Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Ei sattumaa miettien tuota kontrolli aspektia, että juuri Kiinassa tuo valuutta kiireellisesti ollaan viemässä käytäntöön, siinä missä länsimaissa keskuspankit tekevät tutkimuksia ja ovat suht varovaisia aloitteen kanssa.

Vaikka idea on ymmärtääkseni pitää vaihtosuhde yuaniin tasaisena ”stable coin” niin käsittääkseni noita ominaisuuksia voi muuttaa ja säätää. Jos kommunistinen puolue esimerkiksi haluaa kiihdyttää kulutusta, mitäpä jos digivaluutan arvolla olisi ”parasta ennen” -päiväys?

Ehkäpä vanhalla haukutulla mutta oikeasti melkoisen vakaalla FIAT-rahalla on vielä roolinsa…

Lisäys: jatkaen vielä kommunismista tai täydellisestä suunnitelmataloudesta.

Suunnitelmatalouden isoimpia heikkouksia on informaation puute. Paradoksaalisestihan markkinataloudessa on paljon enemmän suunnittelua, sillä jokainen firma ja kuluttaja suunnittelee omat menonsa koska niillä
on tietysti paras informaatio ja näkyvyys omiin tarpeisiin.

Keinoäly, data ja esim. tuo digivaluutta voisi osin ratkoa tuota ongelmaa miettien Kiinan kommunistisen puolueen agendaa. Eihän maa ole koskaan virallisesti hylännyt kommunismia, tässä on ollut tällainen vuosikymmenten ”NEP”-jakso vain välissä jotta voidaan modernisoitua… :sweat_smile:

9 tykkäystä

Mulla ei ole nyt koodissa käteisvaihtoehtoa, eli aina on oltava sijoitettuna jonnekin. Tälläinen pelkkä osta-ratkaisu jättäisi kyllä tilanteisiin, missä salkun yrityksiin ei osu yhtään osta-suositusta, kaikki rahat sitten käteiseen. Keskimäärin, jos ajatellaan että kurssit kuitenkin pikkaisen koko ajan nousevat, voisi ajatella strategian, jossa pidetään sijoituksia käteisenä, häviävän strategialle, jossa kuitenkin on hajautettu tasaisesti melko suureen määrään yrityksiä (Lisää+Vähennä on valtaosa yrityksistä). Tästä näkyy, että 2018 marraskuusta 2019 joulukuuhun on pitkä periodi, jossa tähän salkkuun ei osunut yhtään osta-suositusta. Osta-suositus näkyy siis isona suorakaiteena.


Tästä graafista voisi myös päätellä (musta käppyrä on Inderesin ja B&H:n ero), että niinä ajankohtina kuin Ostaa-suosituksia on, niin Inderes-suositusten mukaisesti sijoittaminen peittoaa Buy&Hold-strategian, mutta jos Ostaa-suosituksia ei ole, tulos on +/-0 tai jopa heikompi.
Tähän omaan keissiin, eli vakuutuskorin sisällä noiden 14 lapun kanssa tehtäviin treideihin ajattelisin, että saattaisi olla fiksumpaa sijoittaa nuo väliajat, jolloin ei ole Osta-suosituksia, johonkin hyvään rahastoon.

Olen käyttänyt Adjclose-hintoja, eli päätöskursseja korjattuna osingoilla, spliteillä, yms. Hyvä huomio muuten tuo että suositukset voivat tulla vaikka sunnuntaina. Missasin laskennasta tusinan verran treidejä. Ne tosin osuivat lähinnä Lisää-Vähennä -välille, eikä tuolla bugilla näyttäisi olevan suurta seksuaalista merkitystä.
image

Tässä taulukossa on nyt treidit niin, että jos suositus on tullut sunnuntaina vai vaikka vappuaattona, niin treidi tapahtuu seuraavan pörssipäivän päätöskurssiin.
Otin myös mukaan mahdollisuuden, että jättää Lisää-yritykset pois ja sijoittaa vain Vähennä- ja Osta -lappuihin. Tällä pienellä aineistolla tämä antaisi jopa paremman (!) tuloksen kuin Lisää- ja Osta -suosituksiin sijoittaminen.

Tämä lienee mahdollista laskeskella muustakin datasta, mutta jää tuonnemmaksi. Olettaisin, että “tietysti” päätöskurssi on aina hieman kalliimpi. Mutta jollet vaihda käteiseen, niin saat myös myydessäsi paremman hinnan keskimäärin päätöskursseilla. Tässä näillä suosituksilla on oletuksena, että hinnat liikkuvat vastakkain, niin siitä varmaan voi sitten viedä laskelman siihen suuntaan, että kannattaisi aamusella heti käydä kaupat tekemässä. Tätä pitää funtsia paremmalla ajalla, että miten tuon laskelman teksi. Periaatteessa open- ja close-hinnat on käytettävissä treidipäiville myös.
Edit. Niin joo, ja jos haet Inderes-efektin vaikutusta, niin ehkä pitäisi käyttää jotain pienempiä firmoja, kuin näitä isoja yhtiöitä, jotta efekti löytyisi kohinan seasta.

9 tykkäystä

Tähän vielä disclaimer: näyttäisi B&H -strategia näillä lapuilla (59.8%) peittoavan OMXHGI:n (46.54%) kuitenkin välillä 2018-2012.

1 tykkäys

Arvostustasojen ollessa usassa tapissaan Nordic-firmat kiinnostavat enemmän… VC-puolella näkyy kiinnostus digi-/SaaS ym. kohtaan. Selittänee myös miksi syksystä lähtien on nähty railakasta nousua omissakin positioissa

7 tykkäystä

Mainitsin tässä ketjussa aiemmin tuosta Taalerin uudesta Mikro kruunu rahastosta, mikä sijoittaa skandinaavisiin pienyhtiöihin. Nyt on näkyvillä top 10 sijoitukset. Valitse välilehti “omistukset”.

https://www.taalerivarainhoito.com/sijoitusratkaisut/osakesijoitukset/mikro-kruunu

9 tykkäystä

Ruotsi näyttää jyräävän pienyhtiöissä, koska Mikro Kruunun TOP 8 sijoituksista kaikki on ruotsalaisia.

Mikro Kruunun top 10 yhtiöistä foorumilta löytyi ketjut neljästä yhtiöstä:

Lopuista kuudesta yhtiöstä neljä on ruotsalaista ja kaksi norjalaista. Listasin kaikista lyhyet perustiedot. Voi olla virheitä, linkkien kautta löytyy tarkemmin tietoa.

Knowit AB

  • Investor Relations – finansiell information | Knowit
  • toimintaa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Saksassa.
  • kolme liiketoiminta-aluetta:
    • Knowit Experience keskittyy digitaaliseen asiakaskokemukseen
    • Knowit Insight tarjoaa liikkeenjohdon konsultointia
    • Knowit Solutions tarjoaa yrityksille ja julkisyhteisöille ohjelmistokehitystä
  • Tukholman pörssiin 1997, ja tammikuussa 2018 siirtyi Small Cap-listalta Mid Cap -listalle.
  • neljä analyytikkoa seuraa: ABG Sundal Collier, Handelsbanken, SEB ja Pareto
  • Year End report 2020.pdf

MedCap AB

  • https://medcap.se/investerare/investerare/
  • Tukholman pörssin Mid Cap -listan yhtiö, joka “keskittyy vakavaraisiin Life Science -yrityksiin, joilla on merkittävää kehityspotentiaalia”.
  • kaksi liiketoiminta-aluetta MedTech ja Specialty Pharma
  • MedTech-liiketoiminta-alueen yhtiöt myyvät pääasiassa erilaisia ​​lääketieteellisiä tuotteita ja palveluita: Abilia, Cardiolex Medical, Inpac, Multi-ply
  • Specialty Pharma -liiketoiminta-alueen yritykset kehittävät ja myyvät lääkkeitä: Unimedic
  • vuoden 2021 alussa siirtyi Tukholman Mid Cap-listalle
  • MedCap Q4 2020 presentation.pdf (englanniksi)

NCap Group AB

Rugvista Group AB

Elektroimportøren AS

SelfStorage Group ASA

  • www.selfstoragegroup.no/investor-relations/
  • Oslon pörssiin 2017 listattu pienvarastoyhtiö, jolla on yli 100 000 m² vuokrattavaa tilaa
  • toimii kahdella eri tuotemerkillä City Self Storage ja OK Minilager
  • City Self-Storage on ”kaupunkikonsepti”, joka toimii Oslossa, Vikenissä, Stavangerissa, Trondheimissa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.
  • OK Minilager tarjoaa itsepalveluvarastointia Norjan markkinoilla
  • Q4 2020 presentation 16.2.2021.pdf (englanniksi)
25 tykkäystä

https://viisasraha.fi/Markkinat/Helmiä-Ruotsin-pienyhtiömarkkinoilta-–-Taaleri-lanseeraa-Mikro-Kruunun

Tuossa perustelevat aika hyvin miksi painotus on näinkin Ruotsalainen.

11 tykkäystä

Kiinan lisäksi myös Venäjän finanssimaailmassa on kuohunut:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007911150.html?share=7bb145b29b1a7d90108f2f6429566c91

Tiivistettynä venäläiset pelkäävät, että seteliuudistuksen mukana rahan arvosta pudotetaan pois nolla. Tämähän olisi tragedia eläkepäiviään varten säästäneille venäläisille. Huhutaan, että Venäjän keskuspankki haluaisi vähentää liikkeellä olevan Ruplan määrää. Venäjä viranomaiset ovat tyrmänneet kaikki väitteet.

Kiinan kryptovaluutta on kyllä pelottavan toimiva väline kansalaisten valvontaan ja rahapolitiikan hallintaan. Rahan arvosta voi vaikka pudottaa nollia pois ihan fiiliksen mukaan.

6 tykkäystä

Vahva lukusuositus. Erittäin asiallista pohdintaa kysyjällä ja tietysti Juhan analyyttinen vastaus ja pohdintaa aiheesta.

15 tykkäystä

Kela on näköjään lyhentänyt opintolainaa 6200€ verran kun valmistuin suurin piirtein ajallaan, hyvä aloitus viikolle :rocket:

89 tykkäystä

Onkohan mulla odotukset hieman liian korkealla… Arocellin ketjuun ilmestynyt uuden viestin merkki niin tunsin pari kertaa sydämentykytystä rinnassa sillä välin kun avasin ketjua :face_with_hand_over_mouth: Ja sitten siellä oli vain linkki uuden hepun esittelyyn :rofl:

10 tykkäystä


Mallisalkku on näköjään rikkonut 500 TEUR rajan! :partying_face: :coffee:

76 tykkäystä

Alle kymmenessä vuodessa ten bäggeröiny, ei paha :smirk:

30 tykkäystä

Juu, todella hyvä tälle kovalle ammattilaisryhmälle!

Masse-muori on tosin vetänyt Kuutilla reilun 12kk aikana ihan samat ten-bäggeröinnit, mutta
näitä h-tin “osta ja unohda” amatöörejä ei tähän kisaan lasketa. Piste.

Masse-setä, FA, omat Kuutit vain five-bäggeröi, …na :angry: :rage: :rage: :angry:

28 tykkäystä

Mistäköhän mahtaa johtua. @Verneri_Pulkkinen vartin video “nälkä kasvaa syödessä” ei ainakaan allekirjoittaneella löydy tuolta vernerin vartti osion alta. Löytyy kyllä kun klikkailee tuosta kaikki videosisältö täpästä. Vai onko viikinkipäällikön puolella vika. @Yu_Gong

2 tykkäystä

Tässä lienee minun unohdus syynä laittaa se oikeaan kategoriaan inderesTV:ssä :smiley:

Kiitos huomiosta, korjattu!

2 tykkäystä

Yksi hihhuli hommailee Ukrainassa, ja toinen Taiwanin kimpussa, mitähän tästäkin seuraa.

3 tykkäystä

Eikö niistä palkoista voi vain puhua avoimesti. Jännä homma tuo että jos kokee syrjintää sukupuoleen liittyen niin silloin on oikeus. Tiedä sitten onko oikeaa tasa-arvoa. Jos oltaisiin vaan avoimia palkkojen suhteen niin ei tarvisi kyräillä.

6 tykkäystä

Palkka-avoimuus kyllä pakottais työnantajapuolen kirkastamaan tehtäviä ja kriteereitä. Itse olen sitä mieltä, että pohjapalkan ja tehtävän perustason pitää olla sama, ja jos sen ylittää ts. tuottaa enemmän lisäarvoa firmalle kuin palkatessa on ajateltu, niin siitä sopii palkita lihavammalla tilipussilla. Nätista naamasta tai komeista hartioista ei kuulu sitten maksaa ekstraa muualla kuin malli- ja näyttelijähommissa.

Ja oon kyllä ollut töissä semmoisissa tiimeissä, joissa leipääntyneimmille ois ollut hyvä herätys kokea kvartaalin tai vuosipuolikkaan ajan palkanleikkuuta; huonelihan mukana raahaaminen ei ole hauskaa sen enempää kokouksissa kuin tuloksen tekemisessä.

3 tykkäystä

Itse pitäisin sellaisesta ilmapiiristä jossa avoimesti kerrotaan paljonko sitä palkkaa saa. Sitten jos jollakulla alkaa kivi hiertämään kengässä niin kävelee päällikön luo ja kysyy että mikä on homman nimi. Päällikkö sitten perustelee että asia on näin. Ei siinä tarvi alkaa HR tai lakiosastoa saati tasa-arvo valtuutettua sotkemaan lusikkaansa soppaan. Tuntuu vain hassulta ajatella että samassa työpaikassa työskentelevät henkilöt kilpailevat keskenään ja jos kilpailun “häviää” niin vedetään syrjintäkortti esiin.

Viikinkipäällikkö ei siis väitä etteikö moista syrjimistä jossain tapahdu mutta kyllä siihen pitää löytyä keinot firman sisältä eikä lakivalmistelusta.

Edit: Kyllä firmoissa missä viikinkipäällikkö on työskennellyt/työskentelee niin sinne isommalle pomolle voi ja pitää mennä sanomaan suoraan jos joku kiukuttaa. Esimiehen tehtäviin kuuluu tämänkaltaisten asioiden selvittäminen. On myöskin esimiehen vastuulla että kukaan ei koe kiusaamista tai syrjintää millään tasolla. Jos esimies ei ota kantaa asioihin niin hän on väärässä positiossa.

6 tykkäystä