Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Fortum ja Bank GPB aloittavat yhteistyön tuulivoiman tuotannossa Venäjällä. Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahaston (50/50 yhteisyritys) 1,3 gigawatin (GW) tuulivoimahankkeet siirretään tässä yhteydessä Fortumin ja Bank GPB:n äskettäin perustamalle yhteisyritykselle.

Tuulivoimahankkeiden siirron myötä Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahasto purkautuu. Fortumin portfolioon kuuluvat sijoitusrahastolle syyskuun 2021 tuulivoimahuutokaupassa myönnetyt oikeudet rakentaa 1,4 GW uutta tuulivoimakapasiteettia. Kapasiteetit otetaan käyttöön vuosina 2025-2027. Fortum ja Rusnano jatkavat portfolion yhteisen kehittämisen arviointia.

Fortumin uusiutuvan energian portfolio on Venäjän suurin käsittäen yli 3,4 GW tuuli- ja aurinkovoimaa joko yhtiön kokonaan tai yhteisyritysten Bank GPB:n ja Russian Direct Investment Fundin kanssa omistamina. Portfolio sisältää tällä hetkellä 1,2 GW toiminnassa olevaa tuuli- ja aurinkovoimaa sekä 0,3 GW rakenteilla ja 1,9 GW kehitteillä olevaa kapasiteettia. Tuuli- ja aurinkovoimakapasiteetteihin liittyvät investointipäätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Fortumin sijoittama oma pääoma uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen Venäjällä on enintään 15 miljardia ruplaa.

Edit:

Unohdetaan edellinen. Kiitos korjauksesta @sillinkutoja. Tuli muistihäiriö tuon osalta

6 tykkäystä

Liittyykö tähän?

E. Rusnano on 100 % Venäjän valtion omistuksessa @TomiP ?

https://www.fitchratings.com/research/international-public-finance/fitch-affirms-rusnano-at-bbb-outlook-negative-09-12-2021

1 tykkäys

Juuri viime viikonloppuna tuo Venäjän suorien sijoitusten rahaston johtaja hehkutti yhteisiä energiahankkeita Fortumin kanssa julkisuudessa:

Tän päivän uutisointi Venäjällä (esim. Vedomostissa ja Kommersantissa) toistaa paljon samoja asioita kuin esim. Fortumin tiedotteessa. Merkillepantavaa on kuitenkin toteamus siitä, että Gazprom-pankki-yhteistyö avaa portteja auki sellaisiin venäläisyrityksiin, jotka haluavat alentaa hiilijalanjälkeään tuuli- ja aurinkovoimalla.

Missään uutisissa ei tätä kirjoiteta, mutta olennainen tekijä on myös Fortumin yhteistyö Venäjän vahvojen valtiollisten toimijoiden kanssa (Gazpromkin on sitä itseään).Totta kai tällaisesta aiheutuu omat kuvionsa, mutta se myös alentaa riskiä joutua Venäjän valtaapitävien erilaisten operaatioiden kohteeksi. Ja näin Fortumin Venäjä-riskiä.

Kuten aiemmin todettu, niin esim. Shellin energiaomistuksia Venäjällä yksinkertaisesti kaapattiin.

5 tykkäystä

Ohessa kommenttia päivän uutisesta:

Vähän kummallista säätämistähän tämä on, muttei taida olla mitenkään ihmeellistä Venäjällä. Omalla tavallaan voisi kait sanoa, että valtio järjestelee omistuksiaan :thinking:

20 tykkäystä

Jos asiat halutaan nähdä positiivisessa valossa, voinee ainakin sanoa että FUMilla on ”läheiset” välit Venäjän federaation että Gazpromin kanssa.

4 tykkäystä

Utility Uniper could build a handful of the 23 gigawatts’ (GW) worth of new gas-fired power plants that may be needed in Germany by the end of the decade to plug a generation hole due to the country’s coal exit, its chief executive said.

“Based on the discussed additional need of 23 GW of gas-fired power plant capacity, we can imagine building a mid-single-digit number of the needed power plants,” Maubach said.

8 tykkäystä

https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

Tuolta voi seurata koska OL3 muuttuu raha sammoksi. Hyvään markkinaan osuu, vaikkakin rankasti myöhässä.

3 tykkäystä

Mikä mahtaa olla OL3 investoinnin poistoaika? Kassavirtaanhan tällä ei ole vaikutusta, mutta tuloslaskelmaan on.

1 tykkäys

Rauramo lauteilla.

4 tykkäystä

image

4 tykkäystä

Tässä toimivat linkit. Ilmainen rekisteröityminen niin saa luettua koko jutut.

3 tykkäystä
3 tykkäystä

Nollatutkimuksia. Katsotaanpa vaan et kappas keppanaa, Venäjän hiilitoiminnot myydään eteenpäin ja Fortum on puhdas yhtiö. Näin helppoa on maailman pelastaminen.

13 tykkäystä

Fortum on tässä kyllä erittäin oikeassa. Aurinko- ja tuulivoima kapasiteetti on erittäin huono mittari ilmastotavoitteille. Ja eihän sitä tiedä jos maakaasusta tulee vihreää, tällöin Fortumilla olisi erittäin suuret vihreän energian kapasiteetit (tosin edelleen huono mittari ilmastotavoitteille).

2 tykkäystä

Maakaasusta ei voi koskaan tulla oikeasti vihreää, ellei sitä ole valmistettu uusiutuvalla energialla hiilidioksidista ja vedystä. Toinen asia on sitten se, että EU ottaa sen Saksan painostuksesta taksonomia-kategoriaan. Saksa, kun tarvitsee energiiaa luopuessaan ydinvoimasta. Ei järjen häivää, mutta saattaa olla Fortumille hieno juttu.

7 tykkäystä

Tekninen käyttöaika on varmaan ainakin 60 v. Se miten tällainen jätti-investointi poistetaan onkin sitten toinen juttu.

1 tykkäys

Mikähän syy aikaistamiselle? :eyes:

Vuoden 2022 varsinaisen yhtiökokouksen suunniteltu ajankohta vaihtuu

Fortumin hallitus on päättänyt aikaistaa vuoden 2022 varsinaisen yhtiökokouksen suunniteltua ajankohtaa. Yhtiökokous oli suunniteltu pidettäväksi tiistaina 5.4.2022. Uusi suunniteltu yhtiökokouspäivä on maanantai 28.3.2022. Mahdolliseen osingonmaksuun liittyvät päivät aikaistuisivat vastaavasti:

  • osingon irtoamispäivä 29.3.2022,
  • osingonmaksun täsmäytyspäivä 30.3.2022, ja
  • osingon maksupäivä 6.4.2022.
10 tykkäystä

Holviin ei mahdu enempää? :grin: Palataan normaaliin kalenteriin, joka oli ennen koronaa :+1:

5 tykkäystä

Onkohan näillä jo tänne postatuilla yhteistä kuitenkin? Jos vaikka meni ilmastohätätila hou…

”Valtio aloittaa Fortumissa vaikuttamisen myös hallituksen kautta.
Fortumin hallituksen nimitystoimikunta esittää yhtiökokoukselle hallituksen täydentämistä kahdella henkilöllä. Uusista ehdotetuista henkilöistä Kimmo Viertola on Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö.”

Ja hesari (YLE) tietää että kunnianhimo on suurempi kuin kyvyt:

Jos joku haluaa keksiä, miten myös Venäjä, Venäjä, Venäjä voi liittyä tähän hallitusmuunnokseen, annan foliohatun eteenpäin, kas noin

6 tykkäystä

https://www.rechargenews.com/energy-transition/world-first-for-nuclear-powered-pink-hydrogen-as-commercial-deal-signed-in-sweden/2-1-1155202

World first for nuclear-powered pink hydrogen as commercial deal signed in Sweden

Industrial gases giant Linde to buy an undisclosed amount of the H2 produced at the Oskarshamn atomic power station owned by Uniper and Fortum

12 tykkäystä