Firetys - eläkkeelle omin varoin ja -aikatauluin

Amerikassa ei enää pääse eläkkeelle. 75v nainen kommentoi että keho ei jaksa enää seisomista 8h päivässä. Tämä ainakin lisää motivaatiota kasata iso sijoitussalkku.

6 tykkäystä

Ja olettaa että salkkuyhtiöissä työskentelevät jaksavat painaa hautaan asti tuottoja omistajille tehden? Entä jos ei jaksa ja työhön sopivia nuoria ei ole tarjolla? Piensijoittajan ongelmat ovat ihan samat kuin eläkeyhtiöidenkin, pienemmässä mittakaavassa vain.

Tämä on kyllä hemmetin surullista. Koko ikä “low paying jobs” ja ei varaa jäädä eläkkeelle edes 80 ikävuoden lähestyessä. Puolella amerikkalaisista ei ole lainkaan (eläke)säästöjä, toteaa Dr. Phil tuossa.

Suomessakin eläkeiän nostoja lienee vääjäämättä edessä. 75 vuoden eläkeikä on täysin mahdollinen parin vuosikymmenen päästä, niin suuri epäsuhta eläkejärjestelmässä on.

Paitsi jos tekoäly parantaa tuottavuutta ja elintasoa niin paljon, ettei työvoimaa enää samassa määrin tarvita, jolloin teoriassa eläkeikä voi jopa laskea nykyisestä. Mielestäni ideaalitilanteessa viisikymppisten ei enää tarvitsisi tehdä töitä, vaan pari kolme vuosikymmentä työelämässä riittää. Firetyksellä moni saavuttaa tuon tavoitteen nyt itsenäisesti.

4 tykkäystä

Melkoinen ajatus, että pitäisi olla työelämässä 75 vuotiaaksi asti, mikäli sekään edes riittää. Omalla kohdallani se tarkoittaisi, että 12 vuotta takana ja lähes 40 edessä - kamalaa :grin:

Ja mitä se tarkoittaa työntekijöiden kannalta ja etenkin fyysistä työtä tekevien duunareiden kannalta. Konepajoilla kun katsoo missä kunnossa on keskimääräinen eläkkeelle jäävä levyseppähitsaaja niin vaikea kuvitella että sellainen mies tekisi 10 vuotta lisää niin, että siitä on firmallekin jotain hyötyä.

2 tykkäystä

Hei olet vielä kohtalaisen nuori. Tutustu korkoa korolle-ilmiöön, jota myös yhdeksi maailman ihmeeksi kuvataan. 100 tai 200 € kuukaudessa 30 vuoden aikana tuottaa huikean potin. Verkosta löytyy laskureita, joilla voit eri tuottoasteilla tavoitteesi loppusumman ja tuottotavoitteen asettaa. Tsemppiä

Tiedän, että saivartelua, mutta mennyt pörssituotto ei ole tae tulevasta.

1 tykkäys

Ei tuo niin kaukainen ajatus lopulta ole. Aikanaan miesten elinikä oli 63 vuotta. Niinpä eläkeikä laitettiin 63 vuoteen. Puolet miehistä ei siis päässyt koskaan eläkkeelle. Naiset ehtivät olla eläkkeellä muutaman vuoden.

Järjestelmä on niin pahoissa ongelmissa osittain juuri siksi, että eläkkeellä ollaan vuosikymmeniä. Siihen päälle syntyvyyden romahdus ja väestöpyramidin kääntyminen ylösalaisin.

8 tykkäystä

Jos työelämässä vietettäisiin vähemmän vuosikymmeniä, pitäisi sitä vapaata olla työuran alussa. Ehtisi olla enemmän kotona lasten kans, opiskella ja vaikka bilettää. Vanhuksena sama vaikka raahustaa sitten töissä, ompahan jotakin ohjelmaa päiviin ja saa vähän liikuntaa.

2 tykkäystä

Mikä on tavoitteesi ja sen aikataulu?

Alussa tavoitteena oli saada niin iso osakesalkku kasaan, että 40-vuotiaana olisin päässyt eläkkeelle. Tästä on aikaa jotain 15 vuotta (muistaakseni Mustachion löysin 2009) ja nyt neljäänkymmeneen ikävuoteen on enääpari vuotta. Asuin haaveillessani FIREstä pienessä vuokrakämpässä ja sain kohtuullista palkkaa.

Missä menet tällä hetkellä tavoitteen suhteen?
En ole lähelläkään tavoitetta. Huomasin noin 7 vuotta sitten, että osakkeisiin sijoittamalla ei silloisilla tuloilla (4500€/kk) pääse FIREen käytännössä ikinä. Saatiin säästettyä ehkä 1000€/kk. Silloin lapsia oli 2 ja puoliso kotona tai pienipalkkaisissa töissä. Vaihdoin strategian myymällä osakkeista suurimman osan ja sijoittamalla asuntoihin. Nyt asuntoja on yli kymmenen ja saadaan niistä kassavirtaa käyttöön. Onneksi tuli otettua korkokattoja ja kiinteitä Huru-Ukon neuvosta.

Oletko karsinut kuluja/mikä on säästöprosentti?
Koitamme karsia kuluja, mutta kun lasten määrä on nykyisin neljä (harrastuksia on liikaa, myös itsellä), niin säästämisestä on tullut hyvin hankalaa. Käytännössä säästämme lyhentämällä asuntolainoja.

Käytännössä olen hylännyt idean kovin varhaisesta eläköitymisestä, mutta säästäminen aiemmin on ehdottomasti kannattanut, pystyn nyt käyttämään koko palkan elämiseen kun säästöä tulee pakotettuna muuta kautta. Taitaa mennä iso osa asuntojen kassavirrastakin elämiseen.

15 tykkäystä

En minä omasta puolestani olekaan huolissani. Sijoituksiin menee nelinumeroinen summa kuukaudessa ja lisäksi lyhennännän asuntolainaa hyvällä tahdilla. Todennäköisesti työurallani olen jo puolivälissä ja periaatteessa matalaan elintasoon tyytyen voisin hypätä jo nyt pois oravanpyörästä, mutta koen sen liian suurena riskinä nykyisellä pääomalla.

Tekoäly ja muu teknologinen kehitys parantaa varmuudella tuottavuutta tulevaisuudessa, mutta kenelle kuuluu tuottavuuden arvonlisäys: a) työntekijöille b) johdolle c) omistajille?
Vastaus lienee helppo: Suurin osa tuottavuuden kasvusta valuu omistajille, mutta osaltaan myös huippuasiantuntijoille ja johdolle.

Ihmisen, joka ei omista mitään eikä työpanos ole korkeaa jalostusarvoa, asema on kautta aikojen ollut heikko ja se tulee olemaan sitä myös jatkossa.

Ahkera ja älykäs pärjää jatkossakin, mutta nämä firetyssuunnitelmat ja leppoistaminen vaatii useimmille vuosikymmenten panostuksen eikä sekään aina riitä. Aiemmin avokätinen suomalainen eläkejärjestelmä muuttuu 50 vuoden työpätkäksi jolla rahoitetaan vanhainkotimaksut.

8 tykkäystä

Fire-elämässä kannattaa sitten varautua mm. siihen, että pankki ei myönnä lainaa, tai edes luottokorttia, koska ei ole ansiotuloja tai eläkettä.


Tämä Vilho Mustajärven tarina oli niin mainio, että laitetaan se tännekin varallisuuden kartuttamisen hengessä:

Ihan ei päässyt säästämisessä samalle tasolle kuin paikallisen kylähistoriikin henkilö, joka ei käyttänyt kenkiä koska ne olisivat kuluneet ja joi kahvit seisaalteen, ettei housut kulu.

18 tykkäystä

Mielestäni on hyödyllistä miettiä mihin ihmisten rahat menee ja miksi nyt ja tulevaisuudessa? Tekeekö AI ynnä muu esim. asumisesta, ruoasta, liikkumisesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta tai energiasta kalliimpia vai halvempia kuluttajille?

Määritelmällisesti ihmisten rahat tietysti aina menee johonkin; ennen vanhaan ihmisillä meni eniten rahaa ruokaan ja suhteellisesti myös tavaroihin kuten vaatteisiin ja huonekaluihin. Nykyisin taas mm. asumiseen sekä erilaisiin palveluihin kuten terveydenhuoltoon menee entistä isompi osuus ja ruokaan ja tavaroihin suhteellisesti vähemmän.

Mihin ihmiset tulevaisuudessa käyttävät suhteellisesti enemmän tai vähemmän rahaa ja miksi?

(Tulo- ja varallisuuserothan voivat kasvaa vaikka myös pienituloisimpien elintaso nousisi valtavasti.)

Edit: …ja ihmisethän tietysti aina vertaa siihen miten muilla menee eli vaikka tulevaisuudessa kaikkien elintaso olisi parempi kuin miljonäärien nykyään niin osa tulee olemaan tyytymättömiä koska ei ole omaa avaruusalusta ja naapurilla on.

3 tykkäystä

En oikein keksinyt mihin threadiin tämän postaisi, mutta ajattelin että voisi olla ainakin Firettäjille relevantti. :slight_smile:

Uudessa kansallisessa e-kirjastossa on ilmaiseksi luettavana mm. Kauppalehti ja Arvopaperi. Parasta nuo on lukea iPadilla, mutta näyttää toimivan myös MacBookilla. Toimii siis lataamalla E-Kirjasto appi App Storesta.

28 tykkäystä

Yksi asia on mielestäni tärkeä FIREssä. Firetys ei pyri rikastuttamaan vaan ennemminkin rakastuttamaan (elämään). Ei tarvitse miettiä muuta kuin ehkä sitä, että se menee minkä tienaa. Huomioi toki kuitenki inflaation merkitys vuosikymmenten yli. Jos menee enemmän niin on vaarana pudota rattailta…

6 tykkäystä

Se on hiukan absurdia, että jos pankkitilillä on kaksi miljoonaa euroa, luottokorttihakemus 1000euron luottokatolla, hylätään maksukyvyn puuteen vuoksi.

Uudelleen neuvottelin lainani viimesyksyllä. Sanoin että olen vapaaehtoisesti työttömänä. Verotiedoista pääomatulot ja sijoituspankista lappu pääomasta. Lainaa oli 35% maksettu ja uusi pankki teki tiukemman tarjouksen. Helposti vaihtui.

8 tykkäystä

Ainakin tuossa taannoin lainaa hakiessa rahasto-omaisuutta joka ei ollut Nordean omissa rahastoissa ei voitu huomioida lainahakemuksessa tai lainan vakuuksina. Tuntui hieman ehkä tiukalta.

Absurdia tai ei, niin me ei oltaisi saatu lainaa nykyiseen asuntoon, ellei vaimolla olisi ollut niin hyväpalkkaista työtä kuin oli. Itse jouduin kikkailemaan sijoitusyhtiöstä osinkoina ulos ylisuuren määrän, jotta minun tuloja otettiin mitenkään huomioon. Pääomatulot lainan nostovuodelta olivat kuusinumeroiset, eikä ensimmäinen numero ollut edes kakkonen.

10 tykkäystä

Sijoitustuotoilla elämiseen liittyy sama ongelma lainanäkökulmasta kuin yrittäjilläkin: keskiverto asuntolainan käsittelijä ei ymmärrä muita tulomuotoja kuin palkkatulon. Pääomasta tulevat kassavirtatuotot vielä jotenkin saa huomioiduksi, mutta esim. rahastosijoittajan on turha haaveilla siitä, että pankki katsoisi arvonnousua tuloksi.

Auttaa kummasti, jos pankki on tuttu ja saat pyydettyä sieltä sellaisen henkilön, joka on hoitanut yrittäjien henkilökohtaisia laina-asioita. Nämä henkilöt osaavat huomioida paremmin myös muut kuin palkkatulot.