Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Olen aikaisemmin ostanut Spp global-rahastoa ja tiennyt, että esimerkiksi Amazonia ei ole rahastossa mukana. Mietin, että onko tämä riski, jos rahasto sulkee yrityksiä pois esg-kriteereihin vedoten? Tuo rahasto sopinut itselle hyvin, kun sijoitussummat ajoittain pieniä. Nyt mietin pitäisikö aloittaa etf-kuukausisäästö esimerkiksi eunl:ään tai johonkin muuhun, joka seuraisi indeksiä puhtaasti.

Xtrackers NASDAQ 100 UCITS ETF 1C – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

Tuossa olisi halvin fyysinen ja samalla halvin muutenkin, kulut 0,20%. Tätä olen joskus kuukausisäästöön toivonut ja samalla vinkunut, että tämänkin lainoitusaste nostettaisiin 85%, kuten muilla. Kumpikaan ei ole toteutunut.

4 tykkäystä

Isomman riskin ottaisit jättämällä kehittyvät markkinat pois ottamalla EUNL tilalle. En murehtisi tuota verrattain kevyttä ESG screeniä.

Koko maailman kattavia osakeindeksejä on jokatapauksessa useita, esim.
MSCI ACWI
MSCI ACWI IMI
FTSE All world

Kaikilla päädytään hieman eri lopputulokseen, mutta kukapa tietää mikä lopulta tuottaa parhaiten. Hyvin näyttäisi Storebrand global tuonne sekaan sulautuvan

7 tykkäystä

Unohdin mainita, että is3n+eunl comboa tarkoitin. Mutta eiköhän tuo spp aja samaa asiaa.

1 tykkäys

Itse pohdin tämän siten, että “eunl” + “is3n” -ETF-kombossa kulut vajaa ~0,2 % ja tuossa Storebrand Globalissa kulut 0,31 %, joten jos ETF:n kaupankäyntikulut (kaikki ostot ja myynti) ovat pienemmät kuin 0,11 % yhtä omistamisvuotta kohden, on ETF parempi vaihtoehto.

Asia ei ole ihan nuin yksinkertainen, vaan pitoaika vaikuttaa myös. Alla Seligsonin laskurilla tehty esimerkki laskelma 15v pitoajalla.

5 tykkäystä

Olipas hyvä kun tuli puheeksi. Ei ole tuo halvin Nasse ETF enää. Tästä 0,14% kuluilla. Aloitti viime syksynä ja imuroinut jo 460miljoonaa rahaa.

Träkkeri ANAU / ANAV. Löytyy dollarimääräisena ja euromääräisenä Nordnetin kautta Xtrasta. Nordnetin sovellus crashaa, kun tota ETF koittaa klikata, mutta onnistuu netistä.

Degirossa se taas löytyy väärällä nimellä AXA Investment Managers Paris SA eikä sanaakaan Nasdaqista, mutta koodi ja hinta täsmää. Degirossa ei näkynyt eurohintaista.

Lisäksi IBRK löysi sen euromääräisenä Italian pörsistä, muttei yhtään Xtran listausta. Outoa hommaa tääkin. eikö IBRK:n pitäisi löytää noi Xtran jutut myös?

Euromääräinen Extra listaus on tullut vasta elokuussa ja ehkä sen takia IBRK ja Degiro ei löydä sitä.

2 tykkäystä

Itse olen oman välittäjän kautta pyytänyt lisäilemään listoille kohteita, ja hyvin on pyyntöihin vastattu

Osaatko sanoa, mistä ero tuotossa Eunl ja Storebrandin välillä johtuu? Viime vuodet menneet aika samassa, mutta 10v graafilla Eunl ottanut ihan huomattavankin eron.

Kun kehittyvät aliperformoi, niin maailmarahastoista se, jossa ne on mukana suoriutuu huonommin.

Aivan, totta kai. Kiitos paljon!

MSCI:n sivuilta löytyy lisätietoja indekseistä. Esim. tässä näkyy kuinka Pohjois-Amerikan (USA) osuus on viime vuosina kokoajan kasvanut MSCI World -indeksissä. Saa nähdä pysyykö sama kehityssuunta jatkossakin ja kuinka pieneksi muiden osuus kutistuu. Ehkä silloin pitäisi sijoittaa pelkästään USA:n indekseihin…

The MSCI World country composition has remained fairly stable over time. However, as global markets change, so do MSCI World’s regional and country weights. In the late 1980s, for instance, Japan represented over 40% of the developed markets as property and share prices rose. Later, in the early 2000s, European markets gained prominence due to strong economic growth and the introduction of the Euro currency. Over the last two decades, the USA has maintained its position as the largest developed market, currently representing nearly 70% of the MSCI World Index.

3 tykkäystä

Omassa viestissäsi on varoittava esimerkki siitä miksi näin ei välttämättä kannata tehdä

Nikkei 225 ei ole rikkonut 34 vuoden takaisia huippujaan vieläkään.

Aiheeseen liittyvä videosuositus

6 tykkäystä

Omassa viestissäsi on varoittava esimerkki siitä miksi näin ei välttämättä kannata tehdä.

Kukaan ei tietysti voi ennustaa tulevaa. Olen joskus pohtinut tätä maailman väestön jakautumisen perusteella. Aasiassa on nyt vajaa 60 % maailman väestöstä. Afrikassa on 18 % väestöstä ja sen ennustetaan kasvavan eniten muiden maanosien väestön pysyessä samalla tasolla tai pienentyessä. Onko osakemarkkinoilla USA:n globaalit suuryhtiöt edelleen voittajia tässä kehityksessä länsimaiden väestön ikääntyessä?

1 tykkäys

Kannattaisiko vaihtaa OP:lla?`

Nyt on iShares NASDAQ 100 UCITS ETF
kulut 0,33%

ja sen tilalle

LYXOR NASDAQ-100 UCITS ETF - EUR ACC
kulut 0,22%

kulut ainakin pienee, mutta onko muita huomioitavia asioita? Tuo iShares ETF on suurinpiirtein ainoita salkun menestyjiä, joten olisi kiva jatkaa samalla tiellä.

Lähtökohtaisesti kannattaisin sinua jatkossa sijoittamaan matalakuluisempaan vaihtoehtoon. Myymisessä on kuitenkin aina omat kulunsa, ja lisäksi mahdollisesta tuotosta on maksettava verot. Näin ollen lienee kustannustehokkaita jatkossa vain sijoittaa matalakustanteisempaan vaihtoehtoon ja unohtaa viimeisen desimaalin viilaus jo ostettujen osuuksien osalta. :blush:

7 tykkäystä

Indeksisalkku löytänyt lopullisen muotonsa.
25% handelsbanken usa
25% storebrand usa
25% nordnet indeksirahasto suomi
25% nordnet indexfond sverige

USAn markkina kahdella rahastolla niin varmistuu kivuttomasti että superluoton ehdot täyttyvät jatkossa eikä mikään osuus ylitä 60% salkussa. Kulut tällä kombinaatiolla mukavat 0,1% mietityttää vain hieman tuo nordnetin sisäänheittorahastojen kulurakenne jatkossa… eivät varmaan ikuisesti tule olemaan kuluttomia. Toki osinkojen lähdeverottomuus antaa hieman anteeksi ruotsiin ja suomeen rahastoidessa, vaikka kuluja päättäisivätkin noihin lisätä.

Viime syksyn, talven ja kevään aikana tuli uppouduttua faktorisijoittamisen kaninkoloon. Rational Reminder -foorumilta kalastelluilla tiedoilla sain viritettyä salkun jossa mieleiset faktorit painotettu, Nordnetin superluotolla vivutettu 1.2x, ja superluoton edellytyksistä huolehdittu ottamalla samaa indeksiä seuraamaan joitakin päällekäisiä eri firman rahastoja. Lisäksi siivut oli mitoitettu siten, että yhtä voisi aina lisätä 1500 euron kertaostolla niin, että hankintakulut pysyy alle prosentissa, mutta yksittäisen lapun osuus ei kasva yli superluoton vaatimusten.

Nyt kun superluotto kallistui houkuttelemattoman hintaiseksi, oli aika vähän yksinkertaistaa salkkua. Tällä hetkellä salkun sisältö on seuraava:

JPGL (Multi-factor)
ZPRV + ZPRX (Small cap value)
XDEV + 5MVL (DM + EM value)

ja näiden lisäksi jäljellä pieni siivu SPYI (MSCI ACWI IMI).

Kun on tässä kolossa riittävän syvällä, niin tuon viimeksi mainitun markkinapainotteisen indeksirahaston omistaminen kiinnostaa vähemmän ja vähemmän. Ilman sitä faktoripainotukset näyttävät mieleisiltä (markkinan beta-riskiähän on noissa faktorirahastoissa mukana jo ihan tarpeeksi itsessäänkin), ja tuotto-odotus on laskujeni mukaan 9.5% p.a., verrattuna pelkän SPYI:n noin 6.9%:iin.

Faktoreihin syventyminen vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä, ja lisäksi hyvin implementoituja tuotteita on euroopassa melko hintsusti tarjolla. Nämä huomioiden ei ole hirveän huono idea valita strategiakseen vaan yksittäistä globaalia indeksirahastoa (esim. SPYI tai IUSQ), joissa nykyään on kulutkin todella alhaalla.

Suosittelen kyllä kaikille Inderesläisille Ben Felix -youtubemaratonia. Sen jälkeen alkaa joka ikinen osakepoimintaketju tällä foorumilla vaikuttaa järjen köyhyydeltä.

24 tykkäystä

Tämä.

Moni piensijoittaja hioo rahastoallokaatioitaan ja niiden kuluja desimaalien tarkkuudella ja silti päätyvät Nordnetin ETF-kuukausisäästäjäksi, koska “likviditeetti” ja “reaaliaikainen pörssikauppa”. Se tuntuu järjenvastaiselta kun vaihtoehtona on runsaasti pienikuluisempia indeksirahastoja. Tuo Seligsonin kululaskuri on jo alansa klassikko Suomessa.

Sen lisäksi kannattaa muistaa että (sijoittajasta riippuen), sijoittajan pahin vihollinen eivät ole kulut vaan se sijoittaja itse. Maltti on valttia tässäkin lajissa ja jos sallitte, lainaan tässä välissä Brian Feroldin lainaamaa Morgan Houselia:

:slight_smile:

Haluan vielä päättää viestini Seppo Saarion teesiin:

Osta, älä myy.”

19 tykkäystä

Osaako joku sanoa, mistä näkee mitä yhtiöitä Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG pitää sisällään? Sivuilta näkee vain 10 suurinta omistusta, kiitos jo etukäteen!