Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Minimivero olisi ilmeisesti 15 % ja esim. Irlannissa yhteisövero on 12,5 %. Suomessa yhteisövero on 20 %, joten pidemmällä aikavälillä Suomeen voi kohdistua painetta laskea veroa lähemmäksi yleistä minimiä. Tuskin näillä asioilla on kovin suurta merkitystä Fortumin tuloksen kannalta.

5 tykkäystä

OPn aamurapsa;

"Vuodenvaihde avaa uuden
mahdollisuuden Fortumin Uniper-
omistuksessa

Lähestyvä vuodenvaihde muuttaa, ainakin teknisesti, Fortumin (LISÄÄ)
mahdollisuusvalikoimaa suhteessa tytäryhtiö Uniperiin. Tämä siksi, että
hankkiessaan noin 20 prosentin omistusosuuden Uniperista kahdelta sijoitusyhtiöltä lokakuussa 2019, Fortum sitoutui olemaan tekemättä Saksan lainsäädännön mukaista määräysvaltasopimusta (domination and/or profit and loss transfer agreement, DPLTA) Uniperin kanssa tai olemaan lunastamatta vähemmistöosakkeita ainakaan seuraavaan kahteen vuoteen. Oheinen sitoumus
päättyy käsityksemme mukaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Fortum omistaa tällä hetkellä noin 76 prosenttia Uniperista ja Uniper konsolidoidaan tytäryhtiönä Fortumin tulokseen ja taseeseen. Fortum ei ole viime neljännesten aikana ostanut lisää Uniperin osakkeita markkinoilta. Uniperin tämänhetkisellä
osakekurssilla (42,11 euroa) laskettuna vähemmistöosakkaiden hallussa olevien
osakkeiden kokonaisarvo on laskelmiemme mukaan noin 3,7 miljardia euroa.
Vähemmistöosakkaiden lunastuksen vaikutus Fortumin osakekohtaiseen tulokseen
(EPS) olisi ennusteidemme mukaan noin 0,16 euroa positiivinen. Fortum on kuluvan
vuoden aikana todennut säännöllisissä analyytikko- ja sijoittajatapaamisissaan, että
sillä on useita eri vaihtoehtoja Uniper-omistuksen arvon kehittämiseksi ja Fortumin
ja Uniperin integraation syventämiseksi."

16 tykkäystä

4,17€ per Fortumin osake ja vielä preemio päälle.

P/E 26 ja preemion takia vielä kalliimpi, samalla kun Fortumin oma P/E 17 luokkaa.

Taitaa jäädä vähemmistö ostamatta näillä hinnoilla.

Vai onko Uniperin osakkeessa kolmasosa laskuvaraa?

2 tykkäystä

Vai Fortumin hinnassa +50% nousuvaraa :wink:?

10 tykkäystä
18 tykkäystä

Tämä lienee hyvä uutinen Fortumille, Wärtsilälle ja Suomen kansantaloudelle.

Alkperäinen lähde: Brussels proposes green label for nuclear and natural gas ja EU drafts plan to label gas and nuclear investments as green | Reuters

The draft taxonomy text says nuclear power should be considered a sustainable economic activity as long as EU countries that host power stations can safely dispose of toxic waste and meet a criteria to cause “no significant harm” to the environment. The construction of new nuclear plants will be recognised as green for permits granted until 2045, says the text.

Natural gas investment is also included in the green label as a “transitional” energy but must meet a more detailed set of conditions, including producing emissions less than 270g of CO2 per kilowatt and if it is replacing traditional fossil fuels such as coal generation.

Onkohan ydinjätteen loppusijoitusta ratkaistu ympäristölle turvallisesti missään muualla kuin Suomessa Eurajoen Onkalossa.

34 tykkäystä

Venäjällä ihmetellään mm. Fortumin tuulivoimasähkön kilpailukykyistä hintaa.

Uusiutuva energia on lyömässä itsensä läpi itänaapurissa. Esim. Fortum rakensi viime vuonna yhteistyöyrityksensä kanssa kolmisenkymmentä ”tuulivoima-asemaa” ja lisää on tulossa.

Silmien pyörittelyä tuntuu tosiaan herättävän tuulisähkön hinta, joka on nyt Venäjän perinteisten energiatuotantotapojen kanssa samoissa lukemissa ja menossa allekin.

Ei kovin montaa hetkeä sitten törmäsi vielä itäisiin näkemyksiin, että mitäköhän tuosta propellien pyörityksestä tulee. Ja nyt kun potkurisähkön hintakin alkaa ohittaa muut tuotantomuodot, niin jopa pientä viherbuumia ilmassa. Ja erityisesti kasvumahdollisuudet hyvät.

Kiva lukea tällaisesta, kun muuten idästä päin pitkälti synkkää uutista.

37 tykkäystä

FORTUM OYJ SISÄPIIRITIETO 4.1.2022 KLO 21.15

Syksyn ja alkutalven voimakas hyödykemarkkinoiden heilunta ja ennätyskorkeat kaasun sekä sähkön hinnat ovat kasvattaneet eurooppalaisten markkinatoimijoiden vakuusvaatimuksia. Fortumin tytäryhtiö Uniper suojaa omaisuuseriin liittyviä hyödykepositioitaan myyntitermiineillä, joihin vastapuolet usein edellyttävät vakuuksia. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, termiinien markkina-arvo laskee kasvattaen vastaavasti Uniperilta vaadittuja vakuusmaksuja. Vakuudet palautuvat Uniperille, kun kaasun ja sähkön myyntisopimukset erääntyvät tai markkinahinnat laskevat.

Varautuakseen heilunnan jatkumiseen hyödykemarkkinoilla ja merkittäviin hintojen nousuun, Uniper on ryhtynyt varotoimiin turvatakseen lisää likviditeettiä ja taloudellista joustavuutta ensisijaisesti talvikaudelle:

  • Fortum on myöntänyt Uniperille enintään 8 miljardin euron suuruisen konsernin sisäisen rahoituksen tavanomaisin markkinaehdoin. Rahoitusjärjestely koostuu kahdesta osasta: osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on tähän mennessä hyödyntänyt osan rahoituksesta.

  • Uniper on nostanut yhtiön nykyiset 1,8 miljardin euron valmiusluotot kokonaisuudessaan.

  • Uniper on sopinut Saksan valtion omistaman KfW Bankin kanssa enintään 2 miljardin euron lyhytaikaisesta valmiusluotosta. Valmiusluottoa ei ole tähän mennessä käytetty.

Vuoden 2021 aikana kaasun hinta nousi enimmillään 1 000 prosenttia. Sekä kaasun että sähkön hinnat olivat joulukuussa ennätyskorkealla. Poikkeuksellisissa markkinaolosuhteissa Uniper haluaa varmistaa luotettavat toimitukset asiakkailleen ja sitoumustensa noudattamisen.

Uniper on tänään julkistanut toimenpiteistään ad hoc -pörssitiedotteen. Tiedote on saatavilla yhtiön internetsivuilla.

https://ir.uniper.energy/websites/uniper/English/5100/news-details.html?newsID=2182982

16 tykkäystä

Osaako joku suomentaa vaikutuksia Fortumin osakkeeseen? Ilmeisesti ei ainakaan positiivinen?

Vaikutus on neutraali ja menee samaan sarjaan Uniperin Q3 kirjanpidollisten suojaustappioiden kanssa. Uniperin tai Fortumin tulokseen näillä ei ole vaikutusta, kunhan voimalaitokset ja kaasuvarastot saadaan pidettyä pyörimässä suunnitelmien mukaisesti (kirjanpidolliset suojaustappiot muuttuvat ihan oikeiksi tappioiksi jos futuureilla myytyä sähköä tai kaasua ei saadakaan tuotettua/toimitettua).

Toki jotain pieniä tuloja Fortum näistä rahoitusjärjestelyistä saa, ja vaikka pienetkin marginaalit muodostaa isoja euroja kun pääomat ovat näin valtavia, niin taitaa silti jäädä pilkuntakaisiksi asioiksi.

Se on toki selvää, että hyvin poikkeuksellista markkinatilannetta tämäkin ilmoitus kuvastaa. Poikkeuksellisessa markkinatilanteessa riskit nostavat päätään, ja Juhankin mainitsemat mahdolliset vastapuoliriskit voisivat realisoituessaan aiheuttaa todella messeviä turskia. Eli sinänsä markkina voi uutisen tulkita negatiivisesti, vaikka suoraa vaikutusta tulokseen ei olekaan.

15 tykkäystä

Kyseessä ikään kuin siltarahoitus, jota Uniper mahdollisesti lähitulevaisuudessa tarvitsee johdannaistensa kasvaneisiin vakuusvaatimuksiin.

Rahoituksesta koitunee jonkinlaisia kuluja Uniperille, mutta koska Fortum vastaa suurimmasta rahoituspotista sen vaikutus lienee mitätön.

Ongelmia syntyisi jos vakuusvaateita ei pystyttäisi täyttämään. Riippuu tietysti johdannaissopimuksista millaisista ongelmista olisi kyse.

4 tykkäystä

Analyytikon kommentit eiliseen Uniper-uutisointiin liittyen. :point_down:

5 tykkäystä

Onko sinulla @Juha_Kinnunen näkemystä siitä löytyykö Uniperilta kilpailijoita, joiden rahoituksen saanti on epävarmaa?

Yritän hahmottaa voiko tämä poikkeuksellinen markkinatilanne muuttaa jotenkin kilpailutilannetta Euroopassa.

7 tykkäystä

Ohessa mielenkiintoinen katsaus Uniperin ja kaasumarkkinoiden sylissä olevasta tilanteesta. Pääkohtia vapaasti käännettynä:

-Britanniassa jo 60 energiafirmaa polvillaan tilanteen takia
-Saksastakin voi hävitä tusinoittain alan yrityksiä
-EON:in eli toisen ison energiapuulaakin pomo suorastaan toivottaa rahoitusongelmat tervetulleeksi, energia-alalle pesiytyneet spekulantit siivoutuvat pois
-Uniperin talousjohtaja Tiina Tuomela muistuttaa Uniperin olevan taloudeltaan terve yritys

Saksassa uutisointi asiasta näyttää korostavan sitä, että Uniper saa Fortumin lisäksi vippiä nimenomaan valtiolta. Minkäännäköistä huolta Uniperin tulevaisuudesta ei uutisoinnista välity. Sen sijaan alan markkinoilla on ennennäkemätön meno ja se vaatii poikkeuksellisia toimia.

Lopputuloksena voi olla, että Uniperin ja EONin kaltaisten isojen ja resurssivahvojen toimijoiden jaloista pyyhkiytyy pois liuta spekulatiivisempiä kerman kuorijoita? Tämä on ainakin EONin arvio.

Lopuksi mielestäni jopa ensimmäistä kertaa Saksan uutisoinnissa kunnolla korostuu se kuka/mikä on nykyään todellinen herra Uniperissä. Eli Fortum (8 miljardin vipillään) :grinning:

39 tykkäystä

Kiitos hyvästä vastauksesta!

Jotain tämän suuntaista ajattelinkin olevan meneillään.
Uniperin/Fortumin tilanne ei itsessään huoleta, pohdinkin olisiko kaksikko lopulta hyötyjien puolella.

4 tykkäystä

Onko tämä tyhmä kysymys, mutta voiko tällä asialla olla käytännössä vaikutusta Fortumin osingonmaksukykyyn?

3 tykkäystä

Ihan relevantti kysymys osakkeenomistajan näkökulmasta. Muutama oma pohdinta:

-Se seikka, että Fortumin täytyy antaa 8 miljardin pikavippi tytäryhtiölleen, tuskin ainakin runsastuttaa osinkoja
-Toiseksi Fortum-Uniperillä on vastaisuudessakin oltava reservissä paalua tai luottolimittejä aika runsaasti sitä varten, että jos vastaavia tilanteita tulee uudestaan. Ei puolla ainakaan holtitonta osinmaksua…
-Isojen rahareservien pakkovaraaminen hätätilanteita varten voi olla poissa esim. tuottavista investoinneista (esim. tuulivoimaan)
-Toisaalta esim. jo Britanniassa tapahtunut, kermaa kuorivien kilpailijoiden painuminen polvilleen vahvistaa Fortum-Uniperin kaltaisten isohauiksisien yhtiöiden asemaa ja ehkä pitkällä aikavälillä osingonmaksukykyä
-Energian hintojen tappiutuminen vippi- ja kassamyrskyineen on koettelemus, mutta kokonaisuudessaan korkea hinnoittelu saattaa silti olla enemmän hyödyksi kuin haitaksi Fortum-Uniperille. Ja osingonmaksulle ja investointivaroille.

Ihan yksioikoista johtopäätöstä osingoille en siis tekisi, vaikkakin lyhyellä aikavälillä ajankohtaiset kuviot tuskin runsastuttavat niitä. Korkea hinnoittelu ja mahdollinen kilpailijoiden poistuminen taas voi tuoda pitkän aikavälin etuja.

Paljon riippuu myös siitä, miten pitkään sekavahko ja äkkikäänteitä sisältävä energiatilanne jatkuu. Tämä ei olisi hyväksi. Jos se taas tasaantuu ja korkeat hinnat jäävät “päälle”, niin vaikutukset voivat olla kaikkinensa jopa reilusti plussan puolella.

Itse en ole kovinkaan huolissaan EU-Euroopan energiakuvioista ja Fortum-Uniperin asemasta siinä. On pikemminkin melkoisia tulevaisuuden mahdollisuuksia mm. EU:n Green Dealin ja toivottavasti paikalleen lonksahtavan taksonomia-päätöksen kanssa. Fortum-Uniperin omistuksessa on niin valtavasti yhteiskunnan ja talouden kipeästi tarvitsemia energiantuotantolaitoksia, että yhtiön pitäisi kyetä porskuttamaan ja maksamaan osinkoja aika laineilevassakin aallokossa.

Omassa näkökentässäni Fortum-Uniperin kolme kärkiriskiä ovat pikemminkin: 1) Venäjä, 2) Venäjä, 3) Venäjä.

35 tykkäystä

Ei minulla ole varsinaisesti tarkempaa tietoa yksittäisien kilpailijoiden tilanteesta, mutta @PorssiPatruuna tuossa olikin antanut kuvauksen energiakentältä noin yleisesti. Lähtökohtaisesti voisi veikata, että toimiala konsolidoituu edelleen poikkeustilanteessa. Suurimmilla kilpailijoillakin lienee kyllä paukkuja ja “selkänojaa” riittävästi, pienemmät voivat hyvinkin ajautua vaikeuksiin - ja moni toki on jo, mutta markkina on käsitykseni mukaan silti toiminut koko ajan.

Samalla kun olen samaa mieltä siitä, että Uniper (Fortumin tuella) on lähtökohtaisesti isossa kuvassa voittajien puolella, en kääntäisi tätä suoraviivaisesti positiiviseksi edes pidemmällä aikavälillä. Tuolla aiemmassa kommentissa oli tietenkin tärkeimmät lyhyen aikavälin haasteet, mutta jos ajatellaan pidempää aikaväliä, niin näen kyllä myös siellä mahdollisia synkkiä pilviä. Jos toimiala joutuisi laajempiin vaikeuksiin näiden villien hintavaihteluiden takia, niin enpä yllättyisi, jos ratkaisuna esitettäisiin regulaatiota. Se on poliitikoille helppo tapa reagoida ja voisi saada suosiota ihmisiltä, joiden lämpö- ja sähkölaskut on juuri nousseet uuteen kokoluokkaan. Ja nehän voi vaihdella korkeammista pääomavaatimuksista valtion suurempaan rooliin :man_shrugging: Tässä mielessä toivoisin kyllä itse myös Fortumin kannalta, ettei toimialalla olisi mitään suurempia häiriöitä. En haluaisi ottaa sitä riskiä, että sektorille epäsuotuisaa regulaatiota lisättäisiin.

Toki suurimmat ongelmat esimerkiksi UK:ssa on kyllä oikeasti regulaation syytä, mutta poliitikot ei aina ole rationaalisia - eikä varmasti ainakaan silloin, jos äänestäjillä ei ole lämpöä ja he ovat vihaisia :roll_eyes:

42 tykkäystä

First time writing in the Fortum forum.

This is more of a reflection than a question.

Disclosure: I have never owned any Fortum shares and no not either plan to do so.

My intention is not to say that those who own Fortum are wrong and I am right, that is not what I seek here. More so I am genuinely surprised that there are in general not more discussions of the in-built political macro regional risk in the share. Not in this forum (I have not scrolled thru the entire forum I might add), or other forums.

I personally view that Fortum is the 'riskiest’ share to own on the large cap list in Finland.

The main reasons are:

  1. The energy sector is a political minefield. In Fortum’s case the political risk is the highest among all energy companies in EU, as Fortum needs not only to deal with EU green energy transformations and complex regulations but it also needs to deal with Russian politics.

  2. Russian politics is the main reason why I have never invested in Fortum. Especially now these are highlighted as the debate in Finland centeres around a possible Nato membership. This is pure speculation on my part, but this debate is highly risky for Fortum, as what would happen if Finland would apply for Nato membership? I am mostly thinking of Fortum’s Russian operations.

My point here is not to act as a scaremonger, to introduce fear and panic. No, my point that I view that there in Fortum’s case from an investor perspective needs to add the political dimension into any investor calulations.

Most likely nothing will happen (hopefully). I am just surprised why there is generally so little debate on this topic. Perhaps its just me that is highly conservative and risk averse and sensitive and missing out on making money. :thinking:

Edit 1: except for PorssiPatruuna’s recent comment on risk

Edit 2: In my world I would link the energy sector with the banking sector. Both highly regulated. And I would compare Fortum in this case with Nordea from a risk perspective, which had to endure a total ‘shit-show’ with regard to political pressure and money laundring ‘scandals’ resulting in a total withdrawel of Nordea from Russia and later on Balticum. Yes, these are not entirely comperable as the risk is somewhat different, but anyhow points to a need to conduct risk analysis.

49 tykkäystä

vähäriskisimmät osakkeet top 25

Kiinnostava artikkeli Fortumi päässyt sijalle 10 suomen vähäriskisempänä osakkeena.

Olisi kyllä kiva tietää miten fortumin sähkönmyynnin tulot muuttuvat jos riskit realisoituvat eikä venäjällä tuotettua sähköä voi myydä eurooppaan. Sähkö pitää kuitenkin kuluttaa jossakin ja eikä sitä tarvitse ilmaiseksi antaa.

3 tykkäystä