Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Toisaalta ei ole mikään pakko valita joko superluottoa tai vipurahastoja, vaan nuita voi hyödyntää molempia.

Itsellä on salkussa WTEF ja salkku on lisäksi kultaluoton puolella. Muutkin vipurahastot kuten 18MF tai tuo maailma 125 hiukan houkuttelisi.

5 tykkäystä

Onko tuota nyt tarpeenkaan vertailla vivuttamaton maailmarahasto + superluotto -komboon? Vipuvaikutuksenhan saa luotua sijoittamalla mihin tahansa rahastoon lainattua rahaa. Mullakin on EUNL:ssa ihan kohtuullinen vipu koska on samaan aikaan asuntolainaa.

Ainakin tuolla saa sen vivun rakennettua vaikka ei syystä tai toisesta haluaisi ottaa tai saisi lainaa. Tai sitten jos on oikein kova vivuttaja ja lainoitusarvot tapissa, vipurahastoilla saa vielä vähän vipua vivun päälle :money_mouth_face:

1 tykkäys

Tämä WTEF mennyt vähän ohi. Mielenkiintoinen himmeli, onko muita vivutettuja etf tai rahastoja UCITS piirissä saatavilla?

18MF ei voi enää ostaa koska Amundi ei tarjoa enää suomenkielistä avaintietoesitettä.

Verokeskusteluun kiperän lisän tuo alijäämähyvitys. Mahdollisuus alijäämähyvitykseen poistuu mikäli vipu on rahastolla eikä itsellään. Sikälimikäli salkkua kasvatetaan lainarahalla eikä ETF:stä saada osinkoja tai myyntivoittoja, alijäämähyvitys syntynee melko nopeasti. Toki alijäämähyvityksen saadakseen on saatava ansiotuloja joista tämän hyvityksen voi saada.

Alijäämähyvitys on 30% pääomatulolajin tappiosta, ja maksimissaan 1400 euroa. Toki tässä kihveli lisämauste on se, että alijäämähyvitystä voi siirtää puolisoiden kesken. Eli jos itse vivuttelee koroilla tappioita ja puolisolla ei ole minkäänlaista pääomatulomeininkiä, voi koroista saada jopa 60% takaisin ansiotuloverojen vähennyksenä kun taas rahaston oma vipu toki pienentää rahaston tuottoa automaattisesti.

5 tykkäystä

Alijäämähyvitystä olen itsekin miettinyt paljon. Eikö sitä voisi juurikin käyttää ansiotuloverotuksen keventämiseen, jos salkku on käytännössä sellainen ettei ikinä realisoi sieltä tuottoja, mutta käyttää velkavipua. Periaatteessa suorilla osakkeilla voisi käydä kauppaa OST sisällä joka tapauksessa realisoimatta mitään verotukseen.

Tuossa taitaa vielä olla lapsikorotus 400e, 2200e asti eli periaatteessa maksimissaan tuon verran voisi keventää palkkatulojen verotusta olettaen että on riittävästi vähennettäviä tulonhankkimismenoja & velan korkoja. Vaatii toki melko paljon velkaa että tuon saa täyteen korkokuluista. Mutta kyllä pari tonnia vuodessa on jo suhteellisen suuri summa “ilmaista” rahaa alempien verojen muodossa.

3 tykkäystä

Haluaisitko avata tätä enemmän vaikka osakkeiden verotus ketjussa? Olen ollut ymmärryksessä, että tappiolliset osakekaupat eivät oikeuta alijäämähyvitykseen?

Esimerkkinä keräilin kuluneen vuoden aikana n. 20k€ edestä tappioita eivätkä tuotot ylitä tuota. Olen luullut että nämä tappiot siirtyvät vain tuleville vuosille.

2 tykkäystä

Tulonhankkimislainan korot ovat vähennyskelpoisia ja jos nuo vähennykset ovat suuremmat kuin pääomatulot, syntyy alijäämähyvitys.

11 tykkäystä

Nordnet yksinkertaistaa Pohjoismaisten rahastojen nimiä. Sanat rahasto ja ESG poistetaan. Muutos ei vaikuta vertailuindekseihin.

Fondnamn före ändring Fondnamn efter ändring:
Nordnet Indexfond Sverige ESG >
Nordnet Sverige Index

Nordnet Indeksfond Danmark ESG A
Nordnet Indeksfond Danmark ESG B
Nordnet Danmark Indeks A
Nordnet Danmark Indeks B

Nordnet Indeksfond Norge >
Nordnet Norge Indeks

Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG >
Nordnet Suomi Indeksi

Vertailuindeksit muuttuvat muutoksen myötä siten, että Nordnet kirjoittaa ne oikein säännöissä.

Nimenmuutos koskee myös kansainvälisiä rahastoja:

10 tykkäystä

Morjesta! Miettinyt että sijoitta Handelsbanken USA indexiin. Vaikuttaako tämä S-pankin kanssa tehty kauppa millä tavalla ja uskaltaako tuohon lähteä sijoittamaan tällä hetkellä ja pidemmäksi aikaa olisi tarkoitus sijoittaa.

2 tykkäystä

Handelsbankenin sijoitustoiminta siirtyy sellaisenaan S-Pankin toimintoihin. Jatkossa handelsbankenin rahastoja voi ostaa sitten s pankista myös. Eli lyhykäisyydessä vastaus on uskallat.

Eli rahastot pysyvät normaalisti nordnetissä?

Nordnetissa ne pysyvät myös. Handelsbankenin sijoitustoiminta ei ole myynnissä mukana vaan jatkaa erillisenä osana. S pankista vain voi ostaa tuon handelabankenin rahastoyhtiön tuotoksia jatkossa. Pankkitoiminta muilta osin on myyty. Kuvittelin sinun ostavan rahastoja handelsbankenin kautta.

1 tykkäys

Joo sori unohin mainita ostopaikan! Hyvä tietää että homma jatkuu normaalina nordnetissä

Ajattelin tännekin jakaa havainnon, kun voi täällä selailevaa foorumin väkeä kiinnostaa.

Katsoin siis IBKR tarjontaa ETF:ien osalta ja miten siellä onnistuisi kuukausisäästäminen näihin. Ilokseni huomasin että sehän onnistuu ellei jopa paremmin kuin Nordnetissä. Tässä muutama etu jonka havaitsin (tässä oletuksena siis, että sijoittaa yhteen koko maailman ETF:ään):

-Voi samalla tavalla kuukausisäästää kuten Nordnetissä eli automaattisilla ostoilla. Tämän voi säätää haluamaansa päivään (esim. 15. päivä joka kuukausi)

-Voi ostaa ns. fractional ETF. Tarkoittaa siis sitä että voit ostaa tarkalleen haluamasi määrällä ETF:iä. Eli jos tavoitteenasi sijoittaa 1000€/kk ETF:ään joka maksaa 400€ niin sen sijaan että ostaisit 2 kpl kyseistä ETF:ää (joilloin jää 200€ yli), saat tätä ETF:ää tasan tonnilla.

-Kulu/osto on luokkaa 1€

-Valikoima laajempi kuin ne ETF:t jotka kuuluvat Nordnetissä kk-säästön piiriin. Mukana esim. VWCE.

-Myydessä suurempia määriä kulut 0,05% eli huomattavasti edullisempaa kuin Nordnetissä.

Huomioitavana miinuksena tietenkin itse ilmoitettavat verotustiedot. Eli ei mene verottajalle automaattisesti kuten Nordnetissä. Mutta jos ETF:iä vain ostelee niin luulisi tuonkin olevan melko simppeli homma. Ja kuulemma verottajalle kelpaa pelkkä raportti, josta sitten näkee helposti tiedot, jotka verottaja tarvitsee.

3 tykkäystä

Minäkin ihmettelen täällä laveaa Nordnet-uskollisuutta. Käytän ensisijaisesti Degiroa. Kolme euroa siinä aina vilahtaa kun jotain puuhailen.

Asia hieman epäselvä. Suomenkielisessä viestissä sanotaan, että seuraa edelleen samoja ESG-indeksejä, mutta ruotsinkielisessä versiossa sitä ei mainita :thinking:

Ei mene pelkällä raportilla, sen verran joutuu laskemaan itse että jaottelee ja laskee yhteen voitollisten kauppojen voitot ja tappiollisten tappiot jotka ilmoitetaan erillään toisistaan.

Jos kauppoja on vähän, nuo kaupat voi vielä syöttää itse yksi kerrallaan veroilmoitukseen. Jos on paljon, voi laittaa em. summat ja raportin liitteeksi.

1 tykkäys

Nordnetin Norja indeksi ei ole missään vaiheessa seurannut ESG-indeksiä.

1 tykkäys

Ei kovinkaan yllättävää ottaen huomioon mistä Norja rahansa tekee.

0.08% on isompi mutta ei kuitenkaan merkittävä.
100 000 vuosimyynneistä eroa olisi 30 euroa. Sen verran olen valmis maksamaan automaattisessta veroraportoinnista.

10 tykkäystä