Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Nämä kaksi pointtia on varmaan ne suurimmat kilpailuedut Bexillä tällä hetkellä. Matinsissa on jo näytetty Bexin erittäin hyvä siedettävyys sekä teho monoterapiana. Käsittääkseni nämä muut makrofagien ohjelmointiin tähtäävät lääkkeet eivät ole toimineet yksinään.

Toinen etu mikä tuosta Clever-1:stä huonosti tunnettuna kohdemolekyylinä on seurannut on se, että Faron on voinut patentoida sen epitoopin mitä Bex targetoi. Tällöin kilpailevien anti-Clever-1 vasta-aineiden tuominen markkinoille on voi olla hankalaa.

Kolmantena hyötynä on tuo kasvainten Clever-1 positiivisuuden käyttö markkerina. En tiedä toimisiko tämä näille muille kandidaateile. Mielenkintoista kuulla, sitten kun tuon FDA:n päätös saadaan, miten tuon biomarkkerikysymyksen kanssa menetellään. Markku taisi tuossa edellisessä videossa kommentoida, että kysymys on osittain siitä, käytetäänkö tuota biomarkkeria potilaiden selektioon alkuvaiheessa, vain annetaanko Bexiä kaikille ja katsotaan miten se korreloi biomarkkerin kanssa. Tätä Clever-1 värjäyksen testimenetelmää on kai nyt validoitu Aiforian pipelinella (?), jos en ole aivan väärin käsittänyt.

6 tykkäystä
5 tykkäystä

Miltä näyttää BEXCOMBOn ja BEXLUNGin kanssa kilpailu? COMBO odottaa annosteluohjeita MATINSiin liittyen FDA:lta. Ja rahaa jostakin?

ClinicalTrials haulla ”Checkpoint inhibitor | Recruiting, Not yet recruiting, Active, not recruiting, Enrolling by invitation Studies | Cancer | United States | Phase 3, 4 löytyi 84 trialia.

Useita sädehoito tai sytostaattikombotutkimuksia. Jos jätetään ne (suurin osa) ja kapeat tietynlaisen mutaation aiheuttamat syövät pois, niin Bexin kanssa kilpailevia kombolääkkeitä:

Neljä TKI:tä:

Regorafenibi, jota myydään muun muassa tuotenimellä Stivarga, Bayerin kehittämä oraalinen multikinaasi-inhibiittori, joka kohdistuu angiogeeniseen, stromaaliseen ja onkogeeniseen reseptorityrosiinikinaasiin ruokatorven ja mahalaukun syövässä.

Sitravatinib (MGCD516) is an experimental drug for the treatment of cancer. It is a small molecule inhibitor of multiple tyrosine kinases kiinteisiin kasvaimiin.

FOTIVDA® (tivozanib) is an oral, once-daily, next-generation vascular endothelial growth factor receptor (VEGFR) tyrosine kinase inhibitor (TKI). Munuaissolusyöpään (ei ehkä bexin aluetta)

Kabozantinibi, jota myydään muun muassa tuotenimillä Cometriq ja Cabometyx, on lääke, jota käytetään medullaarisen kilpirauhassyövän, munuaissolusyövän ja hepatosellulaarisen karsinooman hoitoon. Se on pienimolekyylinen tyrosiinikinaasien c-Met ja VEGFR2 estäjä ja estää myös AXL:n ja RET:n. Trial munuaissolusyöpään (ei ehkä bexin aluetta)

Ja muita:

HBI-8000, a histone deacetylase inhibitor (HDACi) tutkimus melanoomaan.

Yervoy eli CTLA-4 melanoomaan

Relatlimab is a Lymphocyte activation gene (LAG-3) inhibitor. Melanoomaan.

Cetuximab, sold under the brand name Erbitux, is an epidermal growth factor receptor (EGFR) inhibitor. Pään ja kaulan levyepiteelisyöpään.

CMP-001 The intended mechanism of action of CMP-001 in oncology is the activation of TLR9 in pDC within the tumor or the tumor-draining lymph nodes (tumor-associated pDC). Kiinteisiin syöpiin.

Mitä ihmisillä ajatuksia? Ekaksi itsellä silmään tarttuu

•useat tyrosiinikinaasi-inhibiittorit

•LAG-3 korvaisi CTLA:n komboissa, lisäteho 15 %, mutta ilman suuria haittavaikutuksia LAG-3 Inhibitors: Insights on the third-generation immune checkpoint inhibitors | MD Anderson Cancer Center

•EGFR hankalia ihohaittoja

•TLR9 ei monoterapiatehoja

•Voivat olla kilpailijoita, mutta myös tulevia kombokumppaneita

•pembro edelleen johtaa, mutta nivolumab runsaasti myös käytössä

Tein myös haun faasi 1 ja 2, onkin 800 trialia ja aika villiä, siihen ehkä myöhemmin.

7 tykkäystä

Näiden muiden lääkeainekandidaattien mekanismien perusteella olettaisin, että suurempi osa noista listatuista on ennemminkin kombokandidaatteja kuin suoria kilpailijoita. Monet noista lääkkeistä tuntuvat kohdentavan syöpäsoluja itsessään, kun taas Bex (ainakin kiinteissä kasvaimissa) kohdentaa syövän mikroympäristöä muokkaavia makrofageja. Jopa noissa verisyöpäkokeissa on tavallaan sama asetelma, missä AZA ja Venetoclax kohdentavat syöpäsoluja ja Bex, tuon MOA1:n mukaan, tuo pro-inflamatorisia makrofageja AML solujen luokse. MOA2 sen sijaan vaikuttanee suoraan syöpäsoluihin.

Itseasiassa jopa nuo anti-ILT vasta-aineet voivat olla potentiaalisia Bex kombinaatioterapioiden kandidaatteja. Nämä, siis Bex ja anti-ILT va:t, vaikuttavat todennäköisesti samaan mekanismiin, mutta eri vaiheissa. Bexin voisi oletta toimivan niissä noin 20%:ssa kasvaimista, joissa immunosupressiivinen kasvaimen mikroympäristö johtuu M2 makrofagien kertymisestä kasvaimiin.

Nuo ILT reseptorit näyttäisivätt vaikuttavan juuri tuohon M2 makrofagien kertymiseen ja erilaistumiseen kasvaimissa. Eli siis kasvain ilmentää todennäköisesti jotain ILT- reseptorin ligandia, esim. HLAG:tä, joka saa ILT2/4 positiiviset makrofagit kertymään kasvaimiin ja muuttumaan immunosupressiivisiksi M2 makrofageiksi. Iso kysymys tässä lienee se miten paljon M2 makrofagien immunosupressiivisen fenotyypin ylläpito vaatii aktiivista siganlointia ILT-reseptorien kautta. Jos tuo immunosupressio ei vaadi aktiivista signalointia M2 fenotyypin ylläpitoon enää erilaistumisen jälkeen, eivät nuo anti-ILT vasta-aineet estä muuta kuin uusein makrofagien kertymistä. Bex sen sijaan vaikuttaa muuttavan jo kasvaimessa olevia makrofageja pro-inflamatorisiksi. Tällöin näillä kahdella vasta-aineella voisi mahdollisesti vaikuttaa kahteen eri osa-alueeseen makrofagien välittämässä immuunisupressiossa, siis makrofagien kertymiseen kasvaimiin sekä immunosupressioon.

Tästä tuli myös mieleen, että mahdollisesti nuo Matinsin 2. vaiheen melanoomapotilaat, joiden syöpä on uusiutunut PD1-inhibitiohoidon jälkeen, ovat juuri potilaita joilla on alkanut kertyä näitä M2 makrofageja syövän etäpesäkkeisiin ensimmäisen hoidon jälkeen. Nuo ILT vasta-aineet voisivat ehkä estää näiden makrofagien kertymistä, mutta toimivatko ne enää siinä vaiheessa kun syövän mikroympäristö on jo immunosupressiivinen? Ainakin Bex vaikuttaa toimivan. Ja näillä potilailla pitäisi periaatteessa jo olla syöpää kohdentavia T-soluja elimistössään PD1-inhibitiohoidon jäljiltä, jos ovat alunperin respondoineet, mutta ne T-solut kai eivät enää pääse toimimaan kunnolla noista M2 makrofageista johtuen.

9 tykkäystä

Olen uusi omistaja Faronissa! Missä vaiheessa bexin testaus on? Ilmeisesti joku viiden potilaan testi on suoritettu ja 200 potilaan testi on valmisteilla jonka lopulliset tulokset ovat valmiit 31.12.2024! Leukemian kohdalla bex ilmeisesti toimi hyvin! Monellako potilaalla tämä on testattu? Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Bexillä on meneillään tällä hetkellä kaksi eri koetta (Matins ja Bexmab) Faronin toimesta ja kolmannen (Bexcombo) aloitus on suunnitteilla. Lisäksi yksi erillinen tutkijalähtöinen koe (Bexlung) pitäisi alkaa joskus lähiakoina, mutta se ei ole Faronin itsensä vetämä.

Pisimmällä näistä kokeista on Matins, joka on Bexin käyttöä monoterapiana testaava koe kiinteiden kasvainten hoitoon. Matinsista on juuri saatu faasin 2 kokeiden tulokset valmiiksi viimevuonna, ja sen kolmannen faasin kokeiden jatkoon odotetaan tällä hetkellä ohjeistusta FDA:lta. Tämä FDA:n päätös vaikuttaa todennäköisesti myös Bexcombon koeasetelmaan. Tuo FDA:n päätös saataneen joko tämän kuun lopulla tai ensi kuussa. CTG Labs - NCBI

Bexcombo on Bexmarilimabin ja PD1 inhibiittorien yhteiskäyttöä kiinteiden kasvainten hoitoon testaava koe, jolle on jo saatu FIMEA:n lupa mutta FDA:n päätös taitaa vielä uupua. Tätä koetta ei ole vielä aloitettu, muta FDA:n ohjestuksesta riippuen tämä saatetaan aloittaa jo suoraan faasista 2, koska Bex on ollut erittäin hyvin siedetty Matinsissa ja Bexmabissa.

Bexmab on tiettyjen myeloidilähtöisten verisyöpien (AML, MDS ja CMML) hoitoon tehtävä koe, jossa Bexiä testataan kombinaatiohoitona standard of care lääkityksen kanssa (Aza ja Venetoclax). Bexmab on tällä hetkellä faasissa 1, jossa siis ensisijaisesti haetaan vielä annostelua ja siedettävyyttä. Kun tämä annostelu saadaan selville (tämä muistaakseni 5+5+5 potilasta), tuo koe on kai tarkoitus skaalata aika nopeasti faasiin 2 (181 suunniteltu potilasmäärä). Tästä on toistaiseksi tullut hyvin lupaavaa alustavaa dataa, mutta se on vielä hyvin keskeneräistä. Tähän mennessä kliinisen responssin ilmituleminen on vaatinut noin 3-4 sykliä, ja siksi tässä ketjussa tällä hetkellä jännitetään kolmen viimeisimmän potilaan responssia, jotka ovat saaneet ensimmäisen syklin kai joulukuussa. Tuon kokeen lopullinen estimated completion date on vasta 2024 lopulla, mutta lupaava tehokkuusdata jo faasista 1 parantaa Faronin neuvotteluasemaa partnerointidiilien suhteen. CTG Labs - NCBI

Bexlungin pitäsi Markun sanojen mukaan alkaa minä päivänä tahansa. Tämä on faasin 1 koe, jossa Bexiä testataan Pembrolizumabin kanssa keuhkosyövän hoitoon. CTG Labs - NCBI

edit: Tuossa @Vino_Pino:n linkkaamassa uudessa dekissä onkin mainittu, että Bexcombon ensimmäisen potilaan annostelu olisi nyt suunnitteilla 24Q1:lle.

26 tykkäystä

Uutta presentaatiodeckiä puckaa, jos ajankohtainen kooste kiinnostaa. Jotakin BEXMAB syventämistäkin, ekasta potilaasta, jolla meni tosi hyvin, mutta sekin kääntyi CRistä takaisin PR:ksi. Thanks Sax from The Other Side.

8 tykkäystä

Hieno ja tarpeellinen selvennys. Kiitoksia. Voitaneen vielä mainita polttoaineesta (raha) että ollaan kohta varata noilla.

1 tykkäys

Huomioita uudesta deckista.

BEXMABista CMML eli krooninen myelomonosyyttinen leukemia näyttää jääneen pois slideiltäkin. Liekö syynä se, että esim. jenkeissä vain 1000 uutta tapausta vuosittain, kun AML:ää 20000. MDS:ää ainakin 10000. Niin harvinainen, että kunnon dataa ei saataisi? Ok keskittyä, onhan noita alatyyppejä nytkin jo tarpeeksi.

Data cut deckissa 23.1.23 eli huhtikuun päivitykseen saadaan ainakin 2 kpl lisää 30 päivän hoitosyklejä. Kaksi ”keskisuurta” bex-annosta saavaa repsahtanutta AML:ää eli leukemiaa, ja kaksi pientä annosta saavaa tuoretta leukemiaa, joilla voisi näkyä vastetta. Mielenkiintoisimpia ovat aiemmissa hoidoissa epäonnistuneet, koska niissä bex voisi saada kunnian. Jos on lääkeyhdistelmän osana uudessa taudissa, tarvitaan suurempi joukko hyviä nopeita vasteita ja pitempi seuranta, että voidaan sanoa bexin olleen SE juttu.

BEXCOMBOlle on annettu uutta aikataulua. FPI eli first patient in Q124. Tämä on nieltävissä, jos kerran yksi tärkeimmistä käyttöaiheista eli samanlainen BEXLUNG on alkamassa (200000 uutta tapausta vuosittain). Lisäksi mahdollinen FDA:sta riippuva MATINS-jatko ja mahdollisesti rulettava BEXMAB varastanevat huomion ja rahat. Lisäksi ”väärän” PD-1-lääkkeen valinta BEXCOMBOon voisi olla partneroinnissa enemmän haitallinen kuin eduksi, koska BEXLUNG on käytetyimmän eli pembron kanssa. BEXCOMBO voisi siirtyä seuraaviin faaseihin vauhdilla.

7 tykkäystä

Jos nyt teelehtiä, rivien välejä ja kaiken maailman kananluita luetaan, niin voisiko tästä olla veikkailtavissa, että tuon partnerointidiilin sopiminen pyrittäisiin ajoittamaan tämän vuoden lopulle?

Bexmabiin on hyvä keskittää voimia tällä hetkellä, koska noiden verisyöpien tulokset on aika nopeasti ja helposti nähtävissä verikokeista. Faronin tämän hetken varat ja tuon lainan seuraava erä riittänevät nykyisellä burn ratella tämän vuoden lopulle, ehkä Q3:lle tai Q4:lle. Siihen mennessä pitäisi olla jo jonkinnäköistä first line dataa noiden Bexmabin kokeiden tehosta.

Bexcombo tulee vaatimaan suurempaa määrää rahoitusta, joka mahdollisesti tultaisiin sopimaan Matinsin, Bexmabin ja Bexlungin siihen mennessä valmistuneiden tulosten myötä. Tämän vuoden lopulla näistä kolmesta todennökoisesti Matins on jo faasissa 3, Bexmab faasissa 2 ja Bexlung faasin 1 annostelu ja siedettävyys enimmäkseen selvillä. Tällöin oletettavissa varmaan olisi, että Bexin kehitys partneroitaisiin yhtenä isona kokonaisuutena kaikkiin näihin kokeisiin / syöpiin eksklusiivisesti yhdelle partnerille.

edit: partnerointi typo kahteen eri otteeseen

edit 2: Ei suoraan Faroniin liittyvä uutinen, mutta verrokkidiili jälleen. BioNTech lisensoinut OncoC4:ltä CTLA-4 vasta-aineen, https://www.fiercebiotech.com/biotech/biontechs-cancer-push-continues-coughing-200m-oncoc4s-ctla4-me

8 tykkäystä

$200 million etumaksu cashina kuulostaa han hyvältä, kun ottaa huomioon, että markkinoilla on jo kaksi CTLA-4-lääkettä, Clinical Trialsin mukaan useampia on putkessa tulossa lisää ja lisensoitu ONC-392 on vasta faasissa 1 ja 2. Yrittävät mm. samaa kuin MATINS eli PD-1 hoidossa epäonnistuneita melanoomia monoterapiana. Fast track myönnettiin 26.4.22, mikä tarkoittaa, että FDA yrittää kommunikointiaan nopeuttaa tökkiäkseen molekyyliä eteenpäin. Eiköhän Faronkin yritä tuota statusta saada.

9 tykkäystä

Julkaisimme jälleen hyvä uutisia tutkimustemme etenemisestä. FDA antoi palautteensa MATINS -tutkimuksemme tuloksista, joka selventävät MATINS -jatkotutkimuksen etenemisestä kohti viimeisen vaiheen tutkimusta.

FDA palautteen yhteenveto:

  • MATINS:n tutkimusaineiston läpikäynnin jälkeen vihreää valoa kliinisen kehityksen jatkamiselle
  • Ehdotettu hoitoannos (1 mg/kg., 3 viikon välein) on hyvin perusteltu jatkotutkimuksiin
  • FDA tukee kasvaimen sisäisen Clever pitoisuuden analysointia biomarkkerina, joka mahdollistaa tarkemman potilasvalinnan bexmarilimab hoidolle.

Positive FDA Feedback to Progress Bexmarilimab (investis.com)

44 tykkäystä

Vähän yllättävä tuo alustava annossuositus 3 viikon välein, koska BEXMABissakin on päädytty 1 viikon väleihin. Toisaalta se on erittäin hyvä asia ajatellen kohta alkavaa BEXLUNGia (annostusdata, vaikkakin vain monoterapiasta, tuli heille nyt!) ja myöhempää -COMBOA, koska Bexiin yhdistettävillä lääkkeillä on yleensä myös 3 viikon annosvälit :+1:t3:. Hyvä on myös kustannusmielessä, että annos on kohtuullisen pieni :+1:t3:

IPF:lainan ehto varmaankin nyt täytettiin, kun tuli lupa mennä eteenpäin faaseissa👍🏼 ja rahoitustölkkiä potkaistiin taas.

Joko FDA oli tässä, maaliskuussa piti olla tämä tapaaminen ja huhtikuussa suositukset MATINS-jatkotutkimuksen setupista eli onko avoin, onko satunnaistettu, mikä vertailuryhmä jne.?

11 tykkäystä

Nyt, kun mainitsit Aiforian :finland: :+1:t3:, alkoi palaset mennä paikoilleen. Aiforialla on siis SaaS, jossa AI-avusteisesti tunnistetaan esim. syöpänäytteiden solukuvista mm. biomarkkereita. Markku taisi esityksessään mainita, ettei sano ääneen kenen kanssa tekevät yhteistyötä, mutta Aiforian CEO paljasti Health Technology & Pharmaceutical Developer Night | Monday, Dec. 11 at 4:00 pm EET
että Faron on heidän asiakas👂

Aiforia on jo kehittänyt hyväksytyn ja myynnissä olevan ja jo myyvänkin mallin kasvaimen PD-L1 tunnistukseen. Jos niitä on paljon, pembron kaltaiset toimivat hyvin. Jos niitä on vähän, eivät toimi, mutta Bex vaikuttaisi toimivan, kun CLEVER-1 pitoisuus on korkea.

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/faron-pharmaceuticals-oy-presentation-biomarker-analysis-asco

Toki syöpänäytteen analysoinnissa tarvitaan ensin solunäytteen immunohistokemiallinen värjäys mm. vasta-ainein, esim. anti-CLEVER-1:llä, mikä osoittaa, että solun pintarakenteissa on kyseistä CLEVER-1:tä.

BEXMABin jenkkisaitti, joka on keväällä avautumassa, muiden muassa, City of Hope National Medical Center, on ottamassa käyttöön Aiforian ohjelmistoratkaisut sekä tutkimukseen että kliiniseen diagnostiikkaan. Mikä lisämahdollisuus CLEVER-pitoisuuden osoittaminen luuydinnäytteessä on, jää nähtäväksi. Ajatuksia?

Nyt kun FDA ilmoitti tukevansa CLEVER-1 biomarkkerina kiinteiden syöpien hoitotutkimuksessa (ja jos jatkossa mahdollisesti verisyövissä ainakin CLEVER-1:n osalta), on se bullish Aiforialle ja Faronille.

8 tykkäystä

Faronin FDA-tiedotteen mutustelua, kyseessähän on Faronin ja FDA:n tapaamisesta ”kokousmuistio” = The official meeting minutes.

”further clinical development of single-agent (monotherapy) bexmarilimab into a registration trial”

Tarkoittaa , että FDA:n mielestä turvallisuusdata osoittaa, että voidaan aloittaa faasi 3 tutkimus.

”…additional data are required to establish the recommended Phase II/III dose for specific cancer(s)”

Tarkoittaako tämä sitä, että tiedetään jo tietty syöpä/syövät, jonka suhteen tarvitaan vielä lisätutkimusta tulevassa MATINSissa? Vai pitääkö tutkia vielä jokaista eri syöpää, jossa vastetta jo nähtiin optimaalisen annoksen suhteen, vaikka perusta onkin 1 mg/kg per 3 viikkoa. Nythän MATINS-aineisto pirstaloitui eri syöpiin, eri annoksiin, eri antoväleihin, mikä heikentää tilastollista voimaa. Voi olla niinkin, että melanoomasolukkoon tarvitaan suurempi annos kuin keuhkosyöpäkudokseen, tai toisinpäin, jos Bex menee niissä eri tavalla perille. Ovat varmaan onnellisia, että tuolla annoksella Bexiä kuluisi vain 1/18 siitä määrästä mitä BEXMABin suurimmalla annoksella.

”Valuable feedback and guidance on further development of a simple, validated staining assay to identify patients with CLEVER-1 positive tumors for clinical trial inclusion”

Inkluusiokriteeri on se aihe, jolla potilas otetaan tutkimukseen. Tulevassa faasi 3:ssa yksi biomarkkerikriteereistä tulee siis olemaan syöpäkudosnäytteen CLEVER-1 positiivisuus. Tämä on TÄRKEÄ asia.

Development of validated staining assay?

Biomarkkerilta odotetaan spesifisyyttä, että se löytää sen, mitä etsii eikä muita proteiineja ja sensitiivisyyttä, että se myös herkästi löytää etsimänsä. Maijahan on töissään käyttänyt immunohistokemiallista värjäystä ja immunofluoresenssiakin on käytetty. Toivottavasti validointi on jo pitkällä, ettei sitä odoteta, ennen kuin päästään eteenpäin. Onhan sitä lukuisilla potilaillakin jo testattu. Ehkä tästä kuulemme kevään R&D-päivässä? Ja mikä se proggis Aiforian kanssa on, liittynee edelliseen?

Analyytikot pysyvät näkemyksissään.

14 tykkäystä

Nämä markkerivärjäykset tehdään todennäköisesti juuri immunohistokemiallisina värjäyksinä koepaloista. Veikkaisin että näissä värjäyksissä käytetään myös Bexiä itseään värjäämään soluja. Näissä validointikokeissa pyritään näytämään, että värjäystulokset ovat riittävän hyvin toistettavissa vaikka jotkin menetelmän osatekijät muuttuvat. Esimerkiksi jos jokin reagenssi vaihtuu, vasta-aineen erä vaihtuu, värjäyksen tekevä teknikko vaihtuu tai vaikka vasta-ainetta on säilytetty x päivää jääkaapissa. Kaikissa tilanteissa tulisi saada luotettavasti sama tulos, jotta voidaan luottaa markkeriin.

Näistä värjäyksistä on muistaakseni aiemmin myös ollut jotain slideja esityksissä, missä on mainittu siitä, että kaikki Clever-1 positiiviset pesäkkeet eivät möyskään ole aina oikeita osumia. Clever-1 positiivisten solujen tulisi muistaakseni olla pesäkkeen sisällä, eikä esimerkiksi sen ympärillä, jotta tuolla markkerilla on ennustearvoa responssin suhteen. Tämän joutuisi tietenkin opettamaan myös eri patologeille, jotta he oppisivat tunnistamaan oikeat tapaukset. Tuo Aiforian (oletettu) pipeline mahdollistaisi kaikkien näiden näytteiden arvioinnin samoilla spekseillä, helpottaisi menetelmän käyttöä ja lisäisi sen luotettavuutta.

8 tykkäystä

Q&A with CSO, Dr. Maija Hollmén March 2023

4 tykkäystä

Em. haastattelu suomennettuna tekoälyllä, vähän sitä korjaten, kysymykset vähä-älyllä ja allekirj. kommentit myös.

Kysymys: Mikä siinä CLEVERISSÄ on nyt muka sitte niin ihmeellistä?

CLEVER-1 on erittäin suuri scavenger- ja adheesioreseptori, joka sitoo erilaisia ​​ligandeja. Näin ollen sillä on useita toimintoja, jotka johtavat monenlaisiin kontekstiriippuvaisiin lopputuloksiin. Esimerkiksi CLEVER-1 säätelee ulkoisen matriksin koostumusta, solunsisäisiä signaalitapahtumia ja erilaisten molekyylien eritystä poistamalla ei-toivotut itsen osat scavengeroimalla ja solunsisäisellä lajittelulla.

Tämän mielessä on useita merkkejä siitä, että CLEVER-1:n kohdentaminen voisi hyödyttää potilaita, yleisin tietenkin syöpä. Mutta on useita muita mahdollisuuksia soveltamiselle, kuten adjuvanttihoito rokotusten tehostamiseksi tai jopa makrofagivasteiden indusoiminen tuberkuloosia vastaan. Tämä sanottu, on tärkeää tietää, mitä epitooppia kohdennetaan CLEVER-1:een halutun toiminnon saavuttamiseksi. Tämä ei ole niin yksinkertaista.

Kommentti: Cleveriin vaikuttaa muutkin molekyylit kuin Bex. Suurta odottamisen iloa aiheuttaa, että tuo tuberkuloosi on edelleen on heillä ajatuksissa. Kuten aiemminkin olen hokenut, että TAM TAM :chart_with_upwards_trend:

Kysymys: Mikä siinä CLEVERissä on muka sitte niin vaikeeta?

”Olen työskennellyt kahden erittäin vaikean molekyylin kanssa urani aikana. Ensimmäinen niistä oli ErbB4, sillä ei ollut selvää, oliko se onkogeeni vai kasvaimen suppressori, ja sen salaisuudet paljastuivat vasta, kun solut olivat stressissä tai viljeltiin 3D-kulttuureissa.

Toinen on CLEVER-1. Sen monitoiminnallisten ominaisuuksien vuoksi sillä ei ole yhtä vankkaa mittausta, ja sen sijaan se voi vaikuttaa laajaan kirjoon tapahtumia. Tämä tekee tehokkuuslukemien suunnittelun CLEVER-1:tä kohdentaville lääkkeille vaikeaksi.

Joitakin esimerkkejä haasteista CLEVER-1:n kanssa työskenneltäessä ovat seuraavat: sen suuren koon yli-ilmentäminen on erittäin vaikeaa missään relevantissa solulinjassa tai primaarisoluissa, pysyvien geneettisten knockdownien tekeminen on ollut mahdotonta, ja rekombinanttisten CLEVER-1-muotojen tuotanto on pääasiassa epäonnistunut alhaisen tuoton tai proteiinin virheellisen laskostumisen vuoksi.”

Kommentti: Kettumainen molekyyli. Jos vaikuttaisi vain solun yhteen toimintoon, ei olisi niin kettumainen. Suuri koko vaikeuttaa vähän kaikkea.

Kysymys: Mitä muka Bex osaa mitä muut ei AML:ssä ja MDS:ssä?

”Myeloidisten maligniteettien ja syöpää aiheuttavan immunosuppressiivisuuden tarkka hoitokontrolli on edelleen kriittinen haaste, joka ei ole onnistuttu ratkaisemaan nykyisillä lääkkeillä. CLEVER-1:n kohdentaminen, joka ilmenee sekä immunosuppressiivisissa makrofagi-populaatioissa että myeloidileukemiasoluissa, tarjoaa mahdollisuuden hoitaa molemmat ongelmat samanaikaisesti.

Toisaalta bexmarilimab voi aktivoida adaptatiivista immuunijärjestelmää lisäämällä makrofagien antigeeniesittelyä ja toisaalta se voi tehostaa myeloidileukemiasolujen herkkyyttä standardihoidoille, kuten azasitidiinille ja venetoklaksille. Tämä tekee bexmarilimabista houkuttelevan vaihtoehdon myeloidisten maligniteettien ja syöpää aiheuttavan immunosuppressiivisuuden tarkkaan hoitoon.”

Kommentti: Watch and learn.

Kysymys: Miks Faron muka ei oo niinku muut?

”Faron on edelläkävijä makrofagikohdennettujen hoitojen kehittämisessä ja sillä on uusiutuva pipeline akateemisten tutkimusten pohjalta. Faronin kliininen kehitys perustuu vahvasti tieteellisiin löydöksiin, ja akateeminen tutkimus on yhdensuuntaista Faronin kaikkien toimintojen kanssa päätöksenteon tukemiseksi. Kaiken kaikkiaan Faron erottuu, koska se seuraa omaa polkuaan eikä kiirehdi kuin lemmikki IO-tilaan, jossa jokainen toinen yritys on tällä hetkellä T-solukohdistetuilla lääkkeillä.”

Kommentti: Maija puhui sopuleista, joita siis ei saa ottaa lemmikeiksi, koska ne ovat villieläimiä. IO-tila on immuno-onkologin turvallinen tila.

8 tykkäystä

Faronin CFO vaihtuu:

2 tykkäystä

Vaikuttaa tosi lupaavalta kaverilta. Paljon kokemusta vastaavista hommista muissa biotekeissä, https://www.linkedin.com/in/jamesobriencpamba. Voi olla hyvä mätchi nyt, kun Faronin fokus näyttää siirtyvän enenevissä määrin jenkkien suuntaan.

1 tykkäys