Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Yhtiöesite luettu kokonaan läpi tilinpäätökset pois lukien ja pitänee nekin selata jos sieltä löytyisi jotain piilotettuja kysymysmerkkejä. :face_with_monocle:

Pitkä viesti tulossa, joten pahoittelut jo ennakkoon. :smiley:

Rajallinen kohdemarkkina voi vaikuttaa haitallisesti kasvumahdollisuuksiin

Yhtiön pitkän aikavälin kasvu riippuukin sen kyvystä uudistua ja laajentua uusille
alueille ja markkinoille.

Eli siellä on yhtiössä jo hieman tutkailtu naapurimaiden markkinoita kuten jo etukäteen hieman uumoilin.:wink:
Mielenkiinnolla jäädään odottamaan mihin ilmansuuntaan mahdolliset kasvuinvestoinnit lähtevät suuntautumaan, mutta Ruotsi voisi olla loogisin suunta kun siellä on jo toimintaa Flikin muodossa.

Merkittävien asiakkuuksien menettäminen ja epäonnistuminen uusille markkinoille laajentumisessa voisivat vaikuttaa olennaisen haitallisesti Yhtiön liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan, liiketoiminnan tulokseen ja tulevaisuudennäkymiin sekä Osakkeiden arvoon.

Laajentumiseen liittyy tietenkin aina riskejä, mutta luotetaan siihen että Sauli Sampo analyytikkona tulee paaluttamaan underwritingingin merkitystä maailman tappiin asti ja että mahdolliset riskit on analysoitu ettei käy vahingossa niin että siellä lähdetään soitelleen sotaan. :slightly_smiling_face:

Yhtiön omilla sekä asiakkaille suunnitelluilla sivustoilla, liiketoiminnassa hyödynnettävällä laitteistolla ja muilla IT-järjestelmillä on olennainen merkitys Yhtiön liiketoiminnassa. Yhtiön tarjoamat palvelut perustuvat merkittäviltä osin Yhtiön itse kehittämiin verkko- ja pilvipalveluina tarjottaviin järjestelmiin.

Palveluita pyritään ensisijaisesti toimittamaan tilausmallilla ja toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla.Liikevaihdosta 57 % oli vuonna 2020 jatkuviin sopimuksiin perustuvaa liikevaihtoa. Liiketoimintamallin tavoitteena on tuottaa vakaata kasvua, kannattavuutta ja kassavirtaa yli suhdanteiden.

Jos en tietäisi niin voisi näiden perusteella kuvitella että listautuva yritys olisikin joki IT-/Pelitalo, kun siellä laskutetaan SaaS-mallilla ja firma kehittää omaa softaa. :nerd_face:

Toimintaperiaatteiden mukaan työntekijöiden tulee muun
muassa tuntea soveltuva lainsäädäntö, erottaa toiminnassaan omat arvionsa faktatiedoista, toimia objektiivisesti ja suhtautua kriittisesti tietoihin muodostaen kokonaiskuvan tilanteesta, laatia selkeitä ja ymmärrettäviä analyysejä sekä ilmoittaa mahdollisesti saamistaan sisäpiiritiedoista. Vaikka ohjeissa ei erikseen kiellettäisi tiettyä toimintaa, se ei tarkoita, että kyseinen toiminta olisi hyvän markkinatavan ja ammattimaisen toiminnan mukaista.

Hyvä että nämä firman omatkin ohjeet ovat näin tiukat ja että takaportitkin on suljettu sen suhteen että mikäli ei ole erikseen kiellettyä niin ei se silti tarkoita että niin saisi tehdä ja omia aivoja saa käyttää. :smiley:

Yhtiön hallituksen päättämään enintään 250 000 Yhtiön uuden Osakkeen antamisesta yhdellä tai useammalla osakeannilla. Valtuutus sisältää oikeuden poiketa osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta, jos siihen on Yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Yhtiön hallitus päätti 22.9.2021 osakkeenomistajien antaman valtuutuksen nojallalaskea alustavasti liikkeeseen enintään 236 303 Tarjottavaa Osaketta Listautumisannissa siten, että Tarjottavia Osakkeita tarjotaan merkittäväksi Yleisöannissa ja Henkilöstöannissa.

Yrityskauppa optiotakin listautumisesitteessä väläytellään yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena laajentua tulevaisuudessa ja tämän valtuutuksen myötä yhtiölle jäänee myös mahdollisuus käyttää valtutuksen sisältyvää ~13700kpl osakepottia myös yrityskauppojen maksuvälineenä vai eikö sitä voi pitää paivana taloudellisena syynä tässä tapauksessa? @Mikael_Rautanen

Yhtiön henkilöstö jakautui 30.6.2021 seuraavasti:
• Analyysipalvelut: 25
• Flik Helsinki Oy: 28
• Flik Media Solutions AB (Tukholma): 2
• IR-ratkaisut ja ohjelmistokehitys: 14
• Hallinto ja liiketoiminnan kehitys: 6

Flikin henkilöstömäärä pääsi yhtiöesitettä lukiessa yllättämään sillä että se on suurempi kuin analyysipalvelut ja mielenkiinnolla jään seuraamaan miten henkilöstömäärä lähtee kehittymään listautumisen jälkeen koko yhtiössä ja eri toimialojen välillä.

Yleensä eri yhtiöiden arvot ovat vain sananhelinää, mutta Inderesin kohdalla on hienoa että ne välittyvät toiminnasta ulospäin joka päiväisessä tekemisessä ja niiden takana voi seistä tulevana omistajana ylpeänä.
Mikäli henkilöstö ei viihdy talossa niin ei se palvele siinä kohtaa sitten yhteisökään kun analyysien laatu laskee mikä näkyy sitten asikasyrityksillekin jotka tekevät siitä omat johtopäätöksensä ja lopettavat yhteistyön tekemisen.

7.7 Arvot
Yhtiötä johdetaan arvopohjaisesti neljän arvon kautta: riippumattomuus, intohimo, laatu ja pitkäikäisyys.
• Riippumattomuus tarkoittaa sitä, että Yhtiö perustaa sijoitusanalyysinsä tosiseikkoihin ja voi antaa kriittisiä arvioita asiakkaistaan.
• Intohimo tarkoittaa sitä, että Yhtiö etsii vain sellaisia liiketoimintamahdollisuuksia, joita kohtaan se kokee intohimoa.
• Laatu tarkoittaa sitä, että Yhtiö toimittaa asiakasprojektit aina laadukkaasti eikä pelkästään kustannukset huomioiden.
• Pitkäikäisyys näyttäytyy siinä, että Yhtiö on sitoutunut tekemään päätökset huomioiden sidosryhmät järjestyksessä henkilöstö, yhteisö, asiakkaat ja osakkeenomistajat. Yhtiö on valmis uhraamaan lyhyen aikavälin tulosta, jos sen katsotaan olevan pitkäikäisyyden kannalta perusteltua.

Osakeanalyysimarkkina jakautuu sijoittajien rahoittamaan kohdeyrityksille maksuttomaan analyysiin sekä tilausanalyysiin, jossa kohdeyhtiö rahoittaa itsestään tehtävän tutkimuksen.
Sijoittajien rahoittamaa analyysiä tekevät pääasiassa pankkiiriliikkeet.
Osa yrityksistä tilaa myös useamman analyysin itsestään. Inderes toimii tällä
hetkellä ainoastaan Suomen tilausanalyysimarkkinalla.

Viitataanko tällä viimeisellä siihen että Inderesin maantieteellinen toimialue on tällä hetkellä ainoastaan Suomi vai siihen että tällä hetkellä jokainen yhtiön analysoima pörssiyhtiö maksaa Inderesille jotain analyysista vaikka yritysasiakas lätkää ei yrityksen alta löytyisikään?

Inderesin liikevaihto sijoittajakohderyhmässä muodostuu pääasiassa
instituutiosijoittajille tarjottavasta palvelusta, Premium-yhteisön suorista tilauksista sekä kumppanisopimuksista. Yhtiö näkee tämän markkinan pörssiyhtiöratkaisuja tukevana markkinana, jossa kasvun sijaan ensisijaista on oman sijoittajayhteisön sitoutuneisuus ja luottamus sekä jakeluverkon kattavuus.

Tästä voinee puolestaan vetää sellaisen johtopäätöksen että instituutiot ovat ainakin toistaiseksi Inderesille merkittävämpi asiakasryhmä kuin premium tilaukset?
Onko mitään instituutioita mainittu koskaan julkisesti referenssinä vai pitääkö tässä koittaa päätellä mitä instikoita Suomen markkinoilla toimii ja yrittää itsenäisesti päätellä ketä Inderesillä saattaa olla asiakkaina? :slightly_smiling_face:

Strategiaprosessi
Inderesin strategiaa kehitetään jatkuvasti yhteistyössä yhtiön hallituksen, henkilöstön, oman sijoittajayhteisön ja asiakkaiden kanssa. Strategiatyö perustuu ensi sijassa toimintaympäristön jatkuvaan aistimiseen ja nopeaan reagointiin tämän pohjalta. Inderesin organisaatiomalli ja päätöksentekoprosessi on mukautettu vastaamaan tätä toiminta-ajatusta, jonka Yhtiö uskoo toimivan nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Yhtiö toteuttaa tämän pohjalta henkilöstöstä lähteviä jatkuvia mikrotason strategia- ja organisaatiomuutoksia pyrkien välttämään tarvetta suurille rakenne- tai suunnanmuutoksille. Lisäksi Yhtiössä toteutetaan kurinalaista
tulevaisuuden suunnittelua tekemällä jatkuvaa vuositason ennustetta sekä lähivuosien strategiasuunnittelua. Samalla toiminnassa vaalitaan jatkuvuutta toiminnan ydinajatuksen ja arvopohjan säilyessä muuttumattomina.

Tämä kuulostaa siltä että yhtiö onnistunee välttämään Stephen Elopin kuuluisat sähköpostit palavasta öljylautasta ja yhtiön säätää tulevaa suuntaansa jo kauan ennenkuin jäävuori näkyy edes tutkassa. :smiley:

Liiketoiminnan laajentaminen perustuu malliin, jossa
uusia konsepteja pilotoidaan aluksi kokonaisuuteen suhteessa pienellä panostuksella yhdessä oman sijoittajayhteisön ja asiakkaiden kanssa. Investointeja kasvatetaan vasta, kun investointien toimivuudesta ja arvontuotosta saadaan konkreettisia todisteita sijoittajayhteisöltä tai asiakkailta. Yhtiön kasvanut kokoluokka on antanut edellytyksiä kasvattaa näitä panostuksia asteittain.

Tämä kuulostaa puolestaan melkeimpä Supercellin mallilta ja vaatii sitten tietenkin välillä uskallusta “kill your darlings” tekoihin ja siihen että pitkällekin viety uusi konsepti joudutaan hautaamaan.
Ne ovat tietenkin aina kovia paikkoja, mutta toivottavasti siihen pystytään jos nähdään ettei uuden konseptin tuotteistaminen onnistu sillä tavalla kuin suunnitelmissa oli.

Sitten vielä pari sanaa Vernerin suosikki tunnusluvun EV/TAM kasvattamisen suhteen. :smiley:

Inderesillä on asiakkaina yli 150 pörssiyhtiötä Suomessa ja Ruotsissa. Suurin osa näistä asiakkaista hyödyntää vain yhtä tai kahta yhtiön viidestä suurimmasta tuotealueesta (tilausanalyysi, osavuosikatsausten verkkolähetykset, virtuaaliyhtiökokous, virtuaalitapahtumat ja IR-sivustoratkaisu). Siten Yhtiö näkee tuotetarjonnan laajentamisen nykyisessä asiakaskunnassa tarjoavan edellytykset tavoitetason mukaiselle kasvulle seuraaville 3–4 vuodelle. Lisäksi Yhtiö kartoittaa sen edellytyksiä laajentaa Inderes-alustan ulottuvuutta kansainvälisille markkinoille.
Samalla Yhtiö pyrkii tekemään hallittuja investointeja uusiin tuotealueisiin,
joilla laajentaa potentiaalista kohdemarkkinaa.

Yhtiöllä on siis edelleen mahdollisuuksia laajentaa yhtiökohtaista tuotealuetta ja sitä kautta nostaa yhtiökohtaista kokonoisostosta samaan tyyliin mihin Harviakin pyrkii. (Tosin ei kai tää mikään Harvia kuitenkaan ole :wink:)

Inderesin tavoitteena on vuosittain kasvava absoluuttinen voitonjako, mikä sisältää osingonjaon ja Yhtiön omien Osakkeiden ostot. Yhtiö pyrkii tähän päästäkseen rakentamaan liiketoimintamallin, joka tuottaa vakaata ja vuosittain kasvavaa kassavirtaa. Kassavirtaa voidaan voitonjaon lisäksi käyttää taseen vahvistamiseen ja kasvuinvestointeihin. Yhtiö harkitsee lisäksi osingon jakamista puolivuosittain.

Jos jollakin yhtiöllä pörssissä on osaamistasiitä miten pääomaa kannattaa allokoida niin voisi kuvitella että omien ostot löytyvät työkalupakista huomattavasti kuin keskimääräisellä Helsingin pörssin yhtiöllä. :smiley: Toivottavasti valtuutukset omien ostoille pysyvät lisäksi niin suurina että omia osakkeita on mahdollista kauhoa surutta sitten kun seuraava koronan kaltainen erikoistilanne tulee markkinoilla tarjolle. :slightly_smiling_face:

Yhtiön rahoituksen kassavirta oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla negatiivinen yhtiön
maksettua tilikauden 2020 tuloksesta 1 088 tuhatta euroa osinkoa osakkeenomistajille.

Normaalisti tästä voisi valittaa että taasko siellä omistajat kuppaavat firman kassan tyhjäksi ennen Ipoa, mutta yhtiön tuntien ja varsinkin seuraavan lainauksen myötä jossa Taalerilta ostetut osakkeet myydään samaan hintaan millä ne on ostetukin niin se olisi turhaa. :smiley:
Taalerin kanssa on kanssa tehty sopimus että yrityksellä on mahdollista lunastaa lisääkin osakkeita samalla 25€ kappalehinnalla kaupankäynnin alettuakin ja omistaja-arvoa pystytään luomaan jokaisen ostoksen myötä olettaen että osake treidaa yli Ipo hinnan pörssissä.

Yhtiö hankki 6.9.2021 Taaleri Sijoitus Oy:ltä 49 562 Yhtiön Osaketta 25,00 euron kappalehintaan
(kokonaishankintahinta sisältäen varainsiirtoveron 1 258 874,80 euroa) hallituksen tekemällä
hankintapäätöksellä.
Valtuutus ja 6.9.2021 toteutettu hankinta liittyvät Yhtiön ja Taaleri Sijoitus Oy:n välillä 6.9.2021 allekirjoitettuun sopimukseen, jonka mukaan Yhtiö hankkii 49 562 Taaleri Oyj:n omistamaa Osaketta (ennen Listautumista) ja saa lisäksi yksipuolisen option hankkia Taaleri Sijoitus Oy:ltä 50 364 Osaketta lisää. Optio on voimassa 30.6.2022 saakka.

Yrityksen palkkiojärjestelmästä voisi pari sanaa kommentoida että Hallituksen puheenjohtaja saattaa olla Helsingin pörssin halvin HPJ eikä muidenkaan hallituksen jäsenten tai toimarien palkkoja voi hirveän suureksi luonnehtia. :smiley:

Loppuun vielä ne Inderesin ikuisuustavoitteet joita soisi jokaisen pörssiyrityksen tavoittelevan. :slightly_smiling_face:
Yhtiöesite kannattaa jokaisen ainakin vilkaista läpi kun sieltä löytyy makrokatsaustakin ja toimialaksataustakin pelkän yhtiökatsauksen lisäksi. :slightly_smiling_face:

Ikuisuustavoitteet
Yhtiön hallitus on määrittänyt seuraavat tavoitteet, joita Inderes pyrkii tavoittelemaan elinaikanaan:
• Olemme aina mieluummin pieni ja erinomainen, kuin suuri ja keskinkertainen yritys.
• Emme jousta arvoistamme.
• Autamme henkilöstöämme kasvamaan ammattilaisina ja yksilöinä.
Ikuisuustavoitteiden tarkoitus on turvata yhtiölle mahdollisimman pitkä ja hyvä elämä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää päätösten tekemistä huomioiden eri sidosryhmät järjestyksessä työntekijät, yhteisö,asiakkaat ja osakkeenomistajat.

70 tykkäystä

Näin asiaa on uutisoitu Salkunrakentajassa, jos on tämän ketjun ja esitteet lukenut huolella, niin tässä ei ole kauheasti uutta asiaa, mutta onhan näihin koottu hyvin asiat ja kertaus on opintojen äiti. :wink:

" Sisu Partners Oy toimii First North -sääntöjen mukaisena hyväksyttynä neuvonantajana sekä yhtiön taloudellisena neuvonantajana Listautumisessa. Yhtiön oikeudellisena neuvonantajana toimii Dottir Asianajotoimisto Oy . Merkintäpaikkana toimii Evli Pankki Oyj .

Listautumisannissa kerättävän pääoman on tarkoitus antaa Inderesille liikkumavaraa seuraaviin panostuksiin: laajentuminen uusiin kohdemarkkinoita laajentaviin palveluihin, yritysostot, omien teknologia-alustojen tuotekehitys sekä Inderes-yhteisölle kehitettävät palvelut."

"Yhtiön jatkuvan laskutuksen määrä oli 5,0 miljoonaa euroa, joka vastasi 57,3 prosenttia koko liikevaihdosta. Jatkuva laskutus muodostuu pääasiassa tilausanalyysisopimuksista, osavuosikatsausten virtuaalitapahtumatuotannoista, sisältökumppanuuksista ja sijoittajatilauksista. Ruotsin liiketoiminnan osuus oli 7 prosenttia liikevaihdosta."

Pitäisi tehdä ihan kysely meille foorumilaisille, että kuinka hyvin on hallussa Inderesin perusfaktat itse yrityksestä, että myös listautumisesta, eli kuinka tarkkaan esitteitä, ketjuja ja uutisia on luettu. :slightly_smiling_face:

14 tykkäystä

@Mikael_Rautanen Inderesillä on merkittävät vähemmistö omistajat “Flik Media Solutions ABssa” (inderes 60% ja 2 henkilöomistajaa 40%), joka ilmeisesti hoitaa (kokonaisuudessaan?) tuota ruotsin virtuaalitapahtuma puolta. Näin tulkitsen alla olevaa sitaattia, flik helsinki hoitaa suomea, media solutions ruotsia:

Inderes toimii näillä markkinoilla pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa Tytäryhtiöiden Flik Helsinki Oy ja Flik Media Solutions AB:n kautta.

Onko inderesin mahdollista tulevaisuudessa ostaa näiden henkilöomistajien osuudet osittain tai kokonaan, jos inderes esim. päättäisi agressiivisemmin laajentua myös ruotsiin?

Flikin liikevaihto suomessa on jo varmasti hyvin merkittävä osuus, joten onko riskiä, että jos inderes onnistuisi kopioimaan suomen konseptin myös ruotsiin (johon saatetaan myös mennä virtuaalitapahtumat eikä yhtiöanalyysi edellä?), jäisi merkittävä osa tuloksesta ja kasvusta vähemmistöille?

En nähnyt vähemmistösopimuksesta muita mainintoja aiheeseen liittyen kuin:

Sopimuksessa on lisäksi rajoitettu Flik Media Solutions AB:n osakkeiden siirtymistä sopimuksen ulkopuolisille tahoille. Sopimus sisältää myös muita tavanomaisia osakassopimuksessa sovittavia ehtoja.

13 tykkäystä

Kasvuvauhti on ollut mainio ja kasvupotentiaalia löytyy jatkossakin mainiosti. Itseäni kiinnostaisi tietää, kuka/ketkä hoitavat Inderesillä myyntityön? Varsinaisia myyjiä ei ole tullut missään vastaan julkisesti, onko sellaisia tai onko suunnitelmissa rekrytoida?

12 tykkäystä
  • 20-49
  • 50-99
  • 100-249
  • 250-499
  • 500-999
  • 1000-2000
0 äänestäjää
16 tykkäystä

Muistakaa osallistua. Tänään klo 15.

Flikin liikevaihto viime vuonna lähes EUR 4m kun koko Inderes konsernin liikevaihto EUR 8.7m → huomattava osa Inderestä.

26 tykkäystä

Kirjoittelen hieman vastauksia kysymyksiin tähän väliin! Jo tässä vaiheessa pahoittelut, että joudun olemaan tässä tilanteessa tarkka sanavalinnoissa enkä välttämättä niin avoin kuin tahtoisin, etten puhu ohi esitteemme. Ja ihan kaikkeen en pysty vastaamaan. (Yleensähän neuvonantajat kieltävät ensimmäisenä ankarasti keskustelufoorumit listautujilta, mutta itse en ole koskaan tajunnut, miksi sijoittajien kysymyksiin saa vastata sijoittajatapaamisissa / Roadshow-tapahtumassa, mutta ei digitaalisissa kanavissa.)

Alkuun neuvonantajiemme valinnasta. Olemme hieman poikkeuksellinen listautuja, koska meillä on jo valmis yhteys sijoittajayhteisöön ja saamme jatkuvasti todella paljon huomiota markkinalla. Tavoitamme itse haluamamme kohderyhmän. Tästä johtuen karsimme pois esimerkiksi näkyvyyteen ja markkinointiin liittyvät palvelut. Edellytimme myös kumppaneilta vahvaa tahtotilaa alentaa ipo-kynnystä ja uudistaa markkinaa. Taloudellisen neuvonantajan ja juridisen neuvonantajan osalta valitsimme kumppanit (Sisu Partners ja Dottir), jotka selkeästi jakoivat kanssamme tämän vision. Molemmathan ovat taloja, joita ei listautumisissa ole vielä juurikaan nähty, mutta meillä on ollut huikean hyvä ja ammattitaitoinen tiimi. Lisäksi Evlillä oli tarpeeseemme sopiva ratkaisu merkintäpisteen osalta, hyvä tiimi ja onhan myös Evli meille muutenkin tärkeä yhteistyökumppani. Meidän tapauksessa näimme nyt valitut neuvonantajat täyttävän tämän projektin tarpeet ja tavoitteet parhaiten. Talouselämähän jo otsikoi ”Listautuminen on Inderesille yksi tuotekehitysprojekti”. Teemme asiat jälleen hyvin eri tavalla ja tulemme keräämään talteen kaikki opit tästä projektista, onnistumisista ja epäonnistumisista :slight_smile:

Hallituksemme kommentoi jo tähän, että lisätään foundereiden BMI seurattavien tunnuslukujen listalle :smiley:

Olen tästä aiemminkin maininnut, mutta kriittistähän tämän osalta on luoda koneisto, joka pystyy myös tulevaisuudessa kasvattamaan hyviä analyytikoita sukupolvesta toiseen. Vain sitä kautta toiminta voi kestää aikaa. Ja samalla on pakko hyväksyä myös se, että kaikille analyysi ei ole koko työuran kestävä pesti (vaikka ei sekään yhtään hullumpi vaihtoehto ole!). Sanoisin että olemme onnistuneet hyvin, jos tulevina vuosikymmeninä pörssiyhtiöiden johtopaikoilla ja hallituksissa tullaan näkemään useita entisiä Inderesin analyytikoita. Se vastaavasti ruokkii sitä, että hyvät osaajat hakeutuvat tänne töihin.

Sijoittajilla on toisaalta viikko aikaa tutustua esitteeseen ja tehdä sen pohjalta harkittu päätös, joten emme nähneet tässä ongelmaa.

Kasvun on oltava meillä seurausta siitä, että ollaan hyviä siinä mitä tehdään. Ikuisuustavoitteiden tehtävä on varmistaa, että tätä firmaa rakennetaan kestämään aikaa. Kuten toissaviikon esityksessä sanoin, nämä ovat kaikista vaikeimpia tavoitteita pitää kiinni, mutta jos niissä onnistutaan, uskon että taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen on helpompaa. Eli sitä kautta ne ovat myös pitkässä juoksussa omistajien etu, ainakin näin uskomme. Yhtälailla yhtiöjärjestyksessämme yrityksen toiminnan tarkoituskin on muokattu huomioimaan sidosryhmät järjestyksessä henkilöstö, yhteisö, asiakkaat ja osakkeenomistajat. Moni on pitänyt näitä markkinointihöttönä, kunnes huomaavat että nuohan ovat tosissaan. Sen takia ne printataan näihin painaviinkin dokumentteihin (ja yhtiöjärjestyksestäkään sitä ei enää pois saa ilman 2/3 äänistä). Haluamme omistajia, jotka uskovat samoihin tavoitteisiin, mutta ymmärrän samalla hyvin, etteivät kaikki välttämättä jaa samoja arvoja tai ajatusmallia siitä, miten bisnestä pitäisi rakentaa. Me rakennetaan omaa juttuamme mutta ei olla mitään ideologiaa tyrkyttämässä :slight_smile:

En valitettavasti voi tässä vaiheessa kommentoida millä yhtiö/omistusrakenteella Ruotsissa tulisimme tulevaisuudessa mahdollisesti toimimaan mikäli Ruotsissa laajennutaan tai Ruotsin suunnitelmia muutenkaan, mutta tämä on siis nykytilanne. Flikin Ruotsin ja Suomen toiminnot toki pelaavat hyvin yhteen, esim inderesTV:ssäkin on nähty live-lähetyksiä, jotka osin toteutettu Tukholmasta ja osin Helsingistä. Pahoittelut ympäripyöreästä vastauksesta :smiley:

En nyt uskalla kommentoida esitteen ulkopuolelta omistusrakennetta tai osakassopimustamme. Lock-up -rajoitukset koskevat vain nykyistä henkilöstöä ja hallitusta. Tuossa esitteen suurimpien omistajien listauksessahan kaikki paitsi Taaleri Sijoitus kuuluvat tähän kategoriaan.

Palaamme tähän myöhemmin!

Tähän uskallan vähän kommentoida, koska tuo on havainnollistettu jo Playbookissamme. Eli myyntimme on kaikki liiketoiminnot poikkileikkaava virtuaalitiimi. Meillä ei ole yhtäkään työntekijää, jonka ainoa työ olisi myynti. Kaikki jotka tekee myyntiä, tekee myös kädet savessa asiakastyötä. Myyntiä tekevillä ei ole provikoita tai muitakaan kannusteita. Malli on ollut toimiva tulosten perusteella, mutta jatkuvastihan tätäkin pitää kehittää, kun tarjooma laajenee ja firma kasvaa. Hienoa tässä on myynnin kannalta se, että asiakaskunta on niin selkeästi rajattu ja määriteltävissä.

167 tykkäystä

Kiitos vastauksista! @Mikael_Rautanen
Monet miettineet lisäksi miten ylimerkintä tilanteessa merkitsijät lappuja saavat?
Saavatko kaikki jonkin x määrän ja sitten lisäksi x% sen perusteella millä summalla ovat merkinneet?
Vai meneekö arvonta hommiksi? Jotkut saavat kaiken mitä merkinneet ja osa jää kokonaan ilman?

Tämä olisi mukava tietää :slightly_smiling_face:

15 tykkäystä

Kysymykseni ehkä ymmärrettiin tuolla ylempänä jo väärin. Ja ei, tarkoitukseni ei ole olla hankala tai toistaa samaa kysymystä jankaten. Ihan aidosti tekee mieli vain oppia tai oivaltaa anneista ja niiden ehdoista lisää.

Totuus on se, että päivä aikaa merkata ennen ensimmäistä mahdollisuutta keskeyttää anti on poikkeusellisen lyhyt. Miksi näin? Sitä on kuitenkin varmasti mietitty, että laitetaan tähän muista anneista poiketen päivän varoaika.

Tätä nyt ‘‘tenttaan’’ sen takia, että vuosien varrella on tullut selväksi, että olette firma, joka tekee äärimmäisen laskelmoituja, tarkkoja ja lähtökohtaisesti fiksuja liikkeitä. Tuskinpa tätäkään ilman mietintää tai jotain taustamotiivia päätettiin näin tehdä? Voi toki olla, että olen täysin väärässä. Sen takia haluaisin kuulla perustelun tämän liikkeen takana jos sitä pystytte tarkemmin avaamaan? Ehkä siitä aukeaa taas mahdollisuus oppia jokin uusi näkökulma firman tai merkkaajien edusta ja toiminnasta anneissa. :wink:

Edit. typoja.

25 tykkäystä

Jatkan keskustelua päivän merkintäajasta. Koitin silmäillä ketjun nopeasti läpi, mutta kukaan ei ollut vielä nostanut tätä esiin. Allekirjoittanutta kiinnostaa se, että onko lyhyen merkintäajan vuoksi mietitty listautumisen mahdollisia teknisiä ongelmia? Koska aikaikkuna on ennätyksellisen lyhyt (fakta) ja samaan aikaan ennätyksellisen suosittu (merkit viittaavat siihen), niin se tarkoittaa samalla sitä, että porukkaa on linjoilla yhtä aikaa ihan älyttömästi. Tuo kuormittaa teknistä puotakin ihan huolella, joten kai nämä asiat on otettu huomioon?

Lyhyt aikaikkuna tuo esiin myös ulkopuoliset haasteet. Mitä jos maanantaille osuu tietoliikennekatkoksia, tai pankkien maksujärjestelmiin tulee häiriöitä? Se ei tarvitse olla kuin parikin tuntia odottamatonta katkosta yhteyksissä tai maksuliikenteessä, niin kummasti alkaa paine kasvamaan. Olisihan se vuosisadan lässähdys, jos listautuminen jäisi joiltakin väliin ulkoisten häiriöiden vuoksi.

Todennäköisyys näille lienee luokkaa olematon, mutta toivottavasti näitäkin juttuja on mietitty ennakkoon.

47 tykkäystä

Lyhyessä merkintäajassa on minusta selviä etuja. Vähemmän merkitsijöitä ja kyselijöitä. Ehkä annista on tuon vuoksi mahdollista saada kohtuullinen määrä osakkeita merkintäänsä nähden, kun instituutioantikin puuttuu ja tuo free/premiumtili on ylimääräisenä kommervenkkina. Suosii niitä, jotka osaavat itse ottaa selvää annin toteutuksesta ja analysoida kannattaako siihen osallistua. On ihan turha ottaa mukaan niitä, jotka hyppää antijunaan vain sillä perusteella, että moni kertoo merkinneensä antia X ostin ja myin ketjussa. Minusta Inderes siis suosii tällä aktiivisinta ja valveutuneinta osaa asiakaskunnastaan, eikä niitä jotka perustavat tilin vain osallistuakseen antiin.

Lyhyt anti tarkoittanee myös sitä, että raha on sidottuna lyhyemmän aikaa. Mikä on tietysti positiivista. Toki eroa ei liene sellaiseen tapaukseen, jossa merkinnän tekee muutenkin viimeisenä päivänä ennen annin mahdollista sulkeutumista.

Kenties osa edullista listautumista on sekin, että antia ei roikoteta auki tarpeettoman pitkään. Tämä on toki täyttä spekulaatiota, enkä usko sillä olevan merkittävää vaikutusta annin kustannuksiin.

Lyhyt taattu merkintäaika on minusta järkevä ratkaisu aikana, kun annit ylimerkitään moninkertaisesti ja sijoittajille ei jää anneista juuri mitään käteen. Miksi antia pitäisi siis roikottaa auki viikko, jos ylimerkintä on selvä jo ensimmäisen päivän perusteella? Minusta tässä palvellaan tulevia omistajia ja tilanne on kuitenkin edelleen tasapuolinen kaikille. Parempi tälläinen kuin Ruotsin malli, jossa annista osa jää kokonaan tyhjin käsin.

40 tykkäystä

Tässä keskustelussa huomio kiinnittyy aika paljon lyhyeeseen merkintäaikaan. Listautumisesitteessä on seuraavat tiedot:

Listautumisannin merkintäaika alkaa 4.10.2021 klo 9.30
Listautumisannin merkintäaika voidaan keskeyttää aikaisintaan 5.10.2021 klo 16.30
Listautumisannin merkintäaika päättyy 11.10.2021 klo 16.30

Eli listautumista ei ole pakko keskeyttää tuolloin reilun vuorokauden jälkeen, vaan kyseessä on aikaisin ajankohta jolloin anti voidaan sulkea. Todennäköistä on, että anti merkitään täyteen nopeasti, ehkä jo ensimmäisten minuuttien aikana.

Listautumisesitteestä poimittu:

”Yhtiön osakkeenomistajat ovat niin ikään 6.9.2021 yksimielisellä kirjallisella päätöksellä valtuuttaneet Yhtiön hallituksen päättämään yhteensä 99 926 Yhtiön oman Osakkeen hankkimisesta suunnatusti Taaleri Sijoitus Oy:ltä 25,00 euron osakekohtaisella hinnalla. Valtuutusta on Yhtiön hallituksen 6.9.2021 tekemällä hankintapäätöksellä käytetty 49 562 Osakkeen osalta (hankintahinta yhteensä 1 239 050 euroa), ja siten valtuutuksen perusteella voidaan hankkia vielä 50 364 Osaketta. Valtuutus ja 6.9.2021 toteutettu hankinta liittyvät Yhtiön ja Taaleri Sijoitus Oy:n välillä 6.9.2021 allekirjoitettuun sopimukseen, jonka mukaan Yhtiö hankkii 49 562 Taaleri Oyj:n omistamaa Osaketta (ennen Listautumista) ja saa lisäksi yksipuolisen option hankkia Taaleri Sijoitus Oy:ltä 50 364 Osaketta lisää. Optio on voimassa 30.6.2022 saakka. Sopimuksen taustalla on Yhtiön halu tarjota suurempi määrä Tarjottavia Osakkeita merkittäväksi Inderes-yhteisön jäsenille Listautumisannissa ja toisaalta Taaleri Sijoitus Oy:n tavoite irtautua ei-strategisista sijoituksistaan. Järjestely on jaettu kahteen osaan (hankinta ennen Listautumista ja optio lisähankintaan) sen varmistamiseksi, että Yhtiöllä olisi käytössään riittävästi vapaata omaa pääomaa hankintojen toteuttamiseksi. Taaleri Sijoitus Oy on sitoutunut luovutusrajoituksiin option kohteena olevan osakemäärän osalta. Muilta osin Taaleri Sijoitus Oy:n omistamiin Osakkeisiin ei kohdistu luovutusrajoituksia.”

12 tykkäystä

Yleisöannissa tarjolla VÄHINTÄÄN 169 000 osaketta. Mikä lie maksimi?

Inderesillä jäseniä 16 796 kpl. Eli olisiko se tasajaolla 10kpl per nuppi? Spekuloin tätä ihan sillä, että minimerkintä 500€ oli harvinaisen kohtuullinen ja yhtiö on kertonut, että omistajaksi halutaan juuri jäseniä. :thinking:

3 tykkäystä

Teoriassa 250 000 mikäli henkilöstöannissa ei merkata yhtään.

Yhtiön hallituksen päättämään enintään 250 000 Yhtiön uuden Osakkeen antamisesta yhdellä tai useammalla osakeannilla. Valtuutus sisältää oikeuden poiketa osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta, jos siihen on Yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Yhtiön hallitus päätti 22.9.2021 osakkeenomistajien antaman valtuutuksen nojallalaskea alustavasti liikkeeseen enintään 236 303 Tarjottavaa Osaketta Listautumisannissa siten, että Tarjottavia Osakkeita tarjotaan merkittäväksi Yleisöannissa ja Henkilöstöannissa.

11 tykkäystä

Merkintäaika on kyllä lyhyt, mutta mielestäni on hieman harhaanjohtavaa puhua päivästä kun merkinnän voi kuitenkin tehdä kahtena eri pörssipäivänä (4.10 ja 5.10).

Jos tällä saadaan edes hieman pienennettyä ylimerkinnän määrää niin minulle kelpaa :+1:

31 tykkäystä

Inderesin listautuminen on todella tärkeä juttu siinäkin mielessä, että tämä on näyte myös tuleville mahdollisille Inderesin asiakkaille, miksei myös nykyisillekin. Kyllä tulevana omistajana sitä aika kriittisesti seuraa listautumista, siis vielä on minusta kaikki mennyt oikein hyvin putkeen esim. tiedottamiset + muut, mutta katsotaan tämä loppuun asti. :wink: Suurin jännitys on toki se, että miten käy päivien, viikkojen, kuukausien ja vuosien kuluttua Indelle pörssissä.

Ei tule mieleen yhtään pörssiyhtiötä, jolla tulee olemaan näin avoin suhde omistajiinsa. Inderesiin on myös poikkeuksellisen suuri luottamus, joten toivottavasti Inderes uskaltaa olla toki järkevyyden rajoissa avoimempi ja suorempi kuin muut pörssiyhtiöt. Tässä tapauksessa sen uskoisi onnistuvan, koska yhteisö tuntee toisensa. :slightly_smiling_face:

PS Jos tarvitsette itsellenne ja muille tuleville pörssiyhtiöille markkinointiapua, niin tässä on uusin taidonnäytteeni ja sen alla on vanhempi teos Harvian ketjusta.

79 tykkäystä

Onko Inderesin nykyomistajilla jotain kilpailunrajoittamispykälää joka estää Inderesistä lähtemisen jälkeen uuden vastaavan yrityksen (esim RiTu) perustamisen?

2 tykkäystä

Kiitos kaikille hyvästä keskustelusta, paljon mielenkiintoisia pointteja.

Minua tässä listautumisessa on mietityttänyt pääsääntöisesti vain yksi asia ja se on riippumattomuuden säilyminen. Olen ollut työntekijänä organisaatioissa, jotka ovat pohtineet listautumista. Usein yksi peruste sille, että listautumishankkeet on hylätty, on ollut pelko siitä, että listautuminen johtaa yhtiön kehittämiseen lyhyellä aikavälillä, koska uusien omistajien intressi voi keskittyä nopeiden tulosten tavoitteluun yhtiön pitkäaikaisen kehittämisen sijasta.

Kun kaikkialla paistaa aurinko ja kaikilla on kivaa niin oman sielun myyminen kiiltävästä kolikosta ei ole ajankohtaista. Mutta entä kun sekä talouden yleiset näkymät ja yhtiökohtaiset näkymät kääntyvät kaakkoon? Mitä sitten kun kaikkien Inderesin seuraamien yhtiöiden suositus on “myy”. Ostavatko yhtiöt enää seurantaa kun analyytikot toteavat, että pahinta ei vielä edes ko. yhtiön osalta ole nähty. Olisiko yhtiölle parempi, että sitä ei juuri sillä hetkellä edes seurattaisi? Keskustellaanko foorumeilla enää vai onko yhteisössä hiljaista eli kiinnostaako sijoittaminen enää ketään? Jos ei, niin miten yhteisö toimii silloin yhtiönsä poliisina? Kehtaako Inderes näyttää karmivia lukuja liiketoiminnan kehityksen osalta vai pyritäänkö lukuja kaunistelemaan esimerkiksi säätämällä exceliä niin, että yhtiöt saavat parempia suosituksia ja tätä kautta seurantaa ostetaan ostetaan enemmän? Jos yleinen mielipide ja mielikuva yhtiöstä muuttuu, niin onko riskinä, että yhtiön kulttuuria pyritään muuttamaan? Mitä jos riippumattomuus heitetään romukoppaan ja tilalle otetaan perinteisempi kapitalistinen arvo, kuten ahneus?

Ps. Jos olen aivan hakoteillä, niin antakaa anteeksi. En ole koskaan osallistunut yhteenkään foorumikeskusteluun, mutta tarvitsen harrastuksen : D

47 tykkäystä

Tää oli ihan mielenkiintoinen pohdinta. Näkisin, että lyhyellä tähtäimellä riski kurssiperusteiselle peeloilulle yhtiön johdossa on pieni - hallituksen paperikäsi- ja hätiköijäpitoisuus on hyvin hallinnassa, suom. näitä tyyppejä ei siellä ilmeisesti ole.

Pitkällä tähtäimellä riski on olemassa, mutta mielestäni pieni, koska sijoittajiin on yhteisön jäseninä iskostettu omistajamentaliteetti, joka suojaa lyhytnäköisiltä peliliikkeiltä myös laskukauden pimeässä laaksossa.

Toki, jos joku tässä kohti hoksaa kuvitelleensa, että tähän firmaan ei liity mitään sijoittajariskiä, niin toivottavasti sellainen sielu skippaa IPO:n ja tuumailee keskenään omaa strategiaansa.

1 tykkäys

Karo Hämäläisen ansiokas juttu Inderesin listautumisesta, tunnistan paljon omia ajatuksiani: Lunastan itseni Inderes-lahkon täysivaltaiseksi jäseneksi – epätavanomaiset syyt osallistua osakeantiin - Taloustaito.fi

31 tykkäystä