Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Nostetaan tässä nyt jo parin päivän takaa Rusi.org:in julkaisema analyysi jossa oli mielenkiintoiset skenaariot nostettu.
image

Venäjähän voi tätä tilaa pitää semi pitkäänkin, nythän ollaan tällä viikolla vasta juuri siirrytty kolmostasolle jossa on ollut cyberiskuja, false flageja, mutta tän perusteella voisi vielä odottaa laajempaa viidennen kolonnan aktivoitumista ja jonkinlaista vallankaappausyritystä tms.

Alkuperäinen artikkeli:

Ilmeisesti lista kohteista olisi jo saatu ja jotenkin ajattelisin että jonkinlainen vaikutusyritys vielä olisi odotettavissa. (Jälkimmäinen omaa mutua)

Yllättävän vaikeaa tuntuu olevan hyvän tekosyyn rakentaminen, aika toivottomiaha noi propaganda-yritykset on olleet, mutta täytyy sanoa että varmasti osittain koska kaikki ovat valmistautuneet että propagandaa tulee.

Ilmeisesti nyt sitten aktivoidaan kuuma sota nykyiselle rintamalinjalle. Kapinalliset levittävät huhua että ukraina hyökkää donetskin evakuointibussien kimppuun, eli sen bussikuljetushyökkäyksen lavastuksesta voisi saada eskalaatiopisteen. Muutenkin tosta vanhan rintaman aktivaatiosta saa tarvittaessa kyllä varmasti tarvittavan casus bellin, mutta vielä ei taida olla sen aika. Ruuvia kiristetään.

6 tykkäystä

Kokoajan tapahtuu

9 tykkäystä

Jaetaan tännekin. Hyvä ja suoraselkäinen pääkirjoitus, yllättäen Kansan Uutisilta.

Kiitos kysymästä, en ole tilaaja. Ihan uutisvirrasta nappasin.

11 tykkäystä

Jotain positiivistakin, toivottavasti. Jos oiken ymmärsin Venäjä jätti tulematta tämänpäiväiseen kokoukseen, mutta on nyt ainakin toistaiseksi ilmoittanut tulevansa huomiseen…

12 tykkäystä
10 tykkäystä

Tänään sukset jalassa ehti tätä kuviota funtsia tuntikausia, ja pakko kyllä todeta että on tämä teatteri kerta kaikkiaan typerryttävää juuri nyt.
Tuntuu, että ihan koko maailma, joka on rakentanut vaikkapa WTO:n ja YK:n kaltaisia globaaleja vuorovaikutuksen ja diplomatian instituutioita, kaikkine valtavan hienostuneine ja erittäin monimutkaisine rakenteineen taantuu lopulta pyörittämään 5- vuotiaiden ”se töni mua-enpäs”- kuviota. Tai ainakin yrittää ihan tosissaan.

Ihan kuin joku saamarin autopommi, tai edes pari tykinammusta oikeuttaisi täyden hyökkäyksen maalta, mereltä ja ilmasta, kolmesta ilmansuunnasta ja kaupan päälle kyberulottuvuudessa.

Eihän tämä nyt siis ole ainut kerta, eikä edes ainut maa joka tätä puuhaa. Tätä on kai tragikomiikka pahimmillaan.

50 tykkäystä

On todettava että on tuo tyhjien bussien ajattaminen ja muu tämän päivän kohkaaminen niin köpösen kömpelön oloista kusetusyritystä että nyt meni vähän maku tästä teatterista.

Mitä tällä halutaan saada maailma uskomaan? Että suurhyökkäys alkaa Donbassin kautta? Ukraina hyökkää Donbassiin?

6 tykkäystä

Valkoisen talon tiedotus mahdollisista sanktioista Venäjän hyökätessä.

Saksan toiminta kaasuputkien kanssa on yhtä järkevää kuin juopolla joka toteaa “lopetan juomisen jos minulla todetaan maksakirroosi”

A) eikö kannattaisi pyrkiä eroon riippuvuudesta ennen kuin jotain sattuu
B) lopettaakohan juomista edes jos jotain sattuu, kun riippuvuuteen on itsensä ajanut vuosikymmenien aikana

14 tykkäystä

Millä kotimaisilla yhtiöillä on toimintaa Venäjällä tai myyntiä sinne? Tavallisena tallaajana vaikutusmahdollisuuteni ovat vähäiset, mutta itse ainakin yritän boikotoida siellä toimivia yrityksiä jatkossa. “Ne jotka toimivat siellä, hyväksyvät agressiot, väkivaltakoneiston käytön omia ja muiden maiden kansalaisia vastaan jne.” Jatkossa uusia arpalappuja tutkaillessa kaupankäynti Venäjän kanssa on ensimmäinen tapa sulkea lappu tarkastelusta.

Ensimmäisenä tulee mieleen:

  • Yit
  • Fortum
  • Nokian Renkaat
  • Ponsse

Mitä muita?

3 tykkäystä

Tuskin näillä maailmaa yritetään vakuuttaa vaan riittää kun omaan kansaan uppoaa. Mutta täytyy kyllä myöntää, että itsekin ihmettelen miksi vaivautua tällaiseen teatteriin.

1 tykkäys

Olet aikaisemminkin maininnut Azov-rykmentin. Kyseessä ei taida olla mikään uusnatsien joukko-osasto. Kyseisessä yksikössä on varmasti monenlaista henkilöä, mutta tuo leimaaminen on kuin suoraan moskovan propagandasta. Ja ylipäätään kyseessä on ukrainan kansalliskaartin yksikkö, jonka vahvuus lienee vahvennetun patalijoonan luokkaa. Eli kyseessä ei todellakaan ole mikään prikaatin vahvuinen joukko-osasto.

9 tykkäystä

Saksassa monet rakennukset lämmitetään maakaasulla. Venäjä on suuri toimittaja sille. Siitä syystä rakennettiin aluksi Nordstream 1 ja sittemmin Nordstream 2. Usean miljoonan rakennuksen lämmitysmuodon vaihdos ei tapahdu hetkessä, vaikka Saksan johto kuinka haluaisi. Se on 10-20 vuoden urakka, jos riittääkään. Nyt Saksan nykyinen liittokansleri Olaf Scholzilla on dilemma. Kaikki liittolaiset haluaisivat hänen droppaavan NS2:n ja jos tämä tehdään, miljoonat kodit kylmenevät talven aikana. Ja seuraavien talvien aikana. Se on sisäpoliittinen itsemurha. Olisi ollut Merkelillekin, joka on arvostetuin Eurooppalainen johtaja aikoihin. Mitään yhtäkkistä vaihtoehtoa ei ole. Jos kaasun tulo loppuu, valta vaihtuu ja seuraava liittokansleri avaa hanat kuitenkin.

Nyt Scholz toivoo, että hän voi taivuttaa Ukrainan, EU:n ja Yhdysvallat hyväksymään tarpeeksi Venäjän sanelemia ehtoja, jotta kaasun toimitus ei vaarannu. Putin tietää tämän. Hän on ns. “Unwilling ally”, johtuen poliittisista ja taloudellisista realiteetteista. Hän voi kirota Putinia unissaankin, mutta ei tee mitään NS2:n käyttöönoton vaarantamiseksi.

Toki Saksa pyrkii etsimäään vaihtoehtoja jatkossakin, mutta ongelman mittaluokka on sitä luokkaa, ettei sitä yhden tai kahden kanslerikauden aikana ratkaista. En kadehdi hänen paikkaansa. Ja meidän on hyvä ymmärtää, miksi hän tekee, niin kuin tekee.

14 tykkäystä

On halvan energian kriisi…se on vaan siirtynyt meitä lähemmäksi. Euroopan tulee löytää keinoja jo geopoliittisena keinona energiaomavaraisuuteen.

1 tykkäys

Biden päätti juuri tiedotustilaisuuden, jossa sanoi että uskovat että Putin on tehnyt päätöksensä ja tulevien päivien aikana Venäjä hyökkää Ukrainaan kohteenaan Kiova.

“Do you have any indication that Putin has made the decision to invade ukrane, are you convinced that he has made that decision?”
BIDEN: “As of this moment I am convinced [Putin]” has made the decision" to invade Ukraine."

oli aikamoinen drop the mic lopetus.
“What reason do you have that he is considering that at all?”
“We have significant intelligence capability, thank you and good bye.”

11 tykkäystä

Linkittämässäsi videossa vaarallisia natseja nähdään suunnilleen joka puolella. Asia virheenä Azov-rykmenttin väitetään olevan puolisotilaallinen joukko, mutta ei millään lailla mainita sitä, että kyseessä on ukrainan kansalliskaartin yksikkö.

En suinkaan vihjannut, että olisit putinin trolli. Putinin trollien propagandassa tosin nostetaan tälläisiä aisioita esille ja yleisesti väitetään ukrainassa vallalla olevan fasistinen juntta. Tottakai äärioikeistoon liittyvistä asioita saa keskustella, mutta ainakin minua häiritsee tämän äärioikeisto asian korostaminen venäjän ukrainaan tekemää hyökkäystä käsittelevässä ketjussa. Tämä äärioikeisto asia kuitenkin liippaa niin lähelle niiden valheiden kanssa, joilla venäjä perustelee ja oikeuttaa hyökkäystään ukrainaan.

14 tykkäystä

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 8 vuotta sitten sekä miehitti ja liitti itseensä osia siitä. Tästä lähtien Ukraina on käynyt sotaa, nimellisesti “separatisteja” mutta käytännössä Venäjää vastaan.

Jännä juttu ettei Ukrainalla ole ollut kiirettä lopettaa ilmeisen hyvin varusteltua, motivoitunutta ja jatkuvasti kouluttautuvaa yksikköä, oli sen ideologinen tausta miten moitittava tahansa.

14 tykkäystä

Kuvaava hetki nähtiin, kun tiedotustilaisuus oli jo loppumassa. Yksi toimittajista vaati voimakkaasti ääntään korottaen puheenvuoron ja pyysi presidenttiä toistamaan lausuntonsa: Tarkoititteko todella tätä? Oletteko vakuuttunut, että Putin on päättänyt hyökätä Ukrainaan?

Kyllä, presidentti vastasi.

Varmistelu kertoo siitä, että kyseessä oli suuri uutinen ja merkittävä muutos Yhdysvaltojen aikaisempaan näkemykseen.

YHDYSVALTAIN käsityksen mukaan Putin on nyt joka tapauksessa päättänyt hylätä diplomatian ja aikoo todennäköisesti hyökätä Kiovaan, ”2,8 miljoonan viattoman ihmisen kaupunkiin”.

Se, että kohteena olisi pääkaupunki Kiova, oli tiedotustilaisuuden toinen suuri uutinen.

edit

Donetskin kansanarmeijassa yleinen liikekannallepano. Ihan merkittävä juttu osana tätä teatteria ennen hyökkäystä

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1494921636755263493?s=20&t=kRwuQkpv7eLHIH8bM4Je5Q

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1494921859359555585?s=20&t=kRwuQkpv7eLHIH8bM4Je5Q

5 tykkäystä

Raapustelin aiemmin itselleni teemoja Venäjän aggressioiden ympäriltä.

Taustavaikuttimia

  • Venäjän kansalaisten sodanvastaisuus. Omien sotilaiden verenvuodatus naapurimaassa.
  • Miehitystilanteessa automaattisesti pitkäksi muodostuvien pakotteiden murskaava vaikutus Venäjän talouteen maan pitkään rakentamista taloudellisista puskureista huolimatta
  • Pakotteet Venäjän johdolle ja perheenjäsenille. Ei enää mm. lasten opiskeluja ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Varallisuuden jäädyttäminen.
  • Putinin mielenterveyshäiriön vakavuus. Suuruudenhulluus. Kaipuu suurvallaksi voimakeinoin, kun mitään muita edellytyksiä suurvallaksi kutsumiseksi ei enää tule olemaan.
  • Turvallisuuspoliittisen tilanteen kärjistyminen entistä pahemmaksi Venäjän kannalta? Nato:n lisäjoukot Itä-Eurooppaan. Suomen ja Ruotsin viisas nopea päätös turvata tulevaisuutensa ja liittyä vihdoin Nato:n jäseneksi.

EI

  • Sota Ukrainassa ja Ukrainan miehitys

KYLLÄ

  • Sotilaallinen operaatio ja sotilaallisen voiman väläyttely Itä-Ukrainassa
  • Ukrainan johdon syrjäyttämisyritys
  • Tilanteen pitkittäminen ja diplomaattisten voittojen kalastelu. Pyydetään 300%, tyydytään 30%:iin. Ainoastaan Venäjän laariin satavan epävarmuuden jatkaminen.
  • DPR:n (Donetsk) ja LPR:n (Luhansk) tunnustaminen ja miehittäminen “pyynnöstä”

Muuta >

  • Venäjän asettamilla vastapakotteilla vain marginaalinen vaikutus ja ne satuttaisivat pidemmällä aikajänteellä eniten Venäjää itseään.
  • Sotatilanne muuttaisi energiamarkkinoiden dynamiikkaa ja voisi vähentää Venäjältä tuotavan energian käyttöä pysyvästi.
  • Kiinasta mahdollinen korvaava kohde Venäjän energia- ja raaka-aineviennille, mutta esim. massiivinen energiatuonnin lisääminen Kiinaan vaatisi parempaa infraa. Kiina ei myöskään vaarantaisi omaa talouttaan Venäjän vuoksi “erinomaisista” väleistä huolimatta (esim. mahdolliset pakotteet Venäjän kanssa kauppaa käyville maille)

Maailman pörsseissä tilannetta ei varmasti ymmärretä, joten ensin toimitaan ja ajatellaan sen jälkeen. Eikä tiukan pohdiskelun jälkeenkään välttämättä ymmärretä Neuvostoliittoa ja Putinia.

Nopeisiin pörssiliikkeisiin liittyvien riskien lisäksi tarjolla on hyviä mahdollisuuksia. Itse olen edelleen mahdollisuuksien perässä, joskin riskipeleistä luovuin loppuviikosta. :slight_smile:

32 tykkäystä