Fondia, se erilainen lakifirma

Hyvä, informatiivinen ja ajatuksia herättävä video! @Tomi_Valkeajarvi oli taas tehnyt kotitehtävät hyvin ja kysymykset olivat osuvia. Haastattelua oli miellyttävä seurata.:tophat: Toki myös propsit analyytikolle asiantuntevista vastauksista.

Mietin tuota AI:n käyttöä. Videossa mainittiin, että myFondian malli pohjaa vastauksensa lakimiesten kirjoittamiin teksteihin. Luulisi ihan näin maallikkona, että puhtaan lakitekstin sekä oikeuden päätösten olevan ihan mukavan staattinen alusta tekoälyn kielimalleille? Tosin avoimet lähdekoodit pystyvät niitä varmaan jo analysoimaan maksutta. Olenkohan ymmärtänyt oikein?

Edellisen osarin Q&A:ssa toimari sanoi, että nykyiset henkilöstöresurssit riittävät saavuttamaan liikevaihtotavoitteen. Se kuulostaa lupaavalta kannattavuuden kannalta. Joitain asiakkaita oli menetetty konkurssien sekä säästötoimenpiteiden myötä, mutta tämän voisi kuvitella olevan lyhyen ajan riski. Mistä tästä ikuisesti mörnivästä Hesulimaasta kuitenkaan koskaan tietää. Lyhyen aikavälin vastoinkäymisillä voi toki olla vaikutusta henkilöstöpysyvyyteen, joka on käsittääkseni kriittinen tekijä tälle yhtiölle. Fondia ilmeisesti maksaa vähän pienempää liksaa kuin muut lakifirmat, mutta joillain osakepohjaisilla palkitsemisjärjestelmillä tätä puolta voisi varmaan kompensoida.

Näen ihan mielenkiintoisena tuon Inderesin laskeman 12kk:n 15-20%:n tuottopotentiaalin varsinkin, kun siinä ei ole otettu huomioon potentiaalista arvostuskertoimien nousua, jonka luulisi seuraavan kasvun ja kannattavuuden parantumista. Etenkin kun otetaan vielä huomioon, että jatkuvalaskutteiseen liikevaihtoon perustuva liiketoimintamalli tuo mukanaan mukavasti defensiivisyyttä. Voisi siis kuvitella risk-rewardin olevan ihan hyvä. Älkää nyt kuitenkaan menkö ostelemaan päämärkänä tämän perusteella, kun oma osto-ohjelma on vielä kesken.

Jäin vielä mietiskelemään tuota tekoälyä ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia sekä uhkia. Varmaankin on juurikin niin, kuten videossa mainittiin, että alussa se voi tuoda kannattavuus etuja. Mietin kuitenkin, että jos tällainen jotenkin lyö läpi, niin voisi olettaa, ettei ole kovinkaan kummoinen homma jollekin isolle toimijalle kopioida ja kehittää vastaava palvelu ja ottaa helppo raha pois kuleksimasta.

Laajassa rapsassa oli tällainen kuva:


ja tällainen:

Onkohan mitään käsitystä, että millainen osuus Fondian liikevaihdosta kertyy isommilta asiakkailta? Terveisiä @Tamer_Mohsen ille, kun on ollut puhetta siitä raportoinnista. Olisin myös kiitollinen, jos avainlukuja kuten erilaisia liikevaihdon jakautumisia esitettäisiin myös taulukoissa eikä vain raakan tekstinä. @Thyme tästä jo yllä mainitsikin, mutta repetitio est mater studiorum. Ainakin omat aivot sisäistävät taulukossa ja/tai kuvaajissa esitetyn tiedon nopeammin ja paremmin.

Kirjoitin tämän osaksi muistiin itselleni liittääkseni sen Nordnetin tarjoamaan erinomaiseen muistiinpanopalveluun. Olisin kuitenkin kiitollinen kommenteista tai ainakin toivottavasti muistan kysellä asiasta seuraavan osarin Q&A:ssa, joka toivottavasti jälleen järjestetään.

19 tykkäystä

Täysin oikea huomio ja tuommoisen mallin rakentaminen ei teknisesti ole hankalaa jos/kun käytössä on riittävästi lakitekstejä ja oikeuden päätöksiä formatoituna jollain järjellisellä tavalla. Mallien rakentaminen onnistuisi teknisesti kyllä sinänsä keneltä tahansa. Tuollainen RAG hyödyntävä LLM kannattaa tehdä jos tavoitteena on hakea tietokannasta tietoa, kuten @eesau toisessa ketjussa mainitsi, mutta ihan yhtä hyvin voidaan tehdä staattinen tekoälykielimalli ja rakentaa se osista vaikkapa MoE-tekniikalla.

Mielestäni on väistämätöntä että tekoäly tulee vahvasti osaksi juridiikkaa lähitulevaisuudessa, mutta kysymys on vain siitä, että kuka sen tekee ja kenellä on rahaa käyttää juristeja kielimallin koulutusvaiheessa tuunaamaan vastauksia oikeaan suuntaan, jotta minimoidaan hallusinoinnin riski. En tiedä onko Fondian tekoälymallien kilpailuetu tässä vaiheessa edes oleellinen kysymys, koska jos olet ainoa peluri markkinoilla niin saat koko markkinan haltuusi ja Suomen kokoisessa niche-markkinassa kilpailun syntymisessä voi mennä varsin pitkä aika. Mäkin voisin periaatteessa tehdä oman tekoälylakimiehen avoimia malleja ja julkisesti saatavilla olevaa tietoa hyödyntäen, mutta viitsinkö tai onko aikaa? No ei tietenkään, vaan odotan että joku toinen tekee sen ja laittaa saataville kohtuullista korvausta vastaan :cowboy_hat_face:

Tuskin sinne hirveätä nousuryntäystä on tulossa vaikka mitä sanoisit. Tätä 15-20% tuottopotentiaalia onkin saanut jo odotella muutaman vuoden ajan :smiley:

Onko @Mikael_Rautanen vielä mukana keississä?

19 tykkäystä

Tuo 15-20% potentiaali on helppo saada tällä scenaariolla (A).

Markkinan mielipide lienee tämä scenaario (B):

Paljonko annetaan painoarvoa scenaariolle A ja paljonko B:lle. Se onkin se hyvä kysymys. Kuten Eka nostikin niin A:n osalta tölkkiä on potkittu (ainakin jos kurssia tuijottaa). Pinnan alla minusta kuitenkin valmius kohti A scenaariota on kokoajan parantunut.

12 tykkäystä

Varmaan jälleen huonosti asettelin sanojani, mutta minun pointti oli oikeastaan vain se, että pohjalla on Fondian sisäinen tietokanta - eikä siis mikään internetin ihmeellisestä maailmasta vastauksia etsivä. Eli kun maallikko voi ajatella, että minähän saan kaiken ChatGPT:n kautta niin mikäpä tuossa on, mutta bullshit sisään ja samaa ulos. Lakitekstejä kai pystyy avoimet lähdekoodit analysoimaan, mutta kai se on hyvä, että on materiaalia myös soveltamisesta eri tilanteisiin.

Te voitte sitten fiksumpina keskustella noista nyansseista asiaan, minulla ei ole lisäarvoa siihen tarjota.

Juu. Eihän tämä putkeen ole mennyt, mutta ehkä tässä nyt pikkuisen pitää Hesulimaan yleistäkin kehitystä peilata. Jos on Helsingin pörssin asiantuntijayhtiö niin aika heikkoa on tainnut olla tuolla ajanjaksolla, jopa Gofore on painanut kolme vuotta käytännössä paikoillaan. Fondialla on jatkuvasti suhteellisen isot osingot rullanneet, niin ei tämä nyt suurin luuseri ole ollut historian monimaisista ongelmista huolimatta. Viimeksi taisi olla keskustelut tyyliin, ettei tämä liiketoiminta käänny koskaan ja @Pohjolan_Eka taisi nimetä Fondian lakialan Lehdoksi. Ei se nyt ihan niinkään tainnut mennä.

Heikosta träkistä huolimatta olen luottavainen tulevasta, mutta ennustaminen on vaikeaa - erityisesti tulevaisuuden. Mutta katsotaan taas vuoden päästä uudelleen :+1:

Edit: korjasin pahimpia typoja

35 tykkäystä

Pohdiskelen tässä vain itsekseni mikä tällaisen tietokannan todellinen hyöty lopulta on. Lakiteksti on sen verran kapulakielistä ja pikkutarkkaa, jotta se siis on varmasti oikeudellisessa mielessä validia, että kuvittelisin ihmistyön korvaamisen olevan verrattain hankalaa. Siis ainakin silloin, kun pitää tuottaa tekstiä

Ehkä tuollaiset tietokannat nopeuttavat tiedonetsintää ja tätä kautta parantavat tuottavuutta

5 tykkäystä

Et asetellut, enkä viitannut tekstissäni sinun sanomisiin vaan yritin vain pohdinnoissani kehittää omaa vajavaista ymmärrystä tekoälystä.

Paljon tässä ehtikin jo yhdessä illassa ja aamuna oppia tuolta tekoälyketjusta.

Testasin tuota Fondian AI-layweria jollain yksinkertaisilla kysymyksillä kuluttajansuojasta sekä irtisanomisajasta, kun en mitään järkevämpää tai spesifimpää keksinyt. Toistin saman harjoitiksen OpenAI:lla. Fondialta sai hieman yksityiskohtaisemman vastauksen. Tosin lähteitä ei ollut. Lisäksi AI-laywer kertoi avoimesti, jos ei tiennyt vastausta ja pyysi ottamaan yhteyttä lakimiehiin.

Mitä taas tulee Ekan mörnimismanailuihin, niin kyllähän tässä keississä olisi tarkoitus haistella, josko firma olisi saatu nyt parempaan kuntoon johdon vaihtumisen myötä. Ainakin asiakas- sekä työntekijätyytyväisyyden kehitys puoltaisi sitä seikkaa. Mutta mistä näistä kusetusmarkkinoista ja kriisestä saatana tietää, kun mitä tahansa ostaa niin paskaa se silti vielä tuntuu olevan.

15 tykkäystä

Joo, ei tämä noussut mutta ei myöskään laskenut, eli kultainen keskitie taisi lopulta olla oikea. Olen vieläkin sitä mieltä että kyllä lakialalla pitäisi pystyä tekemään paremmin ja enemmän rahaa kuin Fondian nykytaso, mutta kyllähän näin vakaalla liiketoiminnalla ja kurssitasolla yhdistettynä osinkoihin voitaisiin kevyesti perustella alhaisempi WACC, kuin mitä analyysissä käytetty 10,2 % ja sitä kautta käypä arvo vaikka sinne 10 euron tuntumaan. Eri asia tietty että innostuuko kukaan ostamaan firmaa ja purkautuuko tämä teoreettinen aliarvostus vielä vuosiin, kun firmalla on pitkä historia mörnimisestä, eikä kasvu ole kovinkaan kummoinen.

21 tykkäystä

Fondian osakkeen likviditeetti on niin huono, että merkittävän position rakentaminen kestää todella pitkään jos ostaa laidasta puhkomatta niitä. Firman omien ostotkin oli talvella luokkaa nyt alle pari tonnia päivässä kun likviditeetti ei antanut isompaan saumaa.

Eikä tämä tosiaan ole muihin Pölhexin First North-yhtiöihin verrattuna menestynyt viimeisen muutaman vuoden aikana mitenkään huonosti, vaikka haasteita ja välillä surkeatakin suoritusta on ollut. Monet muut ovat sukeltaneet vauhdilla, tämä pötköttää sentään vaakatasossa osinkoja maksellen.

15 tykkäystä

Toki olen :+1: kärsivällisesti kyydissä, minulla on aikaa odottaa

25 tykkäystä

Tuoreimmat omistusmuutokset: Suurimmat osakkeenomistajat | Fondia sijoittajille

Suurimpana muutoksena listalla näkyvistä Sr eQ Pohjoismaat Pienyhtiö-rahasto on myynyt melkein kaikki osakkeensa, lähes 20 000 kpl. Se on kuukauden vaihdosta melkoisen suuri osa, nopeasti katsomalla melkein puolet. Siihen nähden kurssi ei ole paljoa laskenut, vaikka Fondian omien osakkeiden osto-ohjelma päättyi.

Karokin on vähentänyt… 1 osakkeen. Miksiköhän :smiley:

16 tykkäystä

Vaikka tämä on tältä vuodelta myöhäistä, niin ensi vuotta ajatellen haastaisin Fondian omistajia harkitsemaan kriittisesti Fondian hallituksen kokoa (1+5) ja että onko heille maksetut palkkiot kohtuullisia. Tällä hetkellä Fondian tekemästä tuloksesta valuu näihin palkkioihin noin kymmenesosa ja se on mielestäni liikaa.

Yhtiökokous päätti, että hallituksen jäsenille maksetaan seuraavat palkkiot: hallituksen puheenjohtajalle 3 500 euroa kuukaudessa ja hallituksen muille jäsenille kullekin 2 000 euroa kuukaudessa.

Omasta mielestäni Fondia pärjäisi hyvin puolet pienemmällä hallituksella ja mielestäni palkkiot ovat varsin suuria. Fondian säännöt myös mahdollistavat tämän. Toki osaavalle ja yhtiölle lisäarvoa tuovalle hallitukselle kuuluu työstään palkkio.

Lisäksi haluaisin että hallituksen palkkio maksettaisiin ainakin osin Fondian osakkeina, mikä lisäisi hallituksen sitoutumista Fondian menestykseen.

Kritisoin jo pari vuotta sitten kun hallitusta kasvatettiin entisestään, vieläpä etäkokousaikana, nykyiseen mittaansa.

21 tykkäystä

Jos tietäisit pörssiyhtiön hallituksen jäseneltä vaadittavan työpanoksen ja riskin, mikä rooliin liittyy, tokkopa lähtisit 2000e/kk korvauksella siihen tehtävään.

1 tykkäys

Kerro ihmeessä hieman enemmän minkä verran tuossa on hommaa ja riskiä. Vaikea kuvitella tuollaisessa Fondian kokoisessa pörssin nakkikioskissa että sitä työtä niin hirveästi olisi, kun aivan sivutoiminen homma tuo on puheenjohtajalle, rivijäsenestä puhumattakaan.

Ja aika pahasti saa hallituksessa ryssiä että siitä mihinkään käytännön vastuuseen saa, etenkään yksittäistä jäsentä. Että pestin riskisyydestäkin voi olla montaa mieltä.

13 tykkäystä

Kuvitelmat on kuvitelmia ja todellisuus on toinen. Jos sulla on pätevyyttä ja kysyntää pörssiyhtiön hallitukseen - olkoon nakkikiska tai nakkitehdas, puhutaan yleensä tyypeistä, joilla riskittömissä palkkahommissa liksa alkaa vähintään kakkosella kuukaudessa ja vuodessa. Jos otat hallituspestin vastaan 2k/kk ja käpälään jää 10k verojen jälkeen vuodessa, onko se riskin arvoista? Kannattaa kattoo osakeyhtiölakia ja hallituksen vastuuta, jos tarjouksia tulee… ja vastaajat voi sit nostaa käden pystyyn jos kokemusasiantuntemusta on, täällä on.

Tiedän kyllä, ja voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi Fondian hallitukseen jos tarve tulee vaikka pienemmälläkin palkkiolla. Mitään valtavaa paloa minulla ei sellaiseen ole, mutta haluaisin pitää sijoituksistani hyvää huolta.

Oma osakeomistus on enemmän kuin suurimmalla osalla hallituksen jäsenistä. En näe että sellaiset hallituksen jäsenet joilla ei ole omaa omistusta työskentelisivät lähtökohtaisesti yhtä paljon yhtiön hyväksi kuin sellaiset joilla on omaa nahkaa pelissä.

Hallituksen palkkiot ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2016, vaikka liikevaihto onkin lähinnä polkenut paikoillaan. Halusin tällä ulostulolla nyt nostaa esiin sen, että vaikka yhtiön tulos on madellut menemään vuosikausia niin hallituksen kulut ovat lisääntyneet voimakkaasti.

19 tykkäystä

Samaa mieltä siitä, ettei hallituksessa ole uskottava ilman omaa nahkaa pelissä. Palkkiot osakkeina ja omaa rahaa peliin.

1 tykkäys

Monesti noita hallitus”ammattilaisia” kun katsoo, niin heillä on kenties päätoiminen palkkatyö tai sitten siitä on jo eläköidytty. Hallituspaikkojakaan harvoin on vain se yksi, vaan useampia. Kun niitä on useita niin herää väkisin kysymys kuinka paljon eforttia yksittäisen firman hallitustyöskentelyyn tuossa tilanteessa pistetään, etenkin jos ei ole edes osakkeenomistajan insentiiviä saada firman koneesta paras irti…

Riskipuoltakaan et oikein avannut. Kaikkea voi aina sattua, mutta en edellisen viestisikään jälkeen ymmärrä että mikä se riskiaspekti on mitä alleviivaat?

4 tykkäystä

Jos asia aidosti kiinnostaa, kannattaa suorittaa HHJ-tutkinto ja miettiä sen jälkeen onko se homma itselle ja riskin väärti. En mä ala lakifirman osakkeenomistajille osakeyhtiölakia opettamaan, mutta lupaan privaatisti sparrata vaikkapa oluen ääressä jokaista, jolle pörssiyhtiön hallituspestiä tarjotaan.

2 tykkäystä

Hallituksen kokoa olen myös itse ihmetellyt, pienemmällä fokusoituneella kokoonpanolla homma varmasti toimisi. Palkkiot sinänsä ovat varsin maltilliset. Samaa mieltä olen osakepohjaisesta palkitsemisesta ja sen myötä henkilökohtaisesta sitoutumisesta arvonluontiin omistajille.

Jos katsotaan osaamisalueita, niin Fondian teknologiakulma markkinaan edellyttää ehdottomasti hallituspaikkaa alan osaajalle.

Fondia on asiantuntijaorganisaatio ja toimii lakimarkkinalla niin yhden hallituksen jäsenen tulisi omata kokemusta näiltä osa-alueilta. Mutta mitä lisäarvoa siitä saadaan, että hallituksen jäsenten osaamisessa on paljon päällekkäisyyttä?

Jos Fondia päättäisi aktivoitua yrityskauppojen osalta, varsinkin jos lähdettäisiin tekemään suurempia liikkeitä, niin silloin hallituksesta on pakko löytyä osaamista niistä, vaikka osaamista muuten löytyisikin yrityksen sisältä.

Strategiassa ”No-asshole”-policy on vahvasti esillä, mutta olen aina hieman miettinyt HR-puolen ydinosaamisen merkitystä hallituksissa. Mielestäni nämä asiat kuuluvat johtoryhmän pöydälle. Fondian tilanteessa tämä annettakoon tilapäisesti anteeksi ja on ymmärrettävissä toivon mukaan jo taakse jääneen henkilöstökriisin vuoksi.

Hallituksen ja strategian suhde on hieman paradoksaalinen, koska hyvin laadittu strategia voi johtaa tarpeeseen muokata hallituksen kokoonpanoa ja osaamisen painopisteitä sekä näin ollen tehdä laatijan osaamisen yrityksen ja omistajien näkökulmasta epäkurrantiksi.

8 tykkäystä

Mielenkiinnolla seurailen tämän yhtiön tarinan kehittymistä. Alaa ja isoja kilpailijoita tuntevana, niin en ole uskonut, enkä usko vieläkään oikein tähän konseptiin. Asianajotoimistojen Partnereiden ahneus jää tietyllä tavalla uupumaan ja jos sellaista ahneutta on, niin se on sitten pois osakkeenomistajilta.

Taustoitan vielä sillä, että mielipiteeseeni on vaikuttanut isosti erinäiset esplanadilla majapaikkaansa pitävät johtavat juristit ja corp-finance toimijat.

Toivon tietenkin, että olen väärässä, sillä legal-ala suomessa kaipaisi kovasti uusia tuulia.

10 tykkäystä