Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka)

Kiitos selvennyksestä @Antti_Viljakainen !

Lisäys: Laitan tähän vielä muutakin asiaa, jotta pysytään ketjun aiheessa. Inderes näyttää olevan edelleen vähennä-puolella useassa osakkeessa, joissa kuitenkin tavoitehinnan perusteella olisi yli 10% nousuvara, jos oikein tulkitsin tuota osakevertailua. Näitä yhtiöitä mm.Avidly, Efecte, Fellow Finance, Lehto, Metsä Board, SRV ja Tallink. Näissähän toki voi olla takana se, että analyytikko ei koe turvamarginaalia nykyisilläkään kurssitasoilla riittäväksi. Loputon suohan tämä on, jos näitä ihan alvariinsa päivitettäisiin ja voihan olla, että noissa aiemmin mainitsemissani Boreossa ja Harviassa oli myös yhteisön puolelta tulevia paineita nopeaan päivitykseen, koska näyttävät herättävän suurta mielenkiintoa ainakin yhtiökohtaisten ketjujen perusteella. Tämän alustuksen ehkä olisin voinut ensimmäiseen viestiini laittaa, jotta näkemykseni olisi terävöitynyt @Antti_Viljakainen .

4 tykkäystä

Jep, parasta mahdollista vauhtia toimitaan ja poistellaan merkittävimpiä ristiriitoja, mutta ihan joka risahdukseen ei pystytä heti reagoimaan. Sinällään toki kaikki yhtiöt ovat samalla viivalla eikä yhtiön suosio yhteisössä vaikuta päivitysvauhtiin. Boreossa ristiriita kurssin ja näkemyksen välillä oli vaan huomattavan suuri ja Harviassa oli erikoistilanne, joka tyypillisesti pitää käyttää heti tai jättää käyttämättä.

14 tykkäystä

Ainakin näyttäisi siltä, että Cargotec/Konecranes kaksikon tavoitehinnat ovat olleet realistisia. Cargotecin omistajana seurannut tuota turhaa kurssilaskua ja nyt alkaa palautumaan sinne missä kuuluu ollakkin omasta mielestäni. En säikähtänyt yhtään kun 190% tuotto kääntyi hetkeksi jopa niinkin alas kuin 150%. Nyt kolkutellaan jo kohta sitä ATH-lukemaa ja eiköhän se siitä ylikin mene. Liiketoiminta tällä hetkellä äärimmäisen vahvaa niinkuin on ollut kokoomistuksen ajan.

Uutta analyytikkoa puskee taloon sitä vauhtia että kohta pitää laittaa IPO-rahat toimiston laajennukseen.

10 tykkäystä

Vielä odottelen raportteihin tehtävää päivitystä, niin pääsen kopioi exceliin ja laske itse -harjoituksesta eroon :slight_smile:
@Petri_Kajaani uudessa laajassa Kamux-raportissa luvut oli ansiokkaasti avattu verbaalisessa muodossa tekstiosioissa. “DCF mallissamme liikevaihdon kasvu on keskimäärin noin 20 % välillä 2021 - 2023 ja yhtiö saavuttaa 1,5 miljardin euron liikevaihdon 2024. Kasvuvauhti hiipuu ennusteissamme 2024 - 2029 aikana 17 %:n tasolta 3 %:n tasolle. Terminaaliennusteessamme liikevaihdon kasvu
jää 2 %:iin.” Jos excel pohjan muuttaminen on haasteellista, niin suosittelen tekstikuvauksen lisäämistä. Tosin yleisesti ottaen näkisin mielelläni vähemmän tekstiä ja enemmän graafeja ja taulukoita (vaikka onhan niitäkin jo :wink:

6 tykkäystä

Tämä on ihan rehellisesti unohtunut. Varsinkin tuo terminaalikasvun lisääminen ei ole mikään Amerikan temppu, me lisätään tämä seuraavassa raporttipäivityksessä (varmaan Q1) ping @Antti_Viljakainen ja @Petri_Gostowski ettei unohdu tämä :slight_smile:

12 tykkäystä

Joo, otetaan työn alle seuraavaan raporttipäivitykseen. Q1:n aikana on tarkoitus tämä toteuttaa.

8 tykkäystä

Mistäköhän mahtaa johtua :smiley:

Tässä tapauksessa analyytikon antama tavoitehinta ja suositus oli varmasti yhtiön näkökulmasta kuin riippakivi, jolla oli kurssia laskeva vaikutus. Luopumalla Inderesin analyysistä SSH:n osakkeella on vihdoin paremmat edellytykset nousta nykyistä korkeammalle tasolle.

Lisäksi vaikka kunnioitankin @Atte_Riikola analyytikkona, niin tässä meni analyysi täysin metsään, kun oltiin Myy-suosituksella samalla kun yhtiön kurssi moninkertaistui 3,5x

55 tykkäystä

Haastan hiukan Ekan mielipidettä.
Ymmärrän toki yhtiön näkökulman analyysin päättämiseen, mutta minun mielestä Riikola uskalsi rohkeasti ottaa näkemystä suosituksiin fundan ja yhtiön näyttöjen pohjalta, eikä lähtenyt seuraamaan tavoitehinnoilla kurssikehitystä.
Riikola piti tavallaan sijoittajan etua ensisijaisen.

Sitä toivon jatkossakin Inderesin analyyseiltä. Hyvä Riikola :+1:.

63 tykkäystä

Tässä on se mielenkiintoinen lisämauste että olen sinänsä henkilökohtaisesti Atten kanssa samaa mieltä että SSH:n kurssi on liian kallis ja että Myy-suositus on mielestäni absoluuttisen fundapohjaisesti aivan oikea!

Analyysi on kuitenkin silti epäonnistunut, koska analyytikon tehtävä on olla oikeassa! Kuten @Sauli_Vilen on joskus sanonut niin “Mun tehtävä on olla oikeessa, mä en saa olla väärässä, jos analyytikko on väärässä se on huono analyytikko silloin”. Tässä on nyt selvästi oltu isosti väärässä ja suosituksen sekä tavoitehinnan seuraaminen esimerkiksi isolla SSH-shortilla olisi johtanut tuottokatastrofiin!

Sellaista tietysti aina välillä tapahtuu, koska analyytikot ovat ihmisiä ja ennustaminen on pirun vaikeata, eli ei tässä kannata nyt isosti herneitä nenään ottaa ja polttaa analyytikkoa roviolla. Mutta virheet pitää myöntää ennen kuin niistä voi mitään oppia :sunglasses:

21 tykkäystä

Analyytikon työtä ja asiakaspysyvyyttä (ottamatta kantaa mitkä syyt tässä taustalla) voisi helpottaa jos RedEye-maisesti annettaisiin bear/base/bull -caset osakkeille…

1 tykkäys

Varmasti ihan hyvä keskustelu ja ihan varmasti hyvässä hengessä tuot näitä sinun huomioitasi esiin @Pohjolan_Eka. Kuitenkin olen ehkä vähän huolissani, että viekö tämä hieman sivuraiteille tätä ketjua.

Tässä nyt hieman ehkä yksipuolisesti vahvistat tuota sinun omaa näkökulmaasi ja mietin, että miksi sinun piti tuo 3,5x tuonne repäistä. Varsinkin, kun tuo Suositus-historia on hyvin johonmukainen. Eli ei olla poukkoiltu mitenkään Myy-Vähennä-Lisää-Osta vaihtoehtojen välillä.

11.3.2019 - Myy - Tavoite 1,10€ ja Osakekurssi 1,68€
21.7.2021 - Myy - Tavoite 1,80€ ja Osakekurssi 2,76€.

Tästähän voi selkeästi havaita, että sekä tavoitehinta että osakekurssi on noussut merkittävästi. En ole seurannut SSH, en ole lukenut yhtiöraportteja, mutta oletan niiden sisältävän paljon enemmän kuin pelkkiä tavoitehintoja, kuten tähän mennessä on aina ollut kaikkien yhtiöiden kohdalla. Se jos sijoittaa pelkän tavoitehinnan varassa, niin se on sitten oma päätös.

4 tykkäystä

Tavoitehintoja ja suosituksia käytetään analyytikkojen paremmuusvertailuun ja niiden perusteella jaetaan myös noita Inderesin hehkuttamia analyytikkopalkintoja, joten sillä on paljon merkitystä oletko rakettimaisen kurssinousun aikana myy, vähennä, lisää vai osta -puolella ja kuinka tarkka tavoitehintasi on verrattuna yhtiön kurssikehitykseen. Ohessa maistiainen StarMinen palkinnoissa käytettävästä metologiasta:

INDUSTRY STOCK PICKING AWARDS

Analysts are ranked according to their Industry Excess Return, computed from a portfolio simulation that measures each analyst relative to an industry-based benchmark. The top three qualifying analysts in each industry are ranked.

Calculation of Industry Excess Return: All analyst returns are calculated relative to the return on a market capitalization-weighted portfolio of all the stocks in a given industry.

For comparison purposes, the Analyst Awards build a non-leveraged portfolio for each analyst based on their recommendations. For each “Buy” recommendation, the portfolio is one unit long the stock and simultaneously one unit short the benchmark. The result gives the analyst credit for the amount by which the stock outperformed the benchmark. “Strong Buys” get a larger investment of two units long the stock and two units short the benchmark. “Holds” invest one unit in the benchmark (i.e., for an excess return of zero). “Sells” are the reverse: long the benchmark and short the stock. “Strong Sells” get a larger investment of two units long the benchmark and short the stock. The portfolio return is opportunity adjusted to facilitate a fair comparison of analyst performance regardless of their coverage universe.

The resulting portfolio is rebalanced each month and whenever the analyst adds coverage, drops coverage, or changes a rating.

Tätä tapaa ränkätä analyytikoita voi hyvinkin perustellusti kyseenalaistaa ja kritisoida, mutta näin tämä systeemi toimii.

Viekö tämä keskustelua sivuraiteille? Mielestäni ei, koska Inderesin bisneksen ytimessä on uskottavat, huippuluokan analyytikot, jotka tuottavat sijoittajille ylituottoa analyyseillään. Useiden yhtiöiden seurannassa on tapahtunut nyt ja tapahtunee myös lähitulevaisuudessa eräänlainen sukupolvenvaihdos, kun vanha kaarti vaihtaa työpaikkaa tai työtehtäviä ja nuoremmat analyytikot saavat enemmän roolia. Samalla ulkoisen tarkkailijan näkökulmasta vaikuttaa että tyypillinen Inderes-analyytikko on työkuorman osalta selvästi ylikuormittunut eikä välttämättä aina ehdi antaa erityisesti pienimmille yhtiöille sitä huomiota mitä huippuluokan analyysi vaatisi.

Tätä kannattaa pitää silmällä!

16 tykkäystä

Vaikka pelkkää suositusta katsottaessa “analyysi on mennyt metsään”, mutta se onko se oikeasti mennyt metsään, näkyy ehkä vasta vuosien päästä, lainaten yhtä foorumin suurista ajattelijoista (ei vinoilua, vaikka saattaa siltä kuulostaakin :rofl: ):

Koneen liikkeet ei toki yhtä rivakoita, mutta suositus oli tässäkin täysin väärä pitkään:

Itse suosituksen ja tavoitehinnan antaminenhan on hankalaa, varsinkin jos painottaa liikaa sitä että “arvaa missä kurssi on vuoden päästä”, joten omasta mielestä on parempi antaa enemmän arvoa fundalle, olkoonkin että sentimentti saattaa jyrätä ylitsesi.

22 tykkäystä

@Pohjolan_Eka lla on mielestäni tässä varsin hyvä pointti. Toki, analyytikot aina sanovat perustellusti, että lukekaa analyysi ja tehkää sen perusteella omat päätelmät, mutta Osta/Myy leima analyysin kyljessä on kyllä tiivistys koko ansiokkaan analyysin lopputuloksesta.
Nähdäkseni Inderesin työ myös menee jatkuvasti vaikeampaan suuntaan; ei pelkästään tuon kokeneen kaartin aivovuoto (vaikka tuoreemmatkin analyytikot ovat hyvää jälkeä tehneet) mutta myös se, että Inderes on vuosien saatossa siirtynyt niche-kategoriasta isompaan levikkiin ja nyt venettä on keikuttamassa entistä suurempi joukko isompia ja pienempiä Inderesiä seuraavia sijoittajia. Aiemmin voitiin olla pidempään osakepoiminnoissa oikeassa “pinnan alla” mutta nyt suositusmuutosten aiheuttamat reaktiot erityisesti small capeissa ovat niin voimakkaita, että se johtaa välillä hieman kummalliseen sahaukseen, esim Tecnotreen suositusta muutetaan miltei jatkuvalla syötöllä ja suuri osa foorumilaisista tuntuu käyttävän sitä lähinnä swingtreidauksessa, katsokaa vaikka Ostin/myin ketjua. En jaksa uskoa, että fundamenttipohjaisesti se olisi 1,2x hinnassa vuosisadan sijoitus ja 1,5x hinnassa sitten myyntilappu. Tämä nyt oli vain yksi esimerkki, en ole itse tuohon sijoittanut mutta seurannut sivusta hieman kummastellen.
Ironista, että Inderes on itse aiheuttamassa lyhyen aikavälin merkittävää heiluntaa markkinan epälikvidimmässä (ja välillä likvidimmässäkin) päässä vaikka perusajatuksena taitaa olla juuri päinvastainen - tehdä Helsingin pörssistä mahdollisimman hyvä ja tehokas markkinapaikka.
Omasta salkusta esim EcoUp - tänään on noustu 10% kun Inderesiltä tuli uusi yhtiöpäivitys samalla Osta-suosituksella kun aiemmin. Yhtiöpäivityksessä luki, ettei mikään ole muuttunut edellisestä päivityksestä. Okei?
Tämä voi olla yleisesti vaan oire nykyisestä markkinatunnelmasta ja ehkä sijoitushuuman jäähtyminen järkevöittää pelikenttää.

17 tykkäystä

Eikö tässä kuitenkin suurin syy ole se, että osakekurssi ennakoi nyt sitä pitkään odotettua käännettä. Kurssigraafia kun katsoo, niin ei ole kyllä ensimmäinen kerta, kun osakekurssi ennakoi ennenkuin lässähtää taas. Aten tavoitehinnat ja suositus enemmänkin odottaa varmistusta käänteen tapahtumisesta… esimerkkinä tulee mieleen Solteq viime ja tältä vuodelta.

8 tykkäystä

Niin… @Pohjolan_Eka tuolla logiikallasi analyytikko olisi epäonnistunut jos jostakin yhtiöstä jossa inderes on fundan pohjalta myy/vähennä ja tulee ostotarjous 30-50% preemiolla ja analyytikko ei haista ja osaa ajoittaa tämän ajankohtaa etukäteen :joy: Eihän tossa nyt ole mitään järkeä eikä Sauli nyt varmaan ihan noin kirjaimellisesti tuota kommenttiaan tarkoittanut.

Jos sijoittajat tähän ikuiseen lupaukseen aina kerta toisensa jälkeen haluaa ladata etupeltoon onnistuneen käänteen kurssiin sisään niin en oikein ymmärrä miten analyytikon pitäisi tuossa spekuloinnissa roikkua perässä…tai sitten voisi vaihtaa tittelin analyytikosta arvailijaksi ja nakata fundan kokonaan vessanpönttöön :sunglasses:

3 tykkäystä

@Pohjolan_Eka ja kumppanit: tulin siihen johtopäätökseen, että vaikka Inden analyysit kuuluu myös Inderes Oyj:n fundaan sellaisenaan, niin ehkä kommenteille yksittäisistä analyyseistä oikea paikka olisi kuitenkin tämä ketju :sunglasses:

22 tykkäystä

Hyvä päätös mielestäni. Kuitenkin henkilökunta kirjoittaa tuonne Inderes-ketjuun ja sinne tulee tosi hyviä viestejä ja dataa koskien yhtiön toimintoja. Sitten kun keskustelu liikaa karkaa yksittäisen asian ympärille, niin mielestäni tämä vaikeuttaa sijoittajan näkökulmasta keskitetyn tiedon keräämistä. Ainakin itse seuraan omistamieni yhtiöiden ketjuja kirjamerkkien kautta ja haluan niistä kerää nopeasti aina uusimmat oleelliset ydinasiat tehokkaasti. Ja aina tietysti kiinnostaa esimerkiksi, kun muun muassa Mikael kirjoittaa tuonne ketjuun omia ajatuksiaan ja vastauksiaan esitettyihin kysymyksiin.

Edelleen kuitenkin korostan, että esiin nostettu aihe on relevantti ja keskustelu hyvää. Kiitos @Pohjolan_Eka, kun toit omia ajatuksiasi esiin asian tiimoilta. Nämä linjaukset siitä mikä kuuluu minne vaatii kyllä aina aika paljon ymmärrystä siitä, mikä on missäkin ketjussa se linja ja pitää ymmärtää minkälaista keskustelua siellä käydään. Pahoittelut jos oma viestini oli hieman sekava ja oli siellä kirjoitusvirheitäkin. Sairastan tällä hetkellä koronaa ja voimat on loppu, eikä ajatus kulje normaalisti.

4 tykkäystä

Suositushan oli täsmälleen oikea. Myy/Vähenne ei tarkoita että osakkeen kehityksen pitäisi olla negatiivinen vaan sen pitää olla vain indeksi huonompi. Jos osingot ottaisi huomioon niin tulos olisi hieman parempi Koneelle.