Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Tänään näkyi englanninkielisenä aamulla ja aamuraportti ei näyttänyt linkkejä lainkaan. Korjaantui sitten hetken kuluttua.

3 tykkäystä

Sama juttu ku Vernerillä.
Itse joskus nuorena sijoittajan alkuna 2007– luin ”melkein kaikki” Prudent Bearin kirjoittamat jutut KL palstalta. Harmittelin, kun jutut yhtäkkiä loppuivat, sillä niissä oli hyviä opetuksia.
Hienoa, että olet uudelleensyntynyt tänne meidän Foorumille @musa_2 :pray:t2: Tervetuloa!

82 tykkäystä

Jos holdasit KONE:tta riittävän pitkään, olet luultavasti jo sillä yhdellä valinnalla päässyt edelleni ja pysynyt edelläni :smiley:

Kesästä 2009 voi kuka tahansa ottaa arvokasta oppia.

Silloin useimmat sijoittajat olivat enemmän tai vähemmän shell shock -tilassa. Optimismi oli haurasta ja tuomiopäivän profeetat kovassa kurssissa. Nätti kontrasti tähän hetkeen.

Tulosennusteet olivat heinäkuussa 2009 tosi petollisia – niin kuin ne voivat koska tahansa olla. Metsäteollisuus on paras esimerkki tästä. Heinäkuussa M-Realin kurssi oli 50 senttiä, näkymä heikko. Elokuussa sellun hinta lähti kovaan nousuun ja osake raketoi.

Aina näkee vasta jälkikäteen koska tulosennusteet olivat poikkeuksellisen pahasti pielessä. Jos tulosennusteissa ollut kova nousumomentum, on vaarallista ekstrapoloida sitä. Jos tulosennusteissa ollut kova laskumomentum, yhtä vaarallista ekstrapoloida sitä.

33 tykkäystä

Haha, jep kontrasti on lähes täydellinen kieltämättä.

Se oli kieltämättä raaka aika aloittaa. :smiley: Ylenpalttinen pessimismi jatkui sijoituskeskusteluissa jonnekin vuosiin 2015/2016 asti omien havaintojeni mukaan.

Myin KONEet muistaakseni joskus 2013. Olen yleensä ollut harvinaisen huono pitämään hyvistä yhtiöistä kiinni, taito mitä olen vasta ihan viime vuosina saanut taottua päähän ja käytännöksi. Toisaalta yhtiövalinnatkin oli varsinkin alkuvuosina niin hajanaisia laadultaan, että oli pelastus että olin harvinaisen huono pitämään niistä kiinni. :smiley:

24 tykkäystä

Kiitos, kiitos :slight_smile:

Sama kysymys, eli millä aloitit? Ja mitä jäänyt päällimmäisenä mieleen 2007–09 laskumarkkinasta?

9 tykkäystä

Leaddeskin lankulle osumis-sanan parresta tuli mieleen, että onko tämän ketjun otsikon sanamuoto jollain tavalla alentava/vähättelevä? Tulisiko sitä muuttaa?

Vastaus 1: Urheilumiehenä aloitin tietysti Amer Sportsilla ja sitä holdailtiin vähän vaihtelevalla painolla ihan katkeraan loppuun asti :slight_smile:

Vastaus 2: Paskathan siinä meni nuorella keltanokalla housuun (“ai voiko tässä näinkin käydä”), mutta oli ihan mielettömän hyvä oppitunti heti siihen sijoittajan uran alkuun. Sen jälkeen, kun salkku putoaa lyhyessä ajassa sen -50 %, niin oppi varovaiseksi ja miettimään tuottojen ohella myös enemmän riskejä. Riskien/Negatiivisen ajattelun ei kuitenkaa sovi olla sijoittajana ikinä päällimmäisenä ajatuksena, sillä pitkässä juoksussa positiivisena olo on osakemarkkinoilla voittava konsepti.

EDIT: Ja vittaan tässä “positiivisena oloon” siis positiivisella suosituksella olemiseen (analyytikkona) tai osakkeiden pitkäaikaiseen omistamiseen (sijoittajana) erotuksena siinä, että olisi jatkuvasti varovainen/negatiivinen ja odottaisi seuraavaa romahdusta, jotta voisi päästä ostamaan halvalla lisää.

47 tykkäystä

Joo varmaan kaikki ovat samaa mieltä siitä että maltillinen, realistinen, analyyttinen, haihattelematon, sinnikäs optimismi voittaa pitkällä aikavälillä.

Sitten taas se millainen toiminta juuri nyt täyttää nuo tunnusmerkit näyttää jakavan jonkin verran mielipiteitä :smiley:

22 tykkäystä

Minäkin muistan Prudent Bearin kirjoittelut Kauppalehden palstalta. Aina silloin tällöin siellä olen käynyt katsomassa, että onko mies (oletan, että PB on miespuolinen) kirjoitellut palstalle. Itse olin niihin aikoihin lukiossa/päättänyt lukion ja hakemassa jatko-opintoihin.

Rauhallisena luonteena en finanssikriisin laskuista paljoa säikkynyt, vaikka ajoinkin finanssikriisin läpi lähes täydellä osakepainolla. Salkku kutistui 7 tonnista 4 tonniin. Toki jonkin verran pikku summilla tuli tehtyä ostoksiakin läpi laskun. Toki summat olivat pieniä kun tuloja ei juuri ollut, mutta ei juuri menojakaan porukoiden nurkissa majaillen.

Finanssikriisin pahimpina päivinä jopa melkein harmitti kun joku FED:n tyyppi puhui kurssit nousuun ja aamun -7% olikin illalla +4%. :smiley:

Markkinatunnelma oli silloin hyvin negatiivinen ja porukatkin kauhisteli medioissa uutisoituja kurssilaskuja, vaikka eivät sijoittamisesta mitään ymmärtäneetkään.

Sanoisin, että kurssitutbulenssi olisi hyvä kokea silloin kun summat ovat pieniä. Uskoisin, että kokemus rahan menettämisestä ei niinkään ole riippuvainen rahan absoluuttisesta määrästä.

Sama se oli koronadipissäkin. ”Kas, osakkeet tänään -6%, laimeeta. Ei edes circuit breakeriin osu”. Suunnittelin jopa all in -menoa koronadipissä, mutta kurssilasku jäi ~10% päähän, että olisin mennyt all in. Osakesalkun kokoon nähden vapaata käteistä oli tuolloin ulkomuistista n. 40% osakesalkun koosta.

Päädyin sitten aloittamaan maaliskuun lopussa ajallisen hajautuksen pienemmissä erissä ja viimeiset rahat tästä potista menivät osakkeisiin loka-marraskuussa 2020. Maaliskuussa kyllä aavistin parin päivän viiveellä että ”pohja oli tässä”, mutta kurssit olikin jo 10-15% nousseet ja all in siinä vaiheessa ei tuntunut enää hyvältä idealta.

14 tykkäystä

Näin “nuorena” sijoittajana ärsyttää et suuret ikäpolvet on pilannut tämänkin ja tarkoitan pörssiä. Stonks onry go up ja sitä rataa. Ei voi kuin kuvitella ihanuuden ostaa UPM P/E 8 :sleepy:

11 tykkäystä

Aloitin 2009 ostot 6.3., kun pohjat nähtiin 9.3. :sunglasses:
Tämän osalta voi taputtaa itselleen. Mutta toisaalta 2000-luvun alussa oli monta vuotta alakuloa, jolloin ostot eivät osuneet parhaimpaan kohtaan.

Ei kannata yrittää liikaa ajoittaa ostoja, muuten ei tule hypättyä mukaan hyviin nouseviin keisseihin. Kuka tietää pörssin kulun etukäteen? En minä ainakaan. Eli kun ostaa tasaisesti ja oikein hyvän alakulon kohdalla vielä vähän enemmän, niin voi osua tosi namipaikkoihin.

Prudentilla ei ollut tässä osaa eikä arpaa, koska en lukenut silloin keskustelupalstoja :blush:

11 tykkäystä

Tuttu kurssi myös itselleni tuo tuta perusteet. Oli kyllä ihan helvetin hankala kurssi, kun oli vielä muistaakseni 5 eri luennoijaakin siinä ja tenttikysymykset saattoivat olla tyyliin “Kerro luentomonisteen sivun x kuvan perusteella…” ja kaikki maeriaali tietty kielletty tenteissä. Tuta-linjan opiskelijatkin kertoivat joskus, ettei tuon perusteet kurssin jälkeen koko opinnoissa ollut toista yhtä hankalaa kurssia :slight_smile:

2 tykkäystä

15 vuoden takaiseen verrattuna tiedän yhtiöistä ja toimialoista enemmän. Kuitenkin samaan aikaan olen tullut paljon nöyremmäksi sen suhteen kuinka paljon kursseissa on sisällä informaatiota. Näin ollen nykyään luonnehdin itseäni niin että en tiedä juuri mistään yhtiöstä tai toimialasta juuri mitään.

Pikkuisen vielä metatasoa jolla minulla on jopa jotain järkevää sanottavaa:

  1. Melkein aina on parempi lukea ja ajatella kuin ostaa tai myydä.

Vaikka toki sekä ostaja että myyjä saattavat tehdä järkevän valinnan suhteutettuna heidän tavoitteisiinsa, silti on yleensä paikallaan ajatella että kaupan osapuolet kilpailevat toisiaan vastaan. Kulujen, spreadien ja mahdollisesti verojen takia ollaan lähtökohtaisesti miinuksella ja sitten pitää puristaa etu vs. kaupan vastapuoli.

Jos käyttää aikansa lukemiseen ja ajattelemiseen, se voi koska tahansa (ensi viikolla tai kolmen vuoden kuluttua) palkita kun osaa ja uskaltaa tarttua tilaisuuteen joka jää liian innokkailta kaupankäyjiltä huomaamatta tai ymmärtämättä.

  1. Keskustelujen käyminen voi olla hyödyllistä tai vaarallista. Ihmismielellä on primitiivinen halu etsiä sellaista keskusteluseuraa joka vahvistaa jotain sellaista johon alitajuisesti halusi uskoa jo ennen kuin keskustelu käytiin. Facebook tekee miljardeja sillä että se heittää bensaa liekkeihin tässä.

  2. Kuten sanottu, kauppoja pitäisi tehdä vain vähän. Niiden määrän tulisi olla kohtuullisen vakaasti nouseva sitä mukaa kun salkku kasvaa. Jos kaupankäyntiaktiviteetissa on valtavaa vaihtelua eri vuosien välillä, se usein korreloi sen kanssa että on enemmän ostolaidalla hyvässä pörssitunnelmassa ja enemmän myyntilaidalla huonossa pörssitunnelmassa.

  3. Vuosien varrella pitäisi kertyä träkkiä siinä että on tappanut rakkaimpia ideoitaan, projektejaan ja positioitaan. Mitä enemmän niihin rakastuu, sitä todennäköisempää on että analyyttinen puoli kuihtuu.

  4. Monet parhaista ostoista tehdään silloin kun:

  • pystyy alakoululaisellekin selittämään miksi osake on halpa
  • on maksimaalinen subjektiivinen tunne että kurssi tulee laskemaan lisää sen jälkeen kun on ostanut

Monet parhaista myynneistä tehdään silloin kun:

  • pystyy alakoululaisellekin selittämään miksi osake on kallis
  • on maksimaalinen subjektiivinen tunne että kurssi tulee nousemaan lisää sen jälkeen kun on myynyt
  1. Ihmismieleen on 200 000 vuotta sitten ohjelmoitu tietyt vahvuudet ja tietyt taipumukset mennä ansaan. En uskaltaisi lyödä vetoa sen puolesta että talouden tai rahoitusolojen muutokset olennaisesti vaimentaisivat noiden vaikutusta.
142 tykkäystä

Tervetuloa Kaplaakiin! Mukava saada sparrailuseuraa kiltahuoneelle :coffee:

1 tykkäys

Kahvihuoneen apua kaivataan. Saisiko linkin tuonen sivulle mistä toi välittäjätilasto data on?
Mistä näkee kumulatiivisesti välittäjät koko kuukaudelle.
Joskus täällä pyörinyt mutta ei tullut otettua talteen :frowning:

Edit. Kiitos @Hurde !

3 tykkäystä

https://tuuletus.net/osaketutka/

8 tykkäystä

Tervetuloa kaplaakiin! Kiltiksellä törmäillään🤓

2 tykkäystä

Nyt on todella kovaa settiä kahvihuoneessa!

Tuo lausahdus huokuu tietynlaista viisautta varsinkin kun sen pystyy ääneen toteamaan. Mitäs Sokrateksen, ehkäpä kaikkien aikojen filosofin, väitettiinkään sanoneen? ”Tiedän vain etten tiedä mitään”. Hän tuppasi haastamaan jokaista vastaantulevaa ihmistä joka väitti tietävänsä jotakin, lopulta häntä syytettiin ties mistä loukkauksista ja hänet tuomittiin kuolemaan. Hän olisi voinut ehkä säästyä kuolemalta mutta joi mukisematta myrkkynsä kuin mies.

Näin olen myös käsittänyt ja olen tunnistanut myös itsessäni (kukapa ei?). Esimerkiksi Orthex. Kehuin viime viikolla että uskallan ottaa jo melko rohkeaa näkemystä Orthexissa. On maailman helpoin homma rakentaa yhtiön ympärille sokea bull-näkemys. Voin todeta yhtiön ketjua seuraamalla, kuulemalla pari hassua arvioita tuotteista ja lukemalla viime osarin että yhtiö on todella messevä ja lähes riskitön sijoitus. Todellisuudessa kukaan ei tiedä onko yhtiö vuoden päästä hyvä sijoitus. Joudumme ikuisesti tekemään sijoituspäätöksemme todella heikoista olettamuksista ja faktoista ja teemme näiden häviävän pienten olettamusten pohjalta joskus todellakin vahvoja näkemyksiä: Orthex on hyvä sijoitus piste. Kuulin että Smartstoren tuotteet ovat parhaita, Orthex on varmasti loistava sijoitus!

Entä jos ei olekaan? Entä jos kilpailijat rynnivät markkinoille? Entä jos ihmiset hylkäävät muovituotteet täysin? Miksi ihmiset ostaisivat samoja Smartstoren tuotteita joka vuosi jos muovi kestää ikuisuuden? Entä jos kansainvälistyminen epäonnistuu? Entä jos isoin tehdas syttyy tuleen? Paljon isoja kysymyksiä mutta ei yhtään vastausta. Miksi minä edes pidän Orthexia hyvänä sijoituksena jos en ymmärrä muovimarkkinoista mitään? Todella hurjaa, kuinka suuren epävarmuuden keskellä elämmekään, tietämättämme, ja kuinka vahvoja näkemyksiä teemmekään ikuisen epävarmuuden keskellä!

49 tykkäystä

Todella hyviä mietteitä. Ja nyt puhutaan kuitenkin vain muoviämpäreistä. Ja sitten jotkut sijoittaa johonkin Palantiriin tai kryptovaluuttoihin (:sweat_smile:)

5 tykkäystä

Palantirin krypto kun tulee, niin sitten vasta mennään :grin::rocket:

7 tykkäystä