Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Montako yhtiötä löydätte tällä kertaa?:nerd_face:

Nää on @Mikael_Rautanen mahtavia mainoksia! :+1:

58 tykkäystä

Nobel-voittaja Richard Thalerin “Misbehaving” on mahtava kirja joka on täynnä tämänkaltaisia esimerkkejä siitä, miten epäloogisesti ihminen toimii rahaan liittyen.

500 euron dippi salkun arvossa tuntuu hieman epämiellyttävältä mutta siedettävältä, mutta 50 euron parkkisakot pilaavat koko päivän.

Jos voittaa ruletissa 1. pyöräytyksellä 1000 € ja sitten illan mittaan häviää tämän tonnin takaisin, se ei harmita yhtä paljon kuin tonnin tappio omista pennosista, koska siinähän tuli hävittyä vaan “talon rahaa” eikä omia.

Jos sinulla on vuosikertaviiniä jonka ostit aikoinaan hintaan 100 markkaa mutta jolle olisi nykyään ostajia 300 euron hintaan, et todennäköisesti myisi pulloa koska olet kuitenkin vain 100 mk siitä aikoinaan maksanut ja saat nyt nauttia “siihen hintaan” laatua. Mutta samalla et ikinä ostaisi samaa pulloa 300 euron hintaan kaupasta.

Ihan supermielenkiintoinen kirja, ja puhkoi ainakin näin ei-ekonomin logiikkaan paljon reikiä ja muutti (tai ainakin päivitti) tapaa ajatella rahaa :grinning_face_with_smiling_eyes:

47 tykkäystä

Käsittelin aamun Vartissa aihetta, joka on meille sijoittajille hyvin tärkeä.

Nimittäin osakkeiden myyminen. Tutkitusti sijoittajat tekevät ostopäätöksiä harkitusti, mutta myynnit tapahtuu mututuntumalla. Tämä aiheuttaa massiivisen naarmun pitkän aikavälin tuottoihin.

Yksinkertainen tapa parantaa omia tuottoja on keskittyä enemmän myynteihin ja tehdä ne harkitusti.

35 tykkäystä

Arvon asiantuntevat foorumistit. Voinko “mainostaa” Honkarakennetta siten että onko se oikeasti niin hyvän näköinen yhtiö kuin vaikuttaa? Kova (kannattava) kasvu, nettovelaton! Tilauskanta ennätyskorkealla. Raaka-aine haasteita on kyllä mutta… Jos kiinnostaa, tutkikaapa mukana ja jatketaan Honkarakenteen omassa ketjussa. :slight_smile:

2 tykkäystä

Laitetaan vielä linkki Honkarakenteen omaan ketjuun:

2 tykkäystä

Tieteellisellä teknisellä analyysillä seuraava korjaus on siis yli -50% :stuck_out_tongue:

26 tykkäystä

Small cap growth lottery like skeweness. Tämä kuva vahvasti resonoi tänään kun luin smartin Q2 rapsaa.

4 tykkäystä

Tästä kuvaajasta voisi vääntää teesin;

“älä osta isoja firmoja, ne on jo hinnoiteltu oikein koska isot pelurit isoilla resursseilla leikkivät niillä joka päivä. Sen sijaan osta pieniä firmoja joissa näet potentiaalia siihen että markkina on hinnoitellut ne ihan väärin ja jotka kenties voivat jonain päivänä kasvaa isoiksi firmoiksi jolloin ne isot pelurit ostavat lappusi hyvään hintaan…”

(sillä riskillä että jotkut niistä menee ihan oikeasti konkkaan, mutta tämä voi teoriassa kyllä tapahtua ihan minkäkokoiseille firmalle tahansa. Kannattanee vähän hajauttaa… niin ja tietenkin, ei oikeastaan muuta sitä kuvaa että mediaanifirma todennäköisesti vain tekee turskaa pitkässä juoksussa. Tehdään sitä osakepoimintaa!)

13 tykkäystä

Oli se ihme miten tuo Smart eye lasketteli jo jonkun aikaa ennen osaria. Jotenkin tulee mieleen että joillakin on aina parempaa tietoa.

Edit. ehkä olisi ainakin minun parempi keskittyä niihin yrityksiin jotka ovat jo antaneet näyttönsä.

3 tykkäystä

Tai sitten myyjiä oli vaan enemmän kun jengi vähensi riskiä ennen osaria. On ihan validi strategia “myy osariennakointiin” ja jos nousevan ennakoinnin sijaan nähdään laskevaa ennakointia, se voi ruokkia lisää myyntipainetta kun porukka hikoilee että entäs jos osari floppaa.

3 tykkäystä

Taas alkaa Harvian ketjussa Oksaharju-kommentit. Gurulle voisi perustaa oman ketjun ja ohjata sinne automaatilla kaikki hänen letkautukset. Ei noista ole mitään iloa Harvian ketjussa eikä varmaan missään muuallakaan.

41 tykkäystä

Hyvä Inderes, ja tietenkin muutkin yhteistyökumppanit!
Tällaisia joka kouluun ja oppilaitokseen! :+1: :+1:

EDIT:
Laitetaan vielä Vernerin lainaus postaukseen:

Inderes on ollut mukana melkein alusta asti sparraamassa Timon kanssa Sijoittajakoulun sisällöstä. Tieto on jokaisen perusoikeus, myös tulevien sijoittajien. Tukemalla nuorten talousosaamista annamme heille työkalut käteen oman talouden hallintaa ja säästöjen tuottavaan sijoittamista varten.

Verneri Pulkkinen, Inderesin evankelista ja yhteisömanageri

45 tykkäystä

Tuossa pienyhtiöihin keskittymisestä oli jossain inderespodissa ihan hyvää juttua. Tiivistettynä mahdollisuus päästä hyviin tuottoihin nähtiin parempana, kuin pelatessa samalla kentällä isojen poikien kanssa.

Tuon jälkeen tein ihan tietoisen päätöksen näin pääoman keräämisvaiheessa olevana yrittää keskittyä hyvältä vaikuttaviin pikkuyhtiöihin. Vertailla voi vaikka orthexia ja evoa. Markkina-arvo euroissa ensimmäisellä 200 miljoonaa ja toisella 32 miljardia. Onhan siinä ihan eri asetelmat kurssin tuplaamiseen.

Loppuun kliseiset tämä ei ole sijoitussuositus, jonka varmaan jokainen ymmärtää jo nimimerkkiä katsoessa :grin:

1 tykkäys

Twitter tarjoili tämän aamun makoisimmat naurut, ohessa kuvakaappaus:

77 tykkäystä

SEYE:n myynnin ja normaalin säästämisen seurauksena salkussa on käteistä 23%.

Keep it cool ja älä tee hätiköityjä ostoksia - Kuinka kauan teillä kestää kantti, ennen kuin raha laitetaan uudestaan töihin?

1 tykkäys

Foorumilla esitetyt mielenkiintoiset osakevalinnat toimivat kyllä molempiin suuntiin. Suosikkiosake saattaa muuttua hetkessä kollektiiviseksi hylkiöksi, kuten tänään tuntuu käyneen Smart Eyelle. Mitenkään foorumilaisten järjen määrää väheksymättä tällaisina osaripäivinä tuntuu olevan kuitenkin kyse enemmän joukkopsykologiasta ja tunnereaktioista. Monella osto- ja myyntipäätösten yleisin peruste vaikuttaa olevan yleensä se, että muutkin ympärillä ostavat ja myyvät jotakin osaketta.

Se asia, että esim. Inderesin tavoitehinnat ovat 12 kk päähän tuntuu kerta toisensa jälkeen autuaasti unohtuvan. Sekä osto- että myyntihetkellä. Tunnistan tällaisissa välillä varsin hätäisissä päätöksissä myös itseni. Ja ehkä osin sen takia koetan nykyään olla myymättä tai ostamatta osaripäivinä kyseisiä tulen tai hekuman alla olevia osariosakkeita. Kun savu laskeutuu, näkee selvemmin.

EDIT: Lisäyksenä vielä, että Redeyen Smart Eye -analyytikko on tänään itse lisännyt osakeomistustaan Smart Eyessa. Ehkä hän ei tiedä firmasta mitään, tai ehkä hän tietää enemmän kuin moni meistä.

52 tykkäystä

Joku sanoi osuvasti, että Smart Eye tuntuu kuin Surin aikaiselta Nokialta. Aina on plussatulos(/tuotantoon otto) heti seuraavalla kvartaalilla! Eikun nyt varmasti on tämän jälkeisellä! Eikun sittenkin vielä kun odotatte sen jälkeiselle… Ja joka lisäerällä kurssi on tippunut -5 % edellisestä ostosta.

12 tykkäystä

Kannattaa nyt ottaa varmaan myös huomioon että aikamoisen moni kuka ei myynyt ei ole sanomassa siitä “en myynyt tänäänkään ketjussa”. Voisi olla lukemat aika eri kun -9%

2 tykkäystä

Ajattelen asian niin päin, että olen jo kiinni kaikissa firmoissa joissa haluan olla, niin suurella panoksella kuin tahdon. Jos tuntuu, että panosta voi nostaa, se on ensimmäinen kohde rahalle. Jos ei, niin sitten ei ole mikään kiire pistää rahaa peliin vaan odottelen jonkin järkevän tilaisuuden esiintyvän.

Kokemukseni perusteella pahimmat virheet on tehty juurikin, kun on raha polttanut taskussa ilman hyvää kohdetta. Ensi kerralla kun näin käy, hyppään järveen polttelun pysäyttämiseksi.

4 tykkäystä