Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Ruotsissa lyncheilyn anti

Ajattelin kirjoitella muutamia ajatuksia tänne Inderesin osarissa vierailemisesta ja sitä kautta puhjenneista ajatuksista.

Itse osariin ja webcastiin en palaa, ne voi jokainen vilkaista itse yhtiön faceliftin kokeneilta sivuilta.

Sen sijaan ajattelin kirjoitella niistä keskusteluista, joita käytiin ennen ja jälkeen, kun kamerat ja mikit olivat päällä.

Tilat ja tilaisuus

Tilat olivat aika samanlaiset kuin esim Sanomatalolla. Ulkopuolisia paikalla oli vain yllekirjoittanut, jos maskeeraajaa ei lasketa. Hänkään ei tosin jäänyt kuuntelemaan itse tuloksen julkistusta, joten hän ei ilmeisesti ollut aktiivinen yhteisöläinen tai osakkeenomistaja. Teknisesta toteutuksesta huolehti Streamfabrikenin väki.

Tilan käyttöasteesta juteltiin sen verran, että ruuhka-aikoina käyttöaste on lähes maksimissaan. Muina aikoina käyttöä voisi olla enemmän, mutta kuulemma esimerkiksi paikallisten osakesäästäjien tapaiset järjestöt käyttävät tilaa silloin tällöin.

Hieman luvuista

Jos joku ihmettelee miksi jatkuva liikevaihto laski viime kvartaalista, se johtuu siitä, että kaikkilla yhtiöillä ei ole Q1 ja Q3 raportointia. Tästä on taidettu puhua ennenkin. Materiaalit ja palvelut olivat normaalia korkeammat korkean yhtiökokousaktiivisuuden vuoksi.

Juttelin Mikaelin kanssa premium-tilaajien merkityksestä bisneksessä. Hän sanoi, että vaikka summa ei välttämättä ole kovin iso, se on merkityksellinen, koska se putoaa lähes sellaisenaan alimmille riveille. Niitä tuloja tulee yksityisten maksajien lisäksi myös Nordnetilta ja vastaavilta toimijoilta, jotka ostavat palvelua tietyille asikkailleen tai työntekijöilleen.

Juteltiin yleisesti siitä, että kuinka paljon firmojen pitäisi avata eri segmenttien lukuja sijoittajille. Jotkut firmat perustelevat rajoitettua raportointia sillä, ettei haluta sekoittaa sijoittajia. Minusta se on sijoittajien aliarviointia. Mikael kertoi, että vielä tässä kohtaa Inderesin tapauksessa ei haluta lukita liikevaihtovirtoja tiettyihin segmentteihin, koska se voisi haitata sisäistä joustavuutta. Tai ainakin näin käsitin ja luulen ymmärtäväni mitä hän tällä tarkoitti, joten hyväksyn selityksen.

Ruotsin yhteisö

Tilaisuuden jälkeen juteltiin Tuulikin, Isan sekä Mikaelin kanssa päivän polttavasta kysymyksestä eli yhteisön rakentamisesta Ruotsissa. Näissä keskusteluissa nousi esille se, että yhteisö on muutakin kuin foorumi. Se voi olla myös X:ää, YouTubea tai mitä tahansa. Ruotsiin on jo kehittynyt omat paikat ja henkilöt, missä sijoituskeskustelua käydään. @Isa_Hudd kertoi, että hän pyrkii olemaan paljon tekemisissä näiden toimijoiden kanssa. Hän lupasi avata sitä puolta myös täällä foorumilla, kunhan häntä asiasta muistutan.

@Yu_Gong ia voisi varmaan tässä kohtaa muistuttaa kertoa siitä, miten Ruotsin yhtiökokoukset eroavat Suomesta, kun siitä webcastissa mainittiin?

Analyysin tulevaisuus

Hieman puhuttiin myös analyysin tulevaisuudesta ja nimenomaan formaatista. Mikael totesi, että sen suhteen ollaan mietitty parempia teknisiä ratkaisuja kuin pdf. Aivan kun aamukatsauksen suhteen on tehty. Tämä mielestäni sallisi dynaamisimpia ratkaisuja esim eri-skenaarioiden esittelyjen suhteen. Ilmeisesti nettisivualustan päivittäminen on kuitenkin vienyt tässä resursseja. Näistä tullaan varmaan keskustelemaan vielä pitkään foorumilla.

Financial hearingsin tyyppi

Minut esiteltiin myös mukavan oloiselle Financial Earningsin tyypille. Nimen jo unohdin. Hän kertoi, että homma on paljon mukavampaa Inderesin alaisuudessa, kun asioita on hoitamassa isompi määrä ihmisiä omine tehtävineen. Omana pikkufirmana tehtävät tahtoivat keskittyä vähän kaikille ja hän sanoi, että nyt vatsahaavan oireet ovat vähentyneet. Hän myös näki suuren potentiaalin ristiinmyynnissä ja näki sen puuhan olevan vasta alussa. Hän sanoi, ettei vaikkei varsinaisesti myyjä olekaan, hän mielellään kertoilee muista Inderesin palveluista asiakkaille.

Mikael mainitsi, että Ruotsissa ollaan kohta muuttamassa kaikki saman nimen alle. Samalla he aikoivat myös muuttaa uusiin tiloihin. Tämä on muuten ilmeisesti tapahtumassa myös Suomessa. Ruotsissa on tarkoituksena on saada käsittääkseni paremmat ja toimivammat tilat. Suomessa käsittääkseni neliöt sekä työyhteisö tehokkaampaan käyttöön. Tällä hetkellä Ruoholahdessa toimitaan kolmessa eri kerroksessa. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun kaikki hahmot tungetaan samaan tilaan syntyy varmaankin siteerattuna “hienoja uusia ideoita, mutta myös konflikteja.”

Tässä vaiheessa alkoikin sitten sisäinen tiedotustilaisuus ja minut potkittiin pois.

Tokaisin ovella vielä minua ulosraahanneelle talousjohtajalle, että olisi mukava, jos kurssi nousisi. Hän sanoi, että kyllä tässä tarkouitus rahaa on tehdä.

OMIA AJATUKSIA YHTIÖSTÄ

Inderesin toiminnasta ja tulevaisuudesta on käyty viimeisen puolen vuoden aikana välittävän huolestunutta keskustelua. Mielipiteitä on monia ja niille kaikille on paikkansa. Myös itse tulee asiaa pohdituttaa palveluiden käyttäjänä ja osakkeenomistajana.

Huolimatta siitä, että Inderesin tarjoamat palvelut ovat millä mittapuulla tahansa mitattuna hyvin korkealaatuisia, vaatimustaso jatkuvalle kehitykselle on korkea. Mielestäni ihan syystänikin.

Itsellä on pyörinyt mielessä Inderesin osalta tällainen markkinoinnin spiraalimalli, joka mielestäni kuvastaa hyvin Inderesin palvelujen ja yhteisön moninaisuutta.

Tässä pieni eri tasojen esittely, jos idea ei heti tule kaikille selväksi.

Yläpuoli - Sijoittajat

Potentiaaliset uudet jäsenet: Nämä ovat tyyppejä, jotka eivät ole vielä löytäneet Inderesin palvelua, mutta voisivat olla siitä kiinnostuneita, jos tietäisivät sen olemassaolosta tai saisivat jonkin muun kimmokeen hakeutua palvelun pariin. Tällainen voi olla sekä sijoituksesta kiinnostunut, mutta ei sitä vielä aloittanut tai sitten vastaavasti jo kokenut sijoittaja, joka ei ole jostain syystä hakeutunut Inderesin palvelujen pariin. Tällainen hahmo tarvitsee ehkä perustietoa ja esittelyjä. Ensivaikutelman pitää onnistua, sillä näiden poistuma on suurta, jos asia ei kiinnosta.

Uudet jäsenet : Nämä tyypit ovat jo löytäneet Inderesin palvelut. He eivät välttämättä ole foorumilla, mutta ehkä lukevat raportteja tai katselevat videoita. Heillä ei välttämättä ole vielä kokonaista kuvaa kaikista Inderesin palveluista. Nämä kaipaavat ohjausta, mainontaa ja muistutusta eri palveluista. Tähän kategoriaan voisi laittaa vähemmänkin uudet, mutta harvoin palveluja käyttävät tyypit.

Materiaalien käyttäjät: He eivät välttämättä anna kuulua itsestään esim foorumilla, mutta saattavat olla jopa palvelun suurkuluttajia. He katsovat useimmat videot ja lukevat jokaisen laajan raportin yksityiskohtineen. Tämä voi olla aika niche ryhmä, mutta erittäin tärkeä ja näissä pysyvyys on hyvä. He vaativat laatua.

Sisällön tuottajat sekä yhteisön kehittäjät: Nämä uhraavat paljon aikaa sijoittamiseen ja jakavat myös sitä myös yhteisölle esim omien analyysien tai muuten vain yhteisön hyvinvoinnin kehittämiseksi. Nämä tyypit parhaimmillaan auttavat jopa Inderesin analyytikkoja sekä muita työntekijöitä tekemisellään.

Alapuoli - Yritykset
Aktiivisesti yhteisön kanssa vuorovaikuttavat yhtiöt: Analyysi, webcast, haastattelu sekä aktiivinen yhtiön jäsen foorumilla.
Laajasti sisältöä ostavat yhtiöt: Analyysi, webcast ja haastattelu.
Rajatusti sisältöä ostavat yhtiöt: Vain analyysi tai webcasti:
Yhteistyön ulkopuolella olevat yhtiöt: Ei analyysejä eikä webcasteja, ehkä kuitenkin yhteisön luoma ketju foorumilla.

Vasenpuoli - työntekijät

Jätin nämä määrittelämättä osin laiskuuttani, osin sen vuoksi, etten täysin tiedä työnkuvia enkä halua ottaa riskiä, että loukkaisin jotain olemalla väärässä. Tarkoitus on vaan ilmaista, että sielläkin toimii erilaisia hahmoja. Wannabe Inderesiläisistä, yhteisölle näkymättömistä puurtajista, ahkerista analyytikoista joka paikassa hääriviin someihmeisiin.

Kuten voi huomata, yhteisöön kuuluu monenlaisia ja tasoisia jäseniä, varmasti moni tyyppi jäi vielä kuvaamatta. Näitä kaikkia Inderesin tulisi kuitenkin pyrkiä palvelemaan parhaansa mukaan, jotta vauhtipyörä pysyy liikkeessä.

Tämmöstä tällä kertaa. Kaiken kaikkiaan oli taas mukava nähdä ja jutella ihmisten kanssa. Minut otettiin hyvin vastaan, koin tulleeni kuulluksi ja myös minulle oltiin avoimia. Ja olihan tuo mukava käydä lyncheilemässä Tukholmassakin.


Ps. Ei tuo näyttö oikeasti noin likainen ole kuin se kuvassa näyttää. Ne on heijastumia yläpuolella olevasta puusta. :smiley:

87 tykkäystä

Tän voisi jakaa 3 segmenttiin:

  • Erittäin pienet yhtiöt, joita on Ruotsissa enemmän kuin Hesulissa. Näissä yhtiöt monesti tekevät kaiken excelissä tai kynällä ja paperilla ja näin ollaan meidän työkalun lisäarvo on matalaa.

  • Yhtiöt, joissa on keskittynyt omistus, riippumatta onko kokouksessa 30 vai 100 osallistujaa, näissä yhtiöissä suurimmat omistajat kontrolloivat yhtiöitä aika vahvasti. Suomessa, nämä yhtiöt tarjoavat aina osakkeenomistajilleen vähintään ääniliput ja jotkut jopa kännekkäsovelluksen, joilla äänestävät kokouksessa. Ruotsissa sen sijaan näissä yhtiöissä on tapana nostaa käsi, jos haluaa vastustaa (käytännössä kukaan ei nosta kättä ryhmäpaineen takia), eikä yhtiöt ole historiassa tottuneet tarjoamaan työkaluja edes äänilipuketta äänestäsmistä varten, he ikäänkuin luottavat, että ei tule äänestystä. Tästä huolimatta, meidän ennakkoäänestys, salikirjanpito ja raportoinnin työkalut yhtiökokousta varten on lisäarvoa tuova komponentti, varsinkin yhdistetttyjä tuotanto / design ja hybridi/virtuaaliominaisuuksiin meidän voittava reseptii tuntuu toimivan.

  • Isot kokoukset: Näissä voi olla myös yllämainitun keskitetyn omistuksen tuoma ilmiö, jossa paikan päällä olevat äänestyskomponentit eivät ole tarpeen, mutta osa tarjoaa myös äänestyslipukkeet ja on erittäin sopiva meidän kohdeasiakkaaksi varsinkin jos tarvetta on myös hybridistä ja virtuaalisista komponenteista. Tässä segmentissä myös yhdistäminen tuotantooon ja design-osaamiseen saa meidät loistamaan Ruotsissa. Houkuttelevin segmentti ehdottomasti.

Toivottavasti tää tieto auttaa teitä ymmärtään AGM-palvelut liiketoimintaa paremmin ja kertokaa jos voin täsmentää! :smiling_face_with_three_hearts:

47 tykkäystä

Olisiko Saksassa tarvetta Inderesin tarjoamille palveluille? Ainakin markkinointitutkimusta kannattaisi tehdä sinne suunnalle. Tanskasta on lyhyt matka Saksaan.

1 tykkäys

Tässä on Riku Leinon ajankohtainen tviittiketju Inderesistä, kannattaa ottaa Riku seurantaan Äxässä. :slight_smile:

https://x.com/RikuLeino2/status/1823248562483790106

Loppuosa tviittiketjusta




14 tykkäystä

Tässä on sitten vähän virallisempaa lyysiä SEB:in tapaan. :slight_smile:

Inderes reported Q2 broadly in line with our expectations. Also July sales were reported and sales for the month were slightly above our estimate as the IR software business kept performing. Swedish business ticked up from a low base roughly in line with our assumptions. Our first impression is neutral to slightly positive thanks to the continued increase in commission research contracts and the emerging breakthrough of the IR software business.

17 tykkäystä

Tässä vielä yön yli analyysia: Inderes Group - Fight against the market - SEB

With the Q2 report was broadly in line with SEBe and the July sales report, our estimate changes for 2024 are muted. We think that Inderes is fighting well against a diminishing market, which has not been helped by the recent market volatility. Swedish expansion is progressing, but in small steps. We take slightly more cautious view for 2025E growth and adjust our fair equity value range to EUR 19-21 per share from EUR 20-22 per share.

14 tykkäystä

Intensiivinen ja energisoiva Tukholman reissu taas takana, kiitos tuhannesti lyncheilyn suurmestari @_TeemuHinkula vierailusta! Palailen täällä jonossa olleisiin kysymyksiin lähipäivinä :pray:

37 tykkäystä

Tosiaankin @Isa_Hudd kertoili, että pyrkii tekemään yhteistyötä ruotsalaisten sijoittajavaikuttajien kanssa.
Vilkaisin muutamia haastateltuja hahmoja Inderes Nordic-kanavalta.

Videota on katsottu 8500 kertaa. Nickals Anderssonilla on vajaa 90 000 seuraajaa X:ssä.

Videota on katsottu 2900 kertaa. Albin Kjellbergillä on 26 000 seuraajaa X:ssä

Videota on katsottu 1300 kertaa. Elin Wikerillä on vajaa 10 000 seuraajaa X:ssä

Tällainen vaikuttaajien käyttäminen varmaan on hyvä tapa nostaa tietoisuutta Inderesistä ruotsalaisten sijoittajien keskuudessa, kun he jakavat videoita omissa kanavissaan.

Tämä väki näyttää käyttävän Inden tiloja myös omissa projekteissaan. Ehkä se lisää tietoisuutta ainakin sisäpiirissä.

44 tykkäystä

Noniin, kiitos hyvistä keskusteluista. Koitan vastailla kysymyksiin ja antaa omia näkökulmia keskusteluun vähän teemoittain. Pikkaisen taas tj:n ajatuksenvirtaa, mutta kevyempi lähestyminen sallittakoon foorumikontekstiin :blush:

Kansainvälistymisestä, muutoksesta ja kulttuurista

Omistajan ja arvonluonnin näkökulmasta mielestäni Inderesissä keskeinen kysymys on onnistummeko löytämään reseptin, jolla Inderesin toimintamalli viedään uuteen markkinaan. Tämä on se ratkaistava ongelma, minkä eteen omassa tj-roolissani teen ajatustyötä vähintään yhtä pakkomielteisesti kuin mitä 10 vuotta sitten pohdin tilausanalyysiliiketoiminnan rakentamisen reseptiä. Nykytilanteessa on erityistä se, että pääsen tekemään tätä työtä huomattavasti isomman ja moniosaavan tiimin kanssa. Pyrin lähestymään tässä myös analyysiin kohdistuvaa kritiikkiä kansainvälistymisen teeman kautta.

Monesti kuulee puhetta kulttuurin suojelemisesta ja kulttuurin ”viemisestä” uuteen maahan, mutta Inderes yhtiönä ja meidän kulttuuri tulee muuttumaan valtavasti, kun tämä kv-matka etenee ja kiihtyy. Tietyt ydinarvot ja periaatteet meillä pysyvät muuttumattomina, mutta muilla alueilla on ajettava jatkuvaa muutosta ja uudistumista yhteisön, asiakkaiden ja kilpailun kirittämänä. Foundereilla voi olla rooli varmistaa, että tietyt yhtiötä määrittävät ydinarvot kuten riippumattomuus on sementoitu tukevasti tekemiseen. Hyväksyn myös sen, että jos onnistumme siinä mitä yritämme tehdä, meistä tulee ns ”iso” kansainvälinen pörssiyhtiö, joka ei enää tunnu samalta.

(Playbookissa on kuvattu tasapaino muutoksen ajamisen ja ytimen välillä)

Foorumin ja yhteisönrakennuksen rooli kansainvälistymisessä ja ollaanko Ruotsin foorumin kehitykseen tyytyväisiä?

Muutama ajatus siitä miten foorumi kytkeytyy meidän strategiaan - huom tämä on siis nykyinen näkemys go-to-marketista ja taktiikka voi muuttua matkalla. Jos meillä olisi iso aktiivinen foorumi, se tietenkin helpottaisi huomattavasti Ruotsin markkinalle menoa. Strategiassamme foorumi ei kuitenkaan tule ensimmäisessä vaiheessa vaan paljon myöhemmin, enemmänkin se on seurausta analyysissä onnistumisesta ja seurantaportfolion kasvusta. Suomessa meillä oli karkeasti 30 hengen analyysi&yhteisö -tiimi, 100 yhtiötä seurannassa ja takana 10 toimintavuotta ennen kuin meillä oli relevantti foorumi pystyssä. Ruotsissa laitoimme foorumin heti alussa pystyyn, pienimuotoisenakin se auttaa meitä oppimaan tekemisen kautta jatkuvasti. Luvut ovat vielä pieniä, mutta niitä on relevanttia jo nyt seurata ja oppia niistä.

Suomessa hyvin toiminut taktiikkamme (jonka uskon toimivan myös Ruotsissa) oli jalkautua jo olemassa oleviin keskustelualustoihin ja toimialan verkostoihin (talousmedia mukaan lukien), osallistua keskusteluihin ja alkaa tätä kautta rakentamaan nimeä ja vähitellen yhteisöä. Tämä taktiikka oli ja on mielestäni monesti edelleen hyvin vieras ajatus suljetuissa ekosysteemeissä toimivalle rahoitus/analyysitoimialalle. Se taas luo erottumistekijän. Yhteisöä siis pystyy rakentamaan myös olemassa olevissa ”muiden” alustoissa ilman itse omistettua alustaa. Tämän osalta Ruotsissa tiimi on muuten saanut hyviä päänavauksia kuten Uppesittarkväll. Kun riittävä luottamus käyttäjiin alkaa syntyä ja omalla alustalla on jotain vielä parempaa myös tarjolla, alkaa oman alustan käyttäjämäärät kasvaa vähitellen, kehityksen näyttäessä alussa usein tuskaisen hitaalta.

Tavoitteemme yrityksenä ei ole voittaa kilpailussa muita keskustelualustoja ja siihen kilpailuun ei kannata edes lähteä, jos markkinalla on jo huippuhyviä vaihtoehtoja olemassa. Ylipäätään Ruotsissa ohjaava ajatuksemme on sijoittajatiedon demokratisointi – ei muiden voittaminen. Tämä ajattelu lähtee enemmän siitä, että kytkeydymme toimialan ekosysteemiin yhtenä toimijana, joka tuo yhtälöön jonkin lisän, joka hyödyttää kokonaisuutta. Siinä rikastamme kokonaisuutta ja olemme uniikki, että Inderesin alustalla kaikki sijoittajat, turkulaiset putkiasentajat, pääsevät keskustelemaan analyytikoiden ja tulevaisuudessa kasvavassa määrin myös yhtiöiden edustajien kanssa. Tämä on se niche, missä meillä on varmasti jotain erottuvaa annettavaa Ruotsin sijoituskeskusteluiden kilpaillulla kentällä. Jotta se voi toteutua, tarvitaan polttoaineeksi tietenkin analyysiä. Analyysituotteemme on näkemykseni mukaan kilpailukykyinen markkinassa jo nyt ilman aktiivista foorumia, mutta vahvasta foorumista rakentuu tuotteelle epäreilu kilpailuetu.

Kehittyykö analyysi tarpeeksi nopeasti?

Otan kritiikin analyysiä koskien nöyrästi vastaan ja koitan muistuttaa itselleni miten etuoikeutettu yrityksenä Inderes on, kun saamme jatkuvaa näin suoraa välittävää palautetta. Olen viime päivät tunnustellut mielessäni tätä ”välittävän palautteen” käsitettä, se on loistava ajatus ja parhaimmillaan heijastelee laadukasta yhteiseen päämäärään suuntautuvaa keskustelua ja väittelyä, josta jää turha provosointi pois.

Näin yhtiöketjussa Inderesin osakkeenomistajan näkökulmasta olennaisin kysymyksenasettelu tai tulokulma haastaa analyysiliiketoimintaa (ja kaikkia muita tuotteita) on kysyä, onko analyysituotteemme riittävän kilpailukykyinen kansainvälisille markkinoille? Inderes on hyppäämässä pienen Suomen piirimestaruuskisoista isompaan liigaan ja uhmaa pärjäävänsä Euroopan aivan ylivoimaisesti kehittyneimmällä pääomamarkkinalla. Tuotteen pitää olla maailmanluokan kunnossa ja samalla kehittyä jatkuvasti kovemmalla kellotaajuudella muuttuvan markkinan mukana, jotta siinä markkinassa pärjää. Jos kuvittelemme, että tuote on jotenkin valmis eikä tässä hirveästi voi enää sitä parantaa, olen ihan samaa mieltä, että laajentuminen ei tule onnistumaan ja jossain vaiheessa lähtee Suomessakin pohja murenemaan. Pohjolan1 näytti kalvoa, josta oli jätetty pois Tanskan ja Ruotsin liput, mutta Inderesin analyysibisneshän on kaikkea muuta paitsi kypsä strategiassa valittujen markkinoiden kontekstissa (vasta reilu 10 % penetraatio). Meillä on sisäänrakennettuna valtava tahto kehittyä paremmaksi siinä mitä teemme ja kansainvälistyminen nostaa riman taas korkeammalle.

Tilausta ja tarvetta Inderesille näillä markkinoilla on. Mitä tulee analyysiin niin sijoittajatieto ei ole demokratisoitu. Kansainvälistyminen on myös paljon enemmän kokonaan uuden kategorian luomista kuin olemassa olevan kakun syömistä kilpailijoilta. Inderesille ominaista on, että A) menemme niihin pääomamarkkinan kategorioihin, missä on selkeitä toimimattomia rakenteita ja toimimatonta kilpailua (kuten AGM ja IR-softa) tai B) luomme pääasiassa itse omat markkinamme tyhjästä (kuten tilausanalyysi ja IR-tapahtumat) johonkin rakoon, jossa markkinalla on selkeä tarve. Jos markkinalla on jo huippuhyviä palveluita, sijoittajatieto on jo demokratisoitu eikä varsinaista ratkottavaa ongelmaa ole, ei sellaiseen bisnekseen ole mitään järkeä mennä. Meidän strategiassa valituissa tuotteissa ja markkinoissa näemme paljon kohtien A ja B kaltaista dynamiikkaa – toimimattomia, usein monopolistisia rakenteita tai sitä, ettei palveluita ole alkuunkaan sijoittajien tai yhtiöiden saatavilla. Olen siitä eri mieltä, että muiden tuotealueiden rakentaminen olisi vienyt fokuksen pois, uusien tuotteiden menestys ei ole mitenkään pois analyysin fokukselta vaan vahvistaa liiketoimintamallia kokonaisuutena.

Palataan hetkeksi Suomeen ja historiaan siltä osin kuin se auttaa meitä hahmottamaan uuden markkinan avaamisen haastetta. Tilausanalyysikategorian luominen aikanaan Suomeen edellytti ihan valtavaa kellotaajuutta uuden kokeilussa. Tämä näyttäytyi mm. siinä miten veimme analyysisisältöjä kulta-aikaa eläneeseen some-maailmaan aikana jolloin Zuckerbergin algoritmit ruokkivat meille aivan käsittämättömän suurta näkyvyyttä täysin maksutta… kunnes Markista tuli ahne ja Inderesin oli reagoitava kehittämällä omaa alustaa ja menemällä uusiin alustoihin. Ja sinne matkalle mahtui myös paljon epäonnistumisia ja suorastaan hölmöjä sekoiluja jotka maksoivat rahaa ja saivat osakseen kaikenlaista ivanaurua. Uskon että seuraavan markkinan avaamisen reseptin löytäminen ja ylipäätään eteenpäin kehittyminen vaatii korkeaa kellotaajuutta uuden kehittämiseen (lähestulkoon ilmaista teknologiaa ja työkaluja kehittymiseen on taas moninkertaisesti enemmän kuin 10 vuotta sitten) sekä rohkeutta epäonnistua, meidän hpj:n sanastoa lainatakseni työskentelyä kreisihäröilyn sallivassa ympäristössä. En itse tule todennäköisesti keksimään niitä seuraavia uusia isoja innovaatioita, mutta työni on varmistaa että niiden syntymiseen johtava ajattelutapa ja keskustelu kukoistaa läpi organisaation, pysyä poissa tieltä kun kreisihäröily lähtee laukalle ja varmistaa ettei edes kakkaemojitykkien ja osarinuotioiden kaltaista möhlimistä tarvitse pelätä.

Seuraava pointti menee nyt vähän selittelyn puolelle ja ammun sen heti alas, mutta onhan meihin vaikuttanut myös se, että kun bisnes on tulikuumaa ja tulosta syntyy (kuten 2017-2021), niin silloin on tosi helppo kokeilla ja pilotoida kaikenlaista. Kun mennään laskusuhdanteeseen ja kutistuvaan markkinaan, on pakko pitää huolta perustasta ja ehkä vähän jarruttaa, koska jatkuvasti terve ja kannattava liiketoiminta on meidän tietoisesti tekemä valinta. Tämän sanottuani on minulta johtamislaiskuutta väittää, etteikö meillä resursseja olisi toiminnan kehittämiseen. Koko Inderesin menestys on perustunut siihen, että äärimmäisen niukoilla resursseilla saadaan isoja vaikuttavia asioita aikaan, ja toisaalta resurssejahan yrityksenä meillä on tänä päivänä kiistatta enemmän kuin koskaan.

Tähän väliin kiitos palautteista! Jos palvelumme kehittyy yhteisön silmissä liian hitaasti, on se syytä lukea tarkkaan ja tarkkaan se luetaan. Nykyaikana kuluttajapalveluiden odotetaan kehittyvän nopeasti. Tämä meidän pitää nyt vieläpä pystyä yhdistämään sen kanssa, että meidän B2C-palveluiden kehityksestä tulee taas samaan aikaan kokoajan kompleksisempaa, mitä enemmän on käyttäjiä, eri tuotteita ja toimintamaita. Ja sen olemme myös tunnistaneet, että voisimme olla parempia siinä miten aktiivisesti kerromme ja markkinoimme uudistuksista.

Onko analyysin kilpailukyky heikentynyt?

Kilpailussa Ruotsin analyysimarkkinalla on ollut jonkin verran aika sakeaakin menoa, mutta on siellä myös hyviä toimijoita, jotka tekevät kovaa kehitystyötä. Tällä hetkellä monien seurantojen kutistuessa olemme käytännössä yksi harvoja tilausanalyysitoimijoita, joka kasvaa Pohjoismaissa. Siitä voi olla ylpeä, että näiden numeroiden valossa kilpailukykymme ei heikkene, mutta ei pidä sokaistua sen tarkoittavan meidän kilpailukyvyn olevan huipussa. Kilpailua toki käydään muustakin kuin tilausanalyysisopimuksista Inderes-kontekstissa. IR-some-skenessä on Sijoituskästin kaltaista palveluntarjoajaa nousemassa myös Ruotsissa. Tanskassa taas HCA otti IR-some kategorian Tanskan markkinassa käytännössä yksin haltuun muutamassa vuodessa täysin uutena toimijana. Toimintakenttä elää tavallaan tosi nopeasti B2C-puolella ja digitaalisessa ympäristössä. Sitten taas reguloidummassa päässä toimialaa muutos tuntuu olevan verrattain hidasta.

Rakastan kilpailua silloin kun se pitää meidät varpaillaan ja auttaa kehittymään paremmaksi. En rakasta kilpailua, kun se on ylimielistä, tunkkaista ja vähättelevää. Molempia on kohdattu alallamme, ja uudet modernit toimijat edustavat poikkeuksetta ensimmäistä. Tässä keskustelussa välähtänyttä Sijoituskästiä ei kannata vähätellä. Kun sijoittajaviestintä siirtyy pankkien kabineteista digitaaliseen maailmaan, uusia palveluntarjoajia ja formaatteja syntyy varmasti. Osa niistä voi antaa meille inspiraatiota, osa on suoraa kilpailua ja usein uusi kilpailu myös kasvattaa meidän kategoriaa kokonaisuutena. Pointti Sijoituskästin ja muiden uusien toimijoiden suhteen ei ole se, mitä kaverit juuri nyt tekee, vaan miten nopeasti ja ketterästi kehittyvät. Puhuin Sijoituskästin kavereiden kanssa pitkän puhelun viime talvena, loskaisella kävelyllä toimistolle läpi Södermalmin, jossa sparrasin kavereita käytännön tasolla miten IR:ää ostajana kannattaa lähestyä ja minkälaisia asioita asiakassopimuksissa kannattaa ottaa huomioon. Terveiset Teemulle ja Kevinille! Itse fanitan kun joku nuorena ja ennakkoluulottomana lähtee tekemään uutta, koen innostavana jos voin itse jotenkin inspiroida tai sparrata uusia yrittäjiä.

Jos muuten keskustelujen seasta unohtuu jonkun kysymys vastaamatta niin pingatkaa vain minua rohkeasti täällä tai privaviestillä!

102 tykkäystä

Tähän unohtui vastata! Vastaan yleisellä tasolla viittaamatta yksittäisiin asiakkaisiin. Sopimuskaudet on meillä voimassa aina vähintään 12kk kerrallaan, eli jatkamme aina seurantaa vähintään kauden loppuun. Sinä aikana myöskään yhtiö ei saa seurantaa vedettyä pois vaikka haluaisi. Tämä on lupaus myös meiltä sijoittajien suuntaan, jotta seurannoissa on jatkuvuutta. Jos asiakkaalla on taloudellisia haasteita, niin ne menee aina tapauskohtaisesti, paras ratkaisu on ottaa puhelin kouraan ja keskustella mikä olisi paras pitkän aikavälin järjestely. Jos yhtiöllä menee huonosti tai on isoja muutoksia, usein sijoittajien tiedontarve vain lisääntyy ja toki pyrimme löytämään näissä tilanteissa ratkaisun millä pystymme palvelemaan sijoittajia.

44 tykkäystä

Euroopan komissiolta tuoretta dataa pienten ja keskisuurten pörssiyhtiöiden analyysikattavuudesta, laitoin aikajanalle tilastot toimintamaissamme. Suomessa saavutettiin 88%, mutta Euroopassa neljä viidestä small/midcap-yhtiöistä on kokonaan vailla analyysiä. EU-tasolla sekä Ruotsissa pientä laskua vuonna 2023 hitaan nousutrendin jälkeen - ainakin edellisessä laskumarkkinassa nimenomaan pienten ja keskisuurten yhtiöiden analyysejä karsittiin isolla kädellä. Markkinaa ja tekemistä riittää!

Ruotsalaiset yhtiöt pitävät kuitenkin oman pääoman ehtoista rahoitusta eri maista eniten relevanttina (Share of SMEs indicating in SAFE that equity is relevant for them)

Lähde: https://finance.ec.europa.eu/document/download/60d966f8-8f3a-4133-a852-de7d6978e387_en?filename=240719-capital-markets-union-indicators_en.pdf

48 tykkäystä

Voinko pyytää vähän testiapua? Olemme tuoneet Pinpoint Estimatesin ennustetoiminnon palveluumme yhtiösivuille. Eli idea on se, että yhteisö voi antaa omia ennusteita, joista muodostuvasta konsensuksesta sitten yhtiö ja sijoittajat voivat arvioida missä markkinaodotukset menevät. Startup Tukholmasta, jolla ihan hyvä meno ja tämä on käsittääkseni jonkin verran ottanut tuulta alleen Ruotsissa. Ansaintamalli on myydä IR-palvelua yhtiöille.

Eli jos on yhtään syventynyt meidän lukuihin niin tuonne voi käydä syöttämässä omat ennusteet H2-tuloksesta. Katsotaan mitä sieltä tulee ulos :slight_smile: Huom, ennustetaan EBIT-liikevoittoa eli FAS-poistojen jälkeinen liiketulos, ei EBITA-liikevoittoa.

Jos itse toiminnallisuudesta keskusteltavaa, niin Inderes.fi-sisällön kehitysideat on oikea ketju!

40 tykkäystä

Ja yhtiösivu löytyy siis täältä:

12 tykkäystä

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Inderes.fi-sisällön kehitysideat

Inderes näyttää ohittaneen RedEyen seurannassa olevien yhtiöiden määrässä.
Inderes 173
RE 171
Gif Central - Funny Gifs!

55 tykkäystä

Pintpoint konsensus odottaa Inderesiltä nyt loppuvuodeksi 8,57 MEUR liikevaihtoa ja 0,53 MEUR liikevoittoa. Analyytikoilla on vähän kovemmat odotukset (punainen pallukka), jos nyt nopeasti oikein ymmärsin raportista. Voisi kuvitella, että liikettä osakekurssissa tai analyytikon ennusteissa tulee olemaan, kun odotuksissa on aika merkittävä ero.

15 tykkäystä

Kiitos kaikille, jotka jättäneet ennusteita! Juttelin just Pinpointin kavereiden kanssa, katsovat jos saisivat vaihdettua tuon niin, että voi ennustaa myös Q1 ja Q3 ja jos vaihdetaan EBITin tilalle EBITA niin ei tarvitse arvailla liikearvopoistoja.

Itseä kiinnostaisi myös vuositason ennusteet pidemmälle aikavälille, käsittääkseni tämä feature ei ole vielä Inderes-palvelun komponentissa mutta suoraan Pinpointille rekisteröitymällä voi ilmeisesti jättää pidemmät ennusteet: Start - Pinpoint Estimates Finland

Kuulen tässä mielelläni teidän palautetta, jos ominaisuus on pidetty ja aletaan saada kiinnostavaa ennustedataa markkinoiden odotuksista niin harkitaan heidän IR-palvelua!

14 tykkäystä

:bangbang:
Odotelkaa sittenkin pieni hetki Pinpointin ennusteiden laittamisen kanssa! Lupasivat päivittää Inderesin osalta ennustekomponentin niin, että ennustetaan puolivuosilukujen sijaan kvartaaleita. Muutoksen toteutus kuitenkin pyyhkii teidän nykyiset ennusteet pois :frowning: Eli kohta saa laittaa uusia ennusteita kehiin, ilmoittelen kun systeemit on kunnossa. Sori säätö ja kiitos kärsivällisyydestä!

27 tykkäystä

Olisko Inderesillä mahdollisuuksia haastatella Pintpointin porukkaa, jos tarkoitus on kerran hyödyntää palvelua laajemminkin? Olisi ihan mielenkiintoista kuulla taustaa miksi ovat lähteneet tällaiseen projektiin, minkälaisia suunnitelmia heillä on ja millaisella porukalla tätä viedään eteenpäin. Lisäksi kiinnostaisi ainakin, miten käytännössä laskevat noita tarkkuuksia/rankingeja ja miten käyttävät asiakkaiden syöttämiä tietoja. Joitakin ruotsinkielisiä podcasteja löytyi, mutta en ainakaan nopeasti löytänyt mitään keskustelua englanniksi.

15 tykkäystä

Hyvä idea! Avasin oman ketjun aiheelle ja pyysin Pinpointin kavereita, että tulisivat vastailemaan jengin kysymyksiin!

18 tykkäystä