Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Onhan niin käynyt ennenkin, tuossa reilu sata vuotta sitten. Mutta tosiaan olisi kyllä ns. viimeinen niitti Venäjälle investoimisen suhteen.

6 tykkäystä

Mielenkiintoinen artikkeli Putinin lähipiiristä. Tuon mukaan vain pieni osa Kremlin porukasta kannattaa sotaa. Putinin sisäpiiriä tutkinut brittitoimittaja Ylelle: Ukrainan sotaa kannattaa vain pieni ryhmä Kremlissä – "Tietenkin Putinin täytyy lähteä" #uutisvahti

18 tykkäystä

Ei ne katoa: niillä ei vain voi käydä kauppaa. :wink: Omistukset “säilyvät” kuin syväjäässä tuolla.

11 tykkäystä

En usko että Venäjä edes pyrkii tähän enää. Oletan että tästä syystä Venäjä pistää kaupunkeja ja ihmisiä matalaksi niin paljon kuin kerkeää, jotta jokainen päivä tulisi kalliiksi puolustajalle paitsi tuhotun omaisuuden myös ihmishenkien muodossa. Sodassa ollaan siis tavallaan pattitilanteessa, missä Venäjä tietää että ei voi saada maata haltuun, mutta Ukraina tietää puolustamisen riipaisevan hinnan. Käynnissä on “game of chicken”, jossa katsotaan kummalta loppuu ensin pokka. Jos ei lopu kummaltakaan, niin lopulta sitten törmätään ja kärsitään molemmat. Veikkaisin että tulitauot ynnä muut ovat myös omia joukkoja varten. Tykkimiehen omaatuntoa kun saattaa helpottaa jos luulee moukaroivansa aluetta, josta siviilit on pyritty evakuoimaan.

Niin siis tämä pointti kun on täälläkin monesti tuotu esiin, oli se ihan oletuksena omassa kommentissani ja esittämäni näkökulma oli tarkoitettu siihen päälle.

4 tykkäystä

Puola ajaa asiaa kovalla vakaumuksella. Mutta pääseekö EU:hun noin vain?

2 tykkäystä

Kyllä se alkaa vahvasti kansallistamiselta näyttämään, en kyllä ihmettelisi jos samaan syssyyn laitetaan Moskovan pörssi säppiin hyväksi toviksi.

6 tykkäystä
20 tykkäystä

Itse olen pro EU, pro NATO, pro globalisaatio jne, mutta kieltämättä tuntuu hyvältä kun joku ajattelee ”kylmäpäisesti” juuri Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.

24 tykkäystä

Martti J. Kari oli Sanna Ukkola Liven (AlfaTV) vieraana tänään 9.3.2022. Kesto 40 min.

Tänään Sanna Ukkola Livessä keskustellaan Ukrainan sodan tilanteesta ja Venäjän valtiojohdon strategisesta ajattelusta tiedustelueversti (evp) Martti J. Karin kanssa.

Karin luento Venäjän strategisesta kulttuurista on jo kerännyt jättiyleisön verkossa. Nyt hän kertoo aiheesta lisää.

https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=159682500

Sama haastattelu löytyi myös Youtubesta tallenteena, joten lisätään tähän.

30 tykkäystä
44 tykkäystä

Jonnekin kun on pakko purkautua, niin teen sen tänne. Voitte sitten poistaa, mutta jonnekin on pakko oksentaa.

Tässä on (varmasti aika monien muiden tavoin) tullut elettyä ja hengitettyä tätä sotaa aika tiivisti nyt pari viikkoa. Ensimmäiset kymmenen päivää meni käytännössä koko ajan ruudulla, sitten tuli pieni parin päivän notkahdus, mutta tänään taitaa kuitenkin olla sodan alun jälkeen henkilökohtaisesti vaikein päivä tässä paskassa.

Jotenkin tämän päivän kuvien ja videoiden jälkeen on alkanut mennä tajuntaan, että naapurissa asuva epäinhimillinen kusipää on muuttanut sekä oman elinikäni ja todennäköisesti myös tyttärieni eliniän ajan maailman niin, että siihen ei riitä mielikuvitus. Eikä ole enää aikoihin ollut edes mitään ajatusta miten tämä paska loppuu.

Jos se kuitenkin joskus loppuu ja Coca Cola, Microsoft tai vaikkapa Saksa on seuraavien kymmenien vuosien aikana myymässä jotain itärajan taakse tai luopumassa yhdestä ainoastakaan pakotteesta, niin lähden välittömästi tutustumaan Australian pikku-pikku-pikku-pikkuserkkuihin.

67 tykkäystä

Eikös tuolla rakkaassa naapurissa ole pörssi ollut parhaimmillaan kiinni 75 vuotta putkeen? Eli jos sattuu siellä sijoituksia olemaan, niin nyt ei välttämättä tarvitse ihan joka päivä käydä kursseja tarkistamassa :slight_smile:

18 tykkäystä

Jos ei väkisin halua rääkätä itseään, niin ei välttämättä kannata katsoa lainkaan sellaisia videoita, jotka tietää ahdistaviksi tai vähintään pistää videoista äänet pois (vaikka oletusasetuksena). Bellingcatilla on hyvä artikkeli miten voi yrittää välttää itsekin traumatisoitumista, josta muutama konkreettinen neuvo:

  1. When you are working with a YouTube video, first and foremost, mute your volume. Research shows that sounds of trauma are oftentimes more harmful than images.
  2. While the video is paused, use your cursor to hover over the progress bar to preview the video in thumbnail form (this only works for YouTube and Facebook video and not for Twitter), allowing you to see if/when there is any content that might be traumatic and prepare yourself. If a video includes something particularly explicit, or you are watching the video multiple times for a verification, consider using a sticky note or your hand to cover graphic images.
  3. Always have autoplay turned off. This prevents you from being surprised by another video that could be graphic. In Facebook and Twitter, this has to be done manually in settings.

One key feature of preventing secondary trauma is knowing yourself, and thus knowing what images affect you the most. For some people, the sound of crying children is particularly traumatic. For others, it is explicit physical injuries. Understanding your own sensitivities is critical for preventing trauma as it allows for mental preparation. One is particularly vulnerable to secondary trauma when the mind is not prepared for or surprised by what it encounters. As a result, it is imperative that you compose yourself mentally for what you are about to see, as well as warning colleagues about traumatic media you intend to show them.

17 tykkäystä

Kiintoisaa settiä en tiennytkään että Ukrainalaiset taisteli Neuvostoliittoa vastaan sisisodalla aina 1950 luvulle asti. Bandera:laisuus joka mainittiin videolla. Toi porukka sai veteraani statuksen 2019, mikä varmasti vitutti Putinia.

Suomen kannalta erinomaista että siellä on pohjaa pitkiinkin vihamielisyyksiin. Mitä enemmän Venäjän armeijalla on tekemistä siellä heidän lounas nurkassa sitä vähemmän ehtivät hätyyttää meitä. Joku 5v sotimista tai muita vihamielisyyksiä antaa jo mukavasti aikaa vaivata sitä NATO taikinaa.

3 tykkäystä

Viime päivien uutisoinneista itselle on jäänyt vaikutelma, että NATOon ei Suomella ole asiaa niin kauan kuin Putin on vallassa. Ja Ruotsi ei uskalla edes aloittaa prosessia.

Pelkäävätköhän sen käynnistävän välittömästi Ukrainan kaltaisen sodan Suomessa?

2 tykkäystä

Oma tuntumani on, että olisi moraalisesti arveluttavaa, että uusia jäsenmaita imuroidaan Natoon samalla, kun Ukraina taistelee yksin. Siksi kommentit “juuri nyt ei ole aika hakea”.

“Laajemman Nato-yhteistyön prosessi” on aloitettu. Käytännössä se voisi sisältää ensin Nato-konsensuksen hakemisen ja sen jälkeen todennäköisesti muttei vielä varmasti Nato-hakemuksen. Takuu Usalta laajemmasta (eli kriisinajan?) yhteistyöstähän luvattiin jo.



Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kirjoitti taannoin Twitterissä hiljattain löydettyjen dokumenttien viittaavan siihen, että ukrainalaisissa laboratorioissa valmistellaan biologisia aseita Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoituksen turvin.

Venäjän viranomaiset ja media ovat viime päivinä myös väittäneet, että Ukraina on valmistelemassa niin kutsuttua likaista pommia, joka levittää radioaktiivista materiaalia.

Viranomaisten mukaan Venäjä käytti samanlaista propagandakampanjaa myös Syyriassa, ennen kuin siellä käytettiin kemiallisia aseita.

9 tykkäystä

edit: “Osallistuminen oli pakollista, kieltäytyminen oli mahdollista vain perustelulla, opiskelijat kertoivat.”

7 tykkäystä

14-vuotias tyttäreni ilmoitti muuttavansa aikuistuttuaan Tanskaan.

  • Miksi juuri Tanskaan, kysyin.
  • Se on NATO-maa, hän vastasi.

Se oli pysäyttävä keskustelu, pala nousi kurkkuun.

54 tykkäystä

Valitettavasti tämä on kuitenkin historian valossa ja ruotsin valtapuolueen politiikan tuntien noin kertaluokkaa todennäköisempi vaihtoehto.

1 tykkäys