Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

127 tykkäystä

Huomenta!

Koetin koota taas tähän jotain asioita, jotta esimerkiksi kiireinen ruuhkavuosiakin viettävä ihminen voisi olla vähän perillä Ukrainan tilanteesta. Alla olevissa linkeissä ei välttämättä ole mitään ihmeellistä ja jännittävää uutta, mikäli tilannetta on seurannut aktiivisesti.

Tässä taas teille Ylen koonnit illalta ja yöltä.

  1. Mariupolista evakuoitiin 3 000 ihmistä
  2. Zelenskyi: Rauhanneuvotteluissa tehtävästä sopimuksesta kansanäänestys
  3. Biden: Putinin harkitsee kemiallisten aseiden käyttöä Ukrainassa
  4. Niinistö ja Macron keskustelivat pyrkimyksistä tulitaukoon

Tässä on Kauppalehden juttu liittyen Ukrainan sotaan, siinä puhutaan mm. turvallisuustakuista, kyberhyökkäyksistä, Yhdysvaltojen avusta ja viljan hinnan noususta. Juttu ei ole maksumuurin takana.

Loppuun vielä kirjoitus medialukutaidosta, sopii mielestäni tähän ketjun hyvin. :slight_smile:

29 tykkäystä

Mick Ryanin twiittiketju kirjoittamastaan artikkelista, sopii aamupalaksi kahvin kanssa pituudeltaan, mutta ei sisällöltään. Näyttää, miltä sota Suomessa näyttäisi, hyvin todennäköisesti.

Koko artikkeli

6 tykkäystä

Politiikkaradiossa keskustelua tästä Venäjän armeijan johtamiskulttuurista. Käydään tässäkin threadissa esiin pulpahdelleita asioita läpi, miksi korkea-arvoisia upseereja kaatuu rintamalla, miksi komentoketju ovat kankeita ja logistiikasta.
Muutamia mieleenjääneitä pointteja.

  • Venäjän armeijalla on omat rautatiejoukot :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: jopa 30000 miestä vahvuutena. Armeija tosiaan nojaa huollossa paljon rautateihin. Ukrainassa rautateiden solmukohtia kaupungeissa, ei saada niitä haltuun.
  • Neuvostoaikana alin itsenäiseen päätöksentekoon oikeutettu taho oli divisioonan komentaja. Nykyään yritetty jakaa päätöksiä alemmille, mutta vanhat tavat tiukassa.
  • “luottamus hyvä - Valvonta parempi” Siis se korkea jermu valvomaan etulinjaan kuinka se sotilas taistelee.
11 tykkäystä

FSB letters, osa 11. Ilmeisesti osat 8-10 ei ole vielä julkaistu. Ehkä tässä viimeisessä on niin kiireistä tietoa saada julki?

Edit: Muistutan kaikkia lähdekritiikistä, kun luette FSB letter -kirjoituksia. Vaikuttavat aidoilta ja näyttää siltä, että monet asiat ovat toteutuneet myöhemmin. Vetoaa kaikkien tuntemuksiin vahvasti. Niiden autenttisuutta ei voida kuitenkaan (luonnollisesti) 100% varmasti todentaa. Ottakaa suolan kanssa ja muistakaa medialukutaito (=maalaisjärki).

12 tykkäystä

Kolme viikkoa sitten Putin oli raivoissaan. Kaikki ennakko-oletukset joille operaatio perustui, olivat osoittautuneet vääriksi. Vaikka lakeijat antavat infon suodatettuna ja vääristyneenä, kyllä Putin jollain tasolla tajusi kuinka pahasti oli menossa pieleen.

Raivostuneena Putin eskaloi päivä toisensa jälkeen, mitä varsinkin Eurooppa katsoi kauhistuneena. Euroopan pörsseistä siirrettiin pääomia paniikissa turvasatamiin.

Kohta jo neljä viikkoa on kuulunut kommentteja että kello käy Ukrainan hyväksi. Jos eristetään tarkasteluun Venäjän armeija vs. Ukrainan armeija, asiantuntijat olivat laittaneet ennen hyökkäystä kertoimet aivan päin prinkkalaa. Tasapelin kerroin lähti live-vedossa laskuun reilut kolme viikkoa sitten ja on jatkanut laskuaan.

Tämä ei kuitenkaan ole jalkapallo-ottelu jossa pelataan 90 minuuttia plus lisäaika, todetaan tasapeli ja molemmat lähtevät tahoilleen.

Putinin raivo pieleen menevästä operaatiosta kulminoitui 2–3 viikkoa sitten.

Sen jälkeen hänellä on ollut aikaa sopeutua realiteetteihin.

Hän on 20 vuotta valmistellut terrorikoneistoa siihen että kuri pysyy myös poikkeustilanteessa.

Kansantalouden romahdusriskiin ei ole tullut pariin viikkoon enää uutta. Päin vastoin rupla on pitänyt pintansa yllättävän hyvin. Tämä on noteerattu Kremlissä. Pakotteet eivät toistaiseksi toimi ihan niin armottomasti kuin pari viikkoa sitten olisi voinut odottaa. Kansan talouskriisipaniikki oli intensiivisimmillään reilut kolme viikkoa sitten. Nyt sopeudutaan kriisiin niin kuin on historiassa kerta toisensa jälkeen sopeuduttu.

Armeijan epäonnistumisen voi kääntää nyt niin päin että Venäjän joukot ovat Ukrainassa “rauhanturvatehtävissä” alun perin suunnitellulla alueella, alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Ilmeisesti Putinin peli tästä lähtien perustuu siihen että on hänen päätettävissään missä määrin Ukraina on asumiskelpoinen maa ukrainalaisille. Aina kun satatuhatta ukrainalaista lisää lähtee pakolaisiksi, Putin ajattelee että se on hänelle kotiin päin. Ajatuksena on että hän pääsee sanelemaan rauhansopimuksen jonka pohjalta hän armollisesti suo ukrainalaisille mahdollisuudet taas asua Ukrainassa.

Siviilien murhaamisessa on varmaankin kyse sekä psykopaatin sairaasta tunne-elämästä että kylmäävästä reaalipolitiikasta.

Reaalipoliittinen puoli: koska 24.2. alkaen vallatuilla alueilla on yllättäen hyvin vähän väestöä joka on kiinnostunut alistumaan diktatuurivaltion korruptoituneen miehityshallinnon alle, heidän kotinsa tuhotaan ja he eivät ole tervetulleita asumaan entisille sijoilleen.

Tunnepuolella on Putinin pettymys siihen että ukrainalaiset ovat pettäneet itäslaavilaisten kansojen historiallisen yhteenkuuluvuuden.

Tässä on aste-ero:

  • etniset ukrainalaiset jotka ovat pettäneet itäslaavilaisen yhteenkuuluvuuden
  • ne 23.2. Ukrainassa asuneet jotka Putinin mielestä ovat etnisiä venäläisiä; 24.2. alkaen ilmenneen asennoitumisensa pohjalta he ovat Putinin silmissä laajalti maanpettureita; heitä kohtaan Putinin viha on kaikkein katkerinta

Edessä on pitkäaikainen siviilien terrorisoimiseen painottuva hävityssota. Putin laskee myös että maailma turtuu kansanmurhaan. Stalinkin totesi että kun murhaa riittävän paljon, tilanne muuttuu tragediasta tilastoksi.

Miten tämä hävityssodan vaihe päättyy?

Siten että on näkymää sodan jälkeiseen aikaan

Putin tarvitsisi taulukon josta näkyisi mitä hyötyä siitä on hänelle jos vetää joukot pois kokonaan tai osittain. Kasvojen menettämisen uhka on iso, mitä vastineeksi?

Lisäksi tämän taulukon näyttämä info pitäisi olla jotenkin varmistettavissa että se myös pitää. KGB-miehenä Putin harhauttaa ja olettaa että häntä harhautetaan.

Tällaista taulukkoa ei ole eikä tule.

Milloin Putin päättää lopettaa hävityssodan? Päätös tapahtuu sen jälkeen kun Putin saa mitä haluaa. Eli Ukraina hyväksyy ehdot jotka nyt vaikuttavat sietämättömiltä.

Venäjä jää totalitaariseksi hylkiövaltioksi.

Siten että ei ole näkymää sodan jälkeiseen aikaan

Putinin taru päättyy. Tilalle tulee uusi hallitus joka lopettaa hävityssodan.

Hävityssota loppuu mutta ei ole näkymää siihen mitä Venäjällä tapahtuu ja miten Venäjä toimii jatkossa.

Virkamies- ja talouseliitti on läpeensä rikollinen ja korruptoitunut. Ei ole mitään sellaista uutta hallitusta jota suuri osa eliitistä ei pelkäisi. Kenellä vaihtuu nykyiset, pakotteista huolimatta edelleen lokoisat olot, vankilalämään tai teloitukseen?

Kansasta tyyliin puolet fanaattisesti Putinin puolella ja puolet euforisia Putinin syrjäyttämisestä? Mitä tästä seuraa?

Putinin kannatuksessakin on analogia Stalinin aikaan. Yllättäen Stalinin systeemiin uskoivat monesti kiivaimmin ne jotka olivat menettäneet eniten Stalinin terrorille.

Psykologinen selviytymiskeino on etsiä fanaattisesti syytä sille miksi kaikki tämä on hintansa arvoista. Valtion media tarjoaa selitykset.

Armeijan ja terrorikoneiston asennoituminen? Sisällissota ydinasevaltiossa?

Kolmas vaihtoehto on että sota leviää Ukrainan ulkopuolelle.

Mietin olisiko Putinin mielenmaisemassa nyt jotain samaa kuin Hitlerillä kesällä 1942.

  • molemmat lähteneet operaatioon jossa potkaistaan tomerasti oveen ja oletettavasti koko mätä talonrähjä romahtaa (Hitler 22.6.1941, Putin 24.2.2022)
  • todellisuus täysin eri mutta diktaattori laittaa sen alaistensa piikkiin, itse ei voi tehdä ikinä mitään väärin
  • operaatiosta maksettu jo käsittämättömästi kovempi hinta kaikin tavoin kuin ennakkokaavailuissa; sunk cost fallacy
  • diktaattori ei kadu mitään muuta kuin että ei hyökännyt jo aikaisemmin
  • diktaattori uskoo että hän voittaa sodan – isommalla hinnalla ja eri kautta kuin ennakko-oletus
44 tykkäystä

En nyt ehkä usko Suomen osalta noin käyvän. Meillä on kuitenkin valmistauduttu sotaan Venäjää vastaan jo varmaan 1945 alkaen ja meidän kalusto on huomattavasti Ukrainan (alkuvaiheen) vastaavaa modernimpaa kautta linjan, eli se alkushokki jäisi pienemmäksi.

Toinen tekijä on siinä, että jostain syystä Ukraina ei ole halunnut kovin ampua takaisinpäin. Suomella ei sellaista ongelmaa olisi, ja sodan alkaessa Murmansk, Severomorsk ja Pietari varmasti pommitettaisiin maan tasalle heti kärkeen, jolloin painostus venäläisten siviileiden puolelta omaa hallitustaan kohtaan kasvaisi paljon rajummin kuin Ukrainan kohdalla.

Ja kun Suomi on vielä EU-maa, voisi hyvinkin käydä niin, että EU-maat tulisivat vikkelästi apuun, jopa sotajoukoin (sitähän on suunniteltu viime päivät Brysselissä). Ja toivottavasti Suomi on myös NATO-maa ennen kuin hyökkäävät tänne.

22 tykkäystä

Kiitoksia taas hyvästä kirjoituksesta. Itse en näkisi rupla/talous asiaa Venäjän kannalta näin valoisana. Niin kauan kun ruplan vaihtamista länsivaluutoiksi rajoitetaan ruplan vaihtokurssiin pitää suhtautua varauksella.

Iso osa sanktioista alkaa näkymään eripituisella viiveellä venäläisten arjessa. Nyt kulutellaan pikkuhiljaa varastoja pois. Venäjä onnistuu varmasti löytämään kiertoreittejä tuoda maahan sanktioituja tuotteita. Esim. Venäjän asetehtaille komponentteja luulisi saatavan muiden maiden kautta.

8 tykkäystä

Ei varmasti pommitettaisi siviilikohteita missään vaiheessa, ne vähät kaukovaikutusresurssit mitä meillä on, käytettäisiin huollon, ITn ja ilmavoimien heikentämiseen.

33 tykkäystä

Kiitos itsellesi :slight_smile: Joo en siis väitä että Venäjän talouskatastrofi olisi vältettävissä. Mietin miltä tilanne näyttää Putinin silmissä.

2 tykkäystä

Google translator:

Maersk ceases operations and sells its assets in Russia. From March 21, the company stops accepting new bookings on all of its services, including ocean, transcontinental rail and air, to and from Russia.

According to the Logistics in Russia portal, these data follow from a letter sent by the operator to its customers.

The phased curtailment of our activity has already begun, and, unfortunately, at the moment we do not have clarity regarding the prospects for the resumption of Maersk activities in Russia, the letter says.

Maersk is a key link in Russian transit, manufactures the bulk of container equipment in China, and also owns shares in Russian ports, stressed Alexander Tyurin, specialist in multimodal transportation at Canavara Group.

The company controlled more than 15% of all container traffic in the Russian Federation. No one will quickly take her place, even Chinese players, but I think they will try. One of these companies is COSCO, the expert believes.

EDIT. Toinenkin uutinen samasta aiheesta

The company reminded that they plan to take out all containers previously imported to Russia by the end of April. According to Maersk, the company still has about 50,000 of its containers in Russia, mostly empty.

Ainakin konttipula helpottuu vähän…

41 tykkäystä

On aika lailla lännen omasta asenteesta kiinni, miten sota tästä eteenpäin menee. Vaikka Venäjän talouskriisi ei johtaisi totaaliseen romahdukseen, ei se kuitenkaan kykene pitkällä tähtäyksellä enää ylläpitämään armeijaa ja sen hyökkäyskykyä. Vaikka tahtoa olisi, Putinilla ei ole edellytyksiä laajentaa sotaa. Paine, joka ei voi purkautua ulospäin purkautuu maan sisällä.

Odotan Venäjän provinssien, vasallivaltioiden ja aiemmin miehitettyjen reuna-alueiden ottavan suurempaa autonomiaa. Alueelliset kuvernöörit voivat kapinoida ja lopettaa resurssien pumppaamisen keskushallinolle. Keskushallinnossa itsessään on lukuisia ero faktioita ja ryhmittymiä, jotka taistelevat vallasta. Alueelliset vallanpitäjät voivat liittoutua kilpailevien keskuhallinnon osien kanssa ja haastaa nykyisen hallinnon.

13 tykkäystä

Mielenkiintoinen näkemys. Ensinnäkin ruplan kurssi on nyt täysin keinotekoinen, länsimaalaiset eivät voi vaihtaa ruplia rahaksi, toiseksi venäläisille ruplien rahaksi muuttaminen on säännösteltyä, eikä tämän päivän hesarin jutun mukaan pankeissa ole valuuttaa, joten vaihto olisi tehtävä pimeillä markkinoilla. Lisäksi venäläisiä yrityksiä ja tavallisia kansalaisia on velvoitettu vaihtamaan 80% ulkomaan valuutasta rupliksi. Käytänössä Venäjän keskuspankki asettaa siis kurssin hauamalleen tasolle.

Toiseksi ei Venäjälläkään yritykset toimi täysin ilman varastoja, tehtaissa komponentit loppuvat, kaupoissa myyntivarastot. Mun mielestä Venäjän talouden romahdusta sanktioiden ja yritysten vapaaehtoisten vetäytymisen johdosta on yleisesti odoteltu tapahtuvaksi huhtikuussa. Jo nyt tehtaita laitetaan kiinni komponenttipulan vuoksi. Vuonna 2020 81 % venäläisistä yrityksistä kertoi ettei niiden tarvitsemille tuontituotteille ole venäläistä vaihtoehtoa(HS). Elintarvikkeita lukuunottamatta 75 % kuluttajatuotteista oli tuontia ja tietoliikennetuotteista 86 % (HS)

28 tykkäystä

Hyvää kommentointia mutta puhumme osittain eri asioista. En siis ole kanssasi eri mieltä siitä että Venäjän talous kulkee kohti romahdusta.

Mietinnässä lähinnä se minkä verran talous Putinia huolettaa. Ei ainakaan enempää kuin kolme viikkoa sitten?

1 tykkäys

Jokseenkin huvittavaa että “iso ja mahtava Venäjä” ilmoittaa saaneensa ukrainalaisia panssarivaunuja sotasaaliiksi ja käyttää niitä nyt itse. Parempia varmaan kuin omansa?

On sen verran paljon venäläistä kalustoa jäänyt ukrainalaisille ehjinä sotasaaliiksi, että seuraavissa neuvotteluissa vaade Ukrainan “demilitarisoinnista” tarkoittanee kaiketi käytännössä sitä, että Venäjä haluaisi omat romunsa takaisin.

“Ukrainan farmers” alkaa olla jo top 10 suurin armeija tällä mantereella kaluston puolesta :slight_smile:

42 tykkäystä

Viimeisimmässä kirjeessä esitetyn Puolan tilanteen johdosta oletettu FSB-vuotaja on nyt käynnistämässä kapinaa. Tarkoituksena on saada Länsi vastaamaan Venäjän toimiin sotilaallisesti, mutta siitä miten se tällaisella sisäisellä kapinalla onnistuu ei ole kyllä tietoa. Edelleen näihin kannattaa suhtautua varauksella

Mutta olipa FSB-myyrä todellinen tai ei, niin myös Kasparov jatkaa patisteluaan sotilaalliseen vastaukseen Länneltä.

Perusteena Putinin toimien historia, jossa hän on aina lähtenyt entistä isomman saaliin perään, koska hänen toimiinsa ei ole juurikaan puututtu. Kasparovin loppukaneetti on kyllä ihan kohdillaan.

30 tykkäystä

Anonymous claims it breached Omega Company which is the in-house R&D unit of Transneft, the largest oil pipeline company in the world based in Moscow, Russia.

As Russia’s invasion of Ukraine continues, hacktivist groups especially those affiliated with Anonymous, are targeting key state-backed organizations in Russia almost every day. Their latest victim is Transneft, a Moscow, Russia-based state-controlled pipeline transport company. Transneft is also known as the largest oil pipeline company in the world.

What Happened?
On Thursday, March 17, 2022, Distributed Denial of Secrets (aka DDoSecrets), a non-profit whistleblower organization, announced receiving a whopping 79GB worth of emails belonging to Transneft’s research and development division called Omega.

It is worth noting that originally the data was shared with DDoSecrets by Anonymous hacktivists and the organization itself is not behind the hack or leak.

8 tykkäystä

Tuossa twiitissä kyllä lukee että FSBn kaveri yrittää kapinaa, koska länsi ei ole reagoinut mitenkään (tai ainakaan tarpeeksi voimakkaasti) hänen vuotamaansa informaatioon. Eli kapinan tarkoitus ei ole yhyttää länttä sotatoimiin, se oli kirjeiden tarkoitus, ja nyt on pakko toimia itse jos haluaa estää Puolan väitetyn ydinpommittamisen.

2 tykkäystä

Tuossa ekassa twiitissä toki näin, mutta ketjua kun lukee eteenpäin todetaan näin

E: Ensimmäisessä kirjoituksessani silti ehkä turhan rankka yksinkertaistus. Kirjeiden tavoite on alusta asti ollut saada Länsi vastaamaan voimalla ja nyt kun mitään ei ole tapahtunut, ryhdytään väitetysti jo epätoivoisiin ratkaisuihin.

3 tykkäystä

FSB on valtavan suuri organisaatio ja Venäjä on läpensä korruptoitunut. Näin ollen pidän satavarmana, että tällainen “Wind of Change”, jos se on aito, on vain yksi vuoto monien joukossa. Lännen tiedustelupalveluilla on omat myyränsä, eikä heidän tarvitse perustaa toiminaansa pelkästään Twitter-vuotoihin.

13 tykkäystä