En löytänyt omaa ketjua ns. “laatuyhtiöille”, joten päätin avata sitä varten ihan uuden ketjun. Ketjun tarkoitus on herättää keskustelua mahdollisimman monipuolisesti tiukat kriteerit täyttävistä laatuyhtiöistä. Toivottavasti ketju auttaa myös muita yhteisön jäseniä löytämään uusia kiinnostavia sijoituskohteita! Toivonkin, että jos sinulla on tiedossa kriteerit täyttävä firma, niin ilmianna se tänne!
Mikä sitten on sellainen laatuyhtiö, josta on tarkoitus tässä ketjussa puhua. Laatuyhtiön määritelmiä on monenlaisia eikä yhdenlaista totuutta ole olemassakaan. Siksi otan vapauden ketjun perustajana määritellä tähän ketjuun kuuluvan laatuyhtiön. Tämä jo senkin takia, että en halua että ketju alkaa tulvimaan sadoista firmoista jotka ovat toisen henkilön mielestä kuitenkin kaukana laatufirmasta. Haluan maailman pörssin parhaat firmat tänne, sillä valitettavasti Helsingin pörssistä niitä ei oikein tahdo löytyä! Tästä voi jo päätellä, että kriteerit ovat tiukat. Kriteerit koostuvat sekä kvantitatiivisista, että kvalitatiivisista tekijöistä. Kun ilmiannat ketjuun firman, niin sinun on jaksettava vaivaa vielä sen verran, että kerrot miten yhtiö täyttää vaaditut kriteerit.
Kvantitatiiviset kriteerit:
- ROIC > 15 %
- Liikevaihdon kasvu > 5 % p.a
- Tuloksen kasvu > 7 % p.a
- Nettotulosmarginaali > 12 %
Nämä luvut pitäisi kutakuinkin olla toteutunut edellisen 5 vuoden aikana, mutta poikkeuksiakin sallitaan, jos poikkeamasta pystyy uskottavasti perustelemaan jotenkin “kertaluontoisena” tms. Kvantitatiivisiin kriteereihin olisi ihan hyvin voinut lisätä myös kassavirtaperusteisia lukemia (esim. FCF ei saa olla alle 80 % nettotuloksesta) tai capex/R&D osuus pitäisi olla pieni suhteessa liikevaihtoon, mutta näitä en nyt ottanut mukaan.
Kvalitatiiviset kriteerit:
- Uskottavat perustelut että aikaisempi tuloskasvutrendi ja korkea sijoitetun pääoman tuotto jatkuu vähintään vuosien (5-10v?) ajan. Erittäin todennäköisen kasvun pitää siis olla kannattavaa (korkea ROIC). Tästä päästäänkin kohtaan…
- Syvät vallihaudat. Vain aidosti syvät vallihaudat laadukkassa bisneksessä mahdollistavat yllä olevan vaatimuksen. Miksi juuri tällä firmalla on syvät vallihaudat ja miksi kilpailijat eivät pysty (todennäköisesti) tulemaan varpaille?
- Liiketoiminta ei saa olla liian syklistä. Pörssikurssi saa kyllä heilua, mutta tuloksen pitäisi olla jotenkuten ennustettavaa. Tietysti vain harva firma/ala on täysin immuuni firmasta kaikelle maailmanmenolle, joten tässä ei ihan täysin sokeita olla. Esim. yksittäisenä vuonna tulos/lv saa yskähtää, mutta siihen pitää olla selkeä ulkopuolinen syy ja sen korjaantua nopeasti.
ESIMERKKEJÄ:
Helsingin pörssissä esim. Elisa mielletään laatufirmaksi ja monilla mittareilla ja argumenteilla sitähän se onkin. Kuitenkin, ketjun kriteerejä Elisa ei täytä; liikevaihdon kasvu ei ole oikein yltänyt tavoitteeseen ja kannattavuudessa ei ole oikein varaa parantaa. Lisäksi ei ole nähdäkseni oikein uskottavia perusteluja millä firma pääsisi riittävän kovaan tuloskasvuun kiinni. Myös KONE tippuu pois tästä ketjusta koska liikevaihdon ja tuloksen kasvu on erittäin kituliasta. KONEen nettomarginaalit ovat myös turhan matalat.
Toinen Helsingin pörssin tyypillisenä pidetty laatufirma on Revenio, joka täyttää ainakin historiallisessa valossa yllä olevat kriteerit. Toisaalta, tänä vuonna kasvuputki katkeaa, joten voidaan hyvin kysyä että kuuluuko Reveniokaan enää tähän kategoriaan. Mielestäni kuuluu, jos voidaan uskottavasti perustella firman laadullisilla tekijöillä että miksi tämä vuosi on poikkeus ja palataan takaisin “arkeen” nopeasti. Yksittäinen vuosi ei siis pilaa vielä laatuyhtiön leimaa, kokonaisuus ratkaisee. Revenioon palaan myöhemmin, koska mielestäni se täyttää kriteerit, mutta laadukkaita argumentteja vaaditaan tähän!
Palaan myöhemmin myös parilla muulla viestillä tähän ketjuun, mm. yhtiöillä Novo Nordisk sekä West Pharmaceutical Services, jotka molemmat ansaitsevat omat viestit.
Huom! Tässä ketjussa ei dumpata, vaikka ilmiantaisitkin yhtiön joka ei varmuudella kriteerejä täytä. Tarkoitus on pelkästään löytää uusia laadukkaita firmoja, joihin tutustua. Kriteerit tiukkana siksi, että vain laadukkaimmat tulisi ilmiannettua eikä työmäärä tulisi liian isoksi, sillä kyllä pörsseihin firmoja mahtuu. Esim. joku firma jolla ei ole vielä riittävän pitkää trackia, mutta on olemassa erittäin hyvät syyt uskoa että on just se tulevaisuuden huippufirma, on erittäin kiinnostava ja tervetullut tähän ketjuun Ennemmin siis joustetaan numeropuolesta, jos kvalitatiivinen puoli on huippuhyvää. Jollakin tapaa kuitenkin numeroiden pitää jo tukea narratiivia, joten valitettavasti Hyzon tippuu pois
Kun firma on ilmiannettu, niin ketjun hengen mukaisesti siitä on erittäin hyvä käydä rakentavaa keskustelua. Ketjun ei siis ole tarkoitus täyttyä vain “ilmoitusviesteistä”, vaan myös laadukas keskustelu erittäin tervetullutta näistä firmoista.
LISÄYS 5.11.2023:
Ketjussa haastettiinkin jo vähän tuosta kasvukomponentin tärkeydestä. Ketjussa esiin tullut linkki (Importance of ROIC: “Reinvestment” vs “Legacy” Moats | Saber Capital Management) hyvin käsittelikin, miksi juuri sijoittajan kannalta tämä on tärkeä asia. Korkea ROIC ei ole automaattisesti onnellisuuden tae sijoittajalle, jos firma ei pysty sijoittamaan liiketoiminnan rahavirtaa uudestaan ja uudestaan tällä korkealla ROICilla takaisin liiketoiminnan kasvattamiseen. Lämmin lukusuositus.