Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Kaikilla alueilla voi pyrkiä parempaan. Mielestäni nimenomaan analyysien lopputuloksen esittämisessä on paljon parannettavaa. Esitän kohta käytännön parannusehdotuksia ja aivan lopussa uuden ajatuksen joukkovoiman hyödyntämisesta, mutta ensin pienomistajalta hieman motivaatiopuhetta Inderesin päättäjille, @Mikael_Rautanen, @Juha_Kinnunen @Sauli_Vilen, @Verneri_Pulkkinen :smiling_face:

Lainaan tähän Inderesin mission https://group.inderes.fi/ :

Inderesin tehtävä on yhdistää pörssiyhtiöt ja sijoittajat. Asiakkainamme on noin 190 pörssiyhtiötä, jotka haluavat palvella omistajiaan ja sijoittajayhteisöä tarjoamalla parempaa sijoittajaviestintää. Yhteiskunnallisena tavoitteenamme on demokratisoida tieto finanssimarkkinoilla, jotta kaikilla olisi tiedon puolesta yhtäläiset mahdollisuudet sijoittaa ja säästää omaan tulevaisuuteensa.

Inderes antaa tavoitehintoja, suosituksia, kommentteja ja analyyseja. Usein kirjoitetaan, että analyysi on se pihvi ja lukekaa analyyseja. Tätä en kiistä. Haasteena on vaan, että 190 yhtiön analyysien lukeminen vie kohtuuttomasti aikaa. Lisäksi analyysi on oman kirjoittamishetkensä tuote ja markkinan mullistuksissa 3 kk ikäinen analyysi voi vanhentua. 3 kk aiemmin nähty tilanne, joka johti tietyyn suositukseen voikin olla muuttunut ja suositus pitäisi kääntää ehkä päälaelleen.

Pointtinani on, ettei kukaan Inderesin yhteisön jäsen pysty muistamaan 190 analyysin sisältöä ja muuttamaan omaa näkymystään markkinan mullistuksissa. Tämä olisi kuitenkin se ideaalinen tavoite. Tavoite muuttuu sitä etäisemmäksi, mitä enemmän Inderesin palvelussa on yhtiöitä.

Sijoittaminen on yksinkertaista. Osta halvalla ja myy kalliilla. Ja jokainen sijoittaja pyrkii mahdollisimman korkeaan vuosituottoon. Sanotaan usein, että vastuu on sijoittajalla itsellään. Tietysti on, mutta sijoittaja on valmis maksamaan, jos joku voi alentaa ajoittamiseen liittyvää riskiä. Inderes voi luoda itselleen pysyvän kilpailuedun, jos pystyy auttamaan sijoittajaa ostohetken ja myyntihetken valinnassa tavalla, johon kukaan muu ei kykene. Tämä kilpailuetu kasvattaa yhteisöä ja lisää Inderesin arvoa sekä asiakkaille että yhteisön jäsenille.

Parannusehdotukset analyyseihin:

  1. Alla tulevat luvut tuodaan sivulle Inderes.
  2. 12 kk tavoitehinnan rinnalle tuodaan käypiä hintoja (fair value) eri arvonmääritysmenetelmillä ja eri aikajänteillä. Käyvät hinnat päivittyvät automaatisesti, kun analyytikko kirjaa muutoksen niihin vaikuttavaan näkemykseen.
  3. Kullekin hinnalle lasketaan näkyviin vuotuinen tuotto verrattuna nykykurssiin. Tämä % päivittyy reaaliaikaisesti.
  4. Kullakin hinnalle määrittyy reaaliaikasesti suositus osta/lisää/vähennä/myy riippuen vuotuisesta em. vuotuisesta tuotosta.
  5. Kullakin käyvällä hinnallla (eli suosituksella) on näkyvissä päivämäärä, jona se on viimeksi päivitetty.
  6. Arvonmääritysmenetelmät: Kassavirta-analyysi (DCF), arvostuskertoimet, vertailuryhmäanalyysi, osien summa -analyysi. Tämä voi olla yhtiökohtaista.
  7. Aikajänteet: 3 kk, 6 kk, 12 kk, 2 vuotta, 3 vuotta, 4 vuotta, jne. Tämä voi olla yhtiökohtaista.
  8. Nykyinen 12 kk tavoitehinta ja sijoitussuositus laitetaan vähemmän esille, mutta tarjotaan se edelleen erinäisiin ulkopuoliseen palveluihin, jotka sitä kaikilta analyytikoita kaipaavat.
  9. Inderesin sivuilla tehtävän yhtiökyselyn pisteet näkyviin (Pitkän aikavälin houkuttelevuus, Kilpailuetujen vahvuus, Johdon luotettavuus, Strategian selkeys, Lähivuosien tuloskasvunäkymät).
  10. Nykyinen yksi riskiluku korvataan alakategorioiden riskiluvuilla (toimintaympäristö, liiketoimintamalli, rahoitusriski, ennustettavuus ja osakeriski).
  11. Jokaiselle Inderesin palvelussa olevalle yhtiölle avataan ketju ellei sitä jo ole. Analyytikon päivitykset tulevat automaattisesti ketjuun näkyviin.

:thought_balloon:
Analyysien lisäksi Inderes voi käyttää yhteisön voimaa maailman kaikkien yhtiöiden seulontaan. Tämä on omiaan kasvattamaan yhteisön kokoa ja tukisi Inderesin kasvua Suomessa ja Suomen ulkopuolella. @Heikki_Keskivali esitti 18.5.2022 blogissaan “Täydellisen yhtiön ominaisuudet” Täydellisen yhtiön ominaisuudet 19 kriteeriä täydelliselle yhtiölle.

Kriteeristö on sen verran kattava, että täydellisten yhtiöiden löytäminen on kovaa työtä. Pohdin, että tämä voisi olla sopiva tehtävä jaettavaksi Inderesin foorumille. Yhdessä voisimme analysoida läpi salkkujemme yhtiöitä. Mikä tahansa yhtiö kelpaa analysoitavaksi. Jokaisesta täytetystä kriteeristä saa pisteen eli 19 on suurin pistemäärä.

Avasin uuden ketjun tämän asian ideoimiseksi.

Mikäli tämä johtaa toimintaan, voisi tulokset tuoda näkyviin Inderesin palveluun. Kriteerin täyttäminen voisi esimerkiksi edellyttää vähintään kolmen Mestari-tason foormistin hyväksynnän ja hyväksyjien nimimerkit jäävät näkyviin. Hyväksyjä voi muuttaa kantaansa. Tämä hyväksyntä edellyttäisi Inderesin sivujen softan kehitystyötä.

24 tykkäystä