Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Moro, kiitos hyvästä viestistä, en ollutkaan asiaa ajatellut tai ymmärtänyt ihan näin. Jatketaan siis vanhaan malliin.

Eikö törsätä kaljaan :slight_smile:

2 tykkäystä

Löytyisiköhän täältä hyviä vinkkejä liittyen indeksirahastoihin joissa on tuotto-osuuksia? Hakusessa olisi erityisesti maailma-rahasto, mutta myös Amerikka-, Eurooppa-, Aasia- ja Suomi-rahastot kiinnostaisivat. Pienet kulut tietenkin aina plussaa. Seligsonilta ainakin löytyy tuotto-osuudellisia vaihtoehtoja pl. maailma-rahasto. ETF puolelta IUSA voisi olla hyvä vaihtoehto. Kulutkin tuossa ovat hyvinkin kohtuulliset.

Konsensus ja fakta on että tuotto-osuudet on tarkoitettu korkeintaan joillekkin säätiöille jotka on vapautettu veroista.
Tuotto-osuudesta menee täysi pääomavero joten veroissa häviää aina. Parempi ostaa kasvuosuutta ja myydä osinkoprosentin verran.

11 tykkäystä

Tähän on vastattu kattavasti jo useampaan otteeseen tässä kyseisessä ketjussa. Kannattaa käyttää hakua.

3 tykkäystä

Tuohon aloituspostaukseen vois varmaan pinnata Jusetf sivuston joka auttaa etsimään etfiä erilaisin parametrein. Maittain, alueittain, valuutoin, teeman mukaan, valuutan mukaan, bondit yms yms niin ei tarvitsisi aina keskustella näistä samoista asioista.

https://www.justetf.com/en/

3 tykkäystä

Olisin voinut tietenkin hieman tarkemmin kuvata miksi tätä kysyin, koska yksityissijoittajalle kasvu-osuudet ovat yleensä aina paras ratkaisu.
Jos kassavirtaa olisi tarkoitus generoida rahastoista hieman yli 1000 euroa vuodessa, voidaan kuitenkin hyödyntää 1000 euron verovapaata myyntiä kasvuosuuksista.
Jäljelle jäävä 1000 euron ylittävä pieni kassavirta tulisi sitten tuotto-osuuksista suuremmalla veroprosentilla. Nopeasti tupakka-askin kannelle laskien kasvu-osuuksien myynti tulee kuitenkin aika pian verotuksellisesti edullisemmaksi vaihtoehdoksi,
kun 1000 euron raja jää kauemmaksi taakse.

1 tykkäys

Vesa Puttonen paljastaa podcastissa, mihin suomalaisten suosimaan sijoituskohteeseen hän ei pysty nyt sijoittamaan – ”Arvostukset on kiristetty tappiin” | Kauppalehti En tiedä mitä muut ovat mieltä, mutta olen pitkään pohtinut tätä samaa kun Puttonen ja en ole lähtenyt sijoittamaan Jenkki indeksiin…toki voin olla väärässä ja takkiin tulee

3 tykkäystä

Never bet against America
-Warren Buffett

Mutta kyllähän arvostustaso on aika päätähuimaava jenkkipörssissä. Se on tosin ollut sitä jo pidempään, ja aika messevät tuotot olisi jäänyt saamatta, jos olisi silloin lähtenyt ottamaan näkemystä. Pidin Helsingin pörssiä halpana ja SP500 kalliina 2023 alussa, toinen tuotti aika hyvin ja toinen taas ei.

Olen silti itsekin tiputtanut USA painoa viime viikkoina tekemällä täsmäostoja EM ja pohjoismaiden indekseihin. Olen perustellut tätä itselleni sillä, että seitsemän suuren paino on liian iso maailmaindeksissä. Toki voisi myös etsiä ETF:n, jossa nuo on suljettu pois tai niiden paino on rajoitettu riittävän alas.

3 tykkäystä

Moi! Hieno ketju ja huikea määrä tietoa täällä!

Osakesäästämistä takana noin 15 vuotta ja tuntuu, että olisi aika pohtia strategiaa uusiksi. Sijoitushorisontti on tästä eteenpäin 20+ vuotta.

Pyytäisin neuvoa seuraavanlaiseen kuvioon. Haluaisin siirtyä osake/rahastosalkkuni kanssa vahvemmin indeksipohjaiseen suuntaan ja keventää osakepainoa. Löytyisikö neuvoja tämän tempauksen suorittamiseksi: Miten ostot kannattaisi hajauttaa? Onko järkevää purkaa osakepainoa luovutusvoitoista huolimatta? Miten minimoida ETF ostokulut?

Nykyinen salkun koostumus ja tuottopros:

Osakesäästötili 23 % Tuotto -14 %
Osakkeet 47 % Tuotto +72 % (Suomi 40% osakkeista, USA 60 %)
Rahastot 23 % Tuotto +33 % (Nordnet indeksirahastoja, enimmäkseen Pohjoismaat)
Käteinen 7 %

OST ei ole toiminut kuten ajattelin, sitä olisin valmis pienentämään tai jopa luopumaan kokonaan. Teen suorat osakesijoitukset mieluummin arvo-osuustilin puolella.

Ajatuksena oli avata IUSQ positio, mutta haluan säilyttää mahdollisuuden päästä Nordnetin lainoituksessa kulta-tasolle, joten tarvitsisin muutaman eri ETF:n joihin sijoittaa. Riskiä kyllä siedän, mutta nykyiseen salkkuun on sitä tullut rakennettua osakepoiminnoilla hiukan liikaa.

Kalkkuna kiittää!

6 tykkäystä

Itse myisin osakkeita pois sitä mukaa kun niille (kullekin) on sopiva aika myydä, eli tuotto/riski-suhde ei enää kohtaa. En myisi ainoastaan päästäkseni osakkeista eroon.

3 tykkäystä

En ota kantaa ajalliseen hajauttamiseen. Luovutusvoitoista tuskin kannattaa liikaa murehtia. Se on täysin oman mielipiteen varassa kuinka paljon painaa verot ja kuinka paljon myyntihalut ja rahan siirto hajautetuimpiin/uuden strategian kohteisiin.

Kultaluotolle pääsemiseen sellainen ajatus, että kannattaa ainakin miettiä Storebrandin maailmarahastoa. Vai onko jokin syy miksi sijoitusten pitäisi olla juuri ETF:iä? Mielestäni ETF:iä ei kannata ottaa väkisin useita erilaisia jos ainostaan hajautus lainoitusta varten on mielessä. Lisäksi jos ostot ovat pienehköjä niin kannattaa ottaa huomioon, että kk-säästön sisäpuolella ei taida olla kovin laajaa valikoimaa jos ei halua ottaa näkemystä.

Salkku näyttää kyllä sellaiselta, että jos OST:lta siirtyy kaikki AOT:n puolelle niin ei kai kultaluotolle pääsemiseen pitäisi olla mitään ongelmaa jos yksittäinen osake tai ETF ei ole yli 20% salkusta. Rahasto saa olla korkeintaan 60% painolla eli aika löysät ovat kultatason ehdot näiltä osin.

3 tykkäystä

itsellä samantapainen prosessi meneillään. On vaan niin vaikea luopua osakkeiden ostoista, kai siitä tullut joku harrastuksen tapainen. Itse päädyin siihen, että myin kaikki tappiolliset ja tappiollisen ostn suljin ja myin voitollisia saman verran. Nousseet ja hyvät osinko-osakkeet jätin AOT-tille ja osingot kuukausisäästöihin, myyntejä saatan tehdä jatkossa ainakin 1000 euron verottoman verran ja sen laitan kuukausisäästöjen rahoitukseen. Tein etf kuukausisäästön Nordnettiin niin, että kk-kulu 2,5 euroa, nyt alussa IUSQ, IUSN, Franklin India joka kuukausi ja seuraavia mukaan silloin tällöin, EUNL ja 1S3N, LYMS ja SXR8. Näin hajautusta hyvin myös lainoitukseen. Lisäksi kuluttomat Suomi, Ruotsi,Norja kuukausisäästönä. Lisäksi OP maailma, pohjoismaat, aasia j suomi-indeksit 0,14 nettokuluilla (omistajille) laitan indeksidipeissä aina kymppejä, että on edes jotain tekemistä ettei sorru ostelemaan uusia osakkeita.

3 tykkäystä

ETFissä edullisimmat kulut. Ehdotettu Storebrand global all countries on hyvä rahasto, mutta 0,31 %n kulu 20 vuoden aikajänteellä merkkaa jo paljon verrattuna edullisempaan IUSQ:n. Lisäksi Nordnetissa rahastoja ei voi siirtää toiseen pankkiin eikä toiselle henkilölle, kuten ETFiä. Viimeistään perintösuunnittelussa tällä on merkitystä.

3 tykkäystä

IUSQ:n kulut ovat toki pienemmät ja varmasti erittäin hyvä vaihtoehto salkkuun. Storebrand Globalin kulut ovat kuitenkin hyvin maltilliset.
On totta että kuluilla on pitkässä juoksussa iso merkitys mutta kyllä kai todellisten tuottojen vertailukin jotain kertoo. Esimerkiksi viimeisen viiden vuoden vertailu näyttää sen että pelkällä kulun tuijottamisella ei välttämättä tienaa enemmän.
Viimeiset viisi vuotta suositut rahastot ovat pärjänneet erittäin hyvin vertailussa suosittuja etf:fiä vastaan. Esimerkiksi Storebrand Global +80% vs IUSQ etf +76%. Toinen hyvin suosittu rahasto HB USA +115% vs SXR8 etf +108%.
Nämä ei tietysti kerro tulevaisuudesta mutta laittaa kuitenkin miettimään onko kulujen sokea seuraaminen se ainut ja oikea tie hyviin tuottoihin.
Toki etf rahastoilla on muita etuja joista kerroitkin.




11 tykkäystä

Hyvää tammikuun alkua kaikille!

Olen harkinnut tekoäly ETF -rahastoihin sijoittamista/säästämistä.
Voi olla pelkästään USA-markkinaa mutta mieluiten hajautettu osittain myös esim. Euroopan markkinoille. Hiukan riskiä tietenkin saa olla, ei liikaa painoitusta Big 7.
Onko ideoita?

1 tykkäys

Wisdomtree artificial intelligence. Saa myös kk-säästöön Nordnetissä.

3 tykkäystä

Kiitos! Otetaan tutkintaan. Onko muita ideoita?

Muutamia ideoita:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) - kehittyneiden markkinoiden (MSCI World) -indeksiä seuraava supersuosittu ETF. Oikeastaan koko salkun voisi rakentaa pelkästään tätä ostaen. Jenkkien paino 70%, miinuksena, että isoimmilla firmoilla on tässäkin 4-5% painoarvo. Kuitenkin pienempi kuin pelkästään S&P500 -etf:llä. Plussana tässä on myös se, että jos nyt alkaakin muun (ex-USA) kehittyneen maailman vuosikymmen, pääset tämän ETF:n kautta nauttimaan siitä, toisaalta taas jenkit niin isossa painossa, että jos USA:n voittokulku jatkuu, voitat sinäkin.

Toisena
Xtrackers Russell 2000 UCITS ETF 1C (XRS2) - Russell 2000 -indeksiin (USA:n small ja mid cap -indeksi) sijoittava ETF. Minkään firman painotus ei taida olla yli 1% mutta 100% USA. Russell on aliperformoinut S&P:tä vastaan jo jokusen vuoden. Olisiko nyt pienyhtiöiden vuoro? Toisaalta tässä sitten missaa ne superteknot, joita voisi argumentoida maailman laadukkaimmiksi yhtiöiksi.

Kolmantena
Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF 1C (XDEW). Jos haluat S&P 500, mutta joidenkin yhtiöiden iso paino hirvittää. Tässä on kaikkia s&p 500 yhtiöitä ~ samalla painotuksella. Rahasto siis “tasapainottaa” itsensä neljä kertaa vuodessa niin, että painotukset säilyvät samoina eli n. 0,2%. Onko sitten strategiana järkeä tasapainottaa rahastoa myymällä voittajia ja ostamalla häviäjiä indeksin sisällä? En osaa sanoa, itse en ehkä siihen lähtisi mutta toki dilutoi merkittävästi riskiä siitä, että megateknoja ruvettaisiin hinnoittelemaan alhaisemmilla arvostuskertoimilla syystä tai toisesta.

Tuossa on nyt muutama idea sinulle. Itselläni salkussa näistä on ainoastaan EUNL (eli tuo ensimmäinen) johon olen kuukausisäästänyt pitkään.

11 tykkäystä

Kiitoksia kattavasta vastauksesta! Laitetaan tutkimuksen alle.

Olen pari vuotta säästänyt L&G Artificial Intelligence UCITS EFT - USD Acc -EFT:ään.

En ole varma saako Nordnetin kk-säästösopimukseen mutta olen tehnyt 4 kertaa vuodessa ostot isommalla summalla niin kaupankäyntikulu ei häiritse itseä. Ei nähdäkseni liikaa painota isoja tekkejä vaikka ovatkin mukana rahastossa. Tällä hetkellä ko. ETF parhaiten performoinut rahasto tällaisessa omassa aika maltillisen kk-säästäjä-hajauttajan salkussa jossa lähinnä isompia indeksejä ja muutama teknologia-ETF.

Jos tästäkin AI-ETF:stä muilla huomioita niin olen kiitollinen.

2 tykkäystä