Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

75% IUSQ ja 25% IUSN

Otan tässä toki hieman näkemystä normaalista pienyhtiöiden osuudesta. Tämä taitaa olla jossain reilun 10% päälle, mikäli näiden osuuden haluaisi optimoida :thinking:

1 tykkäys

Itselläni on “rahastosalkun” sisältö 100% iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUNL). Kuinka pahasti olen sivuraiteella?

21 tykkäystä

Jokainen tekee itse sijoituspäätöksensä joten sinun on itse määriteltävä millä raiteella olet. Jos olet sillä millä haluatkin, on kaikki kunnossa.

Tuo tuote on varsin hyvin hajautettu itsessään joten jos jossain pitäisi olla all in niin varmaan sitten tuossa. Tarkkaa näkemystä mihinkään spesifiin tuolla on kuitenkin vaikea ottaa. Jos lisäilet uusia etf:ia tulevaisuudessa, kannattaa tarkastaa että tunnistat yhteiset omistukset (kiitos @DarkRoast asia on juuri näin!) tuon tuotteen suurimpien omistusten kanssa.

4 tykkäystä

Olen hövelimpimpi kuin @Insinoori ja totean: Jos lisäilet uusia etf:ia tulevaisuudessa, kannattaa tarkastaa, että tunnistat yhteiset omistukset tuon tuotteen suurimpien omistusten kanssa.

Päällekkäisyydet ovat siis ok, jos niin haluat. Inssi on siinä kyllä ytimessä, että jotain Microsoft, Apple, Alphabet jne löytyy kyllä todella monesta rahastosta, joten päällekäisyyksiä tulee herkästi ja huomaamatta

3 tykkäystä

Tulet tuolla voittamaan valtaosan sijoittajista. Juuri noin niitä kultamunia haudotaan.

25 tykkäystä

Tulitko tutustuneeksi tähän
WisdomTree Emerging Markets Equity Income UCITS ETF - Acc – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

Hieman edullisempi kuin WTED ja sijoittaa osingot uudelleen. Vastaavanlainen quality ja momentum screen käytössä. Ei toki small cap, mutta taitaa tuo osinkovaatimus tuoda altistusta myös valuelle. P/B 0,96.
image

6 tykkäystä

Onkohan vastaavaa (koko maailman) euro hedged-ETF:ää olemassa? Jos kuitenkin euroilla leipänsä ostaa eikä halua valuuttakurssia yhtälöön.

Onhan nuita. Laitan nordnet hakutuloksen, kun en ole mihinkään nuista sen tarkemmin perehtynyt. Kulujahan hedgeäminen todennäköisesti lisää selvästi. Harvoin nuita näkee suositeltavan.

Saako pyytää osaston jäseniltä näkemystä omasta indeksi portfoliosta. Sijoitan Handelsbankenin USA indeksiin kuukausittain. Mieli tekisi ottaa siihen hieman jotain muuta kylkeen, ihan vaan hajautusmielessä. Tällä hetkellä harkitsen IUSN (World Small Cap, kulut 0,35%), sillä se omaa mielenkiintoisia yrityksiä, vaikka globaali hajautus ei tuon kanssa tapahdu. Tarviiko tapahtua? Ei välttämättä. Aasiaa ja koko maailmaa vähän tekisi mieli hakea, mutta luotan kuitenkin jenkkien talousveturin toimintaan kuin Jugoslaviaan. Noille kahdelle rahastolle painotus voisi olla ehkä 75 % Handelille ja 20 % pienelle market capille. Loput 5 % haluaisin pitää suorissa osakepoiminnoissa.

Ja mielenkiintoisena vaihtoehtona pienen market capin vaihtoehdolle voisi olla joko Nordnetin Norja tai Ruotsi rahasto (kulut 0%).

edit: Yön yli mietittyä ja vertailtua eri markettien p/e lukuja yms, tulin päätökseen, että tuo 75 % pysyy Handelin USA ja 20 % menee Handelin Eurooppa rahastoon. Lopuilla 5 % teen mitä lystään.

Jenkki pörssin p/e on aika huima verrattuna euroopan ja euroopan indeksistäkin löytyy todella laadukkaita brändejä. Mukavaa tasapainoitusta jenkkimöyhötykselle, ehkä. Kiitos henkisestä tuesta kaikille.

4 tykkäystä

Minkälaista juoksevat palkkiot prosenttia olette pitäneet kipurajana rahastoille?

Mietin tässä lapselle noin 20 vuoden sijoitushorisonttia, täysin passiivista 1x kuukaudessa ~100€ / kk. Varmaan jakaisin kahteen tai kolmeen rahastoon.

Periaatesyistä haluaisimme sijoittaa mm. Storebrand renewable energyyn, mutta menee yli prosenttiin ja olen miettinyt 0,5% about maksimina.

Tietty tuon tyyppisessä rahastossa on isompi volatiliteetti kuin esim. Storebrand gloablissa, eli sillä lienee perustellaan suurempi juokseva kulu.

(Mitä luultavammin sijoitan globaliin ja 1,2 muuta esim. renewable + emerging tjms.)

Noin pienellä summalla vaan mahdollisimman halpaan globaalin rahastoon ja unohdat nuo muut. Varsinkin temaattiset rahastot.

E: @Letkajenkka sitten esim Handelin EU rahasto ja Storebrandin Japani siihen mukaan. Saa hyvin muutettua maantieteellistä hajautusta. Tai pölhölän tripla, suomi ruotsi norja 0% kuluilla (toistaiseksi)

EM olisi varmaan hyvä, mutta halvin taitaa olla 0.5% mikä on imo aika paljon.

8 tykkäystä

Hiukan vaan harmittaa Storebrand globalin vahva jenkkipainote, mutta se on nyt varmaankin hyvä sitten.

Puhutaan puhtaasti lapsilisien sijoittamisesta joten summakin sen mukainen.

Oiskohan Nordeankin passiivinen maailma - rahasto just sen 0.5% :thinking:

Muistini mukaan B-versio oli se osingot uudelleensijoittava, mutta saatan muistaa väärinkin…

2 tykkäystä

Automaattisestihan tuo jenkkien paino muuttuu. Vaikka nyt se on suuri, niin 20v päästä prosenttiosuus voi olla aivan toinen.

6 tykkäystä

Storeband Global all countrie 0,31 kuluilla antaa laajemman kattauksen eli koko maailma, myös kehittyvät maat, ja ETF SPYI lisäksi small capit, mutta ei kuulu Nordnetin kuukausisäästettäviin

1 tykkäys

Storebrand Global All Countries A EUR kuuluu kyllä kuukausisäästöohjelmaan. Minullakin menee sinne joka kuukausi rahaa.

Tarkoitin että SPYI ei kuulu kuukausisäästöohjelmaan, Storebrandin rahastoja voi.

Mikä siinä jenkkipainotuksessa erityisesti harmittaa? Sehän on täysin markkinapainotuksen kokoinen.

Onko sulla jotain tietoa siitä että globaaleilla ex-US osakemarkkinoilla tuotto-odotus olisi lähitulevaisuudessa parempi kuin US markkinoilla?

US painotuksen pienentäminen on aktiivista vedonlyöntiä jenkkejä vastaan, sellaiselle kannattaa olla hyvät perusteet. Menneinä vuosina se on vieläpä ollut tymäkästi hävinnyt arpa.

10 tykkäystä

Mun tekisi mieli alkaa sijoittamaan säännöllisesti indeksirahastoon, mitä kuluja siitä tulee, kun juoksevat kulut on 0,20%

Jos valuutta on sama eikä ole merkintä- tai lunastuspalkkioita, siinä ne varmaan on. Kulut on eritelty rahaston esitteessä. ETF-rahastojen osalta välityspalkkiot huomioitava.