Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Veikkaan että suuri osa jäsenistä ei ole niin aktiivisia, että käyvät koko ajan foorumilla ja vastaavat tähän kyselyyn :slight_smile: Olikos rajaus niin että 2 käyntiä vuoden aikana? En usko että tuossa olisi lähimainkaan kaikki vastaajat :man_shrugging:

12 tykkäystä

Aika monta ipoa tänä vuonna merkanneena en odota inderesin avauspäivän kurssilta yhtään mitään. Se on aika yllättävää, kun omaa historiaa katsoo. Mielestäni mallisalkku antaa aika hyvän merkin siitä, kuinka inderesin kanssa kannattaa toimia. Rauhallisesti ja harkituin liikkein, palkinto seuraa kyllä ajan kanssa. Olisihan se hienoa joskus kuitata osingoilla premiumjäsenyys, mutta otetaan välietappina vaikka kuukausimaksu :slightly_smiling_face:

Toki yleisesti en osaa sanoa miten markkinat tähän reagoivat, kun joka tuutista tästä iposta puhutaan. Karkeimmat kommentit ovat hyvinkin negatiivisia jossa puhutaan huijaritaloista ja toisessa ääripäässä tätä hehkutetaan maasta taivaaseen poikkeuksellisena ipona.

Miksi analyytikoita muuten pidettäisiin jumalista seuraavana? Osumatarkkuus on siinä 50% nurkilla keskimääräisellä analyytikolla jos ihan yleisesti analyytikoista puhutaan.

4 tykkäystä

@saku tän jo kahvihuoneeseen laittoikin, mutta laitetaan nyt vielä tännekin kun Flikki on todella merkittävä osa Inderesin sijoitustarinaa.

Tunnin tv-tasoinen tuotanto jossa käymään läpi mitä kaikkea Flik oikein tekeekään ja millainen historia tällä Inderesin toisella haaralla on.

ps. oispa flikin kynä…

20 tykkäystä

Itse näen Inderesin suurimpina kasvun ajureina listautuvien yhtiöiden määrän (asiakasmäärien odotettavissa oleva kasvu) sekä digitaalisten sijoittajapalveluiden suosion osana yritysten IR-aktiviteetteja (asiakaskohtaisen myynnin kasvu). Omiin silmiin näyttää, että Inderes on tehnyt hyvää työtä hyödyntääkseen näitä mahdollisuuksia. Listautuvat yritykset tarvitsevat tasokasta sijoittajaviestintää, eikä kaikkea välttämättä tarvitse tehdä omalla henkilöstöllä. Uskoisin yhtiöiden tarvitsevan sijoittajaviestintää kaikissa markkinatilanteissa, joten en pidä tätä kovin herkkänä markkinatilanteelle.

Näiden lisäksi suoraan osakkeisiin sijoittavien yksityishenkilöiden kasvua on ajanut sekä nousumarkkina että OST-tilien aukeaminen. Näiden kasvu varmasti ruokkii sekä forumistien määrän kasvua että premium-tilaajien määrän kasvua. Markkinoiden mahdollisesti korjatessa rankemmalla kädellä tähän kasvuun voi tulla isokin tiputus, mutta varmasti myös heikommassa tilanteessa analyysille on käyttöä ja moni on siitä valmis maksamaan.

Oma kristallipalloni on kyllä sen verran sumuinen, etten millään näe siitä syksyn 2022 tunnelmaa. Samoin ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätöskurssi on itselleni jotakuinkin yhdentekevä asia. Olen lähdössä antiin mukaan, aikajänne alustavasti vuosia ja annissa saatava määrä todennäköisesti mitättömän pieni, joten se tullee kasvamaan matkan varrella jos hinnan ja (arvioidun) arvon suhde sen suo.

11 tykkäystä

en kyllä tunnista tällaista asennoitumista täällä yleensä. tervettä kritiikkiäkin analyytikot ovat saaneet. sen voi kyllä sanoa, että inderesillä on erilainen asenne yksityissijoittajiin kuin isoilla toimijoilla.

29 tykkäystä

Inderesin kasvustrategian kannalta tärkeää on pätevän henkilöstön löytyminen tarvittaessa.

Kovaa kilpailua on käyty etenkin IT-alan työntekijöistä. Tämä koskettaa myös Inderesiä, jolla on yksikkö IR-ratkaisut ja ohjelmistokehitys. Esitteen mukaan se työllisti 14 työntekijää 30.06.2021.

Esitteessä myös nostetaan esille kasvanut kilpailu IT-alan asiantuntijoista.

s. 13: “Yritysten välinen kilpailu etenkin IT-alan asiantuntijoista on kasvanut viime vuosina, mikä voi nostaa Yhtiön henkilöstökustannuksia.”

Yritin tarkastella henkilöstökulujen kehitystä. Tarkastelun mallia voi ottaa esimerkiksi tästä aiemmin tänä vuonna ilmestyneestä Juha Kinnusen kirjoittamasta katsauksesta. Tarkastelussa asiantuntijayhtiöiden kulurakenteet ja kannattavuudet. Mielenkiintoinen yhtiöjoukko tarkastelussa (it-palvelusektorin asiantuntijayhtiöitä sekä tilitoimistoja, insinööritaloja ja lakiasioita).

Jos palataan Inderesiin:

  • suurin kuluerä vuonna 2020 olivat henkilöstökulut (4,1 milj. euroa), jotka olivat noin 60 prosenttia kaikista kuluista.
  • Liikevaihto/henkilöstökulut oli vuonna 2020 noin 48 prosenttia. Henkilöstökulujen osuus oli vastaavasti vuonna 2019 noin 58 prosenttia, kuten esitteessä kerrotaan.

s. 45: “Henkilöstökulut nousivat yrityskaupan, palkkainflaation ja rekrytointien myötä, mutta laskivat suhteessa liikevaihtoon kohonneen volyymin sekä hintojen nousun myötä.”

  • Muiden kulujen osalta melko suurta vaihtelua, mutta muut kulut on pidetty aina alle 22 %:n.
  • Voi tietysti olla, että jotain kehitystä on hankittu alihankintana, jolloin kulu olisi materiaalit ja palvelut-luvuissa, joten vaikea vertailla.
  • Henkilöstökulut pysyneet hallinnassa, vaikka henkilöstö on kasvanut 52 henkilöstä 66. (esite s. 43)

Iskin lukuja exceliin, mutta tutkikaa viralliset luvut esitteestä. Taulukko voi siis sisältää virheitä.

Inderes Oyj
tuhatta euroa tilintarkas-
tamaton
tilintarkas-
tamaton
tilintarkas-
tamaton
tilintar-
kastettu
tilintar-
kastettu
tuhatta euroa 1-6/2021 7-12/2020 1-6/2020 2020 2019
Liikevaihto 5 806 4 792 3 915 8 707 4 958
Liiketoiminnan muut tuotot 1 0 0 35 0
.
Henkilöstökulut -2 889 -2 003 -2 128 -4 131 -2 858
% liikevaihdosta 49,8 % 41,8 % 54,4 % 47,4 % 57,6 %
.
Muut kulut -961 -1 044 -491 -1 535 -620
% liikevaihdosta 16,6 % 21,8 % 12,5 % 17,6 % 12,5 %
.
Kate henkilöstökulujen ja
muiden kulujen jälkeen
1 956 1 745 1 296 3 041 1 480
Kate-% 33,7 % 36,4 % 33,1 % 34,9 % 29,9 %
.
Materiaalit ja palvelut -792 -776 -469 -1 245 -532
% liikevaihdosta 13,6 % 16,2 % 12,0 % 14,3 % 10,7 %
.
Käyttökate 1 165 969 827 1 831 948
Poistot -68 -50 -53 -103 -69
EBITA 1 097 919 774 1 728 879
EBITA-% 19 % 19 % 20 % 20 % 18 %
22 tykkäystä

@musa_2 siis itse olet sitä mieltä, että Inderesin olisi kannattanut “ajoittaa” IPO rauhallisempaan pörssihetkeen esim. ensi vuoteen, mutta kuitenkin toisessa langassa puhut siitä että et spekuloi lyhyen aikavälin suuntauksilla. Sinun mielestä lyhyen aikavälin spekulointi ei ole kannattavaa, mutta silti kehoitat Inderesiä tuollaiseen? Enkä kyllä muutenkaan ymmärrä tuota spekulointiasi tuosta ajankohdasta.

Arvostustason pohdinta ihan aiheellista. Toki monet asiat mielestäni puoltavat korkeampia kertoimia kuin antamasi esimerkki, koska Inderesillä on kuitenkin hyvä track kasvusta ja hyvin uskottavat argumentit tulevillekin vuosille joilla tavoitteet saavutetaan.

40 tykkäystä

Haastattelen huomenna aamulla Mikael Rautasta HS Visioon. Tarkoituksena kysyä IPOon liittyen liuta roast-henkisiä, tarkoituksellisen vmäisiä kysymyksiä.
Tuleeko Inderes-yhteisöllä mieleen, mitä pitäisi kysyä?
Lupaan kysyä parhaat tällä palstalla muotoillut kysymykset, kunhan heitätte niitä ennen torstaita kello yhdeksää. :smiling_imp:

Kyssäriehdotuksia voi lähettää myös mailitse alex.afheurlin@hs.fi

94 tykkäystä

Voiko olla uskottava ja puolueeton analyytikko, jos omistaa itse analysoimansa yhtiön osakkeita?

Miten Inderes voi kasvaa, sitten kun Suomen markkina kyllästetty (esim. Ruotsissa markkina, mutta niin myös kilpailu moninkertainen)?

8 tykkäystä

Joo, näen myös pitkän aikavälin potentiaalia. Mutta jätän fiksummille tämän osalta tarkemman arvioinnin :slight_smile:

Joo ehkä oli liian raflaava sanavalinta.

Epäilen että huonossa markkinatilanteessa kilpailu kiristyy. Siinä kohtaa Indersin takana oleva yhteisö olisi vielä tärkeämpi kuin hyvinä aikoina jotta voidaan kilpailla muulla kuin hinnalla. Siitä alla vielä.

Mun kristallipallo näyttää että tuhannet piensijoittajat perustavat position käytännössä lähes täysin ensimmäisten kaupankäyntipäivien kursseilla. Ja eikö loistavalla yhtiöllä ole loistava osake hinnalla millä hyvänsä?

Ei mielestäni vuosi ole ihan kaikkein lyhyin aikaväli. Vuoden päähän katsoen pörssitunnelma on nähdäkseni erittäin todennäköisesti lähempänä normaalia kuin nyt.

Oikeastaan kaikessa mun kirjoittelussa 4,5 kk ajalta teemana on ollut että tämä 4,5 kk ei ole normaalia vaan ylikuumentunutta aikaa. Argumentit voivat toki olla oikeita tai vääriä ja niitä saa vapaasti arvostella.

Onko nyt perustavanlaatuisesti erilainen tilanne kuin 1999—2000 vaikka pintapuolisesti samoja piirteitä vai 1999–2000 toisinto, pintapuolisesti hieman erilaiseksi meikattuna?

Suoraan alkuvuodesta 2000 on tuo ilmiö että joka viikko pyritään hankkimaan yhdet tai useat kahvirahat sillä että merkataan kaikki annit, monesti esitteitä lukematta. Onko lisääntyvissä määrin myös sitä että sisäpiiriläiset koettelevat rajoja siinä kuinka paljon osakkeita voi myydä ja samalla väittää olevansa pitkäjänteisesti kehittämässä yhtiötä eikä rahastamassa?

Onnistuuko aina täydellisesti se että Inderes kerää liikevaihtoa listautumisista mutta pysyy erillään kaikesta jotka voidaan kokea lieveilmiöksi?

Mitään epäeettistä tai harmaalla alueella olevaa en siis Indersiltä ole havainnut, ainoastaan taktiikkavalintoja että otetaan tästä buumista irti aika paljon.

Erilaista kuin alkuvuodesta 2000 on se että ei silloin mikään pankkiiriliike ollut ihan näin kokonaisvaltaisesti buumissa asiakkaiden kanssa mukana kuin Inderes nyt.

Kuinka moni piensijoittaja luki analyysia alkuvuodesta 2000? Jokunen luki. Oliko jossain rapsassa analyytikon kuva mukana? Taisi olla. Ottiko joku piensijoittaja analyytikkoon yhteyttä? Tuskin.

Nyt Inderesin strategia on tuoda analyytikot ihan eri tavalla lähelle asiakasta ja yhteisöä kuin vuonna 2000 olisi osattu kuvitella mahdolliseksi. Somekanavia riittää. Asiakkaat ja yhteisö ovat rikastuneet analyytikoiden kanssa ja mukana. Käykö tässä niin että tulee Inderesin aggressiivisen kasvustrategian kärjistämä boom bust cycle, jossa Inderes meni käsi kädessä asiakkaiden ja yhteisön kanssa ylös ja tulee käsi kädessä alas?

Ajattelen että Inderes ensin ilman foorumia ja sitten foorumin kera teki todella hienon työn suomalaisen kansankapitalismin hyväksi 2011–19. Ja 2020–21 ei yleisvaikutelmaa pilaa. Mutta Inderes-kultilla jotain vaikutusta siihen kuinka hurjan korkeita eräissä tapauksissa ytd-kurssihuiput ovat olleet?

8 tykkäystä

Kiitos linkistä! Mua vähän hämmensi tässä se, että Flikin yksi tehtävä on auttaa viestimään niin, että se on selkeää ja pointti menee perille - mutta sitten tää heidän settinsä oli jotenkin tilkkutäkki. Ihan kiva, hauskakin ja ajoittain sai pilkahduksia mielenkiintoisesta sisällöstä ja osaamisesta, mutta ne leikattiin katki alkuunsa ja loppufiilis on, että kokonaisuutena sekava.

Ovat vuoden kuluessa osoittaneet käytännössä Inderesin lähettämien tapahtumien myötä rautaisen ammattitaitonsa. Sellainen tästä kuitenkin myös heräsi, että pitää tarkemmin tutustua, mitä tekevät ja etenkin mitä ovat korona-aikana tehneet, jotta voi haarukoida, paljonko liikevaihtoa on kaatunut heidän laariinsa koronan vuoksi ja ei ehkä jatku enää, kun kaikki haluavat taas pois näyttöjen äärestä ja livetapahtumiin. En usko, että pörssiyhtiöiden häppeningit tulee yhtään vähenemään verkossa nyt, kun sijoittajat ovat tottuneet samaaan kotisohvilleen tarjoiltuna ja taltiointeina kaiken, mutta jos ovat firmojen sisäisiä tapahtumia jne olleet isosti järkkäämässä korona-aikana, jolloin harvalla oli siihen tietotaitoa, niin sellaisen liikevaihdon uskon olevan deletenapin alla. Tarttee tutustua siis. Ellei täällä joku jo osaa valistaa?

Ainakin selvää lienee, että Inderesin yhtiökokousprobleema (tarvitaan jäähalli mahduttamaan kaikki omistajat) on ratkaistu ja toimitetaan varmastikin etätilaisuutena :blush:

2 tykkäystä

Ehkä roast-henkeen sopii tällainen kysymys:
Jos esim. huomisesta lähtien pörsseihin & talouteen tulee pitkä, laajamittainen ja syvä romahdus, niin jos me ei halutakkaan enää sijoittaa ja yrityksetkään eivät halua enää ikäviä analyysejä itsestään, niin eikö Inderesille käy tällöin kehnosti?

terveisin image

19 tykkäystä

Kuinka pian on pörssiyhtiöille kaikki mahdollinen myyty? Nyt jo myydään analyysit ja tehdään kaiken maailman virtuaaliset yhtiökokoukset ja osavuosikatsaukset. Yritysten sijoittajaviestintä on näiden myötä kyllä parantunut mutta mitäs yrityksille myydään seuraavaksi?

Alkaisiko pörssiyritykset seuraavaksi vaikkapa ostamaan palvelua, jossa Inderesin analyytikko kiertää ovelta ovelle kysyen: “Onko teillä hetki aikaa puhua Harviasta?”

Eli: onko Suomen markkina jo pian saturoitunut ja mitä seuraavaksi?

18 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen lainaten ja vähän soveltaen:

Kuvitellaan ettei inderes pääse tavoitteisiinsa (30-50% kasvu +ebita) 2 vuotena peräkkäin seuraavan 10 vuoden aikana, mistä tekijöistä tämä johtui, vapaasti “visioiden”?

18 tykkäystä

@Alex_af_Heurlin1
Monesta Inderesin työntekijästä tulee tuoreen listauksen myötä miljonääri, millä pidetään huolta että työmotivaatio pysyy samalla tasolla eikä työmotivaatio lähde laskemaan tai etteivät pitkäaikaiset työntekijät lähde poistumaan talosta hallitsemattomasti ja kokonaan reaalisoi omistustaan heti kun tietyt osakkeiden luovuttamiseen liittyvät päivämäärät täyttyvät?

55 tykkäystä

Vielä kun joku kertoisi, missä Inderesiä pääsee merkkaamaan :thinking: Itse olen kovasti yrittänyt etsiä, tuloksetta.

2 tykkäystä

Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät yrityksen listautumissivuilta. Tässä kovan etsimisen lopputulos:

Tarkemmat tekniset IPO-keskustelut sitten siihen varatussa ketjussa :slightly_smiling_face:

19 tykkäystä
2 tykkäystä

Juu Karon teksti kannattaa lukea näkökulman laajentamiseksi. Korona on ollut Inderesille onnenpotku…

Karolta myös pikku piikki….:

Käytännön lopputulos on sama kuin siinä tapauksessa, että Inderes järjestäisi 136 000 osakkeen osakeannin ja Taaleri myisi 100 000 omistamansa osaketta annin yhteydessä, mutta ehkä Inderesissä on ajateltu, että siinä tapauksessa mediassa listautuminen leimattaisiin “Taalerin rahastukseksi”. Toisaalta antien yhteydessä toteutetut myynnit on yleensä kohdistettu institutionaalisille sijoittajille.

No, näin on tehty: Taaleri pääsee irtautumaan osakkeistaan ja Inderes painaa uusia osakkeita. Pitäisikö tämän sitten ymmärtää olevan yritys peitellä “rahastus”?

Sellainen tarkenus keskusteluun, että listautumiset eivät ole meille olennaista liiketoimintaa, vaan listalla olevat yhtiöt ovat keskeisin liiketoimintamme. Jos IPOihin liittyvät palvelut olisivat liiketoiminnassamme merkittävässä roolissa, tästä olisi tietenkin esitteessä mainittu. Lisäksi, kuten esitteessä sanottu, myymme palveluitamme ensisijaisesti tilauspohjaisilla toimitusmalleilla. Eli jos marraskuussa listautuu yhtiö X, joka ottaa meiltä vaikkapa IR-sivuston ja analyysin, näkyy se vain muutaman kuukauden osalta liikevaihdossa sille vuodelle. Listautumiset ovat siinä mielessä tärkeitä, että ne kasvattavat kohdemarkkinaa.

44 tykkäystä