Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Pikku vinkki tähän keskusteluun liittyen, että Suomen Osakesäästäjät ry kautta saa saman 150e/vuosi ja jäsenmaksun voi myös vähentää verotuksessa + saa muut lisäedut päälle, jotka jäsenyystarjoaa (Loppu vuoden jäsenmaksu 19,9e.)

Lisätietoa vaikkapa tämän ketjun kautta tai suoraan täältä: Suomen Osakesäästäjät - Suomen Osakesäästäjät

11 tykkäystä

Eipä ole kangaskassia näkynyt vaikka premiumi on ollut käytössä jo monta kuukautta. Tiedä sitten, onko tässäkin asiassa “asiakkaita” ja asiakkaita.

1 tykkäys

Siinä kangaskassissa nyt voi kestää vähän aikaa (itsellänikin meni 1kk - ja se oli aikaa jolloin sinäkään et ollut rekisteröitynyt foorumille :grin:). Inden jengiki kummiski vain ihmisiä, jotka lomailee kesäkuukausina.

Toki jos kk/laskulla olet ostanut niin ei tule. Kangaskassi sisältyy vain vuoden kerralla tilaukseen ( muistelisin näin )

2 tykkäystä

https://www.youtube.com/watch?v=SwkjqGd8NC4

" Holy crap… this is like the Avengers, but with Fama, Bogle, Cochrane, French, and Swedroe. It’s my new favourite movie. This will be the go-to introductory material to index and factor investing."

Siitäpä lapsille ja aikuisille huikea elokuva sunnuntain ratoksi!

3 tykkäystä

Luojan kiitos tämä alkaa saamaan enemmissä määrin huomiota mediassa. Aikaisemmin tuntui, että kukaan ei uskaltanut tästä kirjoittaa.

51 tykkäystä

Täytyy kyllä hattua nostaa näille @Contrafun kattaville postauksille useassa eri ketjussa. mm. Harvia ja Orthex. Ilo lukea näitä kun käyt hyvin läpi aina tiettyä teemaa ja tiivistät monen eri lähteen detskut ytimekkääseen pakettiin :pray:t2:

59 tykkäystä

Kiitos @Otter_Investor.
Näissä kansainvälistyvissä kuluttajatuoteyhtiöissä on mukava seurata miten tarina hiljalleen etenee. Hyvä, jos joku näistä viesteistä saa jotain hyötyä. :slight_smile:

51 tykkäystä

Itseä omista lapuista huimaa eniten Harvia.
Jotenkin se on noussut ”liian pystyyn”.
Kertoimet on kireällä kuin viulun kielet…… tai ainakin tuntuu siltä.
Täytyy istua sormi myyntinapilla tai vaihtaa hevosta….

2 tykkäystä

Mites se vanha viisaus menikään…

Kuittaa tappiot nopeasti ja voitot hitaasti. Mikäänhän ei pakota kaikkea kerralla myymään, vaan voi pikkaisen kevennellä ja seurata kehitystä pitemmällä aikavälillä

5 tykkäystä

Kertoimet on todella maltilliset suhteessa tulokseen ja kasvuun. Nuo toteutuneet luvut minua jännittää. Pysyykö ne samanlaisiina jatkossa edes alkuunsa.
Jos puhtaasti vertaat 2021 ennustettuja lukuja vaikka QT:hen niin huomaat että luvut on maltilliset kunhan edes jonkunlaista kasvua tulee myös ensi vuonna.


6 tykkäystä

Itsekin näin että nyt on Harvialle kaikki tähdet liian oikeassa asennossa ja kevensin 1/8 positiosta perjantaina. Todennäköisesti kaduttaa myöhemmin. Jatkaa kuitenkin salkun kakkosena.

2 tykkäystä

En pidä aktiivisesti hallinnoista rahastoista, mutta kyllä nuo tehokkaiden markkinoiden teoriat ovat ihan kukkua. Jos joku tekee paremmin tuottoa, niin sitten on sisäpiiritietoa, hirveä määrä riskiä tai tuuria. Kaikki oman teorian vastaiset todistusaineistot voidaan vetää vessasta alas, joten teoreetikot ovat sokeita uskovaisia.

Volatiliteetin ja riskin sekoittaminen ärsytti myös.

Ihannemaailmassa kaikki sijoittavat indeksiin. Mitä käy tehokkaille markkinoille silloin? Apple on ikuisesti maailman arvokkain yritys.

Jotenkin tuli mieleen, että samanlaiset henkilöt ovat määritelleet keskimääräisen peniksen kooksi sen älyttömän 11-18 cm haitarin. Sitten voi sanoa olevansa pienelläkin varustuksella keskiverto ja isommat melojat ovat vaan luonnonoikkuja, jotka ovat kenties altistuneet säteilylle.

1 tykkäys

Harvian keississä juuri itseäkin ihmetyttää mitä he ovat yhtäkkiä tehneet aivan täysin toisin, kun “vuosikaudet” (2018-2020) kurssi oli siinä 5-7 € pinnassa, niin mikä nykytekemisessä tekee firmasta 10 kertaa arvokkaamman kuin viime vuonna? Nettotulos on “vain” tuplaantunut 5 € ajoista.

4 tykkäystä

Ensinnäkin, on helppo sanoa että Harvia oli HALPA listautumis aikoihin P/E 11, Osinko% 7 ( minkä olisi luullut kelpaavan tuollaiselle mREIT sijoittajallekin :wink: )P/B 1,4 ja ROE 16%

Noh, 2018/19 Talvella yhtiö osti AHS, josta lähti yhtiön erinomainen konsolidaatio träckrecord pyörimään. Saivat tappiollisen yhtiön erittäin nopeasti kannattavaksi. Koronan pahimpiin aikoihin Harvia osti EOS ( ja muistan kuinka foorumillakin kritisoitiin, että olisi pitänyt jättää kauppa välliin kun olisi sillä hetkellä saanut halvemmalla :smiley: mitä esim 19/20 vuodenvaihteessa olivat sopineet )

Anteeksi mitä? Harvian nettotulos oli 6,8M€ 2018. Petrin ennuste 2021e 33,3M€… Omalla matematiikallani tämä ei ole “tuplaus” :man_shrugging:


Kyllähän Harvia on laatunsa todistanut. Ennemmin pidän rahani Harviassa kuin ostaisin jotain KONEtta.

45 tykkäystä

Nordnetin luvuilla katsoin. 6780 → 15475

1 tykkäys

Muistaakseni pörssi taitaakin katsoa aina eteenpäin (hinnan muodostukseltaan)… ei 2020 tuloksessa näy EOS/Kirami/tehdaslaajennukset täysimääräisinä joten hieman höpsöä katsoa taaksepäin Harvia casessa imo. Ei mulla muuta.

31 tykkäystä

Tehokkaiden markkinoiden teoria on vain hypoteesi ja käytettävä malli. Todnäk, pitää paikkansa esim Applen kohdalla. En minäkään siihen usko täysin tai että se toimii globaalisti esim Suomen kaltaisessa periferiassa.

Ihanne mailmassahan kaikki sijoittaisi indeksiin, saisivat markkinatuoton ja kaikki olisivat iloisia ja voisivat käyttää aikansa järkevämpiin juttuihin kuin markkinoiden kyttäämiseen. Mutta näinhän ei tule koskaan tapahtumaan koska ihmisen mieli ei siihen taivu.

3 tykkäystä

Samaa mieltä ensimmäisestä kappaleesta. Isoimmissa firmoissa, valuutoissa ja raaka-aineissa markkinat ovat pääosin erittäin tehokkaat.

Kaikkien sijoittaminen indeksiin ei ole kovin ihanteellista. Kaikki ostavat sokkona isoimpia yrityksiä huolimatta niiden liiketoiminnan tilasta. Applen kurssi oletettavasti nousisi loputtomasti, kunnes firma on jossain vaiheessa konkurssissa.

Niin, tottakai markkina tarvitsee jonkunverran aktiivisia toimijoita jotta hinnanmuodostus voi toimia eikä kaikkien sijoittajien indeksiin sijoittaminen ole edes käytännössä mahdollista.

Minua on henk.koht viimmeaikoina suoraan sanottuna vituttanut ettei joukkovelkakirjoista saa mitään järkevää tuottoa. Elämä olisi paljon helpompaa jos bondeista saisi edes 3% tuoton. Vivun käyttö markkinoilla olisi paljon helpompaa.

1 tykkäys

Sijoita oman sijoitus-suunnitelmasi mukaan, älä muiden. Näinollen et panikoi ( välttämättä ), kun pörssissä sattuu myrskyämään. Sijoita sellaisiin yhtiöihin joita tunnet / kerkeät seuraamaan.

18 tykkäystä