Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

“Yhtiö hankki 6.9.2021 Taaleri Sijoitus Oy:ltä 49 562 Yhtiön Osaketta 25,00 euron kappalehintaan” Omien ostot ainakin aloitettu jo ja optio lisäostoihin Taalerilta :eyes:

11 tykkäystä

Annoin ehkä markkinasentimentille liikaa painoarvoa omassa arvostusarvailussani, mutta olen positiivisesti yllättynyt, että arvostus on reilusti alle 30. Tähän tietysti vaikuttaa se että tekevät samalla myös henkilöstöannin niin eihän se voi törkyhintainwn voi olla. Tämä mielestäni naulaa sen kiinni että anti tullaan ylimerkitsemään todella reilusti.

Tuli tässä sellainenkin mieleen, ettei ole varmaan sattumaa että listautuminen tapahtuu lokakuun alussa, josta alkaa kausiluonteisesti pörssin paras ajanjakso :wink: Ennustan isoa raketointia heti avauspäivästä alkaen.

48 tykkäystä

Vain Evlin kautta.

Tästä ei ollut isätietoja esitteessä, joten jää avoimeksi ja nähtäväksi.

Joku kuitenkin pian kysyy voiko merkitä OST:lle, niin tässä vastaus

47 tykkäystä

Inderes on luvannut, että annin yhteydessä koko puulaaki laitetaan ulkopuolisen tahon analyysin kohteeksi (tms.). Onko tämä ulkopuolinen analyysitaho selvinnyt?

4 tykkäystä

Pitäisikö tasapuolisuuden nimissä Inderesinkin listautumisen tekniset asiat käydä siellä erillisessä ketjussa? :slight_smile:

3 tykkäystä

Olisihan se mukavaa, eli tänne tekniset kyssärit siivoan tätä ketjua.

7 tykkäystä

Onkos IPOissa yleensä henkilöstöannin puolella minkäänlaisia myyntirajoitteita?

Mietin, että kun yhteisölle tästä jäänee käteen vaan muutamat lappuset, niin mistä se likviditeetti saadaan markkinoille (eli kuka näitä myy?)? Henkilöstöpuolelle näyttäisi menevän neljäsosa annin lapuista, joten mietin, että pistävätkö pojat laput laitaan pikkuhiljaa, ja market cappi lähtee lapasesta?

(Edit. Ja pistin tähän ketjuun, kun käsittää enempi tulevaa likviditeettiä ja Inderesin arvostusta kuin listautumisen teknistä toteutusta)

6 tykkäystä

Olikos mitään juttua vielä ollut miten osakkeet jyvitetään osakeantiin osallistuneiden kesken?

1 tykkäys

Henkilöstöannin laput ovat myyntirajoitusten alla pitkään (luetaan se antiesite)

Likviditeetti muodostuu annin pikkumurujen kiertoon laitosta. Eli todennäköisesti samaa tasoa kuin jollain Incapilla, eli hyvin ohutta vaihtoa. Normisettiä pienillä firmoilla.

16 tykkäystä

Henkilöstöannissa 3 vuoden lock-up, josta 1/3 vapautuu vuoden jälkeen, 1/3 kahden vuoden ja 1/3 kolmen vuoden jälkeen. Tarkemmin esitteessä!

50 tykkäystä

En ole nähnyt yhtään keskustelua Inderesin pitkän aikavälin taloudellisista tavoitteista, jotka ovat mielestäni erinomaisen selkeät.

Suora lainaus; ” tavoitteenamme on ylläpitää 30–50 %:n liikevaihdon kasvuprosentin ja kannattavuuden (EBITA-%) yhteissummaa markkinasyklistä riippumatta.

Mielestäni tavoitteet on asetettu riittävän ylös, joskin ne ovat myös realistiset. Jos 50-50 suhteella mentäisiin tavoitteiden alalaidassa niin 15% liikevaihdon kasvu, sekä 15% EBITA kasvulla vuosittain yhtiö loisi merkittävästi omistaja-arvoa pitkällä tähtäimellä (5-10vuotta)

Mitä mieltä olette yhtiön tavoitteista ja kuinka realistisena näette yhtiön kasvun jatkuvan liikevaihdon, sekä kannattavuuden suhteen?

22 tykkäystä

Annin ‘‘lyhyt’’ aika herättää keskustelua, ihan syystäkin. Onhan se aika poikkeuksellinen ja anti on mahdollista keskeyttää jo yhden päivän päästä aloituksesta. Tästä kuulisin mielellään myös edustajilta jonkun kommentin miksi näin? Mitä hyötyjä ja haittoja? Miksi tämä nähtiin edukkaaksi?

Äkkiseltään kun asiaa ajattelee, niin yksi hyvä puolihan tässä on se, että Indellä on esim. rajun ylimerkkauksen tapahtuessa mahdollisuus laittaa peli jo aikaisessa vaiheessa seis ja täten varmistaa antiin osallistuneille paremmat mahdollisuudet merkittäviin osuuksiin.

32 tykkäystä

Mielestäni tämä on kaikista hienoin inderesin tuleva missio:

4. Mahdollisuuksien selvittäminen kasvuyrittäjien listautumiskynnyksen madaltamiseksi.

Yhtiön tavoitteena on yhdessä sen kumppaneiden kanssa pyrkiä selvittämään mahdollisuuksia alentaa listautumiskynnystä standardoimalla käytännön listautumisprosessia sekä monistamalla toimivaksi todettuja käytäntöjä muiden yrittäjien käyttöön.

Tämän onnistuessa rakentuu herkullinen tilanne, josta hyötyvät kaikki. Inderes itse saa enemmän potentiaalisia yhtiöasiakkaita jotka maksavat analyysistä ja muista palveluista. Samalla useampi yritys käyttää rahoituskanavanaan pörssiä, jolloin piensijoittajilla on enemmän potentiaalisia sijoituskohteita saatavilla helsingin pörssissä :slightly_smiling_face: Toivon itse ainakin kovasti että tämä onnistuu ja saadaan pörssiin entistä enemmän laadukkaita sijoituskohteita!

98 tykkäystä

@Mikael_Rautanen Onko vanhat jos talosta poistuneet analyytikot vielä osakeomistajia (jos ovat olleet silloin), vai onko tellä ollut joku sellainen ehto olemassa, että jos lähtee,niin yhtiö esim. lunastaa osakkeet: lähinnä Admicom Petri ja taannoin Hoivatiloja analysoinut kaveri tulee mieleen.

4 tykkäystä

Luultavasti meneekin. Juuri sen takia olisi mielenkiintoista kuulla miksi tähän on päädytty? mitä hyötyjä ja haittoja tästä on?

Ei ole tarkoitus vatvoa, vaan olla aidosti kiinnostunut ja mahdollisesti oppia jotain uutta.

1 tykkäys

@Mikael_Rautanen

Minähän sen analyysiin liittyvän myrskyn täällä sain aikaan :smiley:

Tarkoitus oli kirjoittaa vähän monipuolisemmin. Tässäpä tätä:

kasvustrategia – päätös listautua – listautumisen ajoitus – ekan kaupankäyntipäivän päätöskurssi – mainitun kurssin vaikutus arkeen pörssiyhtiönä ja johdon ja henkilöstön paineisiin – mitä muuta kurssissa olisi hyvä olla sisällä upeiden mahdollisuuksien lisäksi

Kasvustrategia

Mainitsin viime viikolla yhden trade-offin joka kovaan kasvuun liittyy. Mutta en kuitenkaan yritä hahmottaa onko Inderesin kovaan kasvuun tähtäävä strategia loistava vai huono vai jotain siltä väliltä. Kasvuun liittyviltä trade-offeilta ei mikään kasvuyhtiö voi kai kokonaan välttyä. Eli jätän strategian arvioimisen fiksummille.

Päätös listautua

Juhlapuheissa kaikkien firmojen listautuminen tehdään kun firman kokonaisetu sen puolesta puhuu. Ja listautumisessa uudet omistajat tulevat tasa-arvoisiksi partnereiksi vanhojen omistajien kanssa. Nähdäkseni Inderesin tapauksessa juhlapuheet vastaavat myös realiteetteja. On yritetty tehdä parasta mahdollista tilannearvioita ja sen pohjalta mennään. Tulevaisuus sitten näyttää miten pörssitaival sujuu.

Listautumisen ajoitus

Tähän liittyy riski jota pohdin alempana.

Ekan kaupankäyntipäivän päätöskurssi

Inderes valitsee listautumisen ajankohdan mutta ei suoraan vaikuta mitenkään ekan kaupankäyntipäivän päätöskurssiin.

Ihanteellista olisi jos kurssissa olisi sisällä mahdollisuuksia ja riskejä eikä pelkästään mahdollisuuksia.

Kun listautumisen ajankohta on valittu tähän hetkeen, otetaan (oletettavasti?) tietoinen riski että osake alkaa treidata älyttömältä tasolta.

Mainitun kurssin vaikutus arkeen pörssiyhtiönä ja johdon ja henkilöstön paineisiin

Ajattelen että jos ekan päivän päätöskurssi on jotain tosi villiä, se ei ole paras mahdollinen lähtökohta pörssitaipaleelle. Villi aloitus voi aiheuttaa turhia paineita johdolle ja henkilöstölle. Ei tätä pidä liioitella mutta ei huoleni ihan tuulesta temmattukaan ole.

Mitä muuta kurssissa olisi hyvä olla sisällä upeiden mahdollisuuksien lisäksi

Epäilen että ekan päivän päätöskurssissa minkäänlaista regression to the mean -ilmiötä ei ole sisällä. Siksi otin asian esiin viime viikolla. Voi olla että hinnoitellaan aika railakkaasti tulevaisuutta jossa yhä suurempi joukko suomalaisia loputtomasti rikastuvat some-sukupolven iholle tulevalla viihteellisessä muodossa tarjoilulla tasokkaalla analyysilla jota Inderes osaa tarjota ihan eri tavalla kuin kukaan muu.

Toiseksi bisnes on erittäin syklistä. Mitä sitten jos luottamus heikkenee vuoden tai pidempään ja lopulta pörssitunnelma on todella huono? Mikä on ekana kaupankäyntipäivänä euforiassa possan koostaneiden tuhansien sijoittajien mieliala siinä kohtaa kun pörssitunnelma on huonontunut vuoden, kaksi tai kolme?

Kolmanneksi Inderesillä on pehmeitä kilpailuetuja mutta ei kovia kilpailuetuja.

Pehmeät kilpailuedut tulevat johdon ja henkilöstön korkeasta laadusta, älystä, luovuudesta, intohimosta, tiimityöstä.

Kovat kilpailuedut olisivat sellaisia johin Buffett viittaa sillä että idiootti veljenpoika tulee johtoon ja palkkaa avainpaikoille kaverinsa. Kovat kilpailuedut ovat sellaisia joiden avulla firma selviää tuollaisistakin jaksoista. Vaikka en Inderesille tuollaista tulevaisuutta povaa :smiley: pehmeiden kilpailuetujen varassa menestyvää firmaa markkinan ei pidä hinnoitella yhtä korkealle kuin jos olisi kovat kilpailuedut.

20 tykkäystä

Haluaisin kysyä samalla minkä verran on suurimmalla osakkeen omistajalla osuus yhtiön tämän hetkisistä osakkeista ja millaisiin siivuihin se muuten jakautuu?

Muistelen ainakin Kinnusen Jessen maininneen täällä jatkavansa osakkaana, kun aikanaan vaihtoi hommia.

4 tykkäystä

Listautumisesitteestä

Tämän Yhtiöesitteen päivämääränä Yhtiöllä on 58 osakkeenomistajaa.

40 tykkäystä

jes thanks, mietin vaan että kuinka monesta Inderesin henkilökunnan jäsenestä tulee miljonääri, jos hän onnistuisi irtautumaan vähintään anti hinnalla.
Voiko tulla kiusaus muutaman vuoden päästä nostaa kytkintä, kun osaa ihan hyvin sijoittamisenkin varmaan, vai viitsiikö samalla painaa analyytikon hommia :slight_smile:

Ei sillä että niin voisi käydä (paitsi mulle saattaisi).
Eipä siinä taitaa monella olla jo hyvän kokoinen salkku valmiiksi ja vielä hommiakin painetaan :slight_smile:

Kaikella hyvällä!

Hyvää kasvua on ollut alkuvuonna.

35 tykkäystä