Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Onkohan Faronin laskelmissa huomioitu, että kaikilla potentiaalisilla potilailla ei varmaankaan ole varaa lääkkeeseen, jonka hinta nousee yli sadantonnin hyvinkin nopeasti. Pitäisi ainakin olla kattava sairausvakuutus. Kaikissa maissa (edes rikkaimmissa) noin kallis lääke ei välttämättä kuulu valtion kustantamiin hoitoihin.

2 tykkäystä

Yksi ohitusleikkaus maksaa kymmeniä tuhansia. Jos pahasti sattuu vuotamaan, hyydyttävät komponentit saattavat nopeasti maksaa useita kymppitonneja. Tehohoitopäivä 3-4000€ ja siihen erikoishoidot sekä lääkkeet päälle. Terveydenhuolto maksaa älyttömästi. 100000€ on loppupeleissä ihan käypä hinta eikä varsinainen ihmetyksen aihe.
Lisäyksenä, jos Bexiä saanut pysyy hyväkuntoisena, eikä tarvitse sairaalahoitoa, säästyy yhteiskunnan varoja merkittävästi.

15 tykkäystä

Wolt. Mutta faktahan on, että Hesulin mikkihiirimarkkinapaikalla ei ikinä kuuna päivänä nouse mikää start-up miljardin arvoiseksi. Siksi pari sataa miljoonaa on jo varsin kelpo suoritus. Ja siksi tämä on once in a lifetime -mahdollisuus, koska meidän tuleva asiakas tulee olemaan yksi maailman top100 suurimmista yhtiöistä.

Meni hetki googlaillessa, mutta Helsingin pörssissä on 129 yhtiötä ja näiden yhtiöiden yhteenlaskettu arvo on noin 290 miljardia. 9 suurinta yritystä haukkaa tuosta arvosta 60 %. Ei mitään hajua kuinka suuri osuus on rahastojen ja eläkeyhtiöiden omistusosuus, mutta arvioisin sen olevan valtava. Tällainen riskisijoitus kiertää kaukaa suurimman osan rahastoista joiden säännöt ei salli ostamista. Sijotusvarallisuutta, etenkään suuren riskin sijoitusvarallisuutta ei kerta kaikkiaan vain riitä. Pitää olla vakiintunut liiketoimintamalli ja paljon positiivista kassavirtaa että laput kelpaa sijoittajille.

11 tykkäystä

Menkää sinne big pharman asemaan, kun tätä funtsitte. Juho taannoin totesi, että partneroitumaan olisi jo päästy, muttei kovin rahakkaasti. Elossa olo näyttää nyt todella hyvältä, mikä tarkoittaa rahakkaampia tarjouksia. Juho myös totesi, että neuvotteluissa voi kulua jonkin aikaa.

8 tykkäystä

Voiko tässä käydä vielä niin, että tulee uusi faasi tutkimus? Tuosta miten tuo lääke toimii tulee vain mieleen se TGN1412 lääkkeen triali, jossa lääkkeen vaikutuksen alaisena ihmisen immuunisysteemi alkoi tuhota terveitä soluja

3 tykkäystä

Siis kolmannen faasin tutkimuksethan tulee jokatapauksessa suorittaa. Kysymys enimmäkseen lienee, onko mahdollista saada nopeutettu myyntilupa toisen vaiheen kokeiden perusteella. Pitäisin pohjaoletuksena sitä, että myyntilupa tulee vasta kolmannen faasin tulosten myötä ja nopeutettua myyntilupaa pitäisin bull case vaihtoehtona.

Tuolla aiemmin Vino_Pino linkkasi yhden uuden nopeutetun hyväksynnän saaneen lääkeaineen, johon Bexin tuloksia voinee verrata: Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja - #4653 käyttäjältä Vino_Pino. HMA failed MDS:ssä Bex on viimeisen vaiheen vaihtoehto, joten tuo nopeutettu myyntilupa voi kuitenkin olla mahdollisuus.

Loppukevennyksenä vielä uusintana kahden vuoden takainen meemi: Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 2) - #620 käyttäjältä jerej.

10 tykkäystä

Tässä olisi analyytikolta analyyttinen kommentti BEXMAX-tutkimuksesta. :slight_smile:

22 tykkäystä

Tuossa nyt julkaistussa päivityksessä on monta mCR responssia, siis luuytimessä nähtävää syöpäsolujen määrän laskua. Antin kommentissaan viittaaman artikkelin mukaan mCR ei kuitenkaan ennusta hyvin eliniän odotetta. Periaatteessa Bex siis näyttää vaikuttavan luutimen syöpäsoluihin, mutta riittääkö se verenkuvan paranemiseen, joka siis korreloisi paremmin eliniän odotteen kanssa? Voitaisiko Bexiä lopulta käyttää mahdollistamaan kantasolusiirto, joka siis olisi potentiaalisesti parantava hoito? Ainakin kahdella potilaalla tuossa ryhmässä on kantasolusiirteen saaminen tullut mahdolliseksi.

Tässä suora linkki tuohon Antin viittaamaan juttuun, josta myös seurava lainaus. Consensus proposal for revised International Working Group 2023 response criteria for higher-risk myelodysplastic syndromes | Blood | American Society of Hematology

Despite the limited clinical utility of mCR without HI, several contemporary clinical trials in MDS continue to use a composite of CR and mCR to report therapeutic efficacy.[37],[38] As such, there is concern that this can lead to an inflation of response rates that do not translate into OS benefits. For example, the phase 3 trial comparing rigosertib to best supportive care in patients with HR-MDS after HMA failure showed an overall response rate (ORR; defined as CR, mCR, partial remission [PR], and marrow PR) of 27% with rigosertib vs 17% with best supportive care but no difference in OS.[39] Notably, none of the patients in either arm achieved a CR or PR.[39] Inflated ORR by mCR in early-phase clinical trials may raise unattainable expectations, resulting in resource-intensive but ultimately negative phase 3 trials and delays in transformative therapies. The relevance of blast reduction in patients with MDS proceeding to allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (allo-HSCT) continues to evolve, and whether mCR without HI before allo-HSCT is a prognostically relevant end point requires additional studies.[40-42]

Miten paljon tuosta CR:n ja mCR:n erosta lopulta johtuu noiden testattavien syöpälääkkeiden mekanismista? Ainakin tuo tekstissä esimerkkinä annettu Rigosertib on nopean googlailun perusteella mikrotubuluksia destabilisoiva yhdiste, jonka voisi siis olettaa vaikuttavan negatiivisesti myös nopeasti jakautuviin veren kantasoluihin, blastien lisäksi. Voiko Bexin vaikutus olla lopulta spesifimpi, jos se toimii immuunivasteen kautta?

9 tykkäystä

Nostoja Siltasen analyysistä:

  • Ei tullut päivitystä tavoitehintaan vaan kommentti…

  • BEXMAB:n vaiheeseen II on tarkoitus rekrytoida 32 myelodysplastista syndroomaa (MDS) sairastavaa potilasta, joiden aiempi HMA-lääkitys ei enää toimi.

  • Tulokset ovat arviomme mukaan alustavasti rohkaisevia, joskin tutkimus on vielä varsin varhaisessa vaiheessa. Kattavampaa dataa saadaan seuraavassa luennassa ensi talven aikana.

  • Faron on kertonut suunnittelevansa osakeantia, joka kattaisi kustannukset Q1’25 saakka. Noussut osakekurssi mahdollistaa yhtiölle rahoituksen keräämisen huomattavasti pienemmällä osakemäärän kasvulla verrattuna muutaman viikon takaiseen näkymään, mikä osaltaan nostaa osakkeen käypää arvoa. Tarkempia tietoja yhtiön rahoitussuunnitelmista saataneen varsin pian.

2 tykkäystä

Tämä siksi, että huomisessa webcastissa saadaan varmaan lisätietoja vielä tuloksista. Minusta on parempi ottaa kaikki nyt saatavilla oleva tieto sisään ja tehdä päivitys sitten sen pohjalta torstaiaamuksi.

22 tykkäystä

Halusin nostaa esille pari kohtaa hyvästä analyysistä. Tarkoitukseni ei ole missään nimessä kritisoida, vaan pikemminkin tehdä pari nostoa :+1:

5 tykkäystä

Jos hoitovasteluvut ovat noin vähäiset eli 27 % versus SoC 17 % (Kontro käytti 10 % ja RedEye 10 %*edit), ei ihme, että OS eroa ei saada tilastollisesti merkitseväksi. BEXMABissa vasteluvut selvästi paremmat. Hyvä huomio Antilta toi mCR ristiriitaisuus, voiko parantaa OS ilman kantasolusiirtoa. Rigosertib häiritsee solusykliä ja vaikuttaa tosiaan nopeasti jakautuviin soluihin kuten luuytimeen. Onko Bexin vaikutus sofistikoidumpi, jäämme jännityksellä seuraamaan.

*edit RedEye käyttää myös 10 %, ei 10-20 % kuten kirjoitin ensin

7 tykkäystä

Voidaanko Faronin julkaisemasta tutkimusdatasta tehdä johtopäätöksiä siitä, kuuluisivatko nykyiset mCR potilaat uusien IWG:n vastekriteerien CR equivalent ryhmään?

2 tykkäystä

Tuo kuuluuko Faronin mCR:t uudempiin CR:iin ei ainakaan minulle ole tuosta täysin selvä. Ehkä tähän saadaan selventävää dataa huomenna. Käyttääkö Faron kokeiden arvioinnissa CRh:ta? Sitä on ehdotettu kriteeriksi ensilinjan MDS:ään, jossa CRh ennustaa mahdollisesti yhtä hyvää elinajanodotetta kuin CR. Evaluating complete remission with partial hematologic recovery (CRh) as a response criterion in myelodysplastic syndromes (MDS) | Blood Cancer Journal

Tuossa graafissa mCR ennustaa myös parantunutta eliniänodotetta, mutta en tiedä onko tässä eroa ensilinjan MDS:än ja HMA failed MDS:än välillä.

6 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä huomenna Faronin uudet swimmerplotit (toivottavasti laittavat), mutta ainakin tuossa huhtikuun corporate deckissä nimenomaan mCR:t olivat vielä elossa ja CR oli taas jo kuollut. Jotkin potilaat tuota elinajan odotetta ovat pidentäneet tuosta aiemmasta arviosta nyt eilen ilmoitettuun yli 13 kk:een ja CR:n saanut nyt ei kaiketi sitä ainakaan pidennä, jos oli kerran tuolloin aiemmin jo kuollut🤔

6 tykkäystä

@Antti_Siltanen nostit mCR esille mahdollisena ongelmana, ”mCR sen sijaan ei vaikuta toimivan erityisen hyvänä eliniänodotteen ennustajana ([lähde]” Oletko myös selvittänyt, olisiko noiden uusien kriteerien (joihin asia liittyy), joissa osa mCR:sta on jaettu ja jotka eivät ole olleet käytössä ennen niiden julkistamista aloitetuissa tutkimuksissa, kuten BEXMAB, jokin mCR voinut olla CRh tai CRL? Olisiko joku mCR voinutkin olla CR, koska jo hb 100 riittää siihen uusilla kriteereillä? Mitä veriarvorajoja on käytetty BEXMABin HI:ssä ja miten ne eroavat uusista eli olisiko joku potilas voinut saada siten nuo CRh tai CRL?

HI eli veriarvojen parantuminen uusissa kriteereissä vaatii pysyvyyttä 16 viikkoa. BEXMABissa käytössä olevissa 8 viikkoa. Siten saavutettu mCR voisi vielä muuttua jatkossa ”merkittävämmäksi” CRh tai CRL:ksi, koska nyt luenta tehtiin vauhdilla eikä HI saisi vielä virallistaa.

Nyt jos tässä aletaan sekoittamaan uusia ja vanhoja kriteerejä, ei tiedetä mitä verrataan mihinkin. Historiallinen data on tehty historiallisin kriteerein. Kuten aiemmin tuli todettua. Hyvä, kun kriteerit kehittyvät tarkemmiksi ja alettaisiin verrata nykyhoitoja nykyhoitoihin, mutta se vaatisi kaiken uudelleenkäynnistämisen aina sääntöjen muuttuessa.

9 tykkäystä

En ole selvitellyt. Törmäsin tähän viitattuun artikkeliinkin vasta eilen, kun rakentelin viitekehystä, missä näitä ORR-tuloksia pitäisi tulkita. Se olikin sen verran kiinnostava paperi että jouduin uhraamaan puolet lätkäpelille varatusta huomiosta tälle :slight_smile:

Lähinnä tein tästä itse ylätason johtopäätökset, että: 1) ORR on osittain ennustava OS:n suhteen HR-MDS:ssä; 2) CR-responssi paras (kuten oletus olikin), 3) hieman yllättäen mCR ilman HI ei erityisen käyttökelpoinen ja 4) myös hieman yllättäen PR vaikuttaa suht käyttökelpoiselta (ja mahdollisesti HI).

Tässä vaiheessahan nuo määrälliset ORR-vasteet näyttää hyviltä ja laadullisten tulkinta on vielä aika vaikeaa. Jatkossa varmasti kiinnitän jonkin verran huomiota laadulliseen vasteprofiiliin myös tuon crude-ORR -luvun lisäksi.

20 tykkäystä

Faasi 1 havainnot mCR ja OS hyvältä näyttävästä yhteydestään tullee vaikuttamaan omalta vaatimattomalta osaltaan tuleviin HMA-MDS-linjauksiin. Uusitut kriteerit, joita nyt palstalla käsitellään Antin mCR-noston jälkeen, koskevat lähinnä ensilinjan MDS:n havaintoja.

Yhteistä OS pidentymisessä yleensä MDS:ssä näyttäisi olevan veriarvojen paraneminen (tuotteet) vaikka luuydin (tehdas) olisi vielä blastien (vihulaisen) osin miehittämä. Veriarvot määritelmänsä mukaan ovat parantuneet noissa CR, PR, HI-vasteissa.

Pitäisi tarkemmin analysoida, mitä mCR pitää sisällään, jos siellä on veriarvojen paranemista, vaikka ei ihan kriteereihin HI asti, selittää se mCR:n yhteyttä OS:n pidentymiseen.

Jos syöpäsolut saadaan pois luuytimestä eli mCR, pitäisi sen olla tervehtymisen edellytys, eli tilaa tulla terveelle verisolujen muodostumiselle ja kantasolusiirrolle, noin järkeilemällä. Sytostaatit jarruttavat kaikkea solunjakautumista, myös terveiden, syytetään siis azaa tästä, että veriarvot ei korjaannu🫢. Tauotetaan aza mCR:ssä, ja poks voisi saada HI:n tai CR/CRh:n. Tosin blastitkin voisivat innostua. Joku muu voi jatkaa näitä Münchhausenin tarinoita.

Verisolut täydessä HI- vasteessa ovat helppo muistaa, Hb (punasoluissa hapen kuljetus) 100 Suomessa ja 10 ulkomailla), neutrofiilit (valkosoluja infektoita vastaan) 1 ja trombosyytit (veren hyytyminen) 100. Yksiköistä viis. HI tarkoittaa jonkin tai kaikkien noiden verisolulinjojen raja-arvojen saavuttamista uusissa kriteereissä, vanhoissa tiettyä nousua. MDS:ssä on pulaa kaikista verisoluista.

Uusissa kriteereissä CR ja myös PR saavutetaan helpommin kuin ennen, koska hb 100 riittää entisen 110 sijaan. HI-vasteet näyttävät kovin erilaisilta kriteeristöissä. Toivoa sopii, että Faron ottaa huomenna kantaa tähän suositussoppaan ja ORR->OS-soppaan ja kertoa, millä mennään. Voi olla, että soppa on vain täällä päässä eli Indereksen ketjussa. FDA:kin ehkä on sanansa jo sanonut/sanoo.

21 tykkäystä

Klassinen “sell-the-news” -käynnissä. Onko kenelläkään tietoa, kuinka paljon Faron tarvitsee rahoitusta? Jos 10 miljoonaa euroa riittää, osakeannin aiheuttama diluutio näyttäisi olevan melko vähäinen. Luultavasti osa rahastoista tyhjentää hieman omistustaan ennen merkintää. Jos sieltä nyt lävähtäisi partneridiili niin myyjiä voisi hieman harmittaa.

4 tykkäystä

Tuossa arvioita rahoitustarpeesta (viitattu jo ketjussa aiemmin) Faron H2: Paluu normaaliin vaatii rahoitustilanteelle ratkaisun - Inderes

1 tykkäys