Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Ihan totta, mutta myös indeksi on vastaavasti kallistunut, joten ylituotto indeksiin on helppo todeta miinus laskulla.

2 tykkäystä

Tämä on muuten hyvä kysymys! Onni, taito, tuuri. Onko riskinotto taitoa vai pöljän tuuria? Naapurissani asuu ”Admicom-miljönääri” ja tunnen useammankin ”Qt-miljonääriin”.

4 tykkäystä

Komea ylituotto Mallisalkulla josta ihan merkittävä osa taidosta ja kurinalaisuudesta.

Sitten vielä tulevaisuudesta:

“For the investor, a too-high purchase price for the stock of an excellent company can undo the effects of a subsequent decade of favorable business developments.”

-Buffett

Viisi ja kymmenen vuotta ovat niin lyhyitä periodeja kuitenkin että hajontaa riittää. Onko viiden tai kymmenen vuoden päästä buumi vai syvä taantuma vai jotain siltä väliltä?

Alla olevan tyyppiset käppyrät vihjaavat mikä paras arvaus on.

Kannattaa huomata että S&P 500:llä on ollut etuna että se on päässyt ammentamaan USA:n maailman parasta tasoa olevasta venture capital -skenestä. Lisäksi toimialarakenne mielestäni ollut kaikin tavoin hieman parempi kuin OMXH25.

Se että maksaa OMXH25 melkein 2 x liikevaihto ja pääsee kymmenen vuoden tähtäimellä nollan kokonaistuottoon saattaa olla hieman optimistista. Mutta olkaamme mieluummin hieman turhan optimisteja eikä synkistellä :slight_smile:


3 tykkäystä

mallisalkku on ollut huikea menestystarina. ainut mikä itseä tuoton laskennassa tökkii on yksityissijoittajalle tulevat kaupankäyntikulut verot yms ei realisoidu.
indeksisijoittaminen on kaikkein järkevintä, kun sijoittaa vaikka jenkkeihin. s&p500 on tilastollisesti kunnon kokoelma mahtipisneksiä joita ei kyllä osakepoimijat tuotoilaan siellä voita including pros. Mutta kun sijoittaa vaikka suomen indeksiin, niin siinähän on pieni yritysrypäs sattumavaraisilta aloilta. indeksin pitää olla tarpeeksi laaja ollakseen järkevä.

Pakko itsekin kyllä näin julkisesti kehua, että oot ehdottomasti Helsingin pörssin näkyvin ja “aidoin” IR-edustaja. Aidolla meinaan just näitä hampurilaisia ja kuntosalia. :smiley: Kaiken kukkuraksi oma nahka on pelissä, kun julkisesti raportoit mitä osakkeita kahmit lisää jokaisena palkkapäivänä.
Ulospäin näkyy kirkkaasti, että nautit työstäsi ja uskot aidosti visioon edistää laajaa omistajuutta osakkeissa, Sampo tietysti kärjessä. Ja se jos jokin on inspiroivaa.

Ja, onnittelut häistä. :star_struck:

whisky_

68 tykkäystä

Mallisalkun tuotoista on hieman kvantitatiivisen makuinen ketju kans, jos jotain kiinnostaa vilkaista.

3 tykkäystä

Minulta pitäisi siis myötätuntoa löytyä toista kirjoittajaa ja julkisuudenhakuista tyyppiä kohtaan. Ei kiitos.

Itse kyseisiä töitä tehneenä ja vedonlyöntifoorumeita seuraavana naureskelin monesti kun foorumeilla tuli “minua on kohdeltu väärin” juttuja. Kyseisillä tyypeillä oli monesti samat nimemerkit kuin pelisivuilla joille tein töitä. Pysty hyvin katsomaan että mitähän väärää olin taas heille tehnyt. En taida rehellisesti sanoen muistaa yhtään kertaa, että pelisivu olisi suljettu täysin ilman syytä.

Vaikea myös kuvitella, ettei mitään vastauksia matkan varrella Äyräs olisi saanut pelifirmalta saanut.

Google haulla Pauli Äyräksestä löytyy yhteensä 6 valtamedian juttua. Osa näistä tehty ilman haastattelua liittyen toiseen artikkeliin. Millä tavalla tämä on julkisuudenhakuista? Ei yhtään tosi-tv esiintymistä yms.
Kuka on puhunut myötätunnosta?
En vain ymmärrä sijoitusfoorumilla henkilöön menevää kritiikkiä tai järjettömiä todennäköisyys väitteittä. On mahdollista että hänen väitteet on vääriä mutta tuo mahdollisuus on alle 100%.

5 tykkäystä

Voin taas omalta kohdalta kertoa, että parikin kertaa on laitettu tilit lukkoon perusteettomasti isoilla eurooppalaisilla toimijoilla ja totta kai ilman todisteita kun en ikinä mitään väärää ollut tehnyt. Ja niitä vastauksia ei oikeasti saa kuin korkeintaan jonkun “asia on kohdaltamme loppuun käsitelty”.

Tuo fraud-työ ei varmasti ole helppoa mutta kummasti auttaa kun mitään ei kenellekään tarvitse todistella. Suurin osa itkemisistä on varmasti aiheettomia mutta on naiivia ajatella ettei virheitä ikinä sattuisi ja jokainen väärä tuomio saattaa olla jonkun elämän mullistava päätös.

8 tykkäystä

Omalta uhkapeliuralta muistan myös monenmoista valittajaa ja kaltoinkohdeltua. Lähes kaikissa tapauksissa syy löytyi peilistä. Milloin oli rikottu mitäkin sääntöä, hävitty kaverille tahallaan heads upissa yms yms.

Jos lähtisin syyttämään pelisivustoa tuollaisesta niin minä ainakin laittaisin jakoon mailien vaihdon kokonaisuudessaan enkä yhtä joutavaa vastausta, joka ei kerro yhtään mitään koko asiasta. Nyt parin vuoden jälkeen asia oli kuitenkin tarpeellista nostaa esille ilman todisteita.

1 tykkäys

Minä nyt kysyn suoraan kokeneemman mielipidettä. Jos nyt tänä päivänä aloittaisit sijoittamaan, niin aloittaisitko sitä vai keräisitkö vain kassaa sitä suurta joskus tulevaa romahdusta varten?

4 tykkäystä

@RahatonMies

Aloittaisin dollar-cost averaging -ohjelman maailman indeksiin niin että aloitetaan ekana kuukautena hyvin pienellä osalla nykyisistä käteisvaroista :slight_smile:

Tai oikeastaan iso ylipaino kehittyvillä markkinoilla paras.

100 % käteisenä on symbolisesti ehkä aika suuri kannanotto, eli parempi lähteä ihan pikkuisen mukaan.

4 tykkäystä

Ei suoraan @musa_2 lle tai muillekkaan uhkakuvienmaalailijoille, mutta näistä karhuiluviesteistä (etenkin yleisellä tasolla, ei yhtiökohtaisista riskeistä puhuttaessa) tulee väkistenkin mieleen se kuuluisa palokunta, joka sammutti palon aivan väärin!

Viimeiset kaksi vuotta olleet pörssissä helpohkon puoleisia, ja kolminumeroinen tuotto (prosentit) on täysin amatöörille (allekirjoittanut) ollut jopa vaivatonta. Välitänkö siitä, että tämä tuotto on ollut tuuria/markkinan lapaan tarjoamaa? En vähääkään. Ne samat eurot käy tuossa lähikaupassa, on se sitten supersyklin huipulla, tai kauheassa syöksykierteessä tienattua. Tästä pitää kuitenkin pitää erillään se, että en myöskään odota, että vastaava meno jatkuu.

Meillä on niin erilaisia suunnitelmia, käteispainoja, ja yhtiöitä joiden osuuksia ostamme, että yhden linjan veto tässäkään aiheessa ei oikein osu kaikille.

En silti lähtisi ennustamaan, että seuraavat 10v tuotto tulee olemaan 0% / annual. En myöskään pidä sijoittajia, jotka ei noita 100%+ tuottoja viimeiseen kahteen vuoteen ole saanut huonoina sijoittajina, vaan he vain tekevät tätä omalla tavallaan, omien näkemyksiensä mukaan.

33 tykkäystä

Mutta oletaan että sinulla ei ole alussa säästöjä, vaan lähdet ihan nollasta. Eli kaikesta :bear: huolimatta lähtisit pitkää peliä pelatessa markkinoille mukaan?

Tuosta kehittyvistä markkinoista on vaikea sanoa mitään. Sitä hehkutettiin jo kymmenen vuotta sitten kun ensimmäistä kertaa seligsonin rahastoja ihmettelin. Rahastolla 10v tuotto 68% ja global top brandssilla 327%. Tiedän kyllä että esim pyn elite on vetänyt ainutlaatuisia tuottoja noilta markkinoilta, mutta käsittääkseni niihin rahastoihin ei pääse kuukausisäästäjä mukaan.

Yleisesti mikä estää isoja firmoja laajentumasta kehittyville markkinoille? Puhelimet, some, roskaruoka ja viihde leviävät ajan oloon sinnekin. Miksei hyvä firma olisi keskimääräistä parempi firma joka markkinatilanteessa?

1 tykkäys

Hyvä muistaa, että uusia bisneksiä syntyy koko ajan olivatpa indeksit näennäisesti kuinka korkealla tahansa. Mitä enemmän pengot pieniä firmoja sen todennäköisemmin voit löytää uusia toimialoja, liiketoimia jne. joita a) instituutiot eivät voi ostaa tai b) yleisö ei suuressa mittakaavassa ole löytänyt. Uutta syntyy koko ajan, miksi pitäisi tyytyä katsomaan omxh 25 ja makrotason talousmittareita? Ei sieltä kyllä sitä ylituottoa löydetä…

Jos tutkit bisneksen huolella, rakennat skenaariot erittäin konservatiivisilla kertoimilla/odotuksilla ja päädyt siitä huolimatta koviin tuotto-odotuksiin niin voit mun mielestä nukkua rauhassa. Kunhan fokusoit laadukkaimpiin firmoihin ja seuraat niitä päivittäin (Philip Fisher). Ennusteiden konservatiivisuus pitää huolen, että voit tehdä varsin pessimistisiäkin oletuksia perusskenaarioosi pitkälle aikavälille jne. Hajautus pitää olla riittävä, mutta ei liian iso. Mulle sopiva on alle 10 yhtiötä koska silloin salkkuun ei kerry paskaa (toivottavasti).

Kukaan ei tiedä huomisesta. Voi olla että ensi viikolla korjataan 20% alas tai sitten ei. En oikein näe mitään lisäarvoa sille, että kuljetaan ketjusta toiseen toitottamassa “oletko valmis synkkyyden syksyyn 2021” kun kukaan ei oikeasti sitä tiedä.

Mutta jos omistamasi bisnes on erittäin laadukasta, ennustettavaa jne. niin pitkällä aikavälillä hinnoittelu pitää huolen itsestään.

Tässä päästäänkin suoraan erilaisten sijoitustyylien eroihin. Possukerho on indeksoinut salkkunsa osakepoiminnasta huolimatta (oliko about omxh25+ kehittyvät taloudet). Kyllä minäkin olisin huolissani tulevaisuuden tuotto-odotuksista tuolla sisällöllä pl. kehittyvät taloudet. Melkein ei tekisi enää olla markkinoilla lainkaan. Ymmärrän prudent bearin kerhuilevaa kommentointia siitä näkökulmasta hyvin. Ei varmaankaan ole mukava olotila.

Tuo puolustustaktiikka on varmasti fiksu veto sitten vähän isommalla salkulla. Olen itsekin taktiikastani huolimatta varovaisella päällä koviin kertoimiin nousseille tähtiosakkeille jne. Hyvä välihuomautus silti on, että koronakriisin kaltaisessa dipissä korkeiden kertoimien Qt dippaa -30% ja vakaudestaan tunnetut Sampo, Fortum jne. -40%. Miksi?

Oma kysymys olisi myös siis mitä puolustuksellista etua tuollaisilla omxh25-yhtiöillä saa verrattuna kymmeniä prosentteja korkealla marginaalilla kasvaviin platform-bisneksiin (niissäkin on sisäänrakennettua defensiivisyyttä kun kurkistaa pinnan alle).

Minä olen valinnut kuitenkin toisen tien. Näen lähinnä mahdollisuuksia. Ei niitä joka paikassa ole, parhaat ovat harvassa…mutta niitä on vuoden 2020 rajun nousun jälkeenkin ollut runsaasti tarjolla. Siksi minun on vaikea löytää yhteistä keskustelupintaa indeksi- ja makrotason mittareista johdetuille karhuiluille.

Tässä nyt hajatelmia tämän korkean indeksitason keskustelun keskelle. Tässä keskustelussa varmaan molempi osapuoli/kaikki osapuolet voi olla oikeassa osaltaan. Tarkoitus ei siis ole asettua yläpuolelle tai vastakkain vaan lähinnä tarjota toista näkökulmaa siitä miten itse ajattelen näinä sangen haastavina aikoina. Varmasti myös näkyy se, etten ole kokenut vuosien mittaista laskua toistaiseksi.

163 tykkäystä

Se defensiivisyys näkyy ennemmin varmaan siinä bisneksessä kuin kurssissa. Sammon bisnekseen korona (loppujen lopuksi) toi vähän boostia ja esim. smart eyen (mahdolliset) tulevat kassavirrat lykkääntyi pari vuotta myöhemmäs. Joku voisi argumentoida että smart eyen kurssin pitäisi vieläkin olla alle pre-korona huippujen, ja joskus vielä voi olla ettei sijoittajat arvostakaan tappiollista tekkibisnestä, jolloin sijoittaja palkitaankin vasta siinä vaiheessa kun itse liiketoiminta antaa siihen syyn.

Kriisit on erilaisia, mutta vakaudestaan tutut sammot ja fortumit luultavasti selviävät niistä keskiverto yhtiötä vähemmän omistaja-arvoa tuhoten, kun tappiollisia zombie-tekki-firmoja. Tottakai löytämällä ne voittajat saa parempia tuottoja, kun nämä sammot ja fortumit, mutta kaikille sattuu myös huteja toisinaan.

14 tykkäystä

@timontti

Kyllä minäkin Fisherin olen lukenut. Hän ei olisi uskaltanut sijoittaa noin isosti uuteen teknologiaan painottuen kuin sinä.

Ennen muuta kommenttia kysyisin: kuinka korkealle päästät yksittäisen position painon salkussa suurimmillaan?

EDIT:

Ja kuinka suuren uuden position otat suurimmillaan per salkun koko?

11 tykkäystä

Karhuileva arvosijoittaja vs bullero kasvusijoittaja… Afganistanissa on rauha ennenkuin tästä keskustelusta saa yhteisymmärryksen :grinning:

74 tykkäystä

Tulee mieleen tämä Howard Marksin (paatunut arvosijoittaja) reflektoiva blogikirjoitus hänen viettäessään koronan takia enemmän aikaa poikansa (nuori kasvusijoittaja) kanssa.

Ehdoton lukusuositus kaikille koulukuntaan katsomatta. :slight_smile:

Tosi hyvä että tällaista debattia käydään täälläkin!

(Okei teksti on pitkä, mutta tiivistynee tähän pätkään melko hyvin:

MARKS_

)

48 tykkäystä

Sijoitussuunnitelmassa lukee että osto maks 20% painolle salkusta (on kyllä ollut harvinaista), joitain isompia ollut esim:

  • SmartEye lipsahti innostuksissa yli 20%,kun ostellut nousuun 12kk aikana (120-230sek välillä). Oli siinä toki 30-40% tuottoakin mukana kh:lle. Q2 osarin seurauksena kuitenkin paino putosi reiluun 11% tasolle. Keissin pitää vielä todistaa itsensä ja olen valmis lisäämään ensi talvena/keväänä.

  • kamux ostin 15 % koronadipin jälkeen 7€. Möin possan pois tuossa ennen ja jälkeen q2 (17.5€ ja 14.5€).

  • koronadipissä muistaakseni fortum (13€) ja sampo (26€) oli kummatkin 15% painolla tai jopa enemmän. Möin kesällä/syksyllä 2020 pois muistaakseni 18€ ja 36€ tasoilla. Tuottovaatimus ei vaikuttanut enää täyttyvän.

  • Qt 15% koronadipissä n. 18€. Kevennellyt kun paino lähestyi 30% salkussa (ev/s reilu 20 keväällö ja kesällä reilu 30 tasoilta kuluvalle vuodelle). Nyt tuossa 15% päällä.

  • EVO 15% luokkaa vuosi sitten 640-680sek. Sama juttu, kevensin kesällä, kun lähestyi 30% tasoja (ev/s > 30 kuluvalle vuodelle hinnoilla 1500 ja 1600sek). Nyt reilu 15%.

  • yli 10% painolle ostoja carasent (31-34nok kesällä). Holdaan, nyt salkun isoin ennen Qt

  • yli 10% painolle lisäsin embraceria 178-198sek tänä kesänä

  • noin 10% painolle efecte viime syksynä (7€+). Holdaan.

Tuossa nyt ulkomuistista isoimpia ostoja tältä ja viime vuodelta.

Ainiin pakko mainita kambi-seikkailu kesällö. Ostin 10% painolle ja isosti onnen ansiosta selvisin -10% :smiley:

83 tykkäystä