Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Miksi mandatumtrader ja nordnet näyttävät erillaista arvonkehitystä samoille ETF:ille? Esim. tikkerillä DXET, 3 vuoden arvonkehitys on mandatumissa 45,5% ja nordnetissä 56,86%.
SXRT:ssä eroa huomattavasti vähemmän, mutta kumminkin. Mandatum 56,19% ja nordnet 57,21%

1 tykkäys

Näihin vaikuttavia tekijöitä esim lyms vs sxrv voi olla rahaston osinkoverotus, arvopaperilainauksen tuotot. Ns tracking difference kuinka hyvin rahasto seuraa indeksiä. Tuota TD voi vertailla esim Täältä

Lopullisen tuottoeron ja TD laskeminen on aika hankalaa ja sitä voi yrittää saada selville laskemalla erotuksen indeksin ja rahaston rahamääräisistä tuotoista. Nuo pitää ilmoittaa lain mukaan.

Aika työlästä ja hankalaa se silti on. Itse en jaksa yrittää. Vertaan vain ilmoitetun TER, vastaavien etf tuottohistorian ja luotan isoon toimijaan.

2 tykkäystä

Näissä on kyllä hämmentävän suuri ero samaa indeksiä seuraaviksi ETF:ksi. 10v tarkastelujaksolla CAGR SXRV 24,19% ja LYMS 23,35%. TER erotuksen huomioiden SXRV on saanut lähes prosentin boostin vuosittain jostain muusta tekijästä johtuen. Viimeisen kolmen vuoden tarkastelujaksolla ero on jäänyt kuitenkin melko olemattamaksi. Eli sen lisäksi, että eroja löytyy ne voivat myös vaihdella vuosittain. Epäilisin, että boosti johtuu suurelta osin arvopaperilainauksen tuotoista, koska tuottoeron vaihtelu on suurta eri vuosien välillä.

Lueskelin myös tuosta tracking differencestä, ja se vaikutti aluksi juuri etsimältäni parametriltä. Lisäksi se löytyy todella monelle ETF:lle esim. tuolta https://www.trackingdifferences.com/
Sitten vertasin SXRV ja LYMS TD:tä ja luottamus meni tuohonkin parametriin, sillä sekään ei tuottoeroa selitä. Jotain jää myös TD:tä laskettaessa huomioimatta.

Tälle olisi kyllä todellakin kysyntää. Kiitokset @Wallet_Nahlroos, että toit edes tämän vertailun tietoomme. https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1jkTC6ulLAC1Y4SW-_IIbUBXuhHXGywnlOd0jT0qcGbY/htmlview#

Nuin isot selittämättömät erot syövät kyllä TER- ja TD-vertailujen merkittävyyttä. Pitänee kattavamman tiedon puutteessa painottaa enemmän tuottohistoriaa sekä osto- ja myyntikuluja. Tuottohistorian vertailukin on todella vaikeaa, kun käytännössä lähes samoin sijoittavat rahastot seuraavat usein hieman eri indeksiä, eikä tuottohistoriaa ole aina muutenkaan tarjolla merkittävän pitkältä ajanjaksolta.

2 tykkäystä

Näihin voi vaikuttaa myös rahaston tai etf liikkeellelaskijan ”rebalncing” toiset yhtiöt ostavat kaikki tarvittavat osakkeet kerralla, toiset useamman päivän aikana jolloin päivänkurssi vaikuttaa. Myös synteettisten etf sopimusehdot swap osapuolen kanssa voi vaikuttaa. Tuo on aikamoinen suo kahlattavaksi läpi.

Toiselle foorumilla tätä on puitu jo pidempään. Otettu yhteyttä etf talojen sijoittajapalveluun ja mitään yhtenäistä totuutta todellisten kulujen laskemista varten ei ole saatu, tai ainakaan minun tietooni tullut.

Mukava jos pystyin tuottamaan jotain hyödyllistä tietoa foorumille :relaxed:

5 tykkäystä

Keksin kaksi syytä, jotka voisivat selittää tuota eroa ainakin osittain:

  1. Rahastot ovat seuranneet jossain menneisyydessä eri indeksejä
  2. Indeksit (ja salkut) rebalansoidaan eri aikaan.

Jos esimerkiksi swap päivitetään samantien indeksin päivittyessä, mutta fyysinen rahasto saattaa ostaa osakkeet vasta muutaman kuukauden päästä.

@CitizenJ totesikin, niin nuo toden totta seuraavat eri indeksejä. SXRV seuraa Nasdaq 100 Index ja LYMS NASDAQ-100 Notional Net Total Return Index. Indeksissä voi olla pieniä eroja, jos sama indeksi lasketaan eri aikaan.

Lisäksi sijoittajan saamaan tuottoon vaikuttaa juurikin tuo kappalehinta. Pienemmällä kappalehinnalla jää vähemmän rahaa pöydälle odottamaan osuuden täyttymistä.

2 tykkäystä

Saako udella mitä Aasia rahastoja tai ETF:ffiä olet salkkuusi hankkinut/harkinnut hankkivasi? PYN eliteä itsellänikin reilut 9% salkusta, mutta olen yrittänyt löytää nordnetistä sopivaa rahastoa lisäksi, jota olisi helpompi tankkailla pienissä erissä.

2 tykkäystä

Pitkää jo ootellu että tuonne koko kaakkois aasiaan painottuvaa etf:fää tulis tarjolle… Kiinnostaa kans kuulla mitä ideoita muilla. Itellä menee xtrackers vietnamiin, evli emergin frontierii, nordea intia… sit myös koko kehittyviin markkinoihin rahasto ja etf:fä. PYN eliteen ei oo varaa

2 tykkäystä

Swedbank robur asienfond ainakin löytyy nordnetista.

1 tykkäys

Toistaiseksi on vain Pyn Eliteä ja sitten kuukaussäästöllä tankattua IS3Nia, missä on reiluhko paino tuolla suunnilla. Tutustumisprosessi on kesken, mutta juurikin joku kuukaussäästöön kuuluva rahasto Nordnetistä on etsinnässä, vinkatkaa ihmeessä jos löytyy.

1 tykkäys

Oma lempparini ja isoin omistukseni on tikkerillä 5mvl, isharesin kehittyvien markkinoiden arvo-osakkeet. Pe 6.4, pb 0.8, p/s 0.6 ja häkellyttävä kassavirrankasvu 13.8%.

Tässä markkinassa aika edullista sanoisin :crazy_face:

14 tykkäystä

Aivan, kiitos korjauksesta!

2 tykkäystä

Mistä muuten saisi helpoimmin ETF-rahastojen kaikki omistukset mahdollisimman reaaliaikaisena? Eli mihin firmoihin rahastot ovat sijoittaneet.

Mitä nopeasti googlailin, niin monet sivut näyttää top 10 suurimmat omistukset, mutta ei koko listaa.

Kyllä ne sieltä liikkeellelaskijan sivuilta löytyy, yleensä siinä missä on Top-10 osuudet, on linkki “View all holdings” tms.

1 tykkäys

Myös vuosikertomuksien sisältä voi löytyä ajantasaiset omistukset

1 tykkäys

Olen kovasti viime aikoina pohtinut megatrendi ETF:iä ja eri megatrendien tulevaisuutta nyt kun useampi megatrendi ETF on luonnollisesti lasketellut alas. Aiemmin täälläkin on ollut keskustelua siitä, että megatrendit vaihtuvat, mikä on tietysti oletettavaa. Olisikin mielenkiintoista kuulla ajatuksia mitkä megatrendit näette tällä hetkellä potentiaalisimpina kohteina etenkin pidemmällä sijoitushorisontilla?

Itseltä löytyy salkusta mm. Blockchainia, Clean energia, Ageing populationia ja Healthcare innovationia, joita on tullut myös pikkuhiljaa tankattua lisää kurssien laskiessa.

Halut nähdä tämä:

https://youtu.be/libTTDzmVGw

Tldr; kierrän temaattiset etf kaukaa. Ne ovat uskomattoman turhia himmeleitä.

5 tykkäystä

@Wallet_Nahlroos jos vaan jossain vaiheessa ehdit avata sitä eilistä WTEM etf:fää nii kiinnostelis kovasti

4 tykkäystä

Kylmästi kopioin toiselta foorumilta kun ei ole aikaa raapustaa itse.

Eli Wisdom Tree Global Quality dividend growth (WTEM)

+ the index essentially scans for “growth companies, that pay a dividend”, which may be more in line with Novy-Marx approach (??)
+ according to the index methodology GGRA screens out holdings with the most negative 6/12 months momentum scores (i.e. bottom decile)
+ higher median SmB, RmW, CmA and WmL loadings since inception (in line with methodology but potentially questionable due to short history)
± positions are weighted by mcw and then shifted by: 50% long-term estimated earnings growth, 25% ROE and 25% 3 yrs ROA. Only companies with an earnings yield greater than the dividend yield are included.
+ more diversified (~600 instead of “only” ~300 holdings)
± dividend yield mostly in line with IS3Q (“dividend growth” <> “high dividend yield”), so withholding tax should not be much higher than MSCI methodology
± currently €139 M AuM
HmL is slightly more negative
Index data only available from 03/2016 (date of index-inception)
implemented ESG screening

Rober Nowy-Marx viittaa Tähän

Ns ”Tuottava arvoyhtiö” faktori voisi suomentaa.

Robert Novy-Marx Haastattelu joka ehdottomasti kannattaa katsoa. RR #149 - Professor Robert Novy-Marx: The Other Side of Value - YouTube

Yhdysvalloissa monet ETF talot kuten Dimensional fund advisers (Eugene Faman perustama), Avantis fund advisors, Alpha Architech jne ovat pikku hiljaa alkaneet impelentoida eri tavoilla tuota tuottofaktoria arvofaktorin yhteyteen. Ei enää alkukantaista ja vulgaaria P/B tuijottelua pelkästään.

Wtem regressioanalyysin tulokset.

Niin kuin kuvasta näkyy hieman negatiivinen arvo, jotakuinkin merkittävät CmA ja RmW. Molemmat Fama-French 5 Factor modelin aihioita.

Vielä suora lainaus Factsheetiltä: ” Index Description
The index is rules-based, fundamentally weighted and is comprised of high quality dividend-paying companies from global developed markets, risk-filtered using a composite risk score (“CRS”) screening, which is made up of two factors (quality and momentum), each carrying an equal weighting.”

Overall UCITS regulaation piirissä sanoisin ihan 3.5/5 ETF. Jos olisi helppo pääsy US listattuihin niin en sijoittaisi tähän, mutta minkäs teet.

Itsellä n.16% paino-arvo omassa portfoliossa.

Kirjoitettu nopeasti puhelimella niin virheitä varmasti löytyy.

9 tykkäystä

Onko rahastojen, erityisesti ETF:in P/E-luvut sellaista tietoa, josta täytyy maksaa vai löytyykö jostain kuten GoogleFinance antaa yksittäisille osakkeille?

Jos johonkin maksulliseen, niin suosituksia?

1 tykkäys

Morningstar.fi- sivustolta löytyy ainakin PE-luvut kun etsii haluamansa rahaston tai ETF:n ja klikkaa sisältö-välilehteä.

2 tykkäystä