Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Ainakin kun selailee ostin/myin-ketjua, niin tuntuu, että puhtaat peesausviestit ovat vähentyneet mitä tulee sellaisiin yhtiöihin kuin EHang Holdings, Plug power, Lion E-mobility, Decarbonization plus Acquisition Corporation ja mitä kaikkia näitä suosikkiosakkeita nyt löytyykin. Liekö osasyynsä myös viimeaikaisella kurssikehityksellä, ajoissa nämä osakkeet löytäneet ovat tehneet hyviä voittoja hypetyksen myötä, mutta lienee aika monella jäänyt luu käteen jos sitäkään, kun ollaan pudottu hypetyslukemista muutama kymmenen prosenttia alaspäin.

Yhtiökohtaisissa ketjuissa on paljonkin asiallista tietoa, joten niitä lukemalla saa ihan hyvän kuvan yhtiöiden liiketoiminnasta, mutta vaikea kuitenkaan löytää suoranaista informaatioetua ulkomaalaisissa osakkeissa, joista osan arvostus perustuu pelkästään tulevaisuuden mahdollisiin tuottoihin, nykyliiketoiminnan ollessa tappiollista.

En siis edes yritä ottaa kantaa yhdenkään mainitun yhtiön mahdollisuuksiin pärjätä tulevaisuudessa, mutta kaikenlaisen peesailun nettikeskusteluiden perusteella näen lähtökohtaisesti melko huonona asiana ilman omakohtaista tutustumista yhtiön liiketoiminnan eri aspekteihin. Siinä myös yhteisö voi kantaa oman vastuunsa tuomalla edes asian esille silloin tällöin. Jokainen toki on viime kädessä itse vastuussa sijoituspäätöksistään ja toivotan onnea kaikille kyseisten yhtiöiden pitkäaikaisille omistajille.

Ja älkää nyt hyvät hypeosakkeiden omistajat ottako tätä henkilökohtaisena kritiikkinä yhtään ketään kohtaan, kunhan toin omia ajatuksiani ilmiöstä esiin.

40 tykkäystä

Tämä on vain minun mielipide, mutta jos itse provosoituu ja jonkun toisen eriävä mielipide menee tunteisiin, olisi peiliin katsomisen paikka itsellä.

Koski eriävä mielipide sitten pörssiä yleisesti, yksittäistä yhtiöitä tai vaikkapa omaa sijoitustyyliä.

Jos asiat on hyvin, miksi raivota? Ja jos tekee mieli hyökätä toisen kurkkuun, mitä pelkään? Väärässäoloa?

26 tykkäystä

Juu, ihan oikeassa olet @Verneri_Pulkkinen , kannattaa aina miettiä tuntemuksiensa syitä, mutta sen verran herkkiä aiheita nämä välillä tuntuu olevan ja varsinkin muistuttelu hypeosakkeiden kurssilaskusta voi saada jonkun näkemään punaista, joten harrastanpa tällaista ennaltaehkäisevää toimintaa :slight_smile:

3 tykkäystä

Se on hyvä olla tunneherkkä! :smiley:

Ei siinä auta riskeistä muistuttaa, kun hypelaput sulavat yleensä lopulta muilla (joskus myös omiin) käsiin. Parempi katsoa vain muualle vaivaantuneesti ja jatkaa päiväänsä. :S

3 tykkäystä

Kyllä mä vahvasti luulen että jokainen hypejunaan hyppäävä tai peesaava ymmärtää mihin junaan on astumassa. Ei foorumilla kuitenkaan näy mitään pumppaamista mallia wsb missä ostetaan lappua ja sitten mainostetaan sitä perusteettomasti vain tarkoituksena ottaa itse exit kun muut ovat kurssia nostaneet. Jos salkku on balanssissa niin pelirahoilla pelailu on myös ihan hauskaa hommaa. Melkoiset adrenaliinit oli päällä kun piti jotain Sundial growersia helmikuussa 25minuuttia salkussa🤣. Ehkä kuitenkin aavistus liikaa vauhtia tässä iässä.

Kun toi Oroco on noissa puheissa, niin ketju on kyllä erittäin informatiivinen ja siellä saa kysyttyä junior miningista ja kaivosteollisuudesta yleinsäkkin asioita joiden selvittäminen olisi erittäin työlästä muilla keinoin. Voi rehellisesti sanoa että tietää kaivosteollisuudesta ja vaikka kuparin tai eri malmien hinnanmuodostuksesta huomattavasti enemmän, että ihan yleistiedon kannalta sivistävää lukemista. Sitten kun tähän tekee vielä rahallisen panostuksen niin sitä katsoo käsittämättömän tylsiä tunnin videoita kaivosteollisuudesta ihan mielellään, tai tutkii google kartasta missä toi oikein sijaitsee. IMO toi on sijoittamista parhaimmillaan. Sitten voi vielä kertoa puolisolle miten on itseasiassa muutaman kuukauden inderes lukemisella ja kasalla youtube videoita kaivosteollisuuden expertti, melkein samalla tasolla kuin olisi lukenut aihetta 3vuotta yliopistossa🙄.

Disclaimeri että en nyt rinnasta Orocoa ja hypelappuja keskenään.

17 tykkäystä

@palse Muista kuitenkin, että olet huomattavasti edellä niitä, jotka eivät tähän päivään mennessä ole aloittanut sijoittamaan!

4 tykkäystä

Paitsi jos aloittelijana olen painanut lusikan pohjaan juuri mäen huipulla. :face_with_hand_over_mouth:

No joo, tarvisi pidentää horisonttia. Mutta myös keksiä muutakin kuin ostaa hintavia kestomenestyjiä…

Itse kun ajattelisin niin että vaikka osakkeet ovat nyt kalliita takapeiliin katsottuna löytyy markkinoilta aina jotain ostettavaa tulevaisuudessakin. Jotkut yhtiöt kehittyy aina ylöspäin. Nämä nykyiset kehittyjät eivät ole välttämättä tulevaisuuden huippuraketteja. Yritän ainakin itse olla kiroilematta kursseja ja keskittyä mielummin siihen minkä firman tulevaisuus näyttää hyvältä jatkossa. Menneet kurssit on menneitä

Korona oli kullanarvoinen tilaisuus (tässä hetkessä!), mutta se ei tarkoita että mikään yhtiö ei tulevaisuudessa kehity enää suotuisasti. Jos siihen uskoo niin voidaan kaikki suosiolla pistää pillit pussiin, tuottoja ei enää ole saatavilla.

Ostat nyt ja ostat tulevaisuudessa kyllä sinne nousuja ja laskuja mahtuu.

4 tykkäystä

Moderni versio coffee can -sijoituksesta. Osta osaketta, laita se talteen ja hukkaa käsitys siitä missä pörssissä osakkeella käydään kauppaa :slight_smile:

22 tykkäystä

Miksi näitä poistetaan listoilta? Pieniä yrityksiä ymmärtää, mutta tuolla on myös Bayer AG, Deutsche Post AG, Nestle SA, Nokia yms…

Pahoittelen jos kysymys on tyhmä, mutta niin on kysyjäkin :slight_smile:

1 tykkäys

Noista suurin osa on ISIN-numeroltaan US-alkuisia mutteivät jenkkifirmoja. Eli siis… ADR.

Eli vaikkapa

US6549022043 Nokia Oyj joka on “NOK” eli jenkki-ADR.

Jellonasta en sitten tiedä miksi näin. Sveitsiläinen lappu?

Mikähän tuon tarina :smiley:

Vaihtohan on ollut todella pientä tällä nyt jo hetken aikaa. Liekö tällä tekemistä listalta pudotuksen kanssa?

35 tykkäystä

Wikipedian lista eri ajatusvirheistä/vinoumista on melkoinen aarreaitta ihmisyyden tutkimiselle, mistä on hyötyä myös sijoittamisen itsetutkiskelussa.

Tässä muutama poiminto:

Semmelweis reflex: The tendency to reject new evidence that contradicts a paradigm.
“Tästä tutkimuksesta/analyysistä ei kannata juuri välittää, koska sehän on aiemmin oikeaksi osoitettua näkökulmaa vastaan.”

Bandwagon effect: The tendency to do (or believe) things because many other people do (or believe) the same. Related to groupthink and herd behavior.
“Jos puoli foorumia on sijoittanut tähän niin sen täytyy olla hyvä.”

Naïve realism: The belief that we see reality as it really is – objectively and without bias; that the facts are plain for all to see; that rational people will agree with us; and that those who don’t are either uninformed, lazy, irrational, or biased.
“Omat johtopäätökseni perustuvat faktoihin ja ovat oikeita; toinen puoli on väärässä” → Tuntuu että esim. Tesla-keskustelussa ollaan jommalla kummalla puolella.

12 tykkäystä

Vahvistusharha (confirmation bias) on kyllä petollinen, koska se syöpyy asioista keskustelemiseenkin. Samoin Dunning-Kruger, jossa helposti syntyy “hiekkalaatikon kingi” jollei löydy laadukasta kritiikkiä.

Termeinä noita ajatusvinoumia heitellään somessa koko ajan kun halutaan tylyttää joku, mutta ajattelijavinoumiahan ne ei (aina :grin:) varsinaisesti ole vaan hetkiä johon kaikki sorrutaan.

Laadukas rakentava keskustelu vie kyllä kaikkia osallistuvia eteenpäin ja on hienoa kun se jossain konkretisoituu oivalluksina.

4 tykkäystä

Havainnut kerran jos toisenkin että näin ei välttämättä ole :smiley: - onneksi yleensä pysynyt visusti erossa hypelapuista. Älysilmään olis pitänyt jälkiviisaana lähteä, muut hullutukset ovat olleet sitten vähän mitä sattuu…

6 tykkäystä

Joukkoäly toimi paremmin reilu vuosi sitten omasta mielestä :slight_smile:

4 tykkäystä

Ois nuo loputkin olleet varmasti hyviä, jollei nyt olis tullu tätä pikku korjausta :wink: Evo ja smartti on kyl ollu hyviä tähän saakka :+1:

2 tykkäystä

Pitää muistaa että nämä ajatusharhat eivät välttämättä johda huonoihin sijoituspäätöksiin. Ehkä Inderesin foorumin suosituimmat osakkeet voittavat indeksin.

Tärkeintä näissä on mielestäni oppia tunnistamaan millaisia sisäänrakennettuja asetuksia meihin ihmiseen on luotu. Tästä tiedosta on hyötyä muussakin kuin sijoittamisessa.