Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Niin, eihän treidaaja tarvitse kuin teknisen analyysin ja reagoinnin. Rehellisesti sanottuna suurin osahan Inderesin aktiiveista on treidaajia, omalla tavallaan.

16 tykkäystä

Olisiko tän vuosituhannen toimintamalli seuraava:

  1. Välittömästi yrityksen X tulosjulkistuksen jälkeen analyytikko avaa live striimin sekä jakaa linkin dokumentiin johon hän tekee raportin.
  2. Analyytikko pähkäilee tavoitehintaa livestriimissä ja koko kirjoitustyön luomisen tuska tallentuu jälkipolville.

:cowboy_hat_face:

7 tykkäystä

etäpä jos analyytikko heittää reaktiona että, positiivinen vaikutus kurssiin mutta mr. market päättää laskea kurssia ensimmäisen pari päivää. lynkataanko analyytikko silloin tässä samassa keskustelussa liian hätäisestä johtopäätöksestä? jos kaipaa noin suurta tukea analyytikon suusta ei varmaan kannata hirveän nopeita liikkeitä markkinoilla yrittää pelata. aika on aina sijoittajan puolella kunhan malttaa otta sitä riittävän pitkinä jaksoina.

1 tykkäys

P1:n tekstissä oli paljon asiaa ja suurelta osin samaa mieltä, tämä sama malli on ollut kaikilla analyysitaloilla ties kuinka kauan ja ehkä voisi miettii kokonaan uutta tapaa tehdä tätä, aloittaa vaikka jollain pienellä firmalla (tai ei maksavalla asiakkaalla) ja katsoo reaktioita, jos ei toimi niin sitten palaa vanhaan malliin.

PDF-möhkäle on yleensä vanhentunut sillä sekunnilla kun se julkaistaan Inden sivuille, jos olisikin dynaaminen yhtiö-sivusto jossa tunnusluvut yms. päivittyvät reaaliajassa ja uutta tietoa päivitetään blogimaisesti entryillä, tästä voisi tehdä automaattilinkkauksen tänne foorumille ainakun tulee uusi entry.

Myönnän tässä ja nyt etten ole lukenut yhtään laajaa raporttia kannesta kanteen, siellä on tosiaan sellaista, vähän karheasti sanottuna “täytettä” (itselleni siis) että se häiritsee lukukokemusta joten menee ns. skimmailuksi.

7 tykkäystä

Keskustelussa näkee kuinka erilaisia tarpeita analyysin lukijoilla on. Joillekin olisi tärkeintä saada heti tieto osarin potentiaalisesta vaikutuksesta kurssiin, jokainen sekunti ratkaisee. Jotkut katsovat isoimman nousupotentiaalin tavoitehintaan ja toivovat 12kk skaalalla ylituottoa. Vielä on sitten niitäkin hurjia, jotka ovat kiinnostuneita vallihaudoista ja johdon osakeomistuksesta.

Komppaan tuon 12kk tavoitehinnan kehitystarvetta. Fundasijoittaminen toimii yleensä parhaiten pitkäjänteisesti ja menestyneimmät sijoittajat omistavat osakkeita yleensä vuosia tai vuosikymmeniä ja harvemmin tähtäin on 12kk tuottopotentiaalissa. Miksi siis suositus ja tavoitehinta pitäisi tehdä tuolle aikajänteelle?

7 tykkäystä

Kaikilla alueilla voi pyrkiä parempaan. Mielestäni nimenomaan analyysien lopputuloksen esittämisessä on paljon parannettavaa. Esitän kohta käytännön parannusehdotuksia ja aivan lopussa uuden ajatuksen joukkovoiman hyödyntämisesta, mutta ensin pienomistajalta hieman motivaatiopuhetta Inderesin päättäjille, @Mikael_Rautanen, @Juha_Kinnunen @Sauli_Vilen, @Verneri_Pulkkinen :smiling_face:

Lainaan tähän Inderesin mission https://group.inderes.fi/ :

Inderesin tehtävä on yhdistää pörssiyhtiöt ja sijoittajat. Asiakkainamme on noin 190 pörssiyhtiötä, jotka haluavat palvella omistajiaan ja sijoittajayhteisöä tarjoamalla parempaa sijoittajaviestintää. Yhteiskunnallisena tavoitteenamme on demokratisoida tieto finanssimarkkinoilla, jotta kaikilla olisi tiedon puolesta yhtäläiset mahdollisuudet sijoittaa ja säästää omaan tulevaisuuteensa.

Inderes antaa tavoitehintoja, suosituksia, kommentteja ja analyyseja. Usein kirjoitetaan, että analyysi on se pihvi ja lukekaa analyyseja. Tätä en kiistä. Haasteena on vaan, että 190 yhtiön analyysien lukeminen vie kohtuuttomasti aikaa. Lisäksi analyysi on oman kirjoittamishetkensä tuote ja markkinan mullistuksissa 3 kk ikäinen analyysi voi vanhentua. 3 kk aiemmin nähty tilanne, joka johti tietyyn suositukseen voikin olla muuttunut ja suositus pitäisi kääntää ehkä päälaelleen.

Pointtinani on, ettei kukaan Inderesin yhteisön jäsen pysty muistamaan 190 analyysin sisältöä ja muuttamaan omaa näkymystään markkinan mullistuksissa. Tämä olisi kuitenkin se ideaalinen tavoite. Tavoite muuttuu sitä etäisemmäksi, mitä enemmän Inderesin palvelussa on yhtiöitä.

Sijoittaminen on yksinkertaista. Osta halvalla ja myy kalliilla. Ja jokainen sijoittaja pyrkii mahdollisimman korkeaan vuosituottoon. Sanotaan usein, että vastuu on sijoittajalla itsellään. Tietysti on, mutta sijoittaja on valmis maksamaan, jos joku voi alentaa ajoittamiseen liittyvää riskiä. Inderes voi luoda itselleen pysyvän kilpailuedun, jos pystyy auttamaan sijoittajaa ostohetken ja myyntihetken valinnassa tavalla, johon kukaan muu ei kykene. Tämä kilpailuetu kasvattaa yhteisöä ja lisää Inderesin arvoa sekä asiakkaille että yhteisön jäsenille.

Parannusehdotukset analyyseihin:

  1. Alla tulevat luvut tuodaan sivulle Inderes.
  2. 12 kk tavoitehinnan rinnalle tuodaan käypiä hintoja (fair value) eri arvonmääritysmenetelmillä ja eri aikajänteillä. Käyvät hinnat päivittyvät automaatisesti, kun analyytikko kirjaa muutoksen niihin vaikuttavaan näkemykseen.
  3. Kullekin hinnalle lasketaan näkyviin vuotuinen tuotto verrattuna nykykurssiin. Tämä % päivittyy reaaliaikaisesti.
  4. Kullakin hinnalle määrittyy reaaliaikasesti suositus osta/lisää/vähennä/myy riippuen vuotuisesta em. vuotuisesta tuotosta.
  5. Kullakin käyvällä hinnallla (eli suosituksella) on näkyvissä päivämäärä, jona se on viimeksi päivitetty.
  6. Arvonmääritysmenetelmät: Kassavirta-analyysi (DCF), arvostuskertoimet, vertailuryhmäanalyysi, osien summa -analyysi. Tämä voi olla yhtiökohtaista.
  7. Aikajänteet: 3 kk, 6 kk, 12 kk, 2 vuotta, 3 vuotta, 4 vuotta, jne. Tämä voi olla yhtiökohtaista.
  8. Nykyinen 12 kk tavoitehinta ja sijoitussuositus laitetaan vähemmän esille, mutta tarjotaan se edelleen erinäisiin ulkopuoliseen palveluihin, jotka sitä kaikilta analyytikoita kaipaavat.
  9. Inderesin sivuilla tehtävän yhtiökyselyn pisteet näkyviin (Pitkän aikavälin houkuttelevuus, Kilpailuetujen vahvuus, Johdon luotettavuus, Strategian selkeys, Lähivuosien tuloskasvunäkymät).
  10. Nykyinen yksi riskiluku korvataan alakategorioiden riskiluvuilla (toimintaympäristö, liiketoimintamalli, rahoitusriski, ennustettavuus ja osakeriski).
  11. Jokaiselle Inderesin palvelussa olevalle yhtiölle avataan ketju ellei sitä jo ole. Analyytikon päivitykset tulevat automaattisesti ketjuun näkyviin.

:thought_balloon:
Analyysien lisäksi Inderes voi käyttää yhteisön voimaa maailman kaikkien yhtiöiden seulontaan. Tämä on omiaan kasvattamaan yhteisön kokoa ja tukisi Inderesin kasvua Suomessa ja Suomen ulkopuolella. @Heikki_Keskivali esitti 18.5.2022 blogissaan “Täydellisen yhtiön ominaisuudet” Täydellisen yhtiön ominaisuudet 19 kriteeriä täydelliselle yhtiölle.

Kriteeristö on sen verran kattava, että täydellisten yhtiöiden löytäminen on kovaa työtä. Pohdin, että tämä voisi olla sopiva tehtävä jaettavaksi Inderesin foorumille. Yhdessä voisimme analysoida läpi salkkujemme yhtiöitä. Mikä tahansa yhtiö kelpaa analysoitavaksi. Jokaisesta täytetystä kriteeristä saa pisteen eli 19 on suurin pistemäärä.

Avasin uuden ketjun tämän asian ideoimiseksi.

Mikäli tämä johtaa toimintaan, voisi tulokset tuoda näkyviin Inderesin palveluun. Kriteerin täyttäminen voisi esimerkiksi edellyttää vähintään kolmen Mestari-tason foormistin hyväksynnän ja hyväksyjien nimimerkit jäävät näkyviin. Hyväksyjä voi muuttaa kantaansa. Tämä hyväksyntä edellyttäisi Inderesin sivujen softan kehitystyötä.

24 tykkäystä

Muuten hyvä, mutta se että foorumilla on mestarin titteli ei takaa että henkilö ymmärtäisi asiasta mitään.

19 tykkäystä

Pohdin kyllä samaa, mutta en keksinyt muuta. Keksitkö jotain parempaa?

Nykyisessä inderes-sivuston yhtiökyselyssä on jokin mekanismi, jolla tänne Pörssi | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus rakentuu kohtaan Sijoittajien mielikuvat ranking-listat. Muistaakseni käyttäjilta kysellä muutama kysymys ja vastaukset liukusäätimillä.

Sijoittajien mielikuvat on kaiketi suunnattu Inderesin asiakasyhtiöiden käyttöön, mutta ehkäpä tuota samaa voisi käyttää myös täydellisen yhtiön etsintään.

Ehkä olen naivi yhteisön voiman suhteen, mutta pidän toivoa yllä :pray:

2 tykkäystä

Menee ehkä väärään threadiin mutta @Verneri_Pulkkinen varmaan siirtää oikeaan paikkaan.

Minua ihan pikkaisen häiritsee nuo firmojen haastattelut, ne ei oikein tarjoa mitään muuta kuin johdolle mahdollisuuden kertoa omaa näkemystään, niissä ei juuri yhtään haasteta firmaa ja esitetä niitä ns. vaikeita kysymyksiä johdolle joista olisi kaikkein suurin lisäarvo katsojille ja sijoittajille, jopa vaikeiden kysymysten väistely kertoo jotain firmoista.

Onko niin että haastiksia ei enään saa jos uskaltaa haastaa tai kysyä vaikeita kysymyksiä?

25 tykkäystä

Myös analyytikkohaastattelut on hieman alkanut toistaa itseään. Kaava menee yleensä näin:

  1. Miten viimeisin vuosineljännes meni?
  2. Tulevaisuuden näkymät
  3. Riskit, arvotus, suositus

Analyytikosta tietysti riippuen vastakset ovat erilaisia, mutta noudattaa samaa kaavaa, joiltain analyytikoilta saa enemmän irti kuin toisilta.

Ehkä videoiden muodossa voisi saada myös roast tyyppisesti myös enemmän? :man_shrugging:

5 tykkäystä

Ei voi silti yleistää, paljon hyviäkin haastatteluja löytyy. Esimerkiksi @Juha_Kinnunen tekemät toimitusjohtajien haastattelut on ehkäpä parhainta sisältöä mitä Inderes tuottaa, hyviä kysymyksiä ja tarvittaessa haastoakin👍

32 tykkäystä

Tämä on kyllä totta, @Juha_Kinnunen vetää tyypilliseen kainuulaiseen tapaan naama peruslukemilla myös ne vaikeat kysymykset.

Tästä voisi uudet analyytikot ottaa mallia, ei ne toimarit pure vaikka kysyy vaikeita, korkeintaan lopettaa seurannan. Toki siinä on se vaara että Rautanen tekee junnuista pizzatäytettä tässä kohtaa.

40 tykkäystä

Samaa mieltä! :weary:

Pingaan @Antti_Viljakainen & @Sauli_Vilen tähän.

Oon itse huomannut että aika paljon muotoilu kysymys. Kaikkea voi kysyä ja ei toinen edes välttämättä suutu jos muotoilee hyvin. :sweat_smile:

19 tykkäystä

Pitää keskustella tuosta tiimin ja analyytikoiden kanssa.:palms_up_together:t2:

Nuo on hyvä perusrunko, mutta monille kuulijoille kelpaisi varmasti paljon diipimpi setti. :sunglasses:

15 tykkäystä

Runko on hyvä mutta se ongelma on että analyytikko esittää kysymyksen, johto vastaa, analyytikko ottaa listalta seuraavan kysymyksen jne.

Ei tarvitse muuttaa mitään jos analyytikko nappaisi vastauksista kiinni ja haastaisi/pyytäisi tarkennusta eli kävisi oikeata dialogia, nyt liian moni haastis on sellaisia joissa analyytikon rooliksi jää lukea kysymykset järjestyksessä ilman että tarvitsee edes kuunnella vastauksia

19 tykkäystä

Noihin yhtiöhaastiksiin liittyen vielä onhan se kans riippumattomuuden takia tärkeää olla kriittinen: todnäk. toimarihaastiksella on enemmän katsojia, mitä analyysille lukijoita. Jo siinä sellainen ”yes yes” -meininki syö uskottavuutta useampien sijoittajien silmissä, vaikka itse analyysi olisi ”riippumaton”.

19 tykkäystä

Olisiko mitään että jokaisessa haastiksessa olisi Inden premium-jäsenten vaikka kolme suosituinta kysymystä, silloin ei tarvitse analyytikon leikkiä good cop - bad cop hahmoja vaan voi “vierittää syyn” Inden jäsenille.

3 tykkäystä

Tuo runko viittasi siis analyytikkohaastiksiin eli joku meidän yhteisötiimin jäsen haastattelee analyytikkoa yhtiöstä sijoituskohteena, mutta samaa mieltä tuosta yhtiöhaastiksesta kans että pitäisi napata enemmän kiinni kuten esim. juuri @Juha_Kinnunen tekee.

Melkein joka asiaan oikea vastaus olisi että tee kuten Juha. :sweat_smile:

20 tykkäystä

Yleisestikin niitä voisi poimia foorumilta ja ainahan kysymyksen voi freimata niin että se on ”sijoittajilta” vaikka se olisi oma. :sweat_smile:

7 tykkäystä

Tästä vielä että nostakaa ihmeessä aina videokohtaisesti jos jokin ei miellytä tai kaipaa jotain lisää. Helpompi jakaa palautetta ja miettiä kehityskohtia! :hugs:

7 tykkäystä