Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Periaatteessa samaa mieltä mutta en nyt ihan kuitenkaan:

  1. Saksa voisi halutessaan jatkaa ydinvoimaloidensa käyttöä. Ei kuitenkaan tee tätä, koska maksaa rahaa ja pitäisi myöntää virhe. Tämä ei tietysti kaasuksi muutu mutta osoittaa haluttomuuden ratkaisujen tekoon.

  2. Venäjän energian tuontitullit (mikä kestää???)

Ja nuo tuomiopäivän skenaariot kaasusta tuntuvat tulevan Basfin (ei voi shortata vivulla ainakaan Nordnetistä?!) toimarilta, jolla tuntuu olevan todella hyvä pääsy Scholzin puheille. Kaikki asiantuntijat eivät jaa ihan samaa määrää pessimismiä. Ja vaikka Saksaa pidetäänkin jonkinlaisena teknokraattisena ihmevaltiona, uskoisin, että tuollainen yksittäinen high level asiantuntija voi vaikuttaa yllättävän paljon siihen kaaokseen, jossa poliittiset päätökset kuitenkin aina tehdään (aika moni USA hallinnossa työskennellyt piti Veep sarjaa lähes dokumenttina maan päätöksenteosta. Sarkasmia toki mutta kuvaavaa).

12 tykkäystä

Toivon todella että Saksa saa reaktorinsa uudelleen käyntiin - olen jopa lyönyt rahaa likoon tämän puolesta ostamalla uraania. Tämä ei kuitenkaan käy käden käänteessä:

“Nuclear power is no longer an issue in Germany. It wouldn’t even be possible to restart the power plants in the short-term,” Markus Krebber, CEO of German energy company RWE AG, told Germany’s Rheinische Post newspaper

Ydinvoimalat ovat monimutkaisia laitoksia. Ei niitä yhdessä yössä vain kytketä päälle. Pitää palkata iso kasa teknikkoja, insinöörejä, turvallisuushenkilöstöä jne.

6 tykkäystä

eivät tarvitse venäläistä maakaasua kun tuovat sen Klaipedan LNG terminaalin kautta. Terminaalin kapasiteeetti riittää noille Baltian maille, ehkä. Suomi kuluttaa suunilleen saman kun ne yhteensä ja Haminan LNG terminaali on pieni.

Tässä on näkökohta, että laimeat pakotteet tarkoittavat ehkäpä pitkää sotaa ja pitkää kärsimystä myös EU-maille. Kunnon pakotteet ja Venäjän ajaminen polvilleen voisi tarkoittaa lyhyttä sotaa ja lyhyttä kärsimystä EU:lle. Ostetaan kaasu hyvillä ehdoilla sen jälkeen, kun on ensin näytetty, että ollaan valmiita laittamaan kova kovaa vasten.

7 tykkäystä

Venäjä keräilee reserviläisiä Ukrainan sotaan. Taas pistää silmään tarve kerätä joukkoja muualta kuin niin sanotusti äiti Venäjältä. Eli uhrataan vähän niinkuin sekundääri Venäläisiä tykin ruuaksi. Ainoastaan Perm on ydin Venäjän alueella. "Venäjä kokoaa ukrainalaistietojen mukaan reserviläisiä erityisesti Krasnodarin ja Permin aluepiireistä, Dagestanin tasavallasta, Ingušian tasavallasta ja Kalmukian osatasavallasta "

Iltalehti.

8 tykkäystä

Tartun tähän kommenttiin, että olisiko Venäjän energian (tai vaikka vain kaasun) ostaminen Euroopalle tuhoisampaa kuin Venäjälle.

Ensin vähän Venäjän keskuspankin varoista.
Varannot ennen sotaa (Tammikuu 2022): n. $630 Mrd
Sodan aikana kulunut: n. $40Mrd.
Jäädytetty: n. 284 Mrd.
Kultana Moskovassa: $127 Mrd.
→ Käteisenä käytettävissä: n. $179 Mrd (31.3.2022)
Sodan 4 ensimmäisen viikon aikana käteisvarannot vähenivät siis n. 18,3%. Jäljellä siis 81,7%.

Tästä voidaan extrapoloida, että nykymenolla varat riittävät kokonaisuudessaan n. 5 kuukauden sanktioihin. Todellisuudessa vähemmäksi aikaa, koska verotulot koko ajan tippuvat (sanktiot purevat) ja kulut kasvavat (sodan ylläpito, työttömyyskorvaukset, jne.).


Lähde: Russia stored large amounts of money with many countries. Hundreds of billions of it are now frozen.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-31/russia-gives-first-peek-into-currency-reserves-since-war-started

Sitten kaasusta
Venäjän kaasun suurimmat asiakkaat ovat euroopasta. Venäjä myy Eurooppaan n. 150 bcm (miljardia m3) kaasua. Venäjä tuottaa maakaasua n. 762 bcm ja käyttää siitä n. 75% itse. Vientiin menee siis n. 190 bcm. Eli Eurooppaan menee viennistä 79%. Suurimmat Gazpromin asiakkaat ovat alla.

In 2021 the country produced 762 bcm of natural gas, and exported approximately 210 bcm via pipeline.
Lähde: Energy Fact Sheet: Why does Russian oil and gas matter? – Analysis - IEA

Nyt asiaan: Jos EU kieltää kaasun tuonnin Venäjältä, se tarkoittaa että lähes 80% asiakaskunnasta haihtuu per heti. Ajan kanssa Venäjä voi löytää uusia asiakkaita. Kiinaan menee yksi putki. Toisen rakentaminen vie 10 vuotta. Kiina ei maksa hyvän kaverin lisää. Lisäksi, kaasua ei niin vain viedä kannuissa halukkaalle ostajalle. Tarvitaan putkia, terminaaleja, tankkereita, jne.

Nykyisin Venäjälle maksetaan n. 800 miljoonaa euroa joka päivä energiasta, pääosin kaasusta. Jos nykytahdilla Venäjän varannot vähenevät n. $1Mrd / päivä, tämä voidaan lähes tuplata. Eli sen sijaan että Venäjän käytettävissä olevat varat riittäisivät 4-5 kuukautta, ne voisivat riittää 2-3 kuukautta.

Em. on karkeaa laskentaa. Mutta jos tämä saisi Venäjällä vallanvaihdon ja todellisuuden tunnustamisen kautta valtion romahtamisen, tämä koko tarina voi olla ohi ennen syksyä.

Luonnollisesti, kun Kremlissä huomataan että Putin vetää kaikki tuhoon, hänet heivataan yli laidan aika nopeasti. Toki jälkihoitoa pitää tehdä ja Venäjän demokratiaa pitää alkaa tukemaan, mutta se ei ole mahdoton tehtävä. Tulihan Saksastakin salonkikelpoinen 2. maailmansodan jälkeen.

Ja jos tämä EU:n taantuma nyt tulisi ja homma saataisiin pelaamaan ennen talvea taas, jäisi taantuma aikas lyhyeksi. Ehtisi mennä q2/2022 miinukselle, mutta ei välttämättä enää q4/2022.

Disclaimer: Em. ad-hoc analyysi sisältää varmasti norsun mentäviä aukkoja ja ensimmäinen ekonomisti voi tuikata sen iloisesti palamaan, en epäile. Mutta uskon, että laaja kokonaisuus pitää paikkansa. Kuuntelen mielelläni myös muita mielipiteitä. Ehkä olen täysin väärässä. Jos näin on, kertokaa miksi.

64 tykkäystä

FRANKFURT, March 31 (Reuters) - Germany could face its biggest economic crisis in nearly 80 years should imports of Russian gas and oil be stopped or disrupted in the long-term, the chief executive of BASF, one of the country’s biggest electricity consumers, said.

“This could throw the German economy into its biggest crisis since the end of World War Two,” Martin Brudermueller told Frankfurter Allgemeine Zeitung, adding this posed an existential threat to Germany’s small and medium-sized businesses.

Brudermueller rejected calls for an import ban, saying such a move would be irresponsible.

BASF, the world’s largest chemicals group, on Wednesday said it would have to stop production if natural gas supplies fell to less than half its needs, warning of the damage to its operations from Europe’s power crunch.

The comment come as Germany triggered an emergency plan to manage gas supplies that could see Europe’s largest economy ration power if a standoff over a Russian demand to pay for fuel with roubles disrupts or halts supplies. (Reporting by Christoph Steitz Editing by Marguerita Choy)

Jostain syystä firman arvo on kuitenkin tippunut vuoden alusta vain vähän enemmän kuin esim. DAX. Joko tämä kaveri puhuu muunneltua totuutta tai siitä markkinat lähtevät siitä, että tuota kaasun tuloa Venäjältä ei vaikeuteta millään tavoin.

4 tykkäystä

Hiilivaihtoehdosta ei ole täällä kovin paljoa puhuttu ja olisihan se ilmaston kannalta loogisempaa tuo ydinvoima. Mutta kai tämäkin välimalli olisi parempi kuin kaasun ostaminen :man_shrugging:t3:

19 tykkäystä

Mielenkiintoinen näkökulma. Tuolla 2kk erolla säästettäisiin aikatavalla inhimillistä kärsimystä ajatuksen tasolla (asiat eivät välttämättä ole täysin lineaarisia, eli en osaa tätä arvioida).

Se mihin tartun tuossa pikaisessa analyysissä, on sisäänrakennettu oletus prosessin tulevan valmiiksi melko nopeasti (syksyyn mennessä). Pahimmillaan tuo voi tarkoittaa paljon pidempää prosessia, jos siellä alkaa sisällissota ja tämä on mielestäni jossain määrin todennäköistä (en edes uskalla antaa lukua tuolle se voi olla pieni tai sitten ei). Venäjällä vallanvaihtoihin on lähihistoriassa liittynyt aina seuraava vallanvaihto (Maaliskuun vallankumous/lokakuun vallankumous, Stalinin kuolema, NL hajoaminen-vallankaappausyritys ja sitä seurannut Venäjän ote perinnöstä), eli tätä vasten prosessi ei välttämättä ole ihan niin suoraviivainen.

Ehkä se oleellisin huomio lienee tällaisiin skenaarioihin liittyvät epävarmuudet ja mitä mahdollisia seuraamuksia kukin skenaario tuo tullessaan. Toivon asiassa syvemmin olevilla olevan viisautta löytää oikea polku tässä varsin dynaamisessa tilanteessa.

3 tykkäystä

Kyllä, jos halutaan edes hiukan rankaista ei-sotilaallisesti Venäjää ilmeisestä kansanmurhasta, pitää hiukan tinkiä lyhyen aikavälin ilmastotavoitteista ja esim. ydinvoiman sulkutavoitteista. Tän pitäisi olla aika lailla no-brainer, mutta ei näköjään ole. Toivottavasti siellä olisi oikeasti jo suunnitelmat pitkällä ydinvoiman suhteen ja palautettaisiin pikavauhtia ne voimalat, jotka voidaan palauttaa käyttöön. Sama koskee hiiltä.

17 tykkäystä

Vaikka kasvihuoneilmiötä pitää tarjua jne niin onhan tämä absurdia kun 1000km(?) päässä siviilejä pommitetaan, tuhotaan kokonaisia kaupunkeja jne ja tuhoamista ei hankaloitetan osittain mahdollisesti lisääntyvien CO2 päästöjen takia.

Pelkästään päästöjäkin ajatellen joku voisi tehdä laskelman kuinka paljon terästä, betonia jne paljon CO2 päästöjä aiheuttavaa Ukrainan jälleenrakentaminen vaatii ja miten se suhteutuu saksan hiilivoimaloiden päästöihin.

Nyt kun maakaasusta ja öljystä ollaan pyristelmässä nopeutetussa tahdissa eroon niin 10 vuoden aikajänteellä saattaapi CO2 päästöt jäädä pienemmiksi mitä ennen sotaa oltiin laskettu vaikka saksa polttelisikin hiiltä vähän enemmän vuoden ajan tms.

Taloutta toki suojeltava, mutta kun saksassakin mennään vahvasti talous edellä niin luulisi heiltä löytyvän sitten vähän enemmän rahaa ja kalustoa ukrainan avuksi.

31 tykkäystä

Tämä johtuu siitä, että Venäjän armeija on vähemmistön armeija. Etniset venäläiset tietävät ja osaavat vältellä kutsuntoja kaikin keinoin.

Tuossa Kamilin ketju aiheesta

7 tykkäystä

Taas vaihteeksi Ukrainan lähteetöntä propagandaa esitetään faktana :slight_smile:

Venäjä ei edelleenkään mobilisoi reservejä, koska Venäjä ei ole sotatilassa ja tällaiset kuvitelmat että vastentahtoisia siviilejä värvättäisiin pakolla reservistä osallistumaan Ukrainan sotaan ovat puhdasta misinformaatiota. Se mitä Venäjä tekee on aktiivista värväyskamppanjaa, jossa varusmieskoulutuksen loppuvaiheessa oleville ja sen viime aikoina päättäneille tarjotaan isoa rahabonusta jos he lähtevät Ukrainaan. Erityisesti syrjäseudun ihmisille (ja varsinkin vähemmistöille) tämä tarjottu rahasumma on erittäin houkutteleva, minkä vuoksi heitä on suhteettoman suuri osuus uusista sopimussotilaista. Tätä toimintaa on jatkettu pitkin invaasiota ja tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa, koska Venäjällä on koko ajan ollut vakavia ongelmia miesvoiman kanssa. Kyseessä ei ole mobilisaatio vaan värväystoimi.

17 tykkäystä

Missä kohtaa puhuttiin pakottamisesta. En itse löytänyt tätä lähdettä.

Edit: no eipä toi mobilisaatio osunut silmään :slightly_smiling_face:. Sinänsä oma toteamus liittyi lähinnä tosiaan tuohon vähemmistöjen käyttöön, miten se ikinä tehdäänkään.

1 tykkäys

Mobilisaatio eli liikekannallepano eli reserviläisten kutsuminen aseisiin rangaistuksen uhalla on määritelmällisesti pakottamista…

Esimerkiksi siteerassamasi uutisessa Ukraina väittää että Venäjä on aloittanut salaisen liikekannallepanon eli reserviläisten aseistamisen Ukrainan sotaa varten. Tämä ei ole kovinkaan uskottava väite. Ukraina on aiemminkin viestinyt tuosta Venäjän salaisesta mobilisaatiosta, mutta mikään muu taho ei ole tällaista väitettä vahvistanut ja vaikea kuvitella että Venäjä haluaisi tässä vaiheessa laittaa vastentahtoisia siviilijoukkoja univormuun ja lähettää taistelemaan Ukrainaan

8 tykkäystä

Minusta talouspakotteista tohistaan liian paljon tai ainakin liian toiveikkaasti, ei talouden alasajo tarkoita automaattista hallinnon vaihtoa, esimerkkeinä vaikkapa Kuuba, Iran, Syyria ja Pohjois-Korea. Venäjä voi siirtyä totalitääriseen yhteiskuntaan, jossa esim. nälänhädällä ei ole merkitystä vallanpitäjille.

Saksasta tuli salonkikelpoinen kun se hävisi sodan, nyt pitäisi laittaa paukut siihen että Ukraina voittaa sodan ja sitä varten ei tarvitse ajaa Euroopan raskasta teollisuutta alas. Tai pitäisin ainakin hyvin rohkeana temppuna kokeilla teollisuuden alasajoa Euroopassa kun ei ole takuuta mitä se vaikuttaa Venäjällä.

7 tykkäystä

Voisi saku sammakko myös miettiä, josko laittaisi rautaa Ukrainaan ja pysäyttäisivät tuon Venäjän hyökkäyksen kerralla kunnolla. Jos eivät ammu Venäjän puolelle, ei pitäisi olla mitään kysymysmerkkiä.

Nythän tuo meininki on suoraan Putinin pussiin ja vain pidentää sotaa, plus lisää riskiä, että Venäjä tulkitsee tämän hyväksyttäväksi ja alkaa jo suunnitella seuraavaa “denatsifikaatiota”.

8 tykkäystä

En varsinaisesti ottanut kantaa siihen toteutetaanko tällaista mobilisaatiota, vaan Venäjän armeijan ja reservin etniseen koostumukseen, lähteen kera.

9 tykkäystä

Ketju:

14 tykkäystä

Alkaa jo ihmeaseiden kehittely (tai moisilla hypettäminen, toteutus voi olla hankalampaa) kun muuten ei pärjätä sotatantereella… koomista.

17 tykkäystä