin voimalla. Venäjää on varoitettu useaan otteeseen artikla 5:sesta, ja toisin kuin Venäjä, länsimaat ovat tähän asti haastavasta ajasta huolimatta kutakuinkin pitäneet kiinni kansainvälisisten sopimusten velvotteistaan ja esimerkiksi kunnioittaneet Unkarin pelleilyä EU:ssa, Turkin NATO:ssa ja Venäjän YK:ssa. Kaikki tietää miten yhteydenotossa NATO:n kanssa käy. Toimintasuunnitelma on jo valmiina ja toisin kuin Ukrainassa, kaikki Venäjän ilma- ja meritoiminta pyyhitään kartalta välittömästi, ja tarvittaessa muutakin. Venäjän johdolle jää käteen vain ydinsota enkä jaksa uskoa että se on heillä loppujen lopuksi tavoitteena.

Yhdysvallat on ollut sotilaallisesti valmiina kylmän sodan ajoista alkaen ja kerännyt (hyvässä ja pahassa) kokemusta eri tilanteista. Nyt myös suurten Euroopan NATO-maiden tulee varautua. Yksinään Saksan puolustusbudjetti on pienellä panostuksella yhtä suuri kuin käytännössä sotatilassa olevan Venäjän, ja EU-alueella voidaan päästä pienillä ponnistuksilla (3-5% BKT) jopa 10-kertaisiin lukuihin. Euroopassa on motivaation ja osaamisen lisäksi hyvin laajaa ja modernia puolustusteollisuutta (Saksa, Ranska ja UK ovat maailman top 5 luokassa). Venäjällä ei ole kehittyvänä alkutuotantotaloutena mitään millä vastata, ja Venäjän ”tavallisen” väestön motivaatio lähteä Puolan kaltaisiin itsemurhavalloituksiin on jo todettu alhaiseksi. Ainoalta luotettavalta yhteistyökumppanilta Pohjois-Korealta saadut ohjukset on kai teknologialtaan kuin vertaisi Nokia 3210 iPhone 15, mutta toki saattavat kehittyä hiljalleen datan kanssa.

Viime aikoina tulleet tilastot on antaneet näkyvyyttä lupausten taakse ja vähän hävettää, että maat kuten Kanada ottavat ajoittain Ukrainan tukemisessa vanhaa mannerta isompaa roolia. Mutta uskon edelleen yhtenäisyyteen sekä välittömään voimankäyttöön jos NATO-maan suvereniteettiä rikotaan, ihan pelkistä itsekkäistä syistä, koska kellään yksittäisellä maalla ei ole varaa antaa NATO:n hajota. Joku mainitsi, että NATO-maat on jo sodassa, mutta Ukrainalle valitettavasti tilanne ei ole sama.

Kaikki tämä pätee mielestäni myös kuvitteellisessa hyökkäyksessä Suomeen, joskin siihen on valmistauduttu jo jatkosodasta alkaen ja pohjoismaat ovat keskeisimmässä asemassa. Toivotaan että saadaan pian toivottaa Ruotsi ja mm. SAAB:in kapasiteetti viralliseksi NATO:n jäseneksi.

Ja pahoittelut, viestin pituus lähti vähän käsistä kun oli tarkoitus vain kommentoida Puolaa lyhyesti.

44 tykkäystä

Kaikenlainen tulevan ennustaminen on osoittautunut jo melko turhaksi. Esimerkiksi omaa, tai vihollisen kapasiteettia tai jopa kykyä voidaan ennustaa, mutta ihmisten toimia ja päätöksiä jo paljon heikommin. Ukrainalla ei uskottu olevan mahdollisuuksia, mutta ennustus on mennyt pieleen, kuten lukuisat muut arviot.

Ainoat faktat ovat että Venäjä on paljon agressiivisempi kuin arvioitiin. Toinen fakta on että Nato maat yhtenäisenä ovat väkirikkaampia, teknologisesti edistyneempiä ja varakkaita maita.

1 tykkäys

Vaikea sanoa, onko kyseessä vain Budanovin mind game Venäjän suuntaan, oikea varoitus siviileille, vai kenties ensimmäinen julkinen siirto pelissä, jonka loppupelissä silta vaurioituu, Venäjää nöyryytetään ja lopuksi todetaan “I told you so”. Varmuuden vuoksi, teen kuitenkin popcornit valmiiksi. :popcorn: :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

27 tykkäystä

Venäjän agressiivisuudesta on Zelenskyn mukaan jo 31.000 ukrainalaista joutunut maksamaan hengellään.

Venäläisten kuolemista puhutaan luokkaa 75.000-100.000, eli 1/4 ‘casualties’. Wagnerin luvut ovat muistaakseni luokkaa 30.000 kuollutta, em päälle.

12 tykkäystä
31 tykkäystä

PowerPoint Aussin kalvosetti. Tällä kertaa aiheena ilmasota Ukrainassa:

8 tykkäystä

Tänään on Unkarin tarkoitus ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys, jonka myötä Gripenit pääsisivät tositoimiin

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-02-26/sweden-s-nato-bid-enters-the-home-straight

Käsittääkseni siinä 17:00 - 19:00 välillä Suomen aikaa tulee Ruotsi käsittelyyn.

22 tykkäystä

Sellasta

8 tykkäystä

Eikös tämä Fico ollut samassa Putinistipropagandistien kerhossa kuin Orban… Kertoo lehdistölle mitä Putin haluaa. Sopii täydellisesti narratiiviin.

17 tykkäystä

Venäläinen Southwind lentoyhtiö valmistelee “pakolaisaaltoa” Eurooppaan kevääksi…

2 tykkäystä

Voi toki olla mahdollista, mutta tämä “ProFIN” on Twitterissä ihan ihmeellistä paniikkia lietsova “maanpuolustaja”. Tuskin trolli, mutta todella raskasta seurattavaa nuo jokapäiväiset panikoinnit eri asioista.

19 tykkäystä

Tämä Southwind-suunnitelma uutisoitiin jo muistaakseni pari kuukautta sitten ja siinä yhteydessä haastateltiin myös turpo-asiantuntijoita ja muistaakseni jotain turvallisuusviranomaistakin. Jäin käsitykseen, että asia on hyvin tiedossa ja huomioitu varautumisessa.

Lentoliikenne nyt on niin näkyvää ja helposti seurattavaa toimintaa muutenkin, että sen avustuksella tapahtuvaan porukan lennättelyyn on suhteellisen helppo sekä puuttua (sääntely, lentoluvat, liikenneluvat…) että varautua.

Minäkin kehotan suhtautumaan varauksella ProFIN juttuihin. Ei tosiaan ole trolli, mutta (huom! Seuraa yksityinen mielipide joka ei ole missään tapauksessa yleinen totuus tai syytös, vaan oma mielipiteeni nimimerkistä parin vuoden seurannalla) melkoinen kauhistelija ja asioiden suurentelija on kyseessä. Kirjoittaa vahvalla “pessimisti ei pety”-ideologialla ja on tämän itsekin myöntänyt.

Mutta siis juu, Southwind-hommasta oli pitkät jutut lehdissä jo aiemmin, eikä sitä yleisesti pidetty kummoisenakaan uhkana koska helppo seurata, reagoida yms.

12 tykkäystä

Igor Girkin on kuollut. Hän tuli tunnetuksi Hollantilaisen MH17 koneen alasampumisesta 2014. Kuolleista ei pitäisi puhua pahaa, joten totean vain, että häntä ei jää kaipaamaan kuin Haagin oikeuslaitos.

Edit. Poistin tämän toisen linkin. Olikin toisesta blokkaajasta. Pahoittelen sekaannusta.

24 tykkäystä

Tuohan ei siis vielä ole kuin huhu. Mitään varmaa uutista ei ole mistään lähteestä tullut.

1 tykkäys

Tervetuloa! Jävligt fint!

Toki pitää vielä pressankuittaus ja paperien kiikutus tarvitaan. Orbanin kuittauskin on siis tässä vaiheessa enää muodollisuus.

Orbán sanoi puheessaan, että ”Ruotsi Natossa vahvistaa Unkarin turvallisuutta”. Hän pyysi parlamentin jäseniä äänestämään ratifioinnin puolesta.

Suora lähetys käynnissä | Unkarin parlamentti hyväksyi Ruotsin Nato-jäsenyyden: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010253335.html

26 tykkäystä