Orthex - Muovia maailmalle

Orthex on kiinnostava yhtiö. Q2 saattaa jäädä hieman vaisuksi nousseiden raaka-aineiden hintojen vuoksi. Mutta vähänkään pidemmälle katsottaessa löysin Petrin ja Thomaksen hyvin koostetuista analyyseistä seuraavat lupauksia herättävät pointit:

-vuodelle 2022 suunniteltuja laiteinvestointeja on nopeutettu hyvän kysynnän vuoksi
-Eurooppaan perustetut myyntiorganisaatiot lähellä nollatulosta
-kasvu pohjoismaiden ulkopuolella tullee skaalautumaan hyvin tulosrivillä kun siellä päästään vauhtiin
-Smartstore Collect inden tietojen mukaan saanut hyvän lähdön
-mahdollinen yritysosto avaa mahdollisuuksia epäorgaaniseen kasvuun
-kun korona on taputeltu, suljettuina olleissa kivijaloissa myynti aukeaa (lähinnä p-maiden ulkopuoliset markkinat)
-Q1 raportti oli vakuuttava näyttö yhtiön suunnasta/orgaanisesta kasvusta ja erinomainen lähtö tähän vuoteen

62 tykkäystä

Ei suuresti lisäarvoa itse yhtiöstä, mutta hieman tarinaa yhtiön toimitusjohtajasta.

Maksumuurin takana, kooste:

  • Alexander Rosenlew on maaliskuussa listautuneen, kodin käyttötarvikkeita valmistavan Orthexin toimitusjohtaja. Rosenlew, 50, on toiminut tehtävässä jo vuodesta 2010 lähtien.
  • Ennen Orthex-uraansa Rosenlew työskenteli hygieniatuotteista tunnetun Colgate-Palmolive Finlandin maajohtajana kahdeksan vuoden ajan. Vuosituhannen vaihteessa kokemusta kertyi elintarvikejätti Nestléllä myynti- ja markkinointi­tehtävistä Sveitsissä, Suomessa ja Ruotsissa. Hänellä on tämän lisäksi kokemusta hallitustyöskentelystä.
  • Sijoittajan kannalta merkittävää on, että Rosenlew lukeutuu Orthexin suurimpiin omistajiin. Tutkimustiedon mukaan toimitusjohtajan merkittävät osakeomistukset yhtiössä ovat johtaneet selvään ylituottoon. Huhtikuun lopussa Rosenlew omisti 11,4 prosenttia osakekannasta.
  • Rosenlew ei ole kuitenkaan jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, kun kestävän kehityksen trendi vetää mattoa liiketoiminnan alta. Yhtiö kertoi esimerkiksi viime vuoden loppupuolella tuovansa markkinoille puumuovista valmistettuja keittiörasioita.
  • Orthexin liikevaihto on kasvanut ajanjaksolla 2016–2019 keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa ja liiketulos 35,7 prosenttia per vuosi. Tällä ajanjaksolla öljyn hetkittäinen poikkeuksellisen matala hinta ei vaikuttanut kannattavuuteen.

Työntekijöitäkin näytetään rekrytoivan:

https://www.orthexgroup.fi/orthex-group/tyopaikat/kokoaikaisia-tuotannon-pakkaajia-

https://www.orthexgroup.fi/orthex-group/tyopaikat/ruiskuvalun-ammattilainen-paivavuoroon

45 tykkäystä

Merkittävälle sisäpiiriomistukselle iso peukku :+1:

22 tykkäystä

Onko muuten ollut mitään puhetta olisiko Orthexille mahdollisesti tulossa tulosjulkkari live?

6 tykkäystä

Ei ole ollut puhetta, mutta ei todennäköisesti ainakaan vielä tämän vuoden osalta järjestetä Orthexista tuloslivejä.

Kootut selitykset alla:
Jotta näitä pystyy analyytikkona hyvin vetämään, niin on tärkeä, että on kunnolliset vertailukauden IFRS-luvut saatavilla kvartaalitasolla, jotta on mahdollista tehdä selkeät ennusteet ja käydä niitä läpi ennen kuin tulos tulee (orthex ei ole näitä markkinoille antanut), on hyvä olla vähän pidempää historiaa pörssiyhtiönä raportoimisesta, jotta pystyy nopeasti poimia raportista olennaiset osat ja analyytikkona pitää olla yhtiön liiketoiminnasta todella hyvin perillä, jotta voi siitä istumalta kommentoida kaikkia kiekuroita, mitä raportissa mahdollisesti tulee vastaan. Tulosliveen ”pääsevillä” yhtiöllä olisi myös hyvä olla meidän palvelussa todella kattava seuraajamäärä, jotta näitä kannattaa järjestää (kysyntä / tarjonta, rajalliset resurssit jne.). Omasta seurantaportfoliosta ainakin Harvian ja Kamuxin osalta nämä kaikki ”ehdot” täyttyvät, ja siksi niistä on livenä tehty, mutta Orthex ei ehkä ihan vielä ole siellä. Ehkä ensi vuonna.

95 tykkäystä

Elokuussa näyttää käynnistyvän Orthexin messutapahtumat jälleen ainakin Britanniassa. Lontoossa järjestetään Exclusively Housewares 2021 -messut 24.-25. elokuuta.

Vuodesta 2002 lähtien järjestetyt Exclusively-messut keräävät paikalle sisäänostajat eri ketjuista. Messut järjestetään Lontoon Business Design Centre -kongressikeskuksessa.

Orthex on mukana messuilla näytteilleasettajana: Exclusively Shows - Exhibitors 2021 - Orthex
Exclusively 2021


Selailin Exclusivelyn aiempia messuja. Muutama huomio näistä ketjuun.

Lyhyt esittely Orthexin Britannian ja Irlannin myyntitiimistä maaliskuulta 2020.

  • Orthex avasi Iso-Britanniaan toimiston 2017 ja aluksi keskityttiin SmartStoren myyntiin
  • Britannian ja Irlannin maajohtaja Craig Sammells kertoo, että läsnäoloa markkinoilla on nyt lisätty
  • myyntitiimiä on vahvistettu palkkaamalla Danny Smith aluemyyntipäälliköksi
  • Orthex oli mukana Exclusively Housewares -messuilla ensimmäistä kertaa 2019

Exclusively Show 2019 => messukatalogiin linkki (pdf): Catalogue 2019

Messuilla Orthex esitteli uuden GastroMax™ Bio -keittiövälinesarjansa.

HousewaresNews mainitsi Orthexin biomuoviset ja kierrätysmuoviset tuotteet. Tuotemerkkien nimet jäivät kuitenkin mainitsematta. “On a sustainable theme, new exhibitor Orthex will be showing its new Bio kitchen utensils range and Recycled Boxes.” => Infuse-ism for exclusively | Housewares News


Exclusively Show 2020 järjestettiin viime vuonna heinäkuussa koronan takia digitaalisena. Exclusively Digital to launch on 6th July | BHETA

HousewaresNewsin messujutussa mainittiin nyt tuotemerkki GastroMax™ Bio.
“GastroMax Bio (made from sugar cane ethonal and spruce) from Orthex Group” https://www.housewaresnews.net/pandemic-has-fast-forwarded-eco-movement/

Trendi-konsultti Scarlet Opus (Scarlet Opus.com) listasi messuilla kolme vuoden 2021 designtrendiä: Earth Age, Soul Searching ja Eco-living. GastroMax Bio oli esillä eco-living trendin tuotteissa => Exclusively Shows - Eco Living


Mikä sitten on näiden messujen merkitys Orthexille? Listalleottoesitteestä löytyy tietoa suhteiden luomisesta kauppaketjuihin:

  • Orthex tavoittelee vähittäiskauppoja pääasiassa suoralla vuorovaikutuksella (s. 54)
  • Orthex mainostaa aktiivisesti ja osallistuu myyntimessuille esitelläkseen tuotteitaan vähittäiskaupoille. (s. 55)
  • Asiakassuhteet ovat kestäviä ja pitkäaikaisia, ja uusien suhteiden luominen sekä vähittäiskauppoihin että kuluttajiin vaatii merkittäviä panostuksia. Monet vähittäiskaupat edellyttävät toimittajalta pitkäaikaista sitoutumista, erinomaista asiakaspalvelua ja markkinointia (s. 42).
  • Paikallisten myyntivalmiuksien vahvistaminen on myyntistrategian keskeinen osa. Sen avulla on päästy yhteistyöhön vähittäiskauppojen kanssa (Bauhaus, Carrefour) (s. 46)

Myyntistrategia näyttää etenevän suunnitelmien mukaan ja brändien tunnettuus kasvaa vähitellen.

Orthexin jälleenmyyjiä Britanniassa
Inderesin laajassa raportissa mainitaan sivulla 11 Britannian jälleenmyyjistä kaksi: tavarataloketju John Lewis ja kauppaketju Homebase.

Näiden lisäksi SmartStore -tuotteita löytyi lyhyen haun perusteella:

59 tykkäystä

Katsanto Orthexin suurimpiin omistajiin, ennen Q2-tulosta:

  • Kaksi kuukautta peräkkäin nyt Oy Julius Tallberg Ab kevennellyt. ( 2,48% → 2,2% → nykyiseen 1,89% )

  • Myös Weststar Oy on tippunut kokonaan TOP100 listalta ( oli kesäkuussa #38 32,6k kpl osakkeita )

Osakeomistusjakauma kehittynyt seuraavanlaisesti:

Hallintarekisteröityjen määrä noussut 7,36%:iin. ( ‘ulkomaat’ tosin tippunut 0,64% → 0,09%. En tiedä onko osa siirtynyt hallinta rekkarin alle? Yksi ulkomaan omistaja vähemmän 29kpl vrt [30kpl]). Anyways, ulkomaalais omistus on korkeimmillaan tällä hetkellä ( 7,45% ). Hallintarekisteröityjä omistajia edelleen 11kpl.

Kotitalouksien omistajien lukumäärä on pysynyt aikalailla samoilla tasoilla. Omistusosuus on 35,64% ja ylittänyt yritysten omistamien määrän ( 35,20% ).

Q2 tulos tulee ke 25.8

21 tykkäystä

Kävin Tokmannilla hamstraamassa muutaman säilytyslaatikon.

Laatikot myydään Iisi tuotemerkillä, eli Tokmannin omalla. Etiketissä avainlippu ja maininta, valmistettu Suomessa. Pohjassa Smart Store logo ja made in Sweden teksti.

Isommissa laatikoissa on sama valmistettu Suomessa kyltti ja pohjassa lukee Orthex.

53 tykkäystä

Orthexilla tulossa ainakin omasta näkökulmasta poikkeuksellisen mielenkiintoinen osari.

Muovin raaka-ainekustannus on ollut korkealla, mutta vastaavasti kesällä esimerkiksi marjat kypsyivät etuajassa, mansikat käytännössä kaikkialla yhdellä rykäyksellä. Ja mihin näitä kesän herkkuja sitten säilötään?

Covid edelleen päällä ja ulkomaanmatkustus minimissä. Pihaa ja kotia laitetaan edelleen sekä pankkien osareista näkee, että asuntokauppa ja myös mökkikauppa käy todella kuumana.

Näillä on mahdollisuus sataa isosti Orthexin laariin. Vastapainona toki jos raaka-ainekustannukset on kurittaneet. Sen verran ymmärsin aikaisemmista kommenteista, että Orthex on sen verran vakiintunut toimija, että on pystynyt varmistamaan itselleen riittävästi raaka-ainetta, mitä kaikki pienemmät toimijat eivät välttämättä ole pystyneet tekemään. Onko mahdollista, että osa joutuu myymään ei-oo:ta ja potentiaalisesti isommat volyymit kompensoivat raaka-ainekustannuksia?

@Saapasjalkakissa tarkoitatko että Orthex tekee Iisi brändillä Tokmannille säilytyskalusteita?

8 tykkäystä

Jos firma olisi pelkkien pakastusrasioiden varassa niin myisin lappuni saman tien.

Pakastuskausi on varmasti Orthexin sesonkia ja rasiat tärkeä tuoteryhmä. Mutta tuo kausi kestää muutaman päivän enkä näe, että sillä voisi olla heijastuksia osakkeen arvostukseen asti. Varsinkin, kun rasiat eivät ole kertakäyttöisiä eli käytännössä kerran rasiat ostaneet ovat poissa markkinoilta seuraavat vuodet.

Enemmän kiinnostaisi, miten kokonaismyynti euromääräisesti on kehittynyt, miten tuo kovasti huhuttu raaka-ainehintoihin vaikuttaminen on onnistunut ja ennenkaikkea mikä on tulevaisuuden näkymä. Myös kv-näkymät ja avaukset voivat indikoida osakkeeseen asti ulottuvaa optimismia.

11 tykkäystä

Toi oli hyvä pointti, että sesonki on aina sesonki. Orthexin tuotteissa on hyvää se, että ne kestävät kymmeniä vuosia oikein käytettynä. Itse en ole ostanut pakastusrasioita kymmeneen vuoteen, vaan samoilla orthexeillä edelleen mennään. Orgaaninen kasvu vaatiikin uusien asiakkaiden jatkuvaa hankkimista, jos jo Orthexin tuotteita käyttävät kuluttajat eivät joka kesä osta uusia kippoja kaappeihin.

7 tykkäystä

@Badwithmoney kyllä se sille kovasti vaikuttaa. Laatikon pohjassa siis orthex merkintä ja toisessa Smart Store logo

Kyljissä näissä Iisi, eli Tokmannin oma brändi.

Oli näköjään loppu hävinnyt tuosta viestistäni. Hiukan siis ihmettelin, että pitäisikö tarkistaa, kun etiketissä tuo tehty Suomessa merkintä ja pohjassa made in Sweden.

Eikös nuo smart Store tuotteet tehdä myös Suomessa, vai tulevatko Ruotsista?

7 tykkäystä

Lainaus laajasta rapsasta.

Vuonna 2011 Orthex osti Hammarplast Consumer AB:n, mikä laajensi tuotevalikoimaa säilytys- ja puutarhatuotekategorioissa. Yritysosto toi mukanaan SmartStore-brändin ja Tingsrydin tehtaan käyttöoikeuden.

Kivahan se olisi että kaikki tehtäisiin Suomessa mutta pitäähän niillä ruotsalaisillakin jotain töitä olla. :wink:
Petri voinee korjata jos Orthex on lisäksi siirtänyt jotain smartstoren valmistusta Lohjan tehtaalle.

11 tykkäystä

Ilmeisesti myös Lohjalla tehdään Säilytys-kategorian tuotteita. Toki Ruotsin Tingsgrydin tehdas keskittyy pelkästään tähän ja sieltä pääosa Smartstore-brändin tavaroista tulee.

21 tykkäystä

Minuakin kieltämättä kutittelee, että mitä tämä aika tuore pörssitulokas tarjoilee kuu kakkoselta. Onnentalismaani @Yu_Gong :kin on onneksi poiminut Orthexin salkkuunsa. Tää ei voi mennä huonosti :pray: (yurtsi kun on erikoistunut pelkkiin täysosumiin :grinning: )

13 tykkäystä

Indereksen Verneri osti myös vähän aikaa sitten,ehkä siellä on kahvipöydissä höpisty…

Vedän mun foliohatun päähän, taitaa olla veijareilla tiedossa jotain. :eyes:

4 tykkäystä

…tai vain osaavat lukea olemassaolevaa dataa ja haistavan potentiaalia. Taitaa ainakin yritysostokortti olla vahvasti pelissä mukana odottaen vain kierrosta jolloin lyödään pöytään. Jos moiset napsuvat nappiin niin voi tapahtua Harviat.

12 tykkäystä

Kyllähän johto moneen eri otteeseen sanonut että yrityskauppoja haetaan. Q2 tulee olemaan liikevaihdon osalta varmasti yksi yrityksen parhaita.

Vertailuluvut heikot ja nyt hyödytti kotoilu/mökkeily/kuumasta kesästä. Itsekkin jokusen lootan kotio heiltä hain.

Raaka-aineiden kustannukset on voineet syödä katetta, mutta se lyödään toivottavasti Q3 jo hintoihin korotuksina. Luottavaisin mielin toki osariin.

9 tykkäystä

Onko kellään olemassa suoraa linkkiä mistä noita raaka-aineiden hintoja voi seurata reaaliajassa, mikäli sellaista paikkaa edes on?

Nythän HSY aloitti muovinkierrätyksen pääkaupunkiseudulla myös yli 5 asunnon kiinteistöissä. Tuleekohan tämä näkymään kierrätysmuovin hinnoissa ja kuinkahan paikallisia/kansallisia nuo hintatasot ovat vai roudataanko kierrätysmuovia myös ulkomailta? Sinituotehan on aiemmin ilmoittanut että heillä on jopa ollut pulaa kierrätysmuovin raaka-aineesta. HSY:n sivuilta: " Kiinteistöiltä ja Rinki-ekopisteistä kerätyistä muovipakkauksista tehdään uusien muovituotteiden raaka-ainetta Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä." Vastaavasti fortumin sivuilla on sekä Orthex että Sinituote asiakastarinoissa: Muovien kierrätys | fortum.fi

Valitettavan iso osa taloyhtiöiden ja kotitalouksien muovijätteestä menee poltettavaksi. Oikeanlaisen kierrätettäväksi kelpaavan muovin erottelu ja sen puhdistaminen on manuaalisesti niin vaikeaa. Tämä siis tuskin kontribuoi millään tavalla muovin raaka-aineen saatavuuteen. Taitaa tärkein pointti kierrätyksessä tällä hetkellä olla, että ei mene kaatopaikalle tai pahimmassa tapauksessa vesistöön, josta sitä ei saa koskaan pois kun hajoaa mikromuoviksi ja pieniksi partikkeleiksi.

Toivottavasti tässä tapahtuu edistystä. Linkkasitkin tuon Fortumin sivuston. Oliko niin että he tekevät kemiallisen erottelun?

1 tykkäys