Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Harva asia on tosiaan yhtä suuri avaroitusmerkko kuin kutsua kovien tuottojen tekemistä helpoksi. Tästä tuskin kannattaa enempää saarnata.

Hyvä esimerkki on tarkastella esim. Mäkistä, joka on tehnyt todella kovaa tulosta sen verran pitkään, että onnella tuota ei voida enää selittää. Mies vaikuttaa uskomattoman fiksulta ja analyyttiseltä, sekä tekee analyysinsa hyvin perusteellisesti ja käyttää touhuun aikaa kymmeniä tunteja viikossa. Voi miettiä, että minkälainen yli-ihminen pitäisi olla, jos yritisi päästä edes sinne päin murto-osalla samasta työmäärästä. Saati sitten, että pitäisi saavutusta helppona. Tätä koitan aina itselleni muistuttaa, kun homma välillä tuntuu helpolta tai tullut tyyliin 2x indeksituotto parilta vuodelta. Kun en niin fiksu ole ja aikaa tullut käytettyä “vain” satoja tunteja vuodessa, niin looginen selitys on hyvä mäihä.

Toisaalta joskus tuntuu, että oliko ylituoton tekeminen helpompaa ennen? Näinhän monet pitkän linjan ammattilaiset ovat sanoneet myös. Ja toki on ollut vaikeaa keksiä jotain ensimmäisenä, mutta kyllä sitä silti hieman nostaa kulmakarvoja, kun monien supermenestyneiden suursijoittajien salaisuus on ollut tyyliin: “Osta firmoja, joiden on isompi/pienempi kuin x”. Tuolloin maailma oli hyvin toisenlainen. Pääomista oli niukkuutta, inflaatio ja korot laukkasivat ja tietoa ei ollut helposti saatavilla siinä määrin, kuin sen nyt ymmärrämme.

5 tykkäystä

Indeksin päihittäminen kunnolla on varsin helppoa, kunhan valitsee vertailuindeksin siten, että päihittäminen onnistuu riippumatta omista sijoituksista ja missä indekseissä ne ovat. Jos ei sopivaa indeksiä meinaa löytyä, niin kehittää sellaisen sitten itse. Valinnan varaa indekseissä kuitenkin löytyy, se voi seurata vaikka kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia ja vertailee omia sijoituksiaan siihen.

Mikäli vertailuindeksi noudattaa omia sijoituksia, niin silloin indeksin säännöllinen voittaminen kunnolla vaatii työtä, perehtymistä, opiskelua ja lukemista, eikä tuurinkaan merkitystä kannata vähätellä.

3 tykkäystä

Edelleen mua mietityttää, että mitkä ovat niitä vetyfirmoja ja millä kriteereillä nämä valitaan.

Edit: Usein siis viljellään milloin mitäkin vetysijoittaja termiä ja vetyfirma termiä niin olisi ihan kiva tietää mitkä näihin pitäisi sisällyttää. @Gadus

9 tykkäystä

Juuri näin. Tässä yhteydessä usein korostan myös esimerkiksi riskikorjattua tuottoa. Pelkkä salkun tuotto% ei kerro hirveän paljoa performoinnista, vaikka esim. 10 vuoden aikana saavutettu CAGR olisikin upea - all-in teslassa -kaveri voi olla tietysti visionääri, mutta myös äärimmäistä riskiä kantava henkilö, siitä huolimatta että “kaikki merkit olisivat ilmassa”. En sano, että Teslassa näin olisi ollut, mutta ideana.

Mulla on tällä hetkellä salkussa 5 lappua + noin 15-20% painolla PYN Eliteä, joka on ainoa laajemmin hajautettu omistuserä. Osakkeetkin ovat tällä hetkellä vain Helsinki + Tukholma, osa kasvuyhtiöitä…

On selvää, että jos en biittaa indeksituottoa salkullani, olen vahvasti epäonnistunut. Kannan huomattavasti indeksirahastoja isompaa riskiä salkussani, ja olen valmis ottamaan sitä kuuluisaa duffea, mikäli hommat menee “perseelleen vituiks” :wink:

Aika usein sijoittajat vetävät mutkia suoriksi ja etenkin useamman vuoden indeksin biitattuaan ajattelevat omaavansa äärimmäisen ammattitaidon. Näin toki voi olla, mutta tuottovaatimus korreloi kuitenkin riskinottohalukkuuden kanssa - ja mikäli riskit eivät realisoidu, voi tuototkin olla upeita.

Ikuisesti en aio näin suurella riskillä seilata eteenpäin, ja olen yleisesti kohtalaisen riskiä kaihtava sijoittaja. Mutta kun toivottavasti biittaan indeksit lähitulevaisuudessa, en kerro olevani välttämättä yhtään sen parempi sijoittaja kuin muutkaan - uskoin toki muutamaan yhtiöön erittäin vahvasti, mutta kannoin myös huomattavasti suurempaa riskiä kuin keskivertosijoittaja.

15 tykkäystä

Jälkeenpäin jos katsotaan vaikka Teslan kurssia, että olipas sijoittaja x fiksu kun osti silloin ja silloin, kun todellisuus on se, ihan Muskin myöntämänä, että juuri silloin yhtiö oli konkurssin partaalla ja veitsenterällä. Eli todellisuudessa “nero” sijoittaja oli pölvästi, jonka lähinnä tuuri pelasti.

Myös monissa hype-osakkeissa kyse on enemmän tuurista, kuin hype-ilmiön oikein arvaamisesta. Ei ole varmuutta että valitulle osakkeelle kehittyy hintakupla.(tai varmaan joku nettiä selaava algoritmi voi tunnistaa jonkun yhtiön nimen esiintymis-tiheyden eri foorumeilla jne…)

17 tykkäystä

Fiilis kun on nähnyt 50 postausta kuinka tynnyrisaunat on loppuunmyyty jenkeissä, jonkun rautakaupan sivuilla :rofl:

PS. ja tynnyrisauna viestejä saa mielellään laittaa lisää, ei ollut niitä tarkoitus epäsuorasti arvostella, vaikka @nunogomes saattaakin viestini huonoon valoon. :face_with_hand_over_mouth:

PSS. kuva lisätty

4 tykkäystä

Voidaan varmaan päätellä Controllin myynnin sakkaavan kun ei ole olllut edes hetkellisesti loppuunmyyty Steamissä?

8 tykkäystä

Ihan uteliaisuudesta kysyn, vieläkö holdaat Metso:Outotecia ja miten näet siinä tämän 20% tuottopotentiaalin?
Onko sinulla lisäksesi jotain laskelmia tehtynä asian tueksi?
Toivoisin, että jakaisit Metso:outotec-ketjuun tekemäsi laskelmat, niitä on ollut aina mielenkiintoista seurata.

4 tykkäystä

Jokseenkin tälläistä tämä nyt on. Saankohan kokea hirmu nousut ja laskut samaan vuoteen kun aloitin ?

Pörssin kiertokulku kääntyy pian nousun loppua kohti

Saario kuvaa kirjassaan pörssin kiertokulun vaiheita, ja hän arvioi, että tällä hetkellä ollaan pörssin nousun keskivaiheilla ja pian siirrytään nousun loppua kohti.

Loppuvaiheessa nähdään yleensä keinottelua, jolloin yhdessä päivässä osakekurssit saattavat keikahtaa 10–20 prosenttiakin.

– Se on yleensä se merkki, että homma on ohi.

Eikö tälle vuodelle ole jo aika plakkarissa noi hirmu nousut ja laskut?

Joo on, mut vuosi vaihtuukin alle viikon kuluttua.

3 tykkäystä

“Sijoitusuositus” a la Aki Pyysing :point_down:

Keltainen viiva on siis OMXHGI, eli kaikkien Fabianinkadun osakkeiden kehitys osinkoineen. Jos rahastonmyyjäsi vertaa omaa rahastoaan OMXHPI:hin (=hintaindeksi, joka ei huomioi osinkoja), teeskentele kiinnostunutta, tilaa sen piikkiin mahdollisimman kallista konjakkia ja jätä suosittelemansa sijoitus tekemättä.

Ja tässä vielä muistutuksena meille kaikille :point_down:

Toivottavasti kuitenkin pystyn ensi vuonnakin pitämään mielessä, että miulla ei ole käytännön koskaan ainakaan mitään varmaan tietoon pohjautuvaa käsitystä, mihin pörssikurssit huomenna menevät.

23 tykkäystä

Haluaisin esittää teille sentimenttianalyysini tulokset meemin muodossa. Olkaa hyvät:

50 tykkäystä

Näyttäisi Sievin osalta siltä että Jussin meklarit sulattelevat kinkkua välipäivät.

1 tykkäys

Vähän sama tunne taas pörssistä mitä alkuvuonna, että hinnat on pilvissä eikä ole mitään ostettavaa. Silloin tuli korona ja pyyhkäisi ilmat hinnoista. Mikä se tällä kertaa kävis pyyhkäsemässä. Rokotteet ei tehoakaan? Pahempi mutaatio? Sitä odotellessa.

“Investors borrowed a record $722.1B against their investment portfolios through November(-)”

“Options trading surged this year as individual investors flooded into the stock market. An average of 29M traded this year, up 48% vs. 2019, according to Options Clearing Corp.”

Tulee seuraava korjaus mistä tahansa syystä, niin alamäen kulmakertoimissa voi olla jälleen ihmeteltävää.

16 tykkäystä

Noista Tokmanni kasvaa vieläpä ihan mukavasti ja löytyy tuolta pörssistä myös joitain muita kohtuu hyvin kasvavia firmoja jotka ovat huomattavasti edullisempia suhteessa noihin korkean katteen kasvuyritykseen (Qt, Reve…).

1 tykkäys

Hei lopettakaa avidly n ja herantiksen ostaminen. Saa ostaa vasta ensi vuonna! Top 2021 veikkaus uhkaa sabotoitu…

11 tykkäystä

Sievi taitaa olla pörssin ainoa lappu mikä generoi keskustelua 1.4% päivänousulla.

16 tykkäystä

Katselin oman salkun tilannetta, arvonnousua koko salkulle 10% tänä vuonna. Tämän vuoden hankinnoissa tuotto% oli huomattavasti korkeampi. Eli sijoitusvuoteen voinee olla ihan tyytyväinen.
Tämän vuoden oppi oli, että liiallinen hajautus syö tuotyoa tehokkaasti.

3 tykkäystä