Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Ei saakeli, ei ois ihan tavalliset tykkäykset riittäneet tälle palstalle. Pliis. Vai onko toi edes uus juttu

8 tykkäystä

https://alphaarchitect.com/2020/05/01/whats-the-story-behind-ebit-tev/

@Verneri_Pulkkinen @Pohjolan_Eka ebit/tev? muutaman vkl pohdinnan jälkeen tämä arvostusmittari alkaa vaikuttaa järkevältä. Mitä olen sekoittanut? missä olen väärässä`?

E: Olisi kiva nähdä onko mörnivä leijona tai QT buy vai screaming buy tällä kaavalla ;D

5 tykkäystä

Viikinkipäällikkö ei ole kyllä aivan varma näistä emoji hommista. Ehkä enemmän olisi kahvihuone ja hehkutteluketju hommaa moiset,yhtiökohtaisissa ketjuissa tulee redittmäinen olo. Vai mahtaako olla tottumiskysymys. Kyllä tuo normi sydän hommeli itselle kelpaa…

24 tykkäystä

Ehkä näissäkin se, että missä jokainen itse päättää niitä käyttää vaikuttaa eniten. Asiallisimmissa ketjuissa voidaan pysyä sydämmissä ja “asiallisimmissa” emojeissa, kun taas kahvikupin äärellä ja hehkutus ketjussa saa sydämmensä edestä laittaa :rocket: :rocket: :chart_with_upwards_trend: :ox: :ox:

4 tykkäystä

Pandoran lipas on auki. Pian on Fiva jakamassa sanktiota jokaiselle rakettiemojiin sortuneelle.

9 tykkäystä

“Pidä” on kyllä melko munaton suositus. Miksi pitää osaketta, jossa ei ole nousuvaraa ollenkaan? Näkisin negatiivisena asiana jos tavoitehinta päivitetään samalle tasolle kurssin kanssa. Tuollainen tavoitehinnan päivitys aiheuttaisi pienemmissä Suomi-osakkeissa lähinnä laskupainetta.

3 tykkäystä

Kyllä ihan totta, mutta ehkä ovat päivittelleet tavoitehintaansa vaan väliaikaisesti Q1 silmällä pitäen, kun tuo Q1 osavuosirapsa tulee viikon päästä niin voidaan sitten katsoa uudestaan tilannetta.
Eri asia sitten olisiko ollut järkevämpää vaan odotella se viikko ennen kuin tekee liikkeitä.

2 tykkäystä

Ainoa mitä mietin on se, että mitä ihmiset tekee, kun ne tajuaa että koirille pitää hommata hoitajat reissujen ajaksi sekä että kaikkia kissoja ei voi viedä edes mökille.

Itsellä ei ole karvaturreja vastaan mitään, mutta jotenkin huomaa, että omistajapohja on laajentunut hieman. Se näkyy siinä, että pidetään koiria vapaana ja paskaa kerätään huonommin.

7 tykkäystä

Niin siis tämähän on käytännössä yleisessä käytössä olevan EV/EBITin käänteisluku? Samapa kai se on että käyttääkö arvostuksessa EBIT/EV vai EV/EBIT, mutta minusta tuo perinteiset kertoimet ovat helpompia hahmottaa ja käsitellä kuin “EBIT-tuotto”. Jos EV/EBIT (ja EV/EBITDA) eivät aikaisemmin ole olleet työkalupakissa, niin niihin kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua!

Tuo TEVin netissä pyörivä määritelmä on mielestäni aina ollut vähän hölmö, koska jos haluat laskea EV:n oikein, niin sieltä pitää poistaa ne tekijät jotka eivät vaikuta EBITin muodostumiseen. Sen takia sieltä otetaan mm. se cashi miinusmerkkisenä pois ja oikein lasketun EV:n pitäisi huomioida esimerkiksi vähemmistöomistukset muissa yhtiöissä ja muut vastaavat tekijät. Tää on myös yksi syy miksi P/E on niin hölmö arvostuskerroin, kun P -komponenttiin vaikuttaa moni sellainen tekijä joka ei vaikuta E -komponenttiin (esimerkiksi firman kassa). Pitäisi käyttää vaikkapa EV/E -jolloin osottajasta olisi siivottu kaikki ne tekijät jotka eivät vaikuta E-komponenttiin ja luku olisi suoraan vertailukelpoinen yritysten kesken.

E: Niin ja kumpikaan ei ole halpa EV/EBIT (EBIT/TEV) -luvuilla. Jos katsotaan Inderesin ennusteita niin Qt:n EV/EBIT (21e) on 94.3x. Semmoinen tyypillinen EV/EBIT-luku pyörii lähempänä vaikkapa 10x :smiley: Leijona on vielä hirveämpi tällä arvostuskertoimella. Kertoimet pitää valita firman tilanteen mukaan ja mielestäni Leijonan osalta sen käyttö ei missään nimessä ole perusteltua, koska firma ei ole vielä EBITin generointimoodissa. Qt:n osalta sen käyttö on jo perustellumpaa, ja EV/EBIT kertookin että yhtiö on hirmuisen kallis ja yhtiön arvostuksessa on hinnoiteltu hurja EBITin kasvu tulevaisuudessa.

4 tykkäystä

Ikävä kyllä viime vuosi toi eläinsuojelutyöntekijöille järkyttävän määrän lisää heitteille jätettyjä lemmikkejä kun syksy saapui. Otettiin koiria, kissoja, kanoja, marsuja jne, you name it. Ja kun kesä oli ohi, tai ylipäätään etätyöt loppuivat etc niin ei ollutkaan enää niille lemmikeille aikaa, rahaa, tilaa…Toki tätä ei pidä yleistää, mutta jokainen tapaus, yksikin, on liikaa. Ja se malli mitä esim lapsille opetetaan eläinten huolehtimisesta. Lemmikkieläimet ovat surkea ”sijoituskohde” (siis sen lemmikin kannalta) toisin kuin ne tarvikkeet, sen ymmärrän oikein hyvin.

5 tykkäystä

Kun hakemalla hakee niin aina löytyy asioita joiden voi murehtia vaikuttavan pörssiin, mutta mitä ajatuksia tilanteesta Ukrainen rajalla. Uutisia kun lukee niin saa kuvan että siellä alkaa kohta tankit painaa rajan yli, mutta onko nyt ihan noin kuitenkaan?

EU ja USA heristävät sormia, uusia pakotteita? Veikkauksia miten tulee näkymään pörssissä?

2 tykkäystä

Itse lähden siitä että sotilaallinen konflikti on väistämätön ja on todennäköisempää että se tapahtuu jo huhtikuun aikana, viimeistään kuitenkin kuukauden sisällä. Krimiltä loppuu piakkoin vesi ellei Venäjä hyökkää ja Ukraina yrittää hakea Natoon, joten rähinähän tästä tulee. En silti usko että konfliktilla on tässä vaiheessa juurikaan vaikutusta pörssiin. Mitä nyt otetaan korkeintaan pieni paniikkidippi.

Ohessa kanaali, jonka Ukraina on laittanut kokonaan poikki. Merestä ei saada vettä, koska Venäjällä ei ole tarvittavaa teknologista osaamista ja ulkomaiset firmat eivät voi rakentaa pakotteiden takia Krimille mitään.

21 tykkäystä

Tässä on kyllä oma ”maine” mennyt pilalle viime viikkoina täysin kun on nostanut negatiivisia seikkoja sijoittajien kannalta. :sweat_smile:

Yleensä ihmiset kaiken kukkuraksi tykkää pessimismistä: sellaista matskua katsotaan enemmän! Itse taas en tykkää siitä lainkaan. Kertookohan se jotain sentimentistä että nyt ei varovaisuus maistu… :ghost:

24 tykkäystä

L O L :rofl:

2 tykkäystä

Ihan hyvä vaan, että karhuilet videoilla. Tuntuu, että tällä hetkellä pörssissä (tai ainakin minun salkussa) eletään kuukauden sykleissä ja kuten ihmismielelle tavallista on, positiiviset asiat unohtuvat paljon nopeammin kuin negatiiviset.

Itsekin “unohdin” sujuvasti sen, että salkku on noussut kuukaudessa 15% kun eilistä parin prosentin laskua katselin.

7 tykkäystä

Yleensä pyrin hyvään balanssiin eri näkökulmien välillä painottaen kuitenkin pitkän aikavälin optimismia (koska se vain kannattaa tai on ainakin terveydelle parempi :sweat_smile:). Mutta viime aikoina on ollut kirjaimellisesti vaikeampi löytää sellasia todella hyviä härkäargumentteja ellei tietysti koko 20-luku ole massiivista talouskasvua, tuloskasvua ja korot pysy vielä matalalla.

Tai ehkä missaan jonkun oleellisen seikan. :flushed: Pitää miettiä…

Tuota samaa vauhtisokeutta huomaan täälläkin. Sekin pistää miettimään…

”Hauska” anekdootti sopisi tähän moottoripyöräilijästä, joka ihmetteli miksi motarilla autot alkoivat ajamaan takaperin häntä vastaan. Myöhemmin hän tajusi, että oma nopeusmittari oli mennyt rikki. Liekö nyt sijoittajilla hieman samaa ilmassa.

16 tykkäystä

Vai katseleeko koko maailma Vernerin vartteja :thinking:

6 tykkäystä

Maria A:tia soveltaen “jos ei ole vettä, juokoon vodkaa”.

2 tykkäystä

Vastaan tänne etten sotke Tokmanni-ketjua

Kai excelistä saa vaikka kahdeksan desimaalia, mutta on olemassa pyöristyssäännöt sen takia että informaatioarvoltaan merkityksettömät numerot pyöristettäisiin pois. :wink: Matematiikassa ja fysiikassa yleinen pyöristyssääntö on että tulos ilmoitetaan yhtä monella merkitsevällä numerolla kuin on vähiten merkitseviä numeroita missä tahansa alkuarvossa. Vähän kärjistettynä jos pystyt arvioimaan koron ja 10 vuotta eteenpäin kaikkien vuosien kassavirrat kolmen merkitsevän numeron tarkkuudella, niin on ok ilmoittaa myös tavoitehinta kolmella merkitsevällä numerolla. Jos et niin kolmannen merkitsevän numeron informaatioarvo on nolla tai ainakin hyvin lähellä nollaa ja se pitäisi pyöristää pois.

PS. Kyllä muuten ärsyttää kun THL ilmoittaa jonkun alueen tartuntaluvuksi 106,48 eikä lehtien toimittajat tajua pyöristää lukua ja kyseenalaistaa viiden merkitsevän numeron mielekkyyttä, vaikka tiedetään että luultavasti nn% tartunnan saaneista ei testeihin koskaan mene eikä testien luotettavuuskaan ole täydellinen. Ja sama toistuu joka päivä.

1 tykkäys

Tunnetustihan desimaalit tuovat vaikutelmaa tarkkuudesta :wink:

Minäkin osaan ennustaa nopanheiton tuloksen noin 16.66667% tarkkuudella.

5 tykkäystä