Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Jokainen valtionpäämies - Putin mukaanlukien - tietää, että näistä keskusteluista tehdään jokin julkinen kooste. Niinpä hän puhuu sellaisia asioita, joita toivoo keskustelukumppanin kertovan eteenpäin. Tässä tuleekin Niinistön medialukutaito esille, toistaako Putinin propagandaa vai kertooko valitut merkitykselliset huomiot.

17 tykkäystä
6 tykkäystä

Kuvittelisin, että pörssi voi olla kiinni kauan. Edellisen kerran se oli kiinni käytännössä koko Neuvostoliiton ajan. MICEX (MOEXin edeltäjä) avautui 1992 wikin mukaan:

Olisiko nyt edessä vuosien sulku, kun mielenkiintoa ei kenelläkään ole? Toimintaa on rajoitettu merkittävästi, sillä ulkomaiset ei saa myydä omistuksiaan.

3 tykkäystä

En usko, että Kiinassa asiat menevät suunnitelmien mukaisesti. Covid räjähdysmäisessä nousussa. Ja nyt on kyse äärimmäisen helposti tarttuvasta Omicronista. Onneksi taudinkuva on lievempi, joten massakuolemia ei ehkä nähdä, riippuen Kiinan rokotustilanteesta, joka ei kuulemani mukaan ole vielä kovin hyvä.

China is scrambling to address its most severe Covid-19 outbreak in two years

Logistiikkaongelmat viime vuonna. Muistaako kukaan?

As a result of the latest covid breakout, China’s government has shut down the city of Shenzhen, a city of 17.5 million people known as China’s Silicon Valley, and is restricting access to Shanghai by suspending bus services. All businesses except those that supply food, fuel and other necessities were ordered to close or work from home.

Osakemarkkinat sakkaavat. Pahasti.

The Hang Seng tech index has plunged 61% from its peak last year. The Nasdaq Golden Dragon China Index of U.S.-traded stocks has fared even worse, down 68%, and with another bad day or two, the peak-to-trough decline could surpass its 72% crash in the 2008 global financial crisis.

Velkakirjat ovat kohta kauppakelvottomia. Kaikissa on iso kiinteistösektorin painolasti, jonka takia kukaan ei halua niitä.

While nothing new to those who have been following the collapse in the Chinese junk bond market - closely linked to China’s property sector - China credit stress reached new extremes in the offshore, USD market, where average junk yields rose above 25% meaning the primary market won’t function properly anytime soon.

Onko kukaan kuullut Evergrandesta? Ei ole ainoa paisuneen kiinteistösektorin uhri.

China’s property industry has been rocked by at least 14 defaults by developers since authorities began cracking down on excessive borrowing and speculation in the housing market in 2020 which led to a historic default by China Evergrande.

Artikkelissa on lisää ja laajemmin kerrottu.

Edellä mainittu on (toivottavasti) Xi:n tiedossa, mikäli ei kärsi samasta taudista kuin Putin, jossa kukaan ei uskalla kertoa keisarille että skeida lentää seinille vauhdilla. Kiinan intresseissä on saada tämä Euroopan hulluus loppumaan mahdollisimman nopeasti. Uskon, että laskelmat osoittavat joka päivä paremmin, että Putinin mukana uppoaa kohta myös Kiina itse, mikäli alkaa laajentamaan tukeaan viemällä aseita ja sotavarusteita.

ps. Saa siirtää politiikkasektorille, vaikka liittyy mutkan kautta Venäjän aggressioihin.

38 tykkäystä

Pitkä ketju mahdollisesta romahduksesta Venäjällä.

Pointtina on, että tämän kaltaisen kriisin aikana on parempi olla velkaa, kuin toimia lainaajana (raha, poliittinen valta yms.

Rauhan aikana on kannattanut tanssia Putinin pillin mukaan ja näin lainata häneltä valtaa, vaan nyt kriisin aikana useat saattavat yrittää ottaa sen mikä on vielä otettavissa ilman, että täytyy toimia Putinin haluamalla tavalla. Suorainainen vallankaappaus silti tuskin onnistuu, koska Venäjällä ollaan erittäin taitavia sisäisten uhkien tukahduttamisessa. Sen sijaan saatetaan nähdä erinäistä Kremlin suunnitelmien sabotointia oman hyödyn maksimoiseksi

Esimerkiksi tuo televisiossa nähty protesti voi nähdäkseni hyvinkin toimia tällaisena sabotointina, jossa yritetään pitää omasta asemasta kiinni tulevissa sisäisissä myllerryksissä. Sen verran kauan sai siellä plakaatin kanssa heilua ja vielä siirtyä parempaan paikkaan, ettei tuollainen Venäjällä vahingossa tapahdu.

13 tykkäystä

“Ukrainan presidentinkanslian neuvonantaja arvioi ukrainalaismedioissa julkaistulla videolla, että sota on todennäköisesti ohi toukokuussa.”

4 tykkäystä
20 tykkäystä

Venäläisten muona-annoksista. Suurimman osan hankinnassa on ilmeisesti ollut mukana itse “Putinin kokki”

Miehen vastuuseen saattaminen tästä saattaa olla hieman hankalampi homma, ellei halua Wagnereita peräänsä.

25 tykkäystä

Tässä kolme Kauppalehden juttua Ukrainan sodasta, jotka eivät ole maksumuurin alla. Hienoa, kun tämän tilanteen uutiset eivät useimmiten ole maksumuurin takana. :pray:

  1. Noin viidessä minuutissa luettava juttu johon on koottu erilaisia tuoreempia uutisia. Ei mitään kovin erikoista uutta tilannetta aktiivisesti seuraaville.
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-sota-kehittyi-yon-aikana-kiina-kiisti-tiedot-venajan-avunpyynnosta-nato-kokousta-kaavaillaan-ensi-viikolle/1bf5e2f6-3eff-42c6-bc68-82268c157f11
  2. Ukrainan presidentinhallinnon neuvonantaja Oleksiy Arestovich arvioi sodan loppumisajankohtaa.
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ukrainan-tuore-arvio-sota-loppuu-toukokuuhun-mennessa/d69e069c-88c1-439e-9234-be32990c34e1
  3. Kyseessä voi olla tähän mennessä merkittävin sotatilanteessa tehty kyberisku, sillä Viasat toimittaa maanpuolustukseen liittyvää teknologiaa Yhdysvalloille ja useille sen liittolaisille.
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ennennakematon-kyberisku-ukrainaa-vastaan-herattaa-huolta-vaikutukset-viela-osin-hamaran-peitossa/051d2fc1-9089-456f-8683-44fd679779f2
16 tykkäystä

Mikäli Kiina vie droneja Venäjälle se rikkoo mitä suurimmalla todennäköisyydellä lännen asettamia sanktioita korkean läntisen teknologian viennistä Venäjälle. Noissa on varmasti siruja, jotka ovat kieltolistalla.

9 tykkäystä

Eikö nää ole vain lännen omia sanktioita? Lentäähän siellä Venäjän ilmatilassa vieläkin esim. kiinalaiset ja korealaiset lentoyhtiöt.

Edit: jees, kiitos selvennyksestä @jps. No joka tapauksessa näiden väitteiden todenperäisyys on edelleen melko epävarmaa, joten odottelisin itse vahvistusta joltain muulta taholta kuin USA:n tiedustelulta.

3 tykkäystä

On lännen omia sanktioita, mutta lännen sanktiot korkean teknologian ja kaksikäyttöteknologian osalta koskevat myös muita maita.

4 tykkäystä

Ei tarvitse itse laittaa sanktioita kun Venäjä hoitaa ne omasta takaa. En ole perehtynyt kaasuputkien lukumääriin tai nimiin, joten kysyn viisaammilta virtaako tämän kautta kaasua miten laaja-alaisesti Eurooppaan?

7 tykkäystä

Jonkin verran

15 tykkäystä

Ukraine: EU agrees fourth package of restrictive measures against Russia

The European Commission welcomes today’s agreement by the Council to adopt a fourth package of restrictive measures against Russia in response to its brutal aggression against Ukraine and its people. These sanctions will further contribute to ramping up economic pressure on the Kremlin and cripple its ability to finance its invasion of Ukraine. They have been coordinated with international partners, notably the United States.

The agreed measures are the following:

A full prohibition of any transactions with certain Russian State-owned enterprises across different sectors - the Kremlin’s military-industrial complex.
An EU import ban on those steel products currently under EU safeguard measures, amounting to approximately € 3.3 billion in lost export revenue for Russia. Increased import quotas will be distributed to other third countries to compensate.

A far-reaching ban on new investment across the Russian energy sector, with limited exceptions for civil nuclear energy and the transport of certain energy products back to the EU.
An EU export ban on luxury goods (e.g. luxury cars, jewelry, etc.) to directly hit Russian elites.

Moreover, the list of sanctioned persons and entities has been further extended to include more oligarchs and business elites linked to the Kremlin, as well as companies active in military and defence areas, which are logistically and materially supporting the invasion. There are also new listings of actors active in disinformation.

A ban on the rating of Russia and Russian companies by EU credit rating agencies and the provision of rating services to Russian clients, which would result in them losing even further access to the EU’s financial markets.

Denying Russia most favoured nation status

17 tykkäystä

Päivän tilastoja Ukrainan leiristä. Grafiikkaan on saatu vähän upgradea. Näkee muuttuneet lukemat edelliseen päivitykseen verrattuna.

15 tykkäystä

Nythän ovat Venäjän armeijassa tilanneet noutokiinalaista. Toivottavasti saavat safkat perille ja muistivat tilata paljon vessapaperia kyytipoikana!

28 tykkäystä

Voisko sanoa, että paskan möivät :poop:

Tuosta artikkelista tärkein kohta:

Qatarilaisen al-Jazeera-kanavan mukaan neuvonantaja Oleksi Arestovytsh sanoo, että tuolloin Venäjällä ei olisi enää resursseja jatkaa hyökkäystä Ukrainaan.

Eli tuo on melko kova deadline. Siihen mennessä Venäjä on muutenkin rahaton, että eiköhän jotain tapahdu lähiaikoina. Ja missään nimessä ei pidä antaa Venäjän pitää 23.2. jälkeen vallattuja alueita. Se antaisi täysin väärän signaalin ja sama homma tapahtuisi uudelleen 10 - 15 vuoden sisään. Mielellään myös Krim takaisin.

33 tykkäystä

Kauppalehden maksumuurin takaa löytyi lokakampanja Sergei Lavrovia vastaan Venäjän hallinnon toimesta. En löytänyt muuta artikkelia. Ovatko arvon foorumilaiset törmänneet muualla tähän tietoon. Alkaako vihdoin murentuminen myös sisältäpäin.

8 tykkäystä

Tuossa Kauppalehden jutussa viitattiin tähän Verkkouutisten artikkeliin:

10 tykkäystä