Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Suuret kiitokset!.. :wink: :wink: :wink: 20 merkkiä

23 tykkäystä

onnea @Historian_Hopo , hyvää synttäripäivää :slight_smile:

image

6 tykkäystä

Haha, kiitos ja samat sinne! :partying_face: Toivotaan että syntymäpäivälahjaksi tulee hyvät Q3:t.

8 tykkäystä

Jpm us tech, BFG next generation tech, BFG world tech, tin ny teknik ja Handelsbanken kestävä energia. Eli nyt tankkaan kalliita aktiivisia teknologia rahastoja. Näitä on jo noin 25% salkusta.

1 tykkäys

Itseltäni löytyy ensimmäistä lukuunottamatta sama kombo. Mielestäni olisit kyllä voinut vastata myös tuonne alkuperäiseen ketjuun. Täysin aiheen mukainen tarkennushan tuo viestisi olisi ollut.

Siinä oli taas @Passiivinen_Indeksim viestiä lukiessa, jollain liputussormi ärsyttävän herkällä.

1 tykkäys

Saako Redeye:stä täyden hyödyn jos ei toinen kotimainen taivu? En ole viitsinyt palvelua tilata koska jää analyysit lukematta jos ei ole kaikki englanniksi saatavilla.

1 tykkäys

Heureka!! Taas sedällä sytytti. Kamuxille uusi liikeidea: käytettyjen sähköfillarien myynti, YES!!

Masse-setä, FA, Taas ilmainen vinkki. :japanese_ogre: :japanese_ogre: :japanese_ogre: Koska ja miten näistäkin vois saada vähän massea, oikeutetusti?? :thinking:

6 tykkäystä

Sorry pieni off-topic. Saa flägätä.

24 tykkäystä

Vain akku ja pakki puuttuvat :slight_smile:

Masse-setä, FA, Kamux uuteen lentoon, NYT! :chopsticks: :chopsticks: :chopsticks:

2 tykkäystä

Jaaha älysilmä paisutti itsensä salkun paalupaikalle, jänniä aikoja :drooling_face:

7 tykkäystä

On tää kyllä aika kovaa settiä, puoli foorumia matkalla vaurauteen SE:n kelkassa :joy:

21 tykkäystä

Onko nimesi enne älysilmän kohdalla?

2 tykkäystä

Ehkä se ihan hyvin keissiä kuvastaa

1 tykkäys

Oi suomi on! Suomen osake nousi lohkon piikkipaikalle!

11 tykkäystä

kuva
Rive ja bändi

19 tykkäystä

Omassa tapauksessani paras esimerkki on omistamani pienkiinteistö Pirkanmaalla. Viimeisen puolentoista kuukauden aikana maksoin tilan sähköstä 1,5€ ja sähkönsiirrosta 30€. Elenia-niminen laillistettu monopoli ja ryöstöfirma velottaa 19,67€/kk sähkönsiirron “perusmaksua”. Siihen tulee sitten vielä itse sähkön siirtohinta päälle. Uskomatonta, mutta minkäs teet ellei lakia saada kuluttajan puolelle.

Käykäähän allekirjoittamassa.

33 tykkäystä

Outoa että oikeat syyt siirtohintojen nousuun meni näinkin pitkään täysin ohi median, poliitikkojen ja kansalaisten huomion. Myrskyinvestoinneista on puhuttu jo vuosia vaikka ne selittävät suoraan vain murto-osan korotuksista. Hyvinkin tyypillistä että päätös ei ole edes poliittinen josta siis voisi saada jonkun vastuuseen vaan energiaviraston omia sooloiluja. Heidän 15-20% arvio oli myös todella alakanttiin.
”Merkittävin yksittäinen muutos oli verkkoyhtiöiden valvonnassa käytettävän tuottoprosentin nousu noin 5:stä 7,4:ään.”
Tästä nopealla matikalla saa laskennallisen 48%(7.4/5.0=1.48) nousun mistä siirtoyhtiöt saivat hintoihin 38.1%.

Eihän se nyt mitään kovin vaikeaa matematiikkaa ole että jos saa tehdä 7.4%(+korkotaso) liikevaihtoa suhteessa verkkojen arvoon entisen 5% nähden että hinnat nousevat lähes tässä suhteessa kun lähes kaikki liikevaihto tulee asiakasmaksuista. Tämä myös mahdollistaa erittäin kannattavat, riskittömät yli-investoinnit. Kaapelit kannattaa tehdä vaikka kullasta koska sallittu siirtohinnoittelu on suhteessa näihin kaapeleihin.

15 tykkäystä

Kiitos muistutuksesta, elämän ensimmäinen kansalaisaloite tuli nyt allekirjoitettua.
Aloite on vähän kryptinen lakiteksti, mutta siinä viitataan tuottolaskennassa oikean pääomarakenteen huomioimiseen kun virasto käyttää 60% oma/ 40% vieras. Ja kohtuullisuuteen ja suunnitelmalliseen verkoston kehittämiseen kun nyt mitä enemmän investoitoit, sitä enemmän saat monopolituottoja.

Espoon Carunan kk-maksu maltillisempi, maapiuhoja vedetty jo ammoisista ajoista;

  • 12,95 EUR/kk ja siirto 3,08c/kWh päivä ja 1,83c kWh/yö.
  • Ja lisäksi Caruna perii sähköveron 2,79c/kWh
  • minun tapauksessa 47% Carunan laskusta on sähköveroa ja 53% siirtoa
  • Carunan kiinteä osuus 25% siirrosta ja 13% ml sähköveron osuus

Se on selvä että jos ei sähköä juuri kuluta niin perusmaksu on valtaosa maksusta. Vesilaskussakin kk-maksu taitaa olla puolet tms

Mutta tämän innoittamana katsoin jakelukustannuksien kehittymisen parin pisteen kautta, aluksi Espoon jakelun hoiti Espoon kaupungin liikelaitos Espoon Sähkö, joka myi homman EON:lle, joka myi Fortumille, joka myi Carunalle…
20+ vuodessa:
-kk-maksu +350%
-siirtomaksut päivä+10%, yö +30% SEKÄ edullisemman yösiirron aikaosuus kutistunut 36t eli 21%
-sähkövero +490%

Kyllä monopolit eli jakelija ja verottaja osaavat kupata rahat.
Ihmetyttää myös poliitikkojen kyvyttömyys fiksata tämä asia
Ylen uutisen mukaan jakelumaksujen nousuista 85% tms liittyi viranomaisen päivittämään valvontamalliin jakelijaystävällisesti, ja 15% maakaapelointiin

Muutoksista:
-2015 Caruna Espoo pienensi yösiirron aikaa, päiväaika oli ennen ma-la 7-21 ja nyt ma-su 7-22 eli tunti meni/päivä sekä koko sunnuntai. 1998 oli päiväsiirto vain ma-pe 7-20.30 ja la 7-18
-1998 (Espoon sähkö): 3,7 EUR/kk, päivä 2,81 c/kwh, yö 1,50 c/kwh, sähkövero 0,57c/kwh
-2006 (EON): kiinteä 4,54 EUR/kk, päivä 2,77c/kwh, yö 1,56 c/kwh, sähkövero 0,91 c/kwh
-2011 (Fortum): kiinteä 7,55 EUR/kk, päivä 3,32 c/kwh, yö 1,92 c/kwh, sähkövero 2,09 c/kwh
-2020 (Caruna): kiinteä 12,95 EUR/kwh, päivä 3,08 c/kwh, yö 1,83 c/kwh, sähkövero 2,79c/kwh

5 tykkäystä

Ylen uutinen oli ok, mutta typerää ja osaamatonta väritystä oli mukana, joka johtaa harhaan luvuilla. Olisivat voineet kirjoittaa asian niin kuin ne on ja silti itse asia olisi pysynyt samana ja ollut uutisen arvoinen. Laskee minun silmissäni taas pisteet mediaa kohtaan.

Esimerkiksi nyt laskettu kaupunkiverkon ja esille tuotu Caruna Espoo. Jutun 109% tulee siitä kun toimittaja vertaa vuoden 2015 Espoon toteutunutta liikevaihtoa (40,6 meur) vuoden 2018 toteutuneeseen liikevaihtoon (85,0). Tässä hän ei ota huomioon, että Caruna Espoo antoi asiakkailleen vuonna 2015 palautuksia 17,8 miljoonan euron edestä, jolloin vertailukelpoinen nousu ei ole noin kova. Lisäksi hän unohtaa, että liikevaihdossa on myös mukana liittymämyynti ja osa kasvusta selittyy asiakasmäärän kasvulla eikä hinnankorotuksilla.

Mutta prosentit saadaa toki sensaationhakuisiksi ja klikkejä sekä kohua lisää. Itse inhoan tällaista ja ärsyttää, kun tämä juttu oltaisi tosiaan ihan faktoillakin saatu asiapitoiseksi ja se olisi joka tapauksessa herättänyt keskustelua.

Kyllä, fakta on se, että Valtio oli typerä kun antoi luvan luopua sähköverkosta. Lisäksi vielä typerämpää on ollut Tapanin myrskyn jälkeinen hätiköinti uudistuksista ja pakotteista investointeja kohtaan (tästä toki verkkoyhtiöt ovat jopa hyötyneet). Esimerkiksi Caruna ja Caruna Espoo ei ole edes ottanut maksimaalista tuottoa vieläkään mitä voisivat ottaa.

3 tykkäystä

Keitelläänkö me näin yleisenä laskupäivävä SE-kaffet :birthday::custard:

2 tykkäystä