Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Faronin tapauksessahan partnereita ei vielä ole. Partnereista voidaan saada hyötyä sekä taloudellisesti että resurssien puolesta. Moni odottelee Faronin partnerisopimuksia, mutta itse taas olen tyytyväinen ettei niitä vielä ole. Partnerit on kuitenkin lopulta vähän samanlaisia osakkeen laimentajia kuin annitkin. Niin kuin tässäkin tapauksessa, yritystä aiotaan laimentaa kaiken kaikkiaan 2,1 miljardia. Tottakai partenerisopimuksissa molemmat osapuolet hyötyy, mutta jos pärjää ilman partneria / mitä myöhemmin tarvii partnerin, niin sitä parempi.

1 tykkäys

Taas saa laittaa foliohattua päähän :slight_smile: vai mitä tämä tarkoittaa?

Yhtiön tämänhetkinen kassasaldo on riittävä, jotta Faron voi jatkaa toimintaansa huhtikuuhun 2024 asti, mutta vaikka Yhtiö käy pitkälle edenneet neuvottelut jäljellä olevan noin 5 miljoonan euron siltarahoituksen saamisesta päätökseen piakkoin, Yhtiö toteaa, ettei ole takeita siitä, että tarvittavat varat kerätään.

Yhtiö päivittää markkinoita aikanaan mahdollisen olennaisen kehityksen suhteen niin pian kuin mahdollista.

2 tykkäystä

Ei vaan niin että mitään takeita rahoituksen toteutumisesta ei ole. Kassaa on ”into April” eli pahimmillaan alle viikoksi. Yhtiö on kassakriisissä.

Kyllä nyt mennään todella tiukoille rahoituksen järjestymisen kanssa. Ei siellä mitään hyviä vaihtoehtoja voi pöydällä olla. Onkohan nyt näin että Syrjälä on tehnyt virhearvion painaessaan liian isosti, liian aikaisin, liian korkealla valuaatiolla tähän kiinni. Nyt kun pääomitusta tarvitaan lisää, nousee hintalappu ja riski liian suureksi.

Yleisesti startupeissa käytetään termiä ”cash runway”. Faronin tapauksessa tältä kiitotieltä ei vielä nousta ilmaan edes Cessnalla…

8 tykkäystä

IPF on kiris…neuvotellut itselleen lisää warrantteja. Ne ovat oikeus ostaa Faronin tavallisia osakkeita sovitulla hinnalla. Warrantit ovat voimassa seitsemän vuoden ajan.

Luottavat toisaalta siis osakkeen arvon nousuun…helpompaa luottaa, kun se on nuijittu alas…

IPF sai Faronin polvilleen :arrow_right: Kurssi laski :arrow_right: IPF saa halvempaan hintaan warrantteja ja suuremman siivun Faronista :arrow_right: Profit!

Tuossa lopussa tosiaan sanotaan, että
”Company notes that there is no guarantee that the required funds will be raised”

Sen voisi suomentaa halutessaan toki, ettei varoja ehkä tarvitakaan, mutta oikea suomennos lienee ”rahoituksen saaminen ei ole varmaa”?

Jos totuus on tuo viimeinen tulkinta, pitänee asettua syvätaskun asemaan; Faron tarvitsee 5 miljoonaa. Jos sitoudun em. summaan, markkinalle lähtee signaali, ”rahoitus kunnossa”. Mitä tapahtuu kurssille? Se nousee. Mitä tapahtuu kurssinousun vuoksi tulevalle antihinnalle? Se nousee. Mitä sitten? Syvätasku saa pienemmän osuuden Faronista annissa. Huono diili. Pidetään siis kaikki kauhun kourissa, mutta pelastetaan viime hetkellä, pokka kyllä kestää (ja samalla syvätasku huolehtii siitä, ettei hänen edelliset sijoitukset Faroniin katoa konkurssiin…)

9 tykkäystä

”Required funds” lukee tiedotteessa, että kyllä tässä valitettavasti tarkoitetaan sitä, että tarvittavaa rahoitusta ei välttämättä saada kasaan.

3 tykkäystä

Ei tuo kovin luottamusta herättävälle kuulosta. Toivottavasti saavat nopeasti asian selvitettyä. Noin akuutti kassakriisi vaikuttaa jo kaikkeen tekemiseen. Tällä hetkellähän kaikki tuo ylimääräinen säätö ja selvitystyö on pois varsinaisista sopimusneuvotteluista, ja kohta menevät (jos eivät jo ole) tutkimukset tauolle.

Eikä se Big Pharmakaan mikään hyväntekijä ole, eli varmasti haistavat veren, eikä sieltä tällä hetkellä kovin ruusuisia sopimusehdotuksia olla tarjoamassa, kun nähdään firman olevan kuilun partaalla.

4 tykkäystä

”Company notes that there is no guarantee that the required funds will be raised”
Toi on todennäköisesti semmonen täysin totuudenmukainen pakollinen disclaimeri, jotta ei johdeta sijoittajia harhaan. Onhan se totta että niin kauan kun nimiä ei ole paperissa niin on mahdollista että rahoitusta ei saada. Lisäksi yrityksellä on vain viikkoja runwayta, joten kassakriisihän on ihan oikea sana kuvaamaan tätä tilannetta.

Oleellisempaa tässä kohtaa on kuitenkin että mitä tarkoittaa advanced negotiations. Varmaan päiviä tarvitaan vielä pari neuvotteluja varten ennen kuin voidaan allekirjoittaa / julkaista rahoitusdiili.

Eiköhän siellä ole ihan kohtuulinen pino vain huonoja vaihtoehtoja taas pöydällä, ja niistä pitäisi sitten saada neuvoteltua vähän vähemmän huonoja ensi viikon aikana. Eli mitään liian dramaattista tuskin tulee tapahtumaan, näin sijoittajan näkökulmasta ihan vaan tavallista ihan jäätävää liudentumista.

Ei tässä yksittäinen syvätasku kuitenkaan tule sitä 5m vippaamaan, eikä se ole yrityksen etukaan että rahoitus nojaa vain yksittäisiin enkeleihin, vaikka antaakin vähän selkänojaa verrattuna että joutuisi esim merkintäoikeusanteja tekemään. Niinpä niin, lisää isoja institutionaalisia rahoittajia tarvittaisiin lisää.

15 tykkäystä

Tilinpäätöstiedotteessa 13.3.2024:

“The Groups cash runway is currently through April 2024.”

2 tykkäystä

Tuorein tieto on tämän päivän tiedotteesta, mihin Clarkikin viittaa: “The Company’s current cash balance is sufficient to allow the Faron to continue its operations into April 2024”

2 tykkäystä

Itse haluan uskoa toimarin sanoihin rahoituksesta, että ”hikka” on ohitse ja toiminta jatkuu normaalina. Todennäköisesti osakkeita tulee roimasti lisää, mutta konkurssiin en pysty tässä kohtaa uskomaan. Luulisi että jos maksukyvyttömyys olisi hallituksen mielestä välitön, olisi ylimääräinen yhtiökokous kutsuttu koolle ja antivaltuutus haettu nopeammalla aikataululla.

8 tykkäystä

Heikkilä&Vilenin Vastataan yleisökysymyksiin-jaksossa pohdittiin rahoitusta ja sen sudenkuoppia ja siitä heräsi ajatuksia:

Mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Kyse on kokonaisuudesta. Tämä toteama on kuultu hallitusneuvotteluista.

Aiemmin spekuloin, että syvätaskut eli pääsijoittajat eivät pelasta heti yhtiötä puhutulla ”5 miljoonalla” signaloidakseen markkinalle, että riskiä ei ole ja siten saisivat jatkossa miljoonillaan pienemmän siivun tulevassa annissa. He varmistavat, että muutkin lähtevät mukaan, koska kukaan ei yksin pelasta.

Otetaas uudestaan:
Jos antihinta on korkea, uudet omistajat lähtevät huonommin mukaan, koska he saavat samalla rahalla pienemmän osuuden yhtiöstä eli osuus on heille kallis. Tämä on vanhoille omistajille hyvä, koska heidän osuus ei laimene niin paljon. Ja toisin päin, jos antihinta on matala, uudet omistajat lähtevät mukaan helpommin, koska saavat suuremman siivun, mutta vanhojen osuus laimenee. Onko vanhoille lopulta sama, onko antihinta kallis tai halpa, jos itse laittavat saman verran kiinni? Saman verran fyffeä pitää laittaa absoluuttisesti pitääkseen siivunsa samana?

H&V:
Suunnatun etu on, ettei tarvitse kysyä jokaiselta osakkeenomistajalta erikseen ja ottaa riskiä, että tarpeeksi moni ei lähde mukaan, mikä olisi tappio ja negatiivinen signaali markkinalle, arvo laskisi.
———
Eiköhän Faronin osalta käy niin, että siltarahoittajat haluavat varmistaa, että saavat tulevan annin hinnalla siivun Faronista. Jokin osuus täydennyksenä voi tulla pienomistajillekin ”suunnattuna” omistusten suhteessa.

Suunnatuissa anneissa on, osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vuoksi, hyväksyttävyyttä arvioitaessa lain mukaan kiinnitettävä erityisesti huomiota osakkeen merkintähinnan ja käyvän hinnan suhteeseen. Tämän vuoksi Faronin suunnatuissa alennus on ollut ”vain” 15 %. Merkkareissa alennukset ovat perinteisesti kovempia, koska kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus merkitä ja halutaan varmistaa annin toteutuminen. Mikä olisi sitten lain hengen mukainen piensijoittajan eli kaikkien yhdenvertainen prosentti Faronin ”ei-merkkari-ei-suunnattu-piensijoittaja-annissa?

Miten kaksi eri alennusprosenttia olisi mahdollinen? Ei ole? Ainakaan merkittävät vanhat omistajat eivät lähtisi kalliimpaan suunnattuun, jos kaikki nykyiset saavat halvemmalla. What Jalkanen`s & Timo do?

6 tykkäystä

“Biovianin muutosneuvottelut liittyvät Antti Niemisen mukaan biotekniikkamarkkinoiden yleiseen heikentymiseen vuoden 2023 aikana. Samaan aikaan lääkekehitysyhtiöiden rahoitustilanne on kiristynyt, mikä on heijastunut myös Biovianiin”

2 tykkäystä

Tekoäly kertoi: Biovianilla ja Faronilla on yhteyksiä:

Yhteinen historia:

  • Molemmat ovat suomalaisia bioteknologiayrityksiä, jotka perustettiin 2000-luvulla.
  • Molemmat ovat saaneet rahoitusta Keensight Capitalilta, eurooppalaiselta pääomasijoitusyhtiöltä.
  • Molemmat ovat olleet ehdolla BioFinland-palkinnon saajiksi.

Liiketoimintayhteydet:

  • Biovian on tehnyt yhteistyötä Faronin kanssa kliinisissä tutkimuksissa.
  • Molemmat yritykset ovat mukana FinnBio-verkostossa, joka edistää suomalaisen bioteknologian kehitystä.
2 tykkäystä

Tekoäly kertoo joskus hallusinaatioistaan. GPT4 kertoo, että yhteistyötä ei ole eikä sellaista löydy Faronin sivuilta eikä Biovianin sivuilta. GPT4 kertoo, että Faron olisi saanut rahoitusta Keensightilta, mutta sitä ei löydy Faronin eikä Keensightin sivuilta eikä mistään uutisesta, joten sekin näyttää hallusinaatioilta. Biovian kyllä on Keensightin sivuilla. On sivuja, joissa nämä nimet esiintyvät yhtäaikaa ja AI päättelee, että on yhteys. Vai löysitkö toden lähteen noille?

Yhteistä on kireät rahoitusolosuhteet. Olisi tietty toivonut, että Markku on laittanut kustannusjahdin päälle ja kaikki kulut karsitaan ja sen vuoksi kumppanitkin joutuvat lomauttamaan, mutta tässä tapauksessa ei johdu siitä.


6 tykkäystä

Se oli tämä Googlen ai jolta kysäisin ilman sen suurempia tutkimuksia.

3 tykkäystä

Microsoftin Copilot GPT-4 hallusinoi vain puolet Googlesta siis. Faronin tuotteet näköjään noi jotenkin tuntee, mutta kuten muissakin asioissa, harvoin netissä esiintyvän tiedon yhdistäminen oikein on liian vaikeaa, vielä…pokkana kyllä voi hallusinoida Faronille kaikenlaista muutakin tuotetta kuin olemassa olevat

3 tykkäystä

Lyhyen googlailun perusteella näitä kahta firmaa ei oikein yhdistä muu kuin biotekniikka ja Turku. Tämänhetkinen AI-teknologia keksii usein ‘faktoja’ tyhjästä.

Biovianin päätuotteet näyttävät liittyvän GMP-tason virusvektorien tuotantoon ja mikrobeissa tapahtuvaan GMP-tason tuotantoon. Faronin tuotteet, siis Traumakine ja Bex, tuotetaan nisäkässoluissa AGC Biologicsin toimesta.

Tämä tuotannon pullonkaula on yksi niistä syistä miksi Bexi tullaan joko myymään tai tuottamaan partnerin kanssa. Faronilla ei puhtaasti ole kapasiteettia tuottaa tätä lääkettä itse, eikä mielestäni syytäkään, koska Faron on lääkekehitysyhtiö. Bexin tuotantoa ja markkinointia ei myöskään ole realistista skaalata globaalia kysyntää vastaamaan yksin Faronin toimesta Bexin patenttien suoja-ajan sisällä. Mikäli tätä lähdettäisiin yksin skaalaamaan tyhjästä, siinä menetettäisiin alkupäästä monta vuotta korkean katteen myyntiä, kun kaikkea tuotanto- ja myyntikoneistoa vasta laitettaisiin pystyyn.

11 tykkäystä

advanced negotiations … tulkitsen tuon niin että negotiations are at advanced stage
eli vielä on mahdollista päästä sopimukseen

1 tykkäys

Joo, ehkä roimasti lisää osakkeita 20/30 miljoonaa kpl

“In practise, the above authorisation includes that the Board may first resolve on one or more share issues
(up to the maximum number of twenty million (20,000,000) new shares) without consideration to the
Company itself and then further convey such treasury shares (up to the maximum number of twenty million
(20,000,000) shares) against consideration.”

“Authorisation for a directed share issue
The Board proposes that the AGM authorise the Board to resolve on a directed share issue by one or several
decisions as follows:
The shares to be issued under the authorisation are new shares or treasury shares held by the Company.
The authorisation would consist of up to of thirty million (30,000,000) new shares in the aggregate, which
corresponds to approximately 43.6 per cent of the existing shares and votes in the Company”

1 tykkäys

Toi osakkeiden printtaaminen Faronille itselleen on jokaisena vuonna toistunut. Sitten niitä on suunnatuissa anneissa myyty n. 15 % alennuksella. Sillä tavalla Faronin toiminta on rahoitettu. Se, että Faron printtaa osakkeita, ei vaikuta vielä mitenkään yhtiön arvoon. Jokainen niistäkin osakkeista on meidän osakkeenomistajien omistuksessa, koska omistamme yhtiön osakkeineen. Se, jos niitä myytäisiin samaan hintaan, kuin yhtiön arvo on, ei vieläkään vaikuttaisi omistustemme arvoon, koska sen jälkeen omistamme myös rahavarat, jotka on saatu myymällä ne uudet osakkeet. Suuremmat varat vain jaetaan useamman osakkeen kesken. Suuremmat varat mahdollistavat arvonluonnin lääkekehityksen kautta, mikä on Faronin toiminnan idea.

Jos yhtiön ”näkymät” heikentyvät (lääkekehityksen näkymät ovat kai ennemmin parantuneet), alkaa tapahtua. Kierre epäluulon ja osakkeen kurssinlaskun välillä voi alkaa, uudet osakkeet joudutaan myymään markkinalle halvemmalla hinnalla kuin vanhat omistajat ovat osuutensa ostaneet, mm. @Sperakartio antien alea purnasi. Sitä sitten kutsutaan omistuksen laimentumiseksi. Epäluulo sai nyt kurssin alas ja sen vuoksi printteri käy kuumempana kuin edellisvuosina 2023ja 2022 (alla). Jos printtausvaltuutus on tietylle määrälle osakkeita, ei se tarkoita kuitenkaan, että koko valtuutus käytetään, se on vain sen hetkinen maksiminäkymä.

———————————-
AGM v 2023:

”16. Authorising the Board to decide on the issuance of shares, options or other special rights entitling to shares

The Board proposes that the AGM authorise the Board to resolve by one or several decisions on issuances of shares, options or other special rights entitling to shares referred to in Chapter 10, Section 1 of the Finnish Limited Liability Companies Act, which authorisation contains the right to issue new shares or dispose of the Company’s own shares in the possession of the Company. The authorisation would consist of up to twelve million five hundred thousand (12,500,000) new shares in the aggregate (including shares to be received based on options or other special rights), which corresponds to approximately twenty (20) per cent of the existing shares and votes in the Company, as well as the conveyance of up to the same maximum number (twelve million five hundred thousand (12,500,000)) of treasury shares in the possession of the Company.

In practise, the above authorisation includes that the Board may first resolve on one or several share issues (up to the maximum number of twelve million five hundred thousand (12,500,000) new shares) without consideration to the Company itself and then further convey such treasury shares (up to the maximum number of twelve million five hundred thousand (12,500,000) shares) against consideration.

The authorisation would not exclude the Board’s right to decide on the issuance of shares, options or other special rights entitling to shares in deviation from the shareholders’ pre-emptive rights.

The authorisation is proposed to be used for material arrangements from the Company’s point of view, such as financing (including, without limitation, issuance of warrants under the funding agreement with IPF Partners announced on February 28, 2022) or implementing business arrangements, investments or for other such purposes determined by the Board in which case a weighty financial reason for issuing shares, options or other special rights entitling to shares, and possibly deviating from the shareholders’ pre-emptive rights, would exist.

For the sake of clarity, it is noted that in no circumstances can the total number of new shares to be registered under this authorisation exceed twelve million five hundred thousand (12,500,000) new shares in aggregate.”

————————————-
AGM 2022:

”15. Authorising the Board to decide on the issuance of shares, options or other special rights entitling to shares
The Board proposes that the AGM authorise the Board to resolve by one or several decisions on issuances of shares, options or other special rights entitling to shares referred to in Chapter 10, Section 1 of the Companies Act, which authorisation contains the right to issue new shares or dispose of the shares in the possession of the Company. The authorisation would consist of up to ten million six hundred thousand (10,600,000) shares in the aggregate (including shares to be received based on options or other special rights), which corresponds to approximately twenty (20) per cent of the existing shares and votes in the Company.
The authorisation would not exclude the Board’s right to decide on the issuance of shares, options or other special rights entitling to shares in deviation from the shareholders’ pre-emptive rights. The authorisation is proposed to be used for material arrangements from the Company’s point of view, such as financing (including, without limitation, issuance of warrants under the funding agreement with IPF Partners announced on February 28, 2022) or implementing business arrangements, investments or for other such purposes determined by the Board in which case a weighty financial reason for issuing shares, options or other special rights entitling to shares, and possibly deviating from the shareholders’ pre-emptive rights, would exist.
The Board would be authorised to resolve on all other terms and conditions of the issuance of shares, options or other special rights entitling to shares.
The authorisation would be effective until 30 June 2023.
16. Authorising the Board to decide on the issuance of shares without consideration to the Company
The Board proposes that the AGM authorise the Board to resolve by one or several decisions on a share issue without consideration to the Company itself. The authorisation would consist of up to ten million six hundred thousand (10,600,000) shares in the aggregate, which corresponds to approximately twenty (20) per cent of the existing shares and votes in the Company.
The authorisation would not exclude the Board’s right to decide on the issuance of shares in deviation from the shareholders’ pre-emptive rights. The Board would be authorised to resolve on all other terms and conditions of the issuance of shares, including the right to issuances without consideration. Issuances without consideration require that there is an especially weighty financial reason for doing so from the Company’s point of view and observing the interests of all the shareholders of the Company.
The authorisation would be effective until 30 June 2023. The proposed authorisation does not revoke the share issue authorisations granted to the Board otherwise during this AGM.”

7 tykkäystä