Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Hei! :slight_smile:

YAU on tosiaan 12kk aikana sisäänkirjautuneet aktiiviset jäsenet.

Nuo somekanavat antaa vähän heikosti osviittaa yhteisön kehityksestä, koska tilaajamäärä eri kanavilla kuten TikTok ja tube ei suoraan kerro sitä moniko katsoo niissä meidän sisältöjä. Edelleen hieman huvittaa miten hankimme Facebookiin seuraajia 2016–2018 jtn kun nyt firmat eivät saa niistä tyyliin yhtään lisänäkyvyyttä (ilman rahaa). :smiley: Zuckerbergilta vuosisadan veto.

Inderesin tuben kehitystä voi aika hyvin vakoilla esimerkiksi social blade sivuston kautta https://socialblade.com/youtube/channel/UCA8t6FufzhadZJZBXiYW8jQ

Huom. ei rahasteta tubella vaikka tuo arvioi myös vuosittaiset tubetulot. :smiley:

Nojoo.

Olen itsekin pähkäillyt YAUn nousua.

Ruotsin ja Tanskan YAUt ovat todella pieniä toistaiseksi, mutta nekin tukevat tuon luvun kokonaiskasvua hissukseen.

Meille virtaa tasaisesti uusia rekisteröintejä myös Suomessa, mikä tukee YAUta. Toisaalta YAUn laskiessa havaittiin, että MAUn ja 3MAUn suhde YAUhun nousi. Tuo implikoi minulle, että ns. tosikäyttäjät pysyivät visummin palvelussa, kuin satunnaisemmin käyvät jotka ovat YAUssa mukana. Jos muut asiat ovat pysyneet karkeasti ennallaan, on palvelun hetkeksi jättäneitä käyttäjiä tullut takaisin.

Nordnetin asiakasmäärät ovat jatkaneet nousussa samoin kuin osakesäästäjien määrä Suomessa eli yleinen trendi vaikuttaa olevan edelleen myönteinen.

Yleensä tykkään muotoilla, että raju pörssilasku syö meidän aktiivista jäsenmäärää. Tätä kävi tovin aikaa. Voi myös olla että kansanosakkeiden kuten Nordean (ja Kempowerin viime viikkoihin asti :smiley: ) kohtuullinen performanssi on tukenut moraalia jäsenillä.

Yhteisötiimissä ei olla tehty jäsenhankintaa rahalla ja fokus on ollut laadukkaan sisällön tuotannossa, kuten aina. :slight_smile:

Yksi hyvä tapa myös vakoilla Inderesin kiinnostavuutta on google trends pitkällä aikavälillä. Tuohan indeksoi haut nollasta sataan miksi kannattaa olla pidempi aikaväli tarkastelussa.

Ehkäpä voisi tiivistää niin, että valittu tie tehdä fokusoitunutta ja analyyttistä sisältöä fiksuille osakepoimintaan taipuville sijoittajille näyttää toimivuuttaan markkinan alakulossakin, kun taas 2021 FOMO TO THE MOON -bilejengi on poistunut kekkereistä.

Varmaan vähän sekava vastaus mutta jos tästä nyt jotain saisi irti. :smiley:

44 tykkäystä

Kiitos erinomaisen lämminhenkisestä tilaisuudesta! Oli mukava tulla ensimmäistä kertaa seuraamaan Inderesin osaria paikan päälle ja tulen varmasti jatkossakin, kunhan ansiotyöt eivät häiritse liikaa harrastusta :slight_smile: Suosittelen lämpimästi muillekin, mikäli mahdollista! Ainakin itse saan huomattavasti enemmän irti, kun pääsee seuraamaan tilaisuuden livenä ja voi osallistua keskusteluun ennen ja jälkeen tilaisuuden.

Lisäksi osareita tulee seurattua luonnollisesti myös osana Flikin liiketoimintaa (toimiiko yhteydet verkon yli, tuotannon laatu, ulkoasu jne) ja tätä kautta voi pyrkiä tekemään ainakin jotain havaintoja ja päätelmiä siitä, miten yrityksellä menee tämän suppean otannan perusteella. Esimerkkinä viime viikon Intrumin Q3 osari audiocastina, jossa yhteydet oli hetken aikaa poikki ennen Q&A sessiota ja osa analyytikoista alkoi jo vaatimaan toteuttajan (käsittääkseni Financial Hearings) vaihtamista turhauduttuaan yhteyskatkokseen :smiley:

Ensimmäiset ajatukset tuloksesta olivat, että markkina ei taida oikein ostaa tarinaa Ruotsin (ja Tanskan) liiketoimintojen kasvusta, vaikka omasta mielestäni ollaan edelleen aiemmin viitoitetulla polulla markkinan hankaluudesta huolimatta. Tästä osoituksena mm. ettei ohjeistukseen kajottu ja Mikael totesikin, että jotain pitäisi “räjähtää”, ettei ohjeistukseen päästäisi :slight_smile:

Lehtori Hinkulan @_TeemuHinkula kysymykseen ensi vuoden kasvuajureista totean, että tulkitsin ainakin itse Mikaelin ympäripyöreän vastauksen siten, että ennustaminen ylipäätään on erittäin hankalaa (esim. miten talouskuva jatkaa kehittymistään talven/alkuvuoden aikana / miten tämä vaikuttaa asiakkaiden päätöksentekoon suhteessa oman liiketoiminnan panostuksiin ja painotuksiin) ja toisaalta se, että mitä tietoja yritys voi julkistaa osarin yhteydessä ilman erillistä sisäpiiritiedotetta erityisesti jos ne sisältäisivät jotain eroavaisuuksia tässä tapauksessa jo tiedotetusta osarista (varovaisuusperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, lainsäädäntö ja aiheeseen liittyvä ohjeistus). Oletan siis, että edellä mainittujen syiden takia et saanut tarkkaa vastausta kysymykseesi :thinking:

All in all olen luottavaisin mielin Inderesin tarinassa mukana, vaikka markkina onkin tällä hetkellä kaikkea muuta kuin helppo. Mikaelia siteeratakseni, “kevät ja kesä tulee vielä” :slight_smile:

30 tykkäystä

Tässä on tuoretta analyysia Indestä. :slight_smile:

Inderes’ Q3 report was broadly in line with our estimate, with a small miss in EBITA. Still, our takeaway is that the company remains well positioned to continue its core business growth in 2024 despite market headwinds that are set to continue at least in H1. We expect growth of c. 6% for 2024, driven by AGM and research services as well as cross-selling in Sweden. Despite small EBITA estimate cuts, our fair value range is unchanged at EUR 17-19.

17 tykkäystä

"However, positives for sales growth in 2024 are AGM services, where Inderes
has a holistic and cost-efficient solution. We also understand that the momentum
for IR solutions is promising, although this business is still relatively small"

Ilmeisesti SEB varasti nämä ideat foorumilta, koska webcastissa tätä ei sanottu. :smiley:

Itsellä ei ole selvää käsitystä kuinta suurta liikevaihtoa AGM ja varsinkaan IR voisivat tuoda. Ainakin helmi-maaliskussa liikevaihto kasvoi tosi hyvin, ilmeisesti myös orgaanisesti, joten odotan sen tulevan juuri AGM:stä. Joka tapauksessa kiinnitin huomiota tuohon SEB:n kommenttiin “cost-efficient solution” AGM:stä. Yuhan sanoi näin heinäkuun lopussa, kun kysyin ulkopuolisten palveluiden lisääntymisestä materiaalit ja palvelut kuluerässä:


Q1:llä, johon AGM:t painottuvat, Inderesin bruttokatemarginaali oli selvästi aikaisempaa matalampi 79% vs. ~85%. Toki SEB:inkin ennusteissa 2023-2025 bruttokatemarginaalit ovat hieman aikaisempaa pienemmät.

Olen kyllä aikalailla samaa mieltä SEB:n ennusteiden kanssa. Kiinnitin vain huomiota tuohon sanamuotoon.

21 tykkäystä

Uusin omistajalistaus: Inderes Oyj

Petri Kajaani vähemmän yllättävästi käyttänyt myynti-ikkunan avautumisen hyväksi myymällä omistuksiaan, eilinen vilkas (Inderesin osakkeelle) kaupankäyntipäivä ei vielä näy tilastoissa. Yllätys sen sijaan itselle on, että myös Twin Engine(Kajaani salkunhoitaja) vähentänyt reilusti omistustaan. Hiukan hassua aiheuttaa myyntipainetta kahdelta taholta, vaikka toki nämä omistukset tiukasti erillään tietenkin ovat. Ulkomaille valunut vähänlaisesti osakkeita, SEB:n hallintarekkariin 572 osaketta.

29 tykkäystä

Ruotsista Metacon tulossa seurantaan loppuvuonna

https://metacon.se/metacon-hires-inderes-for-commissioned-research/

80 tykkäystä

The first analysis is planned to be carried out in the fourth quarter of 2023. In connection with this, Metacon terminates the collaboration with Aktiespararna with immediate effect.”

Aktiespararnalla (AS) näyttäysi olevan 71 firmaa seurannassa. Hyvä referenssi Inderesin kv-myyntitiimille ja siitä sitten vain “varastamaan” muita asiakkuuksia AS:lta.

38 tykkäystä

Mitkä ovat Inderesin suunnitelmat ruotsinkielisen sivuston ja yhteisön kehittämiselle sisällön kielen osalta?

inderes.se puolella kaikki analyysit ja yhtiökommentit on englanniksi. Ruotsin kielellä sisältö olisi varmasti helpommin lähestyttävää kohderyhmälle, jolloin yhteisön rakentaminen olisi helpompaa.

21 tykkäystä

Olisi kiva tietää mitä mieltä hallitus on osakkeen hinnasta. Luulisi, että nyt olisi oiva aika ostaa omaa osaketta kun ollaan selkeästi alle ipo hinnan? Kuitenkin voisi ajatella, että yritys on nyt arvokkaampi kun on kehitystä tapahtunut tai sitten sijoitukset ovat olleet omistaja-arvoa tuhoavia? Toki diskontta korko on selvästi ipo aikaa korkeampi niin matalemmat arvostuskertoimet ovat tietenkin oikeutettuja.

Ymmärrän, että osakkeen hintaa ei voida kommentoida mutta voidaanko kommentoida millä prosessilla omistajien voiton jaosta päätetään?

12 tykkäystä

En ole hallituksessa, enkä edes kovin suuri osinkojen ystävä. Reaaliosinkoja lukuunottamatta.

Osakkeen epälikvidyydestä johtuen näkisin Inderesin omien osakkeiden ostojen toteuttamisen haasteellisena. Yksi mahdollisuus olisi toki totetuttaa se blokkikauppoina, mutta silloin varmaankin myyjäosapuolena olisivat herkästi yhtiön työntekijät, jotka omistavat suuren määrän yhtiön osakkeista. Se ei olisi kovin toivottavaa, koska työntekijät ovat mielestäni firman suurin assetti ja heidän sitouttaminen on erittäin tärkeää.

Tästä samasta syystä olen valmis sallimaan Inderesille vuolaamman osinkojen jaon. Se toimii kätevänä tapana palkita sitoutuneita työntekijöitä. Lisäksi käsittääkseni yhtiöllä ei ole suuria investointitarpeita tällä hetkellä, joten senkin vuoksi mielestäni osingon jako on ok.

42 tykkäystä

Arvatkaa, missä on näkyvillä tämä teksti:

Inderes toimii rahoitusalalla. Se tarjoaa yhteisöalustan sijoittajille sekä pörssiyhtiöille. Alustan kautta käyttäjät voivat keskustella toistensa kanssa ja jakaa sijoitusvinkkejä. Asiakkaisiin lukeutuu sekä yhtiöitä että yksityishenkilöitä. Lisäksi yhtiö tarjoaa analytiikkapalveluita ja pohjaa sijoituspäätöksille. Päämarkkina-alue on Pohjoismaat.

Sijoitusvinkkien jakaminen on sittenkin luvallista?

Vastaus: Nordnet.

Kielikysymys on kyllä haastava ongelma Inderesille ratkaistavaksi Pohjoismaissa. Englantia yritetään tuoda yhteiseksi kieleksi. Henk.koht. ymmärrän englantia melko hyvin, mutta totuuden nimissä: nykyään kun Inderesin appissa käynnistän jonkin yhtiön tulosinfon tai haastattelun, mikäli kieli on englanti, keskeytän välittömästi ja lopetan kuuntelun ja siirryn seuraavaan.

Ymmärrän puheen, mutta en jaksa kuunnella 30 minuuttia huonoa ääntämistä, änkytystä, öö-täytesanan käyttöä joka toisessa lauseessa tai muuten vain kielellisesti köyhää sanavarastoa. Yleensähän kun puhut englantia toisena kielenäsi, sanavarastosi on köyhä ja kaikki informatiiviset vivahteet ja sivulauseet jäävät sanomatta ääneen kun puhuja ei tiedä, että miten ajatuksensa ilmaisisi siten kun oikeasti tarkoittaa. Puhe on myös hitaampaa, tönkömpää ja enemmän ulkoa opeteltua, ei luonnollista kuunneltavaa.

Normaalisti kuuntelen podcasteja 1,25x nopeudella iltalenkillä, mutta huonoa englantia jos yrittää kuunnella tuolla tavalla, menee lenkkeilyn rentoutuminen melkein pilalle jos puolipakolla yrität tuollaista kuulokkeista vastaanottaa. Toistaiseksi englanniksi olevat yhtiöraportit olen myös jättänyt lukematta kun suomenkielistäkin materiaalia on liikaakin tarjolla. Uskoisin, että tavissijoittajista valtaosa tekee samoin Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa.

Vertauskuva: puhelinmyyjä soittaa suomalaiselle tavikselle englanniksi. Arvaan, että 95% lyö luurin korvaan ajatellen, että jos ei suomea osata puhua, en tuhlaa aikaani tähän puheluun. Finanssialan ammattilaisille englanti on varmasti OK, mutta valtaosalle tavissijoittajista ei. Vaikea tilanne siis, en osaa sanoa, miten kannattaisi toimia jatkossa. Valtava työmäärä Inderesille jos kaiken materiaalin lokalisoi.

36 tykkäystä

Valitettavasti täsmälleen totta myös minulle. Englantini on keskivertoa heikompaa. Ymmärrän kyllä jos keskityn, muttei voi muuta touhutessa kuunnella kuten suomea.

14 tykkäystä

Sama täällä, hyötysuhde laskee englanninkielistä materiaalia lukiessa.

Jos Ruotsin yhtiöraportit olisivat edes optiona Chat-GPT:llä käännettynä suomeksi, niin olisi iso kannustin ostaa premium-tilaus.

Ja uskoisin saman toimivan myös Ruotsin markkinan suuntaan.

Englannin käyttö on sitten vielä asia erikseen :smiley:

Omasta mielestä kuitenkin vähimmäisvaatimus olisi, että materiaali olisi saatavilla aina paikallisella kielellä. Esim. suomalaisten firmojen raportit suomeksi ja Suomessa saatavilla olevat ulkomaisten firmojen raportit voivat omasta mielestä olla englanniksi.

Sama homma Ruotsissa: ruotsalaiset firmat ruotsiksi ja englanniksi. Suomalaiset inderes.se puolella luettavissa olevat rapsat englanniksi.

Ps. Ymmärrän toki, että tässä vaiheessa kasvutarinaa ei vielä välttämättä ole resursseja kääntämishommiin.

10 tykkäystä

Suunnitelmat elävät tilanteen mukaan, mutta juuri nyt rapsat tehdään englanniksi (helpottaa myös laadunvalvontaa ja oikeanlaisen rapsan tekemisen vientiä Ruotsiin) ja videomateriaali mielellään aina kun mahdollista paikallisella kielellä eli ruotsiksi. Mutta, koska ruotsalaisyhtiöitä on vielä kovin vähän seurannassa ja tyhjästä on paha nyhjäistä on tehty myös englanniksi matskua Suomi-firmoista jotka ehkä voisi kiinnostaa tai joilla toisaalta voi olla Suomessakin englanninkielistä kuulijakuntaa. Parempi tehdä edes jotain, kun olla tekemättä mitään. :smiley: Jos tulee kökköä matskua niin somen algoritmit ei levitä sitä, mutta myö saadaan arvokasta kielen harjoitusta ja kokemusta yhtä kaikki sekä dataa siitä mikä toimii ja mikä ei. :stuck_out_tongue:

Pitkässä juoksussa ideaali on, että kaikki kynnelle kykenevä videomatsku olisi ruotsiksi ja samoin foorumi. Ruotsissa käsittääkseni useimmat analyysitalot tekevät analyysin englanniksi ja tuskin tähän tulee heti muutosta.

Näin siis ajattelu tällä hetkellä mutta tilanteen ja resurssien muuttuessa suattaapi nämäkin puheet vanhentua. :slight_smile:

Käännökset on Inderesille bisnes. Tässäkin ideaali olisi, että yritysseurannan ostava firma ostaisi kaiken muun (webcastit, VAGMin, analyysin, toimarihaastisten, IR-sivujen jne.) päälle vielä käännökset joka ikiselle kielelle. :stuck_out_tongue:

Lisäys: sivusto on tietty myös ruotsiksi.

Lisäys 2: Ehkäpä alussa fokus voi olla sellaisessa sijoittajajengissä, joka ymmärtää hyvin englantia. Ei ronski oletus sofistikoituneemmista sijoittajista jotka ylipäätään lukevat raportteja. :smiley:

Lisäys 3: kamalaa rönsyävää tekstiä joten tiivistys: idea on rakentaa aina paikallinen vahva yhteisö paikallisella kielellä. Ugh! :smiley:

50 tykkäystä

Eiköhän talousasioita hyvin ymmärtäviä virallisia kielenkääntäjiä löydy ihan kivasti. Onko se sitten Inderesille taloudellisesti kannattavaa käyttää tällaisia palveluita on sitten pohtimisen paikka.

3 tykkäystä

Hyvää keskustelua kielistä! Meidän on tässä löydettävä tasapaino vahvan paikallisuuden ja (kansainvälisen) tavoittavuuden välillä. Paikallinen läsnäolo ja helppo lähestyttävyys on tärkeä elementti toimintamallissamme, kuten tässäkin keskustelussa ilmenee. Olen monien kommentoijien kanssa samaa mieltä. Samalla haluamme tavoittaa mahdollisimman laajasti ja kansainvälisesti sijoittajia. Tämä voi tarkoittaa, että osa sisältöformaateista on paikallisella kielellä ja osa englanniksi. Tai sitä, että sisältöjä tehdään kaksikielisinä, kun se on järkevää. Pitää hakea optimaalista mallia, niin että tuotto/panos on paras tavoittavuuden ja sijoittajien laadukkaan, läsnäolevan palvelun kannalta.

Meidän uusi alusta (“Inderes 2.0”) jakautuu tällä hetkellä .fi, .se ja .dk -palveluihin ja tämä uusi alusta myös helpottaa sitä, että oikeat sisällöt kohdentuvat alustalla juuri oikeiden kohderyhmien eteen myös kieliasiat huomioiden.

39 tykkäystä

Yhtiökokous päättää voitonjaosta / antaa valtuutuksen omien ostoon ja hallitus tekee esityksen osingosta / päätökset omien ostoista. Voitonjakopolitiikka on näissä ohjenuorana. Aiemminkin olemme kommentoineet yleisellä tasolla, että omien osto on vähäisen likviditeetin osakkeissa usein haastavaa, koska päivävaihto rajoittaa paljonko osaketta voi käytännössä ostaa. Valtuutus meillä on olemassa.

27 tykkäystä

Tähän pakko sanoa, että kyllähän esim Viafin ostaa omiaosakkeita, vaikka vaihto on Inderesin tasolla - jopa pienempää. Tämän vuoden (kasvava) voitonjakopolitiikkahan on jo jaettu osinkoina. Helpottaisiko tätä myös puolivuosittainen osinko? Toinen puolikas olisi helppo vaihtaa osakkeiden ostoiksi :man_shrugging:

Toki myös sisäpiirin/hallituksen ostot olisivat myönteinen merkki. (Henkilöstön sitoutumisessa ei kyllä ole moitittavaa :+1:)


Tärkeämpää minusta on silti keskittyä laadukkaaseen liiketoiminnan kasvattamiseen ylä- ja alarivillä. Likviditeetti ongelma selätetään ajan ja kasvun kanssa :sunglasses:

9 tykkäystä