Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Onkos ostajakandit näiden alhaisten BKT-maiden sisällä vähän niin kuin kortilla? Eli 385 miltsiä ei vaan tahdo Latvian seuduilta löytyä??

Masse-setä, FA, olikohan ihan tyhmä kyssäri? :cold_face:

Tässä pitää nyt muistaa, että Fortum on myymässä nimenomaan kaukolämpöliiketoimintoja, joiden vain ikäänkuin sivutuotoksena tulee mukana myös näitä voimalaitoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että voimalaitosten lisäksi vähintään yhtä tärkeää liiketoimintojen hinnanmuodostuksessa on se mihin hintaan ja minkälaisilla sopimuksilla kaukolämpöä kullakin alueella myydään loppukäyttäjille, ja miltä kyseisen alueen kaukolämpöliiketoiminnan kasvu tai pienentyminen näyttää. Näissä voi olla isojakin eroja eri alueilla, eikä esimerkiksi mahdollisista kaupunkien kanssa tehdyistä erityisehdoista (esim hinnanmuutosrajoitukset) ole meillä sijoittajilla mitään tietoa. Sähköenergian hinta kertoo toki jotain laitosten kannattavuudesta, mutta tärkeämpää on tosiaan kaukolämmöstä saatava hinta ja sen katteen ennustettavuus. Suomessa kaukolämmön hintaa on helppo muuttaa jos kustannukset muuttuu, eli kate on ennustettavaa, kaikissa maissa asia ei ole yhtä suoraviivaista.

Se mitä yritän tässä sanoa on se, että Latviassa oleva tismalleen samanlainen kaukolämmöntuotantolaitos voi olla ostajan silmissä hyvinkin eri arvoinen kuin Järvenpäässä sijaitseva laitos, vaikka laitosten investointikustannus olisi eurolleen sama. Liiketoiminnan käyttökate on se luku mitä kannattaa katsoa, ja yrittää hiha-arviolla miettiä että minkälaisia kertoimia missäkin maassa ollaan valmiita liiketoiminnoista maksamaan. Tähänkin liittyy sitten paljon epävarmoja muuttujia jotka vaikuttavat myyntihintoihin voimakkaasti.

Merkittävistä euromääristä kuitenkin varmasti puhutaan joka tapauksessa kun Puolan ja Baltian liiketoimintoja myydään, hintaa on kuitenkin vaikea luotettavasti arvioida etukäteen.

9 tykkäystä

Eihän ostajan ole pakko olla Latvian seudulta.

1 tykkäys

Päästöoikeuksien nousseet hinnat eivät vaikuttane Fortumiin:

5 tykkäystä

https://valtioneuvosto.fi/-/1410877/lakiluonnos-energian-alkuperatakuista-lausunnolle-muutos-parantaa-asiakkaan-mahdollisuuksia-varmistaa-ostamansa-energian-alkupera

Vanha ohjeistus:

Lakimuutos perustuu uusiutuvan energian direktiiviin (RED II) ja jäsenmaidaiden pitää ottaa kansalliset säädökset käyttöön 30.6.2021 mennessä.

Nykyisin alkuperätakuu vaaditaan sähkön myyjiltä, jotka myyvät tai markkinoivat sähköä uusiutuvana. Lakiehdotuksen mukaan alkuperätakuu vaadittaisiin jatkossa myös uusiutuvaa kaasua ja vetyä myyviltä ja markkinoivilta toimijoilta sekä vastaavasti uusiutuvan lämmityksen ja jäähdytyksen toimijoilta. Alkuperätakuuta ei vaadittaisi, jos energiaa ei myytäisi ja markkinoitaisi uusiutuvana.

Lisäksi lakiluonnoksessa esitetään, että ydinvoimalla tuotetun sähkön myyjiltä vaadittaisiin alkuperä-takuu, jos ne myisivät ja markkinoisivat sähköä nimenomaan ydinvoimalla tuotettuna ja samoin alkuperätakuu vaadittaisiin lämmityksen ja jäähdytyksen myyjiltä, jotka myisivät ja markkinoisivat hukkalämpöä- tai kylmää hukkalämpönä- tai kylmänä. Ydinvoimalla tuotetun sähkön sekä hukkalämmön ja -kylmän alkuperätakuille on nähty tarve, koska myös nämä energiamuodot ovat asiakkaiden kannalta kiinnostavia alhaisten päästöjensä takia.

Kokonaisuutena RED II on kuitenkin huomattavasti laajempi. RED II luvitustyöryhmän asiakirjat löytyvät TEM:in hankesivuilta:
https://tem.fi/hankesivu?tunnus=TEM069:00/2019

1 tykkäys

klo 13.00 alkaen tulee EU:n vetystrategiaa ulos… meanwhile KL kirjoitus antaa ihan mukiin menevän yleiskatsauksen vedyn rooliin energiamarkkinoilla

18 tykkäystä

Tulikos tuossa muuten vastaus myös siihen miksi Buffet on käynyt maakaasuostoksilla? “Vetyä saaadaan ottamalla hiiliatomi pois maakaasusta tai…”

1 tykkäys

Käsittääkseni Buffett osti vain siirtotoimintaa, mutta korjatkaa jos olen väärässä…

2 tykkäystä

Lähtökohtaisesti nousevat päästöoikeudet ovat Fortumille aina vahvasti positiivinen asia. Nyt näyttää sähkömarkkina kuitenkin olevan sen verran “rikki” erittäin hyvän vesitilanteen vuoksi, että sähköjohdannaiset eivät ole reagoineet normaalilla tavalla päästöoikeuksien nousuun.

Tämä on normaali vaikkakin täysin epärationaalinen toimintatapa sähkömarkkinalla. Tämän hetken vesitilanteella ei ole oikeasti mitään vaikutusta esimerkiksi vuoden 2022 sähkön hintaan (koska vesitilanne kerkeää tässä välissä muuttumaan vielä moneen kertaan), mutta tämän hetken vesitilanne kuitenkin pörssissä vaikuttaa vuoden 2022 johdannaishintaan. Tämä epärationaalisuus korjautuu sitten aikanaan kun nähdään seuraava normaalia kuivempi jakso, se voi tulla elokuussa, loppuvuonna, ensi vuonna tai jos oikein hulluksi sää menee niin sitä seuraavana vuonna. Joskus se kuiva jakso kyllä tulee, se on varmaa, ja sitten taas korkeat päästöoikeuksien hinnat palaavat yhdeksi voimakkaaksi hinta-ajuriksi sekä spot että johdannaishintoihin.

11 tykkäystä

Kai putken ja varantoja molempia.

1 tykkäys

Päästökaupan hinnanmäärityksessä poliittiset päätökset ovat merkittävin hinta-ajuri kun tarkastellaan päästökauppakausia. Markkinat on luotu poliittisilla päätöksillä ja markkinamekanismi voi toimia ainoastaan asetettujen rajojen sisällä. Normaalit markkinamekanismit, taloudellinen aktiviteetti, vesivarannot, tuotantotavat jne nousevat esiin lyhyemmällä perspektiivillä mikä on mielestäni hieman perverssi ominaisuus markkinoille. Nykyinen kausi on juuri päättymässä ja uusi kausi alkaa 2021 jonka aikana MSR:ään siirrettävien oikeuksien sekä kokonaispäästöjen määrä alene vuosittain. Nykyisellä kaudella vuosittainen vähennys oli 1,74% ja uusi on muistaakseni 2,2% jonka lisäksi tulee muitakin tiukennuksia.

Suurimmat “epävarmuuskohdat” ovat juuri päästökauppakausien vaihdoksia edeltävät jaksot jolloin ei ole vielä täyttä varmuutta uusista pelisäännöistä.

On mielenkiintoista katsoa miten uuden päästökauppakauden alku lähtee käyntiin kun tähän ajan jaksoon osuvat suuret elvytyspaketit, strategiamuutokset sekä kiihtyvä murros energiasektorilla sekä tietenkin sitä, miten tämä kaikki vaikuttaa Fortumiin.

8 tykkäystä

Kaasun osuus energian lähteenä kasvaa Jenkeissä. Buffet luonnollisesti tarttuu tähän. Siirtokapasiteettia tarvitaan riippumatta siitä, mistä kaasusta on kyse. Mukava huomata, että Buffet on tässä samaa mieltä kuin Uniper.

8 tykkäystä

Kyllä ukko osti koko paletin :slightly_smiling_face:. Ja mikä parasta niin samassa tuli terminaalit se on se juttu tuossa touhussa :wink:

11 tykkäystä

Ei se kyllä ostanut muuta kuin siirtolinjoja sekä 900 miljardia kuutiojalkaa kaasuvarantoja, ei koko Dominion Energyä jonka markkina-arvokin on 6 kertaa enemmän kuin tämän kaupan.

4 tykkäystä

Mä en oo enää ihan varma onko Buffett ihan järjissään näillä vanhoilla päivilläällään. Ihmettelin jo maaliskuussa, että miksi mitään ei tapahdu. Nyt ihmettelen vielä enemmän. Olkoon kuka tai mikä hyvänsä sijoitusguru niin jäi sadat miljoonat saamatta vetkuttelulla tällä kertaa.

3 tykkäystä

On hyvä muistaa, ettei Buffetin positioita ostella enää tuosta noin vaan laidasta. Toki olisivathan he voineet täydentää pörssiomistuksiaan maltillisesti.

Instituutioiden väliset blokkikaupat taas tapahtuvat hitaasti, vaikka Warrenilla olisikin käteistä lapioida suoraan tilille. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä millaisessa skenaariossa Warren ja Charlie painaisivat All-in. Mahtaako herroilla päivät riittää sellaiseen skenaarioon?

OT:t sikseen ja koitetaan kontribuoida jotain Fortumiin liittyvää:
Tätä palstaa seuraaville ei varmasti tule yllätyksenä, että energia-ala on nyt valtavassa murroksessa kahdelta kantilta katsottuna:

  1. Fossiiliset menettävät merkitystään kehittyneissä maissa (USA kahtia jakautunut). Eurooppa etunenässä siirtyy maa- ja biokaasun kautta uusiutuviin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan. Kivihiili siirtyy asteittain varavoimaksi. Ydinvoima tulee säilyttämään nähdäkseni paikkansa energia mixissä.

  2. Toinen vähemmälle jäänyt näkökulma on energiatuotannon siirtyminen keskitetystä hajaantuneeseen. Isojen patojen, polttolaitosten ja ydinvoimaloiden tilalle tulee paletti, jossa käyttäjä itse tuottaa (osan) tarvitsemansa energian maalämmöllä, lämpöpumpuin, aurinko- ja tuulivoimaloin jne. Suurvoimalat palvelevat ruuhkahuippuja, tuotantosuvantoja ja energiaraskasta teollisuutta.

  3. Myös energian käyttömuodot tulevat hajaantumaan entisestään. Uusiutuvien tuotantohuipuissa on kyettävä varastoimaan energiaa kulutushuippujen tasaamiseen. Tässä on ilmeisesti Power2X-malli kovaa valuuttaa.

Kaiken tämän mullistuksen keskellä Fortum tavoittaa mielestäni kuluttajat ja kansalaiset aika huonosti. Neste on ideoinut omalaatuisen kinkkurasvan tankkaus-kampanjansa, jolla pääsee uutisiin vuodesta toiseen, vaikka käytännön merkitys on yksi hiekanjyvä autiomaassa. Viime- ja edelliskesänä oli tosin laulun voimalla liikkuva sähköauto ainakin Ruisrockissa, mutta firman imago kaipaisi ehdottomasti kirkastamista.

7 tykkäystä

Hyvä huomio. Tämä varmaan osittain tietoista valintaakin siltä osin että mikäli Fortum pitäisi erityisen tärkeänä kontaktoitumista henkilöasiakkaisiin, heidän pitäisi miettiä koko tuotepakettia ja strategiaa uusiksi.

Nykyisellään heillä on kotitalouksille tarjolla lähinnä sähkösopimuksia, niiden kauppaamiseen panostaminen ja aktiivinen hintakilpailu ei välttämättä olisi erityisen kannattavaa bisnestä. Näiden lisäksi fortum näyttää mainostavan aurinkosähköjärjestelmiä omakotitaloihin, marginaalista nappikauppaa varmaan tämäkin isolle kankealle yhtiöllö pienten notkeiden kanssa kilpaillessa. Pientalojen kaukolämpöliittymät on melko kannattamatonta bisnestä.

Sen verran mitä olen b2b puolella ollut energiayhtiöiden kanssa tekemisissä niin ainakin kaukolämpö/jäähdytysasioissa Fortum vaikuttanut oikein notkealta, aktiiviselta ja hyvällä sykkeellä toimivalta toimijalta pk seudun kilpailijoihin nähden (verrokkiryhmä kyllä sellainen minkä päihittäminen ei paljoa vaadi).

2 tykkäystä

Rönsyjä myyty taas pois:

Lowell ostaa Fortumin norjalaisen luotonhallintayhtiön

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/84dd53ee-f390-4e99-a6d7-5f3cf7135e35

"Luotonhallintayhtiö Lowell ostaa Fortumin norjalaisen luotonhallintayhtiön Solvencia AS:n. Solvencialla on 75 työntekijää, jotka siirtyvät Lowellille vanhoina työntekijöinä. Kauppahintaa ei julkistettu.

Kaupan myötä myös Fortumin sähkönmyynnin perintä Pohjoismaissa siirtyy palvelusopimuksella Lowellille."

8 tykkäystä

Fortum myy Lowellille 75 henkilöä työllistävän perintäyhtiönsä Norjassa. Kauppahinnan suuruusluokka lienee 10 miljoonaa euroa. (Lähde: Lowellin tiedote)

2 tykkäystä