Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Tulkitsenko oikein: Nato ei ole perimmäinen syy sille, miksi Venäjä haluaa hallita etupiiriään. Mutta Nato on syy sille, miksi Venäjä ei voi hallita etupiiriään kuten se haluaa.

Tämä on myös oma käsitykseni. Venäjällä on perustavanlaatuinen tarve hallita naapurimaitaan ja -alueitaan, poliittisesti ja tarvittaessa myös sotilaallisesti. Nato ei ole syy tähän tarpeeseen, mutta Nato estää tämän perustarpeen toteuttamisen ja siksi Naton laajeneminen on suuri ongelma Venäjälle.

Naton laajenemisen estäminen voi siksi olla yksi syy Venäjän agressiolle.

Ketjusta, tällaiset möötteethän on ihan oleellisia Ukrainan sodan etenemisen ja Euroopan turvallisuustilanteen kannalta.

25 tykkäystä

Vai meneekö tämä politiikka-ketjuun? Mutta mielenkiintoinen möötte tämäkin.

23 tykkäystä

Ihmettelen miten jotkut jaksavat edelleen hokea tuota putinin mantraa NATOn uhasta. Varuskunnat on jo tyhjennetty ja joukot ovat Ukrainassa. Niin suuri uhka se on. Pääsette olemaan osa porukkaa niistä hyödyllisistä idiooteista ja suomettuneista, jotka toistavat putinin sanomaa mediassa ja miettivät mitä pitäisi tehdä

Demokratialiike on oligarkkien pahin vihollinen. Silloin kleptokraatit joutuvat ahtaalle

20 tykkäystä

Ja samaan aikaan Putin perustelee hyökkäystään ukrainalaisten natsihallinnolla. Siihen nähden ukrainalaiset vaikuttavat erittäin yhteneäviseltä kansalta jos sen johto koostuu natseista ja juutalaisista.

Iranin kuvioon en osaa ottaa kantaa, mutta toimittajan kuolema ei mikään yllätys. Ei ollut ensimmäiset toimittajat ketä kohti tässä sodassa ammuttiin. Sekään ei itsenäli yllättänyt, että iskettiin ukrainan aseidentuontilogistiikkaan. Yllättävän rauhassa se on saanut ollakin siihen nähden kuinka suuri merkitys sillä on ukrainan menestykseen.

3 tykkäystä

Kyllä. Nyt näyttää selvältä ettei Venäjällä riitä voima miehittämään onnistuneesti Ukrainaa, saati ylläpitämään miehitystä vaikka suurimmat kaupungit olisikin näennäisesti hallinnassa. Tullut myös mietittyä, että mitä tapahtuisi sen jälkeen kun Kiova ja muut suuret kaupungit olisi miehitetty? Kansan vastustus on niin suurta, ettei se tule hyväksymään minkään valtakunnan nukkehallituksia ja Venäjän hallintaa. Tämän Kotkin totesikin haastattelussa hyvän esimerkin kera:

“Think about all those Ukrainians who would continue to resist. The Nazis came into Kyiv, in 1940. They grabbed all the luxury hotels, but days later those hotels started to blow up. They were booby-trapped. If you’re an administrator or a military officer in occupied Ukraine and you order a cup of tea, are you going to drink that cup of tea? Do you want to turn the ignition on in your car? Are you going to turn the light switch on in your office? All it takes is a handful of assassinations to unsettle the whole occupation.”

32 tykkäystä

Pahoittelut ketjun spämmäyksestä.

Arvailua liittyen alkuviikon neuvotteluihin:

Krim. Ukraina hyväksyy osaksi Venäjää. Ideana on että jokin Putinin jälkeinen Venäjän hallitus tekee myönnytyksiä Krimin suhteen Ukrainan hyväksi osana kampanjaa päästä pois paariastatuksesta.

“Kansantasavallat”, rajat ennen laajennusta 23.2. Ukraina hyväksyy nämä Venäjän vasallivaltioiksi. Putinin jälkeen vrt. Krim.

“Kansantasavaltojen” laajennus 23.2. Näihin jokin muodollinen autonomia ja rauhanturvaamisoperaatio (jossa ei venäläisiä sotilaita) joka myydään Venäjällä niin että Venäjä hankkinut näille sen suojelun mitä lähdettiin hakemaan.

NATO. Kirjataan niin että Ukraina sitoutuu olemaan hakematta NATO:n jäsenyyttä.

EU. Kirjataan jokin siirtymäaika myönnytyksenä Venäjälle.

Korvaukset siviiliuhreille ja omaisille; aineellisten tuhojen korvaaminen. Diili jossa EU ja USA (ja Kiina) mukana.

Sanktiot. Joitakin porkkanoita EU:lta ja USA:lta.

Ukrainan suvereeni oikeus pitää yllä uskottavaa puolustusta ja hankkia siihen aseistusta haluamallaan tavalla. Ukraina ei voi antaa tästä myönnytyksiä.

Tästä laitoin yhden arvion ja opponoinkin jo itseäni. Jos rauha tehtäisiin, mistä luottamus ukrainalaisille että Venäjä ei hyökkää uudestaan ennen kuin Ukraina vahvistunut sotilaallisesti liikaa?

Voiko Putin hyväksyä sen että Ukraina häipyy nopeasti ja lopullisesti etupiiristä uskottavan puolustuksen myötä?

35 tykkäystä

Onko olemassa sellaista neuvottelutulosta, jossa pakotteet poistuisivat Venäjältä?

Vaikka neuvotteluissa venäjä tulisi täysin vastaan ja toteaisi että “meidän moka, sori, saatte alueenne takaisin”, niin pidettäisiinkö pakoitteet silti voimassa?

Toivottavasti pidetään niin pitkään kuin Putin on vallassa.

26 tykkäystä

:thinking: en kyllä löytänyt mistään uutisista mitään tietoa tällaisesta juuri nyt meneillään olevasta keskustelusta, mutta voihan siellä olla taustalla vaikka minkälaisia keskusteluita.
e. ellei neuvonantaja sitten ole sarkastinen…

e. Homma kyllä haisee Venäjälle. Ensin ammutaan 30 ohjusta Länsi-Ukrainaan jossa tiedetään olevan/olleen kansainvälisiä joukkoja. Nyt laitetaan tiedotetta, että tulitaukosopimus on 2-3 päivän päässä kun ollaan jo niin pitkällä neuvotteluissa (lähde RIA). Tässä joutuu nyt länsi taas kaksi kertaa miettimään, että tehdäänkö mitään “kostotoimenpiteitä” jos/kun Venäjän mielestä ollaan jo lähellä tulitaukoa. Tosin kaikki tietää, että Venäjä kusettaa sen minkä kerkiää.

e2. RIAn lähde on Reuters Russia and Ukraine give brightest assessment yet of progress in talks on war | Reuters

e3. Tässä parempi lähde Ukraine war: Russia says there has been 'substantial progress' in peace talks and 'joint position' could be reached soon | World News | Sky News

"Leonid Slutsky added the delegations could soon reach draft agreements.

Mr Slutsky said: “According to my personal expectations, this progress may grow in the coming days into a joint position of both delegations, into documents for signing.”

The development comes after Ukrainian negotiator and presidential adviser Mykhailo Podolyak also said on Sunday that he thought progress could be made in the negotiations in the coming days.

He added that the Russian side had become more constructive."

12 tykkäystä

Privaatit kuluttajabisnekset eivät ainakaan palaa Venäjälle. Luottoa ei ole eivätkä asiakkaat lännessä hyväksy.

Muillakin bisneksillä liikaa pelkoa että koska tahansa matto vedetään alta.

29 tykkäystä

Ukraina hallitsee kyllä informaatiosotaa hienosti. Ilmeisesti tuoretta kuvaa, kun Zelensky käy palkitsemassa haavoittuneita sotilaita sairaalassa. Edestä johdetaan. (En osaa sanaakaan ukrainan kieltä, mutta pätkän nähdessäni totean ääneen, että entinen koomikko on tosi kova jätkä :+1:)

59 tykkäystä

Kiitos paljon uudesta ketjusta. Tähän ketjuun on tullut kahdessa viikossa reilusti yli 3000 viestiä. Ketju on täynnä informaatiota ja näkemyksiä, mutta sen seuraaminen edellyttää kohta täysipäiväistä panostamista.

Elämme poikkeuksellista ajanjaksoa lähihistoriassa ja aiheeseen liittyy monta ulottuvuutta. Näillä kaikilla on myös enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavia vaikutuksia, niin poliittisia kuin taloudellisia.

Ketju on varmasti monelle muullekin ollut tärkeä Ukrainan tilanteen seuraamiseksi. En pitäisi pahana, että jatkossakin pidetään selkeät rajat kunkin ketjun aihepiirille ja tarvittaessa vaikka luodaan uusia.

40 tykkäystä

Jaahas. Alkaako homma olla taputeltu? Ainakin näin toivoisi!

22 tykkäystä

Tuoltahan se pitkälle tuntuu. Tosin realiteetit on, että vaikka kuinka on Ukrainan sankarillista suoritusta hehkutettu ja venäjän tappiota julistettu niin tuo sisältää kaiken mitä venäjä lähti tavoittelemaankin. Ukrainan puolesta lähinnä “pelottaa” nuo Azovan meren rannat ja vielä mahdollinen maasillan rakentaminen transnitriaan jolloin Ukrainan nihilointi olisi täydellinen vaikka itsenäisyys säilyisi.

4 tykkäystä

On kyllä eroa…

39 tykkäystä

Ota nyt sitten selvää, mutta kai ainakin sisällöllisesti on päästy lähemmäs toisiaan:

4 tykkäystä

Yle Uutiset: Ukraina olisi pitänyt aiemmista vaatimuksistaan kiinni ja venäläiset kuuntelevat nyt.

Hyvä homma jos ei ole tingitty liikaa. :+1:

Venäjän vipuvarsi on siviilien tilanne. Tulitauko olisi kyllä siviilien kannalta erinomainen juttu, Mariupolissa ollut katastrofin ainekset.

9 tykkäystä

Viihdepuolelta poiminta. On se kova drone

https://twitter.com/SarahJaneAvory/status/1503065795022278657?t=hdGGwDtZwYeM-cT4AWdjBg&s=19

33 tykkäystä

Kaipa sitä toivoisi että tulitauko ja/tai rauha saataisiin Ukrainaan niin nopeasti kuin mahdollista. Toisaalta jos ehdot ovat sellaiset missä venäjä selvästi voittaa alueita, jää siitä todella synkkä varjo tulevaisuuden varalle.

Vaikka nyt on rajuja pakotteita asetettu venäjälle, niin jokseenkin huolestuttaa että kauanko näitä sitten jaksetaan ylläpitää kun se meillä euroopassakin on aika kallista lystiä. Vuoden-kahden sisällä meilläkin turnausväsymystä 3€/L bensaan ja 6€ sämpyläpusseihin ja sitten soitellaan Putinille että laitatko taas kaasua tulemaan haudataan sotakirveet.

Sitä se Putin kaiketi sotaan lähtiessään laskeskelikin, että pakotteet tulee mutta että ei kuitenkaan pitkäksi aikaa.

6 tykkäystä

Venäjälle näiden keskustelujen avaaminen on ihan taktista enkä usko että niillä vielä tavoitellaan todellista rauhaa. Tässä muutamia ajatuksia mihin näillä neuvotteluilla pyritään nyt:

  1. Venäjä tarvitsee aikaa kun hyökkäys ei etene toivotulla tavalla. Lisää joukkoja pitää saada ja niitä koulutetaan kiireellä lisää. Vapaaehtoiset Syyriasta ja muualta pitää myös ryhmittää ja ylipäätänsä haalia jostain. Tulitauko olisi parasta Venäjälle juuri nyt näistä syistä ja Ukrainakin sitä kaipaa siviilien takia. Siksi niitä siviilejä piti tappaa että saadaan molemmille intressi neuvotella. Ilmavoimat Venäjällä saadaan edes vähän parempaan kuntoon ja rauhassa merkitä Ukrainan ilmapuolustus ilman pelkoa koneiden pudottamisesta. Venäjän ilmavoimat ovat olleet aika vitsi toistaiseksi.

  2. Valko-venäjä pitää saada jollain kalustolla tai osuudella sotaan. Nyt se ei ilmeisesti ole onnistunut kuin vähän Venäjän omien joukkojen siirtelyyn, mutta tämähän on toistaiseksi vain tuon maa alueen käyttämistä. Ehkä pitää masinoida Ukrainan hyökkäys Valko-venäjälle ja myydä sota kansalle siellä paremmin. Tähän tarvitaan aikaa.

  3. Lisäpakotteet saadaan jäihin koska länsi luottaa edelleen Venäjään liian paljon. Kun kerta ollaan neuvottelupöydässä niin odotellaan tuloksia ennen lisätoimia. Venäjä tietysti toivoo/vaatii että Ukrainan aseistaminen lopetetaan ainakin neuvottelujen ajaksi. Venäjä ryhmittää ja aseistaa omansa paremmin ja länsi taas todennäköisesti noudattaa sovittua. Myöskin länsimaisten firmojen kato ainakin hidastuu koska voidaan yhtiöissä nyt sanoa että seurataan tilannetta ja neuvotteluja. Kaikki ei näytä kotirintamalla hetkeen niin pahalta. Tämä liike on vain omia varten, kyllä ne loputkin firmat sieltä lähtee pikkuhiljaa. Ei sinne kukaan samassa mittakaavassa palaa mutta nyt pitää saada jotain taukoa poistumisiin mediapeliä varten.

  4. Pörssi voitaisiin taas avata kun ilmassa olisi enemmän toivoa. En tosin tiedä olisiko tämä nyt lyhyellä tähtäimellä järkevää mutta hyvä savuverho sille että sota oli “tässä” ja palataan normaaliin. Ei tietenkään palata ja ryminä jatkuu.

  5. Puolustuslinjat pitää Venäjänkin rakentaa niille alueille jotka tullaan pitämään ja sitten keskittää hyökkäys paremmin. Turvataan että vastaiskuja ei tule tai ne saadaan torjuttua.

En luota Venäjään yhtään eikä pitäisi luottaa kenenkään muunkaan. Kävi tässä miten tahansa niin Euroopan pitää jollain aikavälillä antaa turvatakuita ja aseistaa tuo maa hampaisiin asti. Länsimaiden pitäisi käyttää mahdollinen tulitauko heti ilmapuolustuksen tuomiseen Ukrainaan ja julistaa myös no fly zone. Sitten se hyökkäys olisikin Venäjän käsissä, eli ammutko todella länkkäri koneen alas kun tulitauko loppuu.

44 tykkäystä

Tämä kolahtaa varsin kovaa :smiley:

70 tykkäystä