Scanfil - Sopimusvalmistaja salkun täytteeksi

Päivitimme juuri konsensuksen Scanfilin nettisivuille ja samalla lisäsimme kaikki - myös suomenkieliset analyysit - kaikille luettaviksi. Ensimmäistä kertaa mukana myös OP:n analyysi. Täältä löytyy: Analyytikot - Scanfil

20 tykkäystä

Scanfil on päättänyt aloittaa Kiinan Suzhoun tehtaan laajennushankkeen suunnittelun. Nykyisen tehtaan mahdollisen laajennusinvestoinnin koko on arvioilta 6 milj. euroa ja rakennustöiden arvioitu aloitus tapahtuisi vuonna 2022. Nykyisen tehtaan tuotanto- ja varastopinta-ala on noin 10 000 m2 ja laajennus on noin 11 000 m2. Täältä löytyy lisätietoja: Scanfil suunnittelee Kiinan Suzhoun tehtaansa

25 tykkäystä

Kiitos @Pasi_Hiedanpaa infosta!

Voisitko avata, mitä tuo mahdollinen Suzhoun tehtaan laajennusinvestointi, arviolta 6 milj. euroa, pitää sisällään?

Sisältyykö investointiarvioon, 6 milj. euroa, ainoastaan tehdasrakennus ja siihen liittyvä infra, vai sisältyykö arvioituun euromäärään myös jotain Scanfil SMART Operations -toimintamallissa tarvittavaa materilaalinkäsittelyuautomaatiota, robotteja, koneita, laitteita yms.?

https://www.scanfil.com/fi/scanfil-smart/

2 tykkäystä

Tiedotettu 6 milj. euroa on puhtaasti lattioita ja seiniä.

Suzhoun tehdas on ns. SMART-tehdas ja samoin laajennus. Koneisiin ja laitteisiin investoidaan asteitta asiakasvolyymien kasvaessa eli näitä ei ole sisällytetty tuohon mainittuun summaan.

Sieradzissa Puolassa teimme vastaavanlaisen investoinnin vuonna 2018 ja se on ollut menestys: pystymme joustavasti ja nopeasti vastaamaan asiakaskysynnän kasvamiseen sekä pitämään kustannukset hallinnassa.

15 tykkäystä

Kiitos @Pasi_Hiedanpaa vastauksesta.

Siis arviolta 6 milj. euroa lattioihin ja seiniin, ja sitten asiakasvolyymien kasvaessa y + … + z milj. euroa SMART-tehtaassa tarvittaviin koneisiin ja laitteisiin. Toisin sanoen minun matikalla puhuttaisiin 6 + y + … + z = x milj. euron orgaanisen kasvun investoinnista pidemmällä aikavälillä.

Mielestäni analyytikoiden aamupäivän pikakommentit saa tällä kertaa jättää enemmän tai vähemmän huomiotta:

“Rakennustöiden on arvioitu käynnistyvän ensi vuonna, kun taas investoinnin kokonaiskustannuksen arvioidaan asettuvan noin 6 MEUR:oon.”

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/scanfil-suunnittelee-suzhoun-tehtaan-kaksinkertaistamista

“We believe this investment facilitates 2-3% additional annual revenue growth after 2022.”

https://www.inderes.fi/fi/muut-analyysit/scanfil-planning-double-production-capacity-suzhou-factory-nordea

Arvostan pörssiyhtiön kannattavan kasvun -tavoittelussa yleensä enemmän orgaanisen kasvun investointeja kuin yritysostoja, erityisesti nykyisessä (pörssi)yhtiöiden arvostustasojen ympäristössä. Tästä näkökulmasta tämän päivän tiedote oli minulle hyvinkin myönteinen uutinen. Toki Scanfilin onnistuminen yritysostoissa on ollut keskimäärin onnistunutta, mm. oman pääoman tuotto keskimäärin on noussut hyvälle tasolle (RoE keskimäärin -arvosanani: tyydyttävä 10 - 14%, hyvä 15 - 19 %, kiitettävä 20 - 24 %, erinomainen 25 - 29 % jne.).

Mielestäni tänään tiedotetulla mahdollisella SMART-tehtaan laajennusinvestoinnilla, eli kapasiteetin kasvattamisella, tavoitellaan jotain enemmän kuin äkkiseltään n. 6 milj. euron investointisumma antaa ymmärtää. Mielestäni kyseessä on jossain määrin strategisesta valinnasta, millä tullaan vastaamaan asiakasvolyymien estimoituun pidemmän aikavälin kasvuun.

Scanfil on viestinyt, että nykyinen kapasiteetti riittää vuoden 2023 strategisiin tavoitteisiin, muistaakseni 700 milj. euron liikevaihto ja 7%:n liikevoittomarginaali. Lisäksi muistelen, että Scanfil on viestinyt bruttoinvestointien olevan pidemmällä aikavälillä n. 2 % liikevaihdosta.

Estimaattien tekemisen näkökulmasta tuossa 2 %:n luvussa on se ongelma, että on hankalaa arvioda, mikä osa siitä on kasvuinvestointia ja mikä osa siitä on ylläpito- ja korvausinvestointia. Siksi olisi toivottavaa, että lähitulevaisuuden ohjeistuksessa olisi liikevaihdon ja liikevoiton euromääräisten arviohaarukoiden lisäksi arviohaarukka tavanomaisista bruttoinvestoinneista euroissa. Sitten erikseen tämän päivän tiedotteen kaltaiset investointisuunnitelmat ja M&A-tiedotteet.

Vaikka Scanfilin toimiala ei ole niin pääomavaltainen ala kuin esimerkiksi metsäteollisuus, ottaisin kovasti mallia UPM:n viestinnästä siitä, millä tavalla osareissa, tilipäätöstiedotteissa ja presentaatioissa käsitellään perusinfon lisäksi aina strategiaa ja sen toteutumista: esim. lyhyt kertaus strategiasta, miten sen totetuksessa, kasvuhankkeissa ja investoinneissa on edistytty jne.

Toivottavasti yllä mainitsemiani asioita käsitellään pääomamarkkinapäivällä (CMD) 14.9., sillä minun kaltaiset piensijoittajat eivät välttämättä ennätä osallistumaan kysymyksineen live-tapahtumaan. Onneksi CMD:tä voi katsella jälkeenpäin.

Mielenkiinnolla kuulisin, millä tavalla Scanfil näkee toimialan kilpailudynamiikan? Mikä on Scanfilin esim. Porterilainen perusstrategia? Mitkä ovat Scanfilin kestävät kilpailuedut? Onko Scanfilillä joitain kriteereitä asiakkaiden valinnassa? Mikä merkitys on Scanfilin aikeilla kasvattaa kapasiteettia orgaanisesti alan kilpailudynamiikkaan?

11 tykkäystä

Kiitos viestistä. Tosiaan vuosina 2017-2020 ROE on ollut 17-20,2 % ja ROI 18 - 22,2 %.

Totta, asiakaskysynnän lisäksi tehtaan laajennuksella on myös strateginen aspekti, jota osaltaan edusti jo viime vuonna myyty Hanzhoun tehdas, joka oli keskittynyt ohutlevymekaniikkaan. Siitä poiketen Suzhoun tehdas on elektroniikkaan ja järjestelmäintegraatioihin keskittynyt. Haluamme olla nimenomaan asiakkaidemme elektroniikan valmistuskumppani.

Tehdastilan lisäksi Suzhouhun tullaan tekemään tulevina vuosina laiteinvestointeja sitä tahtia, mitä asiakaskysyntä meiltä vaatii. Kysyntätilanne vaikuttaa erittäin hyvältä. Tärkeätä on se, että pystymme nopeasti jopa kaksinkertaistamaan tuotantomme tehtaalla, jos asiakaskysyntä sitä vaatii. Lisäksi rakentamalla enemmän saamme neliöhintoja laskettua. Puolassa Sieradzissa teimme vastaavanlaisen investoinnin ja olemme pystyneet joustavasti vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Kiitos vielä ajatuksistasi raportointiin ja pääomamarkkinapäivään liittyen. Otamme nämä huomioon.

14 tykkäystä

Scanfilin pääomamarkkinapäivän yhteydessä 14.9. sijoittajille avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua virtuaaliselle tehdaskierrokselle. Kohteena on Suzhoun SMART-tehdas, jonka laajennusinvestoinnin hankesuunnittelu alkoi elokuussa. Scanfil on ensimmäinen suomalainen pörssiyhtiö, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden osallistua virtuaaliselle tehdasvierailulle.

27 tykkäystä

Henri Elo kirjoittaa tänään julkaistussa Salkunrakentajan blogitekstissä “Kuukauden osake: Scanfil on pörssin elektroniikkajalokivi”.

7 tykkäystä

Tätä olen jo kaun ihmetellyt, että miksi laatuyhtiö Scanfilin osake laahannut, mutta Incapin osake on noussut pilviin. No onhan Incap ollut tuloskone, mutta silti olen pysynyt Takasten matkassa. Scanfilillä vahva kassa ja tulevaisuuskin näyttää lupaavalta.

2 tykkäystä

Pääomamarkkinapäivällä olisi tarpeellista saada yhtiön arvioita yhdestä investointitarkastelun peruspalkista eli poliittisista riskeistä. Tapaus Kiina, joka on Scanfilin CMD:n erityisesittelyssä.

Menossa talouden kova kuritus kommunistisen puoleen ukaaseilla. Esim. koulutusbisnes ja teknologia-alat kohteena. Huhuja liikkuu uusista aloista ja remmin reippaasta jatkokiristämisestä.

Tätä taustaa vasten Scanfilin lisäinvestointien ohjaaminen Kiinaan on ”mielenkiintoista”. Yhtiö kun ei voi mitenkään vaikuttaa siihen, mitkä alat ja millä tavalla ne otetaan poliittisten toimien kohteeksi.

Ja kuinka tämä näkökohta otettu huomioon Inderesin ja muiden analyyseissä? Tähän asti ei ilmeisesti juurikaan, mutta vastaisuudessa täytyisi?

Piruja ei pidä maalata seinille, mutta maassa ollaan selvästi astumassa uuteen hankalaan aikakauteen ja on syytä olla varautunut kaikkiin skenaarioihin. Monella niistä voi olla suoraan vaikutusta yhtiöön ja osakkeen arvoon.

5 tykkäystä

Ymmärrän hyvin huolenaiheen. Scanfilillä on tehtaita seitsemässä maassa ja myyntiä melkein kaikille mantereille. Jokaisessa maassa, myös Suomessa, on poliittisia riskejä, joilla voi olla vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan. Polittiset riskit on käsitelty osana yhtiön normaalia investointien päätöksentekoprosessia. Investoinnilla on houkutteleva tuotto-riski-suhde ja sen vuoksi investoinnin valmistelu on päätetty aloittaa. Muistuttaisin, että kyse on yhdestä yhtiön kymmenestä tehtaasta ja ainoasta tehtaasta Kiinassa.

12 tykkäystä

Eli tuotantoa ja näin myös riskiä hajautettu. Hyvä vastaus kiitos. Joka yhtiö ei ole välttämättä näin hyvässä asemassa. Kiinan kehitys on alkanut tulla arvaamattomaksi.

3 tykkäystä

Ei Kiina ole hirveän arvaamaton ollut länsimaisille toimijoille. Taannoinen tullikalistelu sai paljon huomiota, mutta samalla unohdettiin tyystin länsimaiden omat suojatullit

Puolueessa tiedetään, ettei asemaa maailman valmistuspajana kannata menettää ja kaikki toimet viittaavat tähän

3 tykkäystä

Samaa mieltä. On eri asia rokottaa “liian rikkaita” kotimaisia toimijoita kuin ulkomaalaisia, maahan investoivia yrityksiä. Noissa Kiinan yllätysveroissa on tarkoitus muistuttaa, että Puolue on maan ykkösjuttu ja muilla ei parane neste nousta päähän kovan menestyksenkään jälkeen. Scanfilille tai muille ulkomaalaisille yrityksille ei ole syytä alkaa kukkoilemaan, kun kyse on maan sisäisistä valtasuhteista.

Pelialalla on muutenkin erityisasema Kiinassa valtion silmätikkuna. Lapsirajoitusten myötä maahan on syntynyt paljon pullamössölapsia, joita on lellitty perheen aiinoana poikana vauvasta asti. Yhtenä syypäänä tähän “heikompaan” sukupolveen pidetään juuri videopelejä. (Tämä on siis käsitykseni Kiinan valtion näkemyksestä, ei välttämättä oma näkemykseni)

Kiina-riskistä räiskitään vähän turhan isolla letkulla, ja semmoisetkin firmat kastuu, joihin riski ei mitenkään liity. Pitäisin Suomen poliittisia riskejä esimerkiksi Scanfilin kannalta merkityksellisimpinä.

3 tykkäystä

Scanfilin historian ensimmäinen (mutta toivon mukaan ei viimeinen) CMD oli eilen. Esityksissä on oikein hyvä läpileikkaus siihen, mitä yhtiö tekee ja miksi Scanfil on pärjännyt niin hyvin kuin on pärjännyt viime vuosina. Talenne löytyy täältä.

Meidän kommentti CMD:stä on täällä. Evlin ja Nordean analyysit löytyvät myös palvelustamme täältä ja täältä.

12 tykkäystä
8 tykkäystä

Scanfil on pärjännyt mallikkaasti EcoVadiksen vastuullisuusarvioinnissa. Juttu on täällä. Ei näistä haittaa nykyään ole, vaikka nopeita ja suorian vaikutuksia tuskin liiketoimintaan tuleekaan.

12 tykkäystä

Scanfil päivitti vuoden 2021 tulosohjaustaan. Yhtiö arvioi vuoden 2021 liikevaihdon olevan 670–710 (aiempi 630-680) milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 41–44 (41–46) milj. euroa.

17 tykkäystä

Scanfil kommentoi Q2-tuloksen yhteydessä erinäisistä pienistä tekijöistä, jotka vaikuttivat hieman odotettua matalampaan kannattavuuteen. Muun muassa komponenttipula ja rahtikustannukset olivat tekijöitä.

Näyttää siltä, että nämä ongelmat jatkuvat. Myyntiä pukkaa, mutta katteet ovat paineessa. Mielenkiinnolla odotan Q3-tulosjulkistusta ja TJ:n kommentteja.

5 tykkäystä

Posaria pukkaa! Kyllä on ilo omistaa…mutta kurssireaktio oli taas varsin Scanfilmainen, +0,25%. Toki jossain määrin tämä on ollut ennakoitavissa, kun Scanfililla posarit ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja yhtiö liikkuu tasaisesti eteenpäin.

3 tykkäystä