Inderesin kahvihuone (Osa 1)

No siis ei siitä muuta hyötyä oo kuin se, että useasti tykätään katsella esim. indekseissä yms. YTD-tuottoa, jolloin kun otat annualisoituja tuottoja omista kaupoista, niin voit hauskasti päässäsi spekuloida, että “jos jatkan tätä tahtia koko vuoden ajan niin mitäköhän tästä tulee… :wink:”. Kyllä esim. Mallisalkun myyntien yhteydessä @Sauli_Vilen ja @Juha_Kinnunen puhuu kauppojen annualisoidusta tuotosta (esim. viimeisimässä “Hutien” katsauksessa puhuttiin näiden hutien annualisoiduista tuotoista esim. Vestasin ja YIT:n kohdalla) :slight_smile:

4 tykkäystä

Itse olen jotenkin aina ajatellut tuon niin, että annualisointi on mielekästä vain ajanjaksoilla, jotka ovat yhtä vuotta pidempiä. Lyhyellä aikajänteellä se heilahtelee aika paljon ja sillä saa tosiaan tuhansien prosentien lukuja. Vähän kuin jos ajaa autolla lappiin, niin keskinopeus lasketaan koko matkan ajalta, eikä vain yhden yhden kiihdytyksen (tai kahvitauon) ajalta. :smiley:

15 tykkäystä

Omasta mielestäni tuossa annualisoinnissa on mieltä vain kun pitoaika on useita vuosia, jolloin helposti hämärtyy se keskimääräinen yksittäisen vuoden vuosituotto.

Jos ottaa vaikka yhden päivän pidolla parin prosentin tuoton (normaali päivävaihtelu) niin siitähän tulee heti tuhansien prosenttien annualisoitu tuotto. Tässä ei mielestäni ole mieltä.

EDIT: Musti olikin vähän nopeampi :smile:

5 tykkäystä

Tässä sä oot @Musti harvinaisen hyvin oikeessa kyllä! Matemaattisesti tota voi aatella aika hauskasti: Fysiikassahan (keski)nopeus (v(t)) voidaan ilmaista kiihtyvyyden funktion (a(t)) määrättynä integraalina koko välin yli (kiihtyvyyden kuvaajan ja t-akselin väliin jäävänä pinta-alana). Jos me mitataan auton kiihtyvyyttä koko ajomatkana, niin sillonhan kiihtyvyyden kuvaaja piirtyy koko ajomatkalle, ja sillon myös nopeus kasvaa tai vähenee kiihtyvyyden muutosten mukana.

Mutta osakkeiden kanssa lyhyellä pitoajalla sä ikäänkuin “katkaset” kuvaajan kulun (annualisoidun tuoton derivaatan) kokonaan, ja pinta-alaa jää mitattavaksi vaan sun position pitoajan suuruselta matkalta, jolloin annualisoitu tuotto (annualisoidun tuoton derivaatan integraali) voi näyttää aika huikeita lukemia :smile:

Pitää paikkansa @SijoitusSeppo, laitoinkin tän siksi kahvihuoneen puolelle, koska tää on vaan semmoinen hauska ajatusleikki, ja kuvastaa sitä, että minkä takia noin suuria tuottoja ei kannata odottaa missään olosuhteissa tasaisesti lyhyellä aikavälillä - muuten annualisoidut tuotot nousee väistämättä taivaisiin hyvinkin parabolisella liikkeellä.

3 tykkäystä

Annualisointi tulee todella oleellisiksi pitkissä jaksoissa. Silloin tällöin kuulee, kun sijoittaja retostelee +200 % tuotoillaan jollain osakkeella X kymmenessä vuodessa. Annualisoituna tuotto on siis noin 12 % vuodessa. Sekin on hyvä, mutta ei kuulosta niin pramealta enää.

18 tykkäystä

Aston_Livingstone

2 t

OP:lta pre-kommentti 10.8. sekä samalla targetin nosto 10€ / OSTA.

Astonin kanssa vähän fiilisteltiin Kuutin kanssa tuossa viime viikolla ennen osaria. Kurssi koilliseen ja vähän jälkifiilistelyä ja setä viikonlopuksi tyrmään!! Kyllähän masse virtasi, mutta sedälle tuli siitä aika kova hinta.

Silti: Nyt tehdään samaa Kamuxin kanssa :slight_smile: Osari tällä viikolla ja yllä Aston jo avasi pelin, YES! Nyt setä ei halua tyrmään vaan Kamuxin suuromistajana komppaa ainoastaan täällä kafferoomin puolella :slight_smile: Turvassa!!

Masse-setä, FA, “jänishousu” sanoo foorumi, mutta terveys ei vaan kestä uutta putkareissua :wink: :wink: :wink:

25 tykkäystä

Tätä juuri ajoin takaa, mutta omista matikan opinnoista oli jo sen verran aikaa, etten uskaltanut lähteä kirjoittamaan tuota auki, joten menin vähän yksinkertaistelulla esimerkillä. :smiley:

Vielä kun aletaan laskemaan derivaattaa tietyn ajanhetken mukaan (eli sekunttitasolla intra-day liikkeistä), niin aletaan pääsemään Toy Story -tyyliin “To infinity and beyond” :wink:

4 tykkäystä

Mielestäni annualisoitu tuotto on oikea tapa katsoa sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä. Kuten @Verneri_Pulkkinen tuossa alempana sanoi, niin pitkillä aikaväleillä absoluuttiset isot numerot saattavat helposti näyttää liian hyviltä, vaikka annualisoituna tuotto olisikin vaatimaton (korkoa korolle on ihmeellinen asia). Lyhyellä aikavälillä taas tilanne on päin vastoin, pieni prosentti lyhyellä aikavälillä voi näyttää vaatimattomalta, mutta annualisoituna kyseessä voi olla huikea taso. Jos saan esim. 10%:n tuoton 1kuukaudessa, ei se kuulosta kovin ihmeelliseltä, mutta annualisoitunahan tuo tarkoittaa ~160%:n tuottoa. Tätä tasoa ei kauaa tarvitse tahkota, niin voi ilmoittautua mukaan Arvopaperin pörssirikkaat listalle :slight_smile:

20 tykkäystä

Juuri näin, tätä näkökulmaa itsekin hain! Tää on myös (yksi) avaimista siihen, että miksi oikeasti hyvät treidaajat pystyy takomaan huikeita annualisoituja tuottoja - jos on onnistunut kehittämään strategian, jossa pystyy tekemään esim. intratreideillä +0,50% päivässä jatkuvasti, niin aika nopeasti tuotot annuaisoituna kasvavat todella koviksi! Päivätasollahan joku +0,50% ei ole edes kovin paljon, mutta jos tuon pystyy vuodessa toistamaan sen pari sataa kertaa, niin tuotot on nopeasti aika käsittämättömät. Tähän tietenkin pystyy vain harvat, mutta ne, jotka jaksaa käydä sen polun läpi, että opetttelee TA:n ja treidaamisen periaatteet ylipäätään läpikotaisin, niin heidät palkitaan siitä parhaimmillaan ruhtinaallisesti.

11 tykkäystä

Liekö systeemissä jotain pientä vikaa kun 400k€ varallisuuden omaava henkilö voi elää opintotuella? :sweat_smile:

Enkä siis tarkoita moralisoida, yksilönä teet niin kuin on sinulle parasta.

28 tykkäystä

El Pugi ajaa Kamuxin tallissa. :+1: Mikä voisi enää tätä junaa pysäyttää, kun maailmanluokan maalintekijäkin on nyt messissä.

https://www.instagram.com/stories/elpugi/2372574212495573395/?hl=en

8 tykkäystä

Joo, mutta kyseessä onkin mahdollisuus ostaa osakkeita, vaikkei ole myynyt mitään eikä tilillä ole rahaa. Eli ostat osakkeita ja pankki olettaa sinun siirtävän rahat tilille sen +2 pankkipäivän sisällä. Jos et siirräkään, niin sitten olet pankille velkaa eli tili menee miinukselle. Jos näin käy, niin pankki lukitsee kyseisen oston, eli et voi sitä myydä ennenkuin olet saanut tilin nollille.

3 tykkäystä

Moralisointi on ihan hyvä asia. Eräs tapaamani henkilö jäi opintovapaalle opiskelemaan ja samalla polki pyörällä maapallon ympäri. Tässä tarinassa minä jään opintovapaalle 15 kk ajalle ja opintojen ohella harjoitan muunlaista varallisuuden kartuttamista ja jos jonain kuukautena en opintoja saa kasaan niin tukea en nosta. Pääomatulot ja varallisuus ei vaikuta tukeen. Jokainen voi käydä laskurilla laskemassa tuen määrän, suurimmalla osalla ei menorakenne kestä koko ajatusta.

13 tykkäystä

Ootko ihan varma noista pääomatuloista?

2 tykkäystä

Hyvä täsmentää tähän keskusteluun, että kirjoittaja puhuu aikuiskoulutustuesta, joka on täysin eri asia kuin opintotuki.

11 tykkäystä

Juuri näin. Aikuiskoulutustuki on n. ansiosidonnaisen työkkärin verran, eli ihan eri kokoluokkaa, kuin normaali opintotuki. Tuki haetaan ja hyväksytään juuri tiettyihin opinto kokonaisuuksiin / turkintoon. Siihen ei myöskään vaikuta osingo yms. tulot ja sitä saa maksimissaan 15kk, jonka jälkeen sitä ei voi enää hakea.

6 tykkäystä

Voisikohan tähän eri persoonien viha / rakkaus- suhteisiin käyttää enemmän profiilista löytyvää ‘vaimenna’-toimintoa. Jos ei tietyn henkilön jutut kiinnosta → mute päälle, profiili piiloon ja näin ei viestit enää häiritse.

Eiks tää oo ihan win - win - win? (itselle / kirjoittajalle / foorumille) :thinking:

6 tykkäystä

Aikuiskoulutustuki on oikeus, jonka saat kun sinulla on työkokemusta takana 8 vai 10 vuotta. Saat opiskella mitä tahansa kunhan opinnot ovat ns. virallisia ja kuuluu suomalaisen opetushallinnon piiriin. Tutkintoon johtavia tai lisä- ja täydennysopiskeluja.
Ei tarvitse olla edes omaa alaa vaan työntekijä saa valita mielekkääksi kokemia kursseja. Mahdollisuus on myös opiskella uusi ammatti.
Ei kai varallisuudella ole mitään tekemistä tämän kanssa. Jollakin voi odottaa miljoonaperintö tai vaikka olla lottovoittaja.
Aikuiskoulutus tuki palvelee mielestäni hyvin työntekijää joka haluaa esim. vaihtelua siihen normaaliin arkeen. Ajatellaan, että henkilö x on samassa työssä 25 vuotta ja polttaa itsensä loppuun ja jää burn outin seurauksena varhaiselle eläkkeelle. Eikai sekään halpaa ole yhteiskunnalle :thinking:
Aikuiskoulutustuki on n. 70% omasta palkasta, joten menettäähän työntekijä tavallaan rahaa siinä. 3op tarvitsee suorittaa kuukaudessa ja veroa menee kiinteä 20%, joka mielestäni voi olla aika kova määrä riippuen siitä mikä on henkilö x:n viimeisen 12kk keskitulojen määrä. 250e saat tienata maksimissaan per kk tuen päälle.
Lieneekö systeemissä jotain vikaa, ei minusta. Entä jos on rikkaasta perheestä ja nostaa opintotukea sen 250e ja saa vanhemmilta 500e kk käteen eikä joudu nostamaan opintolainaa tai nostaa ja sijoittaa ne. Versus on köyhemmästä perheestä nostaa opintotuen sekä opintolainan ja kaikki menee elämiseen. Valmistumisen jälkeen sinulla on 12 000e velkaa ja varakkaammalla on hyvässä lykyssä 18 000e osakesalkku. No, tämä meni jo liialliseksi pohdinnaksi :joy:

10 tykkäystä

Huh huh pari tällaista nousu päivää niin Viljon likvidit varat alkavat olla 7 numeroisia… Osa kyllä velkaa… Koputan puuta ihan kohta. Kamux ja fortum vielä isoista jäljellä.

27 tykkäystä

Ei kai kamuxissa ja fortumia ta ole isosti huolta?

2 tykkäystä