Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Moi Teemu! Kiitos kysymyksestä. Tyypillisin ja konkreettisin mitä näissä me tarjoamme, on ylimääräisen yhtiökokouksen (EGM) toteuttaminen, jos annin järjestäminen sen vaatii. Useampia näitä tehtiinkin viime syksynä. EGM:ssä etäkokous on usein tosi toimiva ja tehokas tuote. Lisäksi pientä lisäkauppaa voi tulla esim sijoittajatapahtumien ja näkyvyyden järjestämisestä. On totta, että näissä on korostunut tarve vääntää rautalangasta ja auttaa sijoittajia (osa tästä tulee analyysin kautta toki hoidetuksi). Kokonaisuutena näitä on kuitenkin sen verran vähän, että kuvailisin tätä täydentävänä projektikauppana. IPOissa on se kiinnostava elementti, että ipottavista yhtiöistä usein tulee uusia jatkuvia asiakkaita kaikille tuotealueille, mikä on usein itse ipo-projektia kiinnostavampi elementti pitkän ajan arvonluonnin ja liiketoimintamallimme kannalta.

39 tykkäystä

Jos Suomessa on hiljaista tällä hetkellä, niin miten Ruotsi, Norja, Tanska? Ja onko Inderesillä mahdollisuutta saada sieltä siivua IPO:sta?

10 tykkäystä

Kuvittelenko vaan, vai onko tänä keväänä Inderesin kautta tullut selkeästi enemmän yhtiökokousmateriaalia suomalaisista yhtiöistä kuin esim. viime vuonna? :thinking:

16 tykkäystä

Ainakin Inderes näyttää voittavan hyvin yhtiökokousmarkkinaa. Siirtyisikö jo markkinajohtajaksi tänä keväänä?

15 tykkäystä

Ruotsissa on jo pientä orastavaa IPO-aktiviteettia ja isommista tuoreista nimistä esimerkiksi Rusta on IR-tapahtumiemme asiakas. Tanskassa markkina on vielä aika jäinen. Norjassa meillä ei ole vielä olennaista läsnäoloa markkinassa.

IPOihin liittyen ehkä hyvä painottaa, etä IPO-transakatiot eivät ole meidän kohdemarkkina, mutta ne ovat yksi kohdemarkkinamme kasvunopeuteen vaikuttava tekijä. Jos IPOja tulee 120, niin kohdemarkkina (noin 1200 yhtiötä) kasvaa 10 % sinä vuonna potentiaalisten asiakkaiden lukumäärällä mitattuna. Olettaen yksinkertaistavasti siis nollapoistuma listalta.

34 tykkäystä

Teemu ja Minna juttelivat Inden Laput -sarjassa IR-ohjelmistoista. :slight_smile:

Inden Lappujen kymmenennessä jaksossa Teemun vieraaksi podikoppiin saapuu IR-ohjelmistojen liiketoimintajohtaja Minna Avellan. Jakso kuunneltavissa myös Inderes-sovelluksessa.

20 tykkäystä

Tuli joskus aikoinaan mieleen mutten muistanut kysyä - omistaako Inderes vai @Yu_Gong yhtiökokous tuotteen?

Yu:lla on profiilissaan maininta että hän olisi tuotteen omistaja, eli onko tuote hänen ja hän on lisensoinut sen inderesille vai olenko vain tulkinnut väärin hänen profiili tekstinsä? @Mikael_Rautanen

image

5 tykkäystä

Product owner on yleinen rooli- tai tehtävänimike yritysmaailmassa. Taitaa tulla scrum-metodologiasta ja kuvastaa henkilön vastuuta kyseisestä tontista firmassa.

25 tykkäystä

Joo mä oon niinku sen liiketoiminnan vetäja. Käytännössä siihen kuuluu sen tuotestrategian miettinen, hinnoittelu, kilpailijoiden analysointi, Suomen ulkopuolellle laajentumisen kikat ja konstit, myynti ja tulosvastuuta, alihankkijoiden hallinta, ihmisresurssien ja osaamisen hallinta ja tuotekehitys ja varmaan monta muuta aihetta tuotteen ympärillä. :slight_smile: Meidän tyylisessä firmassa missä on matala hierarkia ja hallittua kaaosta, niin viestintä korostuu tässä roolissa, jotta tää korttitalo ei kaadu.

36 tykkäystä

Tämä jakso on hyvä esimerkki meidän organisaation kyvystä synnyttää kokonaan uutta alustaamme kytkeytyvää liiketoimintaa. Kehityskaarikin muistuttaa Inderesin itsensä alkuvuosia, neljäntenä vuotena alettiin jo puhua jonkinlaisesta liiketoiminnasta ja tuotevalinnat olivat selkiytyneet. Harvalla on tähän vaadittavaa kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä kuten Minnalla. Ja kaikki tehty tulorahoituksella :ok_hand:

33 tykkäystä

Henkilöstön osakesäästöohjelma pyöräytetään pitkälti samoilla spekseillä kuin viime vuonna :moneybag: Diluution maksimi ohjelmassa 1%

Tämä on fantastinen henkilöstöetu jos yhtiön arvo kehittyy suotuisasti pitkällä aikavälillä

41 tykkäystä

image

15 tykkäystä

Kysytääs @Mikael_Rautanen vähän näkemyksiä Duellin merkintäannin kustannuksista, 2.8M euroa maksoi joka tuntuu täysin poskettomalta, ottamatta kantaa nyt ko. yrityksen antiin niin noin yleisellä tasolla, mihin tuo antikustannus perustuu? Laskin että vaikka siellä olisi Roschierin partneri tekemässä 500e/h liksalla papereita niin tuolla summalla hän tekisi duunia about 3 vuotta täyspäiväisesti.

Eli pystytkö avaamaan mistä antien kustannukset muodostuvat yleisellä tasolla?

41 tykkäystä

En pysty yksittäistä yhtiötä oikein kommentoimaan ja nyt puhutaan markkinasta, jolla Inderes ei oikeastaan toimi (olemme neutraali informaatioalusta, meistä ei koskaan tule pankkiiriliikettä). Yleisesti suurimmat kulut tulee annin pääjärjestäjästä, joka myy annin. Palkkiossa usein iso elementti on %-osuus kerättävistä varoista. Tästä löytynee paljon akateemista tutkimusta, paljonko annin kulut ovat suhteessa kerättäviin varoihin eri puolilla maailmaa (jos kesken jääneiltä kouluajoilta oikein muistan niin 5-10% tasoilla, mitä riskisempi keissi niin sitä korkeampi).

17 tykkäystä

Tuossa kun huomioi vielä, että osa kokonaiskulusta on annin taanneelle maksettua palkkiota (ks. ao. kuva esitteestä), niin osutaan tuohon 5-10 %:n haarukkaa.

13 tykkäystä

Paljon Indereksen listautumisen kulut olivat ja mistä ne koostuivat? Onko malli kopioitavissa?

11 tykkäystä

Ulkomuistista muistelen, että ~250ke. Menikö oikein?

12 tykkäystä

Piti ihan tarkistaa sieltä se loppulasku löytyy julkisesti tilinpäätöksestä eurosentin tarkkuudella: 286 903,50 :slight_smile:

En voi erotella tarkemmin, mutta kolme määrittävää kuluerää tästä olivat hyväksytty neuvonantaja (Sisu), legal (Dottir), issuer agent ja merkintäpiste (Evli). Lisäksi pienempiä IPO readiness DD, arvo-osuusjärjestelmään liittymiset, pörssi ym. Suurin säästö meillä tuli siitä, että kannoimme itse vastuun myynnistä (ei ankkureita), valitsimme tarkoituksella haastajaneuvonantajat (Sisu&Dottir) ja teimme tietysti kaiken IR:ään liittyvän itse. Ravistelimme markkinaa ja kyseenalaistimme suunnilleen kaiken, ihan kaikki ei ole pitäneet siitä, että olen julkisuudessa puhunut listautumiskulujen olevan suhteettoman suuria yrittäjän näkökulmasta. Sanoisin, että meidän hankkeessa oli tosi paljon hyviä käytäntöjä, joita voidaan kopioida tulevaisuuteen. Mutta oman harjoituksen pohjalta olisi liioiteltua sanoa, että olisimme vielä luoneet jonkin markkinaa mullistavan uuden kopioitavan mallin. Projekti on aina kompleksi ja vaatii paljon neuvonantajien tunteja. Neuvonantajien puolustukseksi pitää sanoa, että on sijoittajasuojan kannalta hyvä, että yhtiöt joutuvat käymään tiukan seulan läpi päästäkseen listalle. Suomessa rima on ollut keskimäärin korkea, mikä näkyy huomattavasti Ruotsia korkeammassa keskimääräisessä laatutasossa. Yrityksen näkökulmasta hanke pakottaa myös laittamaan yhtiön hallinnolliset rakenteet uudelle tasolle, missä on myös konkreettista vastinetta rahoille.

Jossain kysyttiin eikö Inderes voisi tehdä “tuotetta” pienten yhtiöiden listautumiseen. Haaste on se, että hankkeeseen tarvitsee yllä kuvatun mukaisesti ison määrän pakollisia eri neuvonantajia: pääjärjestäjä, issuer agent, merkintäpiste, readiness dd, legal… Inderes ei itse tuota eikä tule tuottamaan näitä palveluita. Meidän lähestyminen on osallistua aktiivisesti koko ekosysteemin kehittämiseen yhdessä muiden sidosryhmien kanssa. Tämä on yhteinen koko markkinaa koskeva hanke, jota pyrkii esistämään meidän kanssa moni muukin ihan poliittiselta tasolta alkaen.

53 tykkäystä

Onko tyypillisesti ipoissa siis suuri osa kuluista vain annin järjestäjälle maksettavia markkinointikuluja siitä että hommaavat ankkuriomistajat?

7 tykkäystä

SEB antoi tulosennakon 23.4 silmällä pitäen, Fair Valuen ylälaita nousee pikkuriikkisen 18-20 e(18-19 e), vaikka flattia odotetaan Q1:stä, kun pääsiäinenkin ajoittui maaliskuulle. Itse kyllä pidän kovasti tästä haarukkailmaisutavasta: Inderes Group - Near-term growth still relies on Finland - SEB

Ja tässä vielä eilen järjestetyn yhtiökokouksen päätökset: Inderes Oyj:n vuoden 2024 varsinaisen yhtiökokouksen ja hallituksen järjestäytymiskokouksen päätökset

Osinkopuolueen vaatimuksesta korostetaan tätä kohtaa: Osinko maksetaan kahdessa erässä seuraavasti: Ensimmäinen osingonmaksun erä 0,42 euroa per osake maksetaan osakkeenomistajille, jotka täsmäytyspäivänä 15.4.2024 ovat merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Ensimmäinen osingonmaksun erä maksetaan 22.4.2024. Toinen osingonmaksun erä 0,43 euroa per osake maksetaan osakkeenomistajille, jotka alustavana täsmäytyspäivänä 15.10.2024 ovat merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Toinen osingonmaksun erä maksetaan alustavasti 22.10.2024.

Pitäisi varmaan muutama sana kirjoittaa kokouksesta, kun kerran paikan päällä käväisin. Katsotaan, antaako aika periksi ja en pahastu, jos joku muu ehtii ensin :slight_smile: Tarjoiluthan toki kaikkia kiinnostaa :slight_smile:

25 tykkäystä