Fondia, se erilainen lakifirma

Kuvitelmat on kuvitelmia ja todellisuus on toinen. Jos sulla on pätevyyttä ja kysyntää pörssiyhtiön hallitukseen - olkoon nakkikiska tai nakkitehdas, puhutaan yleensä tyypeistä, joilla riskittömissä palkkahommissa liksa alkaa vähintään kakkosella kuukaudessa ja vuodessa. Jos otat hallituspestin vastaan 2k/kk ja käpälään jää 10k verojen jälkeen vuodessa, onko se riskin arvoista? Kannattaa kattoo osakeyhtiölakia ja hallituksen vastuuta, jos tarjouksia tulee… ja vastaajat voi sit nostaa käden pystyyn jos kokemusasiantuntemusta on, täällä on.

Tiedän kyllä, ja voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi Fondian hallitukseen jos tarve tulee vaikka pienemmälläkin palkkiolla. Mitään valtavaa paloa minulla ei sellaiseen ole, mutta haluaisin pitää sijoituksistani hyvää huolta.

Oma osakeomistus on enemmän kuin suurimmalla osalla hallituksen jäsenistä. En näe että sellaiset hallituksen jäsenet joilla ei ole omaa omistusta työskentelisivät lähtökohtaisesti yhtä paljon yhtiön hyväksi kuin sellaiset joilla on omaa nahkaa pelissä.

Hallituksen palkkiot ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2016, vaikka liikevaihto onkin lähinnä polkenut paikoillaan. Halusin tällä ulostulolla nyt nostaa esiin sen, että vaikka yhtiön tulos on madellut menemään vuosikausia niin hallituksen kulut ovat lisääntyneet voimakkaasti.

21 tykkäystä

Samaa mieltä siitä, ettei hallituksessa ole uskottava ilman omaa nahkaa pelissä. Palkkiot osakkeina ja omaa rahaa peliin.

1 tykkäys

Monesti noita hallitus”ammattilaisia” kun katsoo, niin heillä on kenties päätoiminen palkkatyö tai sitten siitä on jo eläköidytty. Hallituspaikkojakaan harvoin on vain se yksi, vaan useampia. Kun niitä on useita niin herää väkisin kysymys kuinka paljon eforttia yksittäisen firman hallitustyöskentelyyn tuossa tilanteessa pistetään, etenkin jos ei ole edes osakkeenomistajan insentiiviä saada firman koneesta paras irti…

Riskipuoltakaan et oikein avannut. Kaikkea voi aina sattua, mutta en edellisen viestisikään jälkeen ymmärrä että mikä se riskiaspekti on mitä alleviivaat?

4 tykkäystä

Jos asia aidosti kiinnostaa, kannattaa suorittaa HHJ-tutkinto ja miettiä sen jälkeen onko se homma itselle ja riskin väärti. En mä ala lakifirman osakkeenomistajille osakeyhtiölakia opettamaan, mutta lupaan privaatisti sparrata vaikkapa oluen ääressä jokaista, jolle pörssiyhtiön hallituspestiä tarjotaan.

3 tykkäystä

Hallituksen kokoa olen myös itse ihmetellyt, pienemmällä fokusoituneella kokoonpanolla homma varmasti toimisi. Palkkiot sinänsä ovat varsin maltilliset. Samaa mieltä olen osakepohjaisesta palkitsemisesta ja sen myötä henkilökohtaisesta sitoutumisesta arvonluontiin omistajille.

Jos katsotaan osaamisalueita, niin Fondian teknologiakulma markkinaan edellyttää ehdottomasti hallituspaikkaa alan osaajalle.

Fondia on asiantuntijaorganisaatio ja toimii lakimarkkinalla niin yhden hallituksen jäsenen tulisi omata kokemusta näiltä osa-alueilta. Mutta mitä lisäarvoa siitä saadaan, että hallituksen jäsenten osaamisessa on paljon päällekkäisyyttä?

Jos Fondia päättäisi aktivoitua yrityskauppojen osalta, varsinkin jos lähdettäisiin tekemään suurempia liikkeitä, niin silloin hallituksesta on pakko löytyä osaamista niistä, vaikka osaamista muuten löytyisikin yrityksen sisältä.

Strategiassa ”No-asshole”-policy on vahvasti esillä, mutta olen aina hieman miettinyt HR-puolen ydinosaamisen merkitystä hallituksissa. Mielestäni nämä asiat kuuluvat johtoryhmän pöydälle. Fondian tilanteessa tämä annettakoon tilapäisesti anteeksi ja on ymmärrettävissä toivon mukaan jo taakse jääneen henkilöstökriisin vuoksi.

Hallituksen ja strategian suhde on hieman paradoksaalinen, koska hyvin laadittu strategia voi johtaa tarpeeseen muokata hallituksen kokoonpanoa ja osaamisen painopisteitä sekä näin ollen tehdä laatijan osaamisen yrityksen ja omistajien näkökulmasta epäkurrantiksi.

8 tykkäystä

Mielenkiinnolla seurailen tämän yhtiön tarinan kehittymistä. Alaa ja isoja kilpailijoita tuntevana, niin en ole uskonut, enkä usko vieläkään oikein tähän konseptiin. Asianajotoimistojen Partnereiden ahneus jää tietyllä tavalla uupumaan ja jos sellaista ahneutta on, niin se on sitten pois osakkeenomistajilta.

Taustoitan vielä sillä, että mielipiteeseeni on vaikuttanut isosti erinäiset esplanadilla majapaikkaansa pitävät johtavat juristit ja corp-finance toimijat.

Toivon tietenkin, että olen väärässä, sillä legal-ala suomessa kaipaisi kovasti uusia tuulia.

10 tykkäystä

Täytyi ostaa to go -kahvi, ja siihenhän sai rahat just ja just myymällä yhden Fondian (kaupankäyntikulujen jälkeen).

Ei vaan yhtiökokouksen jälkeisenä päivänä laidat jäivät lähelle edellispäiväistä, ja tuumin, että ilman muuta kurssi laskee, kunhan sijoittajat havahtuvat osingon irtoamiseen. Joten voisi tehdä salkkushortin ja ottaa sen kiinni pari päivää myöhemmin. Tarjosin ostettavaksi jonkin verran enemmän, mutta joku sitten kävi näykkäisemässä yhden osakkeen.

27 tykkäystä

Fondia Oyj: Liiketoimintakatsaus tammi–maaliskuu 2024

Fondia julkistaa liiketoimintakatsauksen tammi–maaliskuulta 2024 torstaina 25.4.2024 arviolta kello 8.30. Liiketoimintakatsaus ja toimitusjohtajan esityksestä taltioitu video sekä esitysmateriaali ovat saatavilla myöhemmin yhtiön verkkosivuilla täällä.

Sijoittajapuhelu pidetään torstaina 25.4.2024 kello 10.00.

Sijoittajapuhelu pidetään suomeksi ja puheluun voi osallistua verkossa rekisteröitymällä täällä

Sijoittajapuhelussa sama setup kuin viimeksi: Harri kiteyttää aluksi Q1 ja sen jälkeen osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä meikäläisen moderoidessa.

Tervetuloa linjoille!

19 tykkäystä

Kinnunen on antanut ennakkokommenttinsa, kun Fondia julkistaa Q1:nsä torstaina. :slight_smile:

10 tykkäystä

Q1:n liiketoimintakatsaus: https://a.storyblok.com/f/101669/x/286ed04c29/fondia-oyj_liiketoimintakatsaus_q1_2024.pdf

3 tykkäystä

Vähän jäätiin Inderesin ennusteesta. Tuo Ruotsin tilanne näyttää aika kurjalta, kun se vielä ilmeisesti tuli jatkuvan laskutuksen vähenemisestä. Ruotsin ulkopuolella kai homma pyöri ihan hyvin, mutta liikevaihdon 2-numeroinen lasku on kyllä aika synkkää, vaikka olisikin vain 1 kvartaali. Tuolla joudutaan tekemään vielä paljon töitä.

4 tykkäystä

@Tamer_Mohsen tai @Juha_Kinnunen

En varmaankaan ehdi sijoittajapuheluun paikalle, joten jätän kysymykset tänne, josko ne täältä saisi poimittua puheluun.

“Ruotsin ja Baltian markkinassa osa kasvuhaastettamme on epävarman
taloustilanteen lisäksi yhtiömme heikko tunnettuus.”

  1. Oliko Ruotsin markkinassa jotain poikkeuksellisen heikkoa verrattuna muihin marlkinoihin?

  2. Mitä toimenpiteitä tunnettuuden parantamiseksi voi tehdä?

7 tykkäystä

Analyytikon asiantunteva kommentti: “Tästä puuttuu satatonnia”

Tuo Ruotsin heikkous pääsi yllättämään, pitää selvitellä!

20 tykkäystä

Ruotsista kiinnostaa vielä, että vetikö uusien asiakkaiden hankinta yhä, mutta vanhojen asiakkaiden poistuma oli vain vielä paljon enemmän? Vai että poistuma oli lähempänä normaalia, mutta uusia ei saatu juuri lainkaan?

5 tykkäystä

@Juha_Kinnunen on tehnyt uuden yhtiöraportin Fondiasta. :slight_smile: :gem:

Fondian tuloskasvu jäi Q1:llä hieman ennusteistamme, mutta isossa kuvassa yhtiö etenee vakaasti. Ruotsin liikevaihdon selkeä lasku oli negatiivinen yllätys, mutta tätä paikkasi muiden alueiden ennakoitua vahvempi kehitys. Ruotsissakaan asiakkaita ei ole menetetty, vaan kyse on muutaman suuren asiakkaan volyymien väliaikaisesta pudotuksesta. Lievästä värinästä huolimatta sijoitustarina on mielestämme raiteillaan, osakkeen arvostus on edelleen houkutteleva (2024e EV/EBITA 9x) ja kokonaistuotto-odotus erittäin hyvä.

Rapsasta lainattua:

Yhtiön mukaan taloushaasteiden ja kasvaneiden turvallisuusuhkien lisäksi katsauskaudella oli huomionarvoista poikkeuksellisen suuret jännitteet Suomen työmarkkinoilla, joiden vaikutuksia markkinaan on vielä ennenaikaista arvioida. Henkilöstövetoiselle asiantuntijayhtiölle (kuten Fondia) tämä on epävarmuustekijä, mutta emme olisi erityisen huolissamme juristien tilanteesta. Palkka-ja yleistä kustannusinflaatiota luonnollisesti on, mutta tämä on odotettua.


Kommentit vielä:

13 tykkäystä

Almanakka on jälleen kirjoitellut Fondiasta. :slight_smile:

Ruotsin markkinan heikkoutta vielä ihmeteltiin, koska Suomessa menee taloudessa heikommin. Vastattiin, että johtuu yksittäisten yhtiöiden toimista, mutta hyvänä puolena mainitsivat Ruotsin olevan myös toipumassa nopeammin. Eli olisiko siellä jo nähty käännettä parempaan. Muuten näin ei varmaan voisi todeta.

12 tykkäystä

Fondian Ruotsin johtaja jättää yhtiön

10 tykkäystä

Ohessa lyhyt kommentti asiaan liittyen:

10 tykkäystä

Perkele, just olin Fondian laidassa odottelemassa 6,5 hintaan että tulisi osakkeita ja eikös osto-ohjelma julkisteta heti perään. No, ei osteta sitten lisää, kurssi karkasi heti.

17 tykkäystä